Otaku Paradijs Akiba: Alles voor anime en manga fans!

Akihabara, beter bekend als Akiba, is een beroemde wijk in Tokyo, Japan. De wijk staat bekend als hét epicentrum voor alles wat te maken heeft met de Japanse nerdcultuur. Van technologie en modeltreinen, tot anime en manga. Voor elk type otaku is er wel wat moois te vinden. Door de kleurrijke gebouwen, neon lichten en cosplayende promotors die er op straat lopen, is het één van de meest iconische wijken in Japan.

Vele namen

Akihabara, Akiba, Electric Town, Denki Town, de wijk kent vele namen. Testament aan haar rijke geschiedenis. Want van een nietszeggende woonwijk in de 19e eeuw is Akiba vanaf de 20ste eeuw uitgegroeid tot een belangrijk winkeldistrict tot één van de meest invloedrijke technologische hubs ter wereld. En tegenwoordig met weer een nieuwe identiteit.

Want Akihabara staat tegenwoordig bekend als hét otaku paradijs van Tokyo. Niet zo vreemd want nergens anders ter wereld vind je zoveel winkels en complexen waar je naar harte lust je anime en manga gerelateerde hobby’s kunt beleven en je collecties kunt uitbreiden. 

Het is er druk, luidruchtig, chaotisch en helemaal fantastisch voor elke anime en manga fan! Zelfs de gebouwen zelf zijn geheel in otaku stijl. Hier prijken namelijk in volle glorie enorme afbeeldingen van de nieuwste anime en game aankondigingen op.


Wat is er te doen in Akiba?

Niet alleen op het gebied van winkelen kun je je lol op in Akiba. Want buiten de talloze (vintage) eletronica, game, en figure shops is er ook veel ander vermaak te vinden. Zo zijn er tal van restaurants, cafés en bars. Van kleine, bruine pubs en izakaya tot cosplay en themacafés.

Dat niet alleen je hebt er ook concertgebouwen voor meet-and-greets met je favoriete idols, kun je cultuur snuiven door de lokale tempels en schrijnen te bezoeken, of zelfs op go-karts door de stad crossen. Al is dat laatste niet direct aan te raden.


Arcades in Akiba

Natuurlijk mogen we ook de arcades niet vergeten. Want hoewel het iconische Sega inmiddels verdwenen is uit het straatbeeld bestaan de arcades nog steeds! Wanneer je het station uitloopt kun je aan het einde van het straatje aan je linkerkant al een groot, knalrood gebouw zien.

Voorheen waren deze enorme rode gebouwen allemaal Sega Arcades. Inmiddels is Sega vervangen aan de buitenkant, maar binnenin kun je nog steeds de volledige arcade ervaring krijgen!

SONY DSC

Het begint rustig met wat UFO catchers (grijp machines waar je prijzen kunt winnen), maar hoe verder omhoog je gaat hoe meer geluid, herrie en lampen je tegemoet komen. Ook is de sigarettenrook vaak flink aanwezig, roken mag namelijk gewoon nog binnen en bij elke game staat dan ook wel een asbak.

Elke verdieping staat namelijk bomvol tientallen verschillende arcade machines en games die elk hun eigen geluid maken en met lampen flikkeren. Van shooters tot fighting games en zelfs een hele verdieping vol rhytm games.

Cosplay Cafés in Akiba

Moe geworden van het vele gamen? Dan kun je relaxen met een hapje en drankje. Akiba telt talloze cosplay cafés, vaak beter bekend hier als Maid Cafés. Hier kun je terecht voor een hapje en drankje in het gezelschap van dames en heren in verschillende kostuums. Afhanklijk van het thema van het café zijn dit lieflijke maids of schattige schooljongens. Maar er zijn ook cafés waar je betaald om uitgescholden te worden door de bediening. Net waar je behoefte aan hebt.

De cafés zijn vaak makkelijk te spotten, niet eens zozeer aan de gebouwen, maar aan de promotors op straat. Zie je iemand in cosplay op straat? Grote kans dat er een maid café gepromoot wordt. Op de flyers die ze uitdelen staat de locatie van het café, of wordt je er door henzelf heengebracht. Eenmaal in het café zijn er vaak leuk extraatjes en kun je er bijzonder opgemaakt gerechten bestellen.

A

Het eten en drinken is er vaak wat aan de dure kant, mede door de extra diensten die er geleverd worden in de opmaak ervan. De kwaliteit van het eten is wat wisselend maar meestal gewoon prima te doen. Een bezoek aan een cosplay café draait dan ook vooral om de ervaring en niet als culinair hoogstandje.

En geen zorgen, heb je geen zin in poespas en wil je een simpel hap, of drankje tussendoor? Dan zijn er nog genoeg andere restaurantjes, barretjes, cafés en supermarkten in de buurt.

Winkels, héél veel winkels

Allemaal hartstikke leuk die Thema Cafés en Arcades maar waar het in Akiba natuurlijk echt om draait zijn de winkels! En daar zijn er véél van, heel veel! Voor kledingzaken, schoenenwinkels of sportzaken hoef je hier echter niet te zijn want in Akiba draait het allemaal om elektronica, gadgets, figures, speelgoed, modelkits en games!

Er is een goede mix tussen enorme winkelcomplexen, middelgrote bedrijven en piepkleine ondernemers met tweedehands pareltjes in de schappen.

Met één middagje winkelen kun je slechts een fractie van al het moois bewonderen, dus als je van plan bent flink te shoppen kun je rustig twee dagen uittrekken voor heel Akihabara! In dit artikel gaan we dieper in op de otaku winkels in Tokyo maar enkele highlights om te bezoeken zijn:

Akiba Culture Zone

Dit gigantische complex telt meerdere verdiepingen waar elke één of meerdere verschillende winkels zitten. Bomvol met figures en andere merchandise. Grote favoriet is de verdieping waar Robot+ Robot zit met hun rental cases. Dit zijn vierkanten plexiglas boxen die mensen kunnen huren om hun figures en ander spul in te verkopen. Het gaat vaak om persoonlijke verzamelingen en je vindt dan ook allerlei soorten figures en hebbedingetjes!

Naast de rental boxes waren er ook nog allerlei kleine winkels verspreid over de verschillende afdelingen. De meeste verkochten figures maar er was ook een jojo winkel, army store met replica wapens, kleding etc. en een winkel met niks anders dan Gachapon figures.

Op de bovenste verdieping is er ook nog een cosplay winkel te vinden met een (niet al te grote) collectie aan cosplay kostuums, make-up, pruiken en andere benodigdheden. Ook vind je daar een Animate Café maar van de drie keer dat we in de Akiba Culture Zone geweest was het café elke keer te vol om er te zitten.


Gachapon Kaikan

We hebben het al eens eerder gehad over Gachapon maar voor degene die niet weten wat het zijn: dit zijn kleine figures, miniaturen, sleutelhangers en andere kleine hebbedingetjes die je uit capsule automaten haalt. Er zijn tig verschillende soorten en ze zijn in vele winkels te vinden. Maar nergens vind je er zoveel als bij Gachapon Kaikan. Met meer dan 500 (!) Gachapon automaten is de keuze overweldigend.

Voor je het weet is je portemonnee leeg maar zijn je zakken gevuld met allerlei super toffe mini figures en ander moois! Een absolute must visit voor elke figure liefhebber en al helemaal als je op zoek bent naar kleine dingetjes om je koffer mee te vullen. Tip: loop eerst een rondje (of drie) voor je geld in de automaten gaat gooien.

Mandarake

Een bezoek aan Akiba is niet compleet zonder de Mandarake in te lopen. Mandarake is een van de grootste speciaalzaken in Japan en staat naast hun grote aanbod tweedehandse figures ook bekend om hun (vintage) zeldzame en moeilijk te vinden items.

De winkel in Akiba heeft meerdere verdiepingen gevuld met merchandise uit alle genres en tijdperken, van vintage tot modern. De winkel beschikt ook over een breed scala aan verzamelobjecten van bekende anime- en manga-personages, waaronder figures, ruilkaarten, modelsets en andere verzamelobjecten.

Paradijs

Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Ben je namelijk op zoek naar mode treinen, modelauto’s of gunpla bouwkitjes? Dan is Tam Tam een absolute aanrader! De ingang van deze winkel zit verstopt achter een klein eettentje maar gelukkig hangen er grote borden aan de buitenkant van het gebouw.

Ook vind je er de flagship store van figure maker Kotobuyika. Deze winkel staat bomvol high quality figures en heeft een groot aanbod! In verhouding is het er vrij duur maar je weet wel zeker dat je echt een kwaliteitsproduct hebt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Ami Ami, Book-Off, Don quijote, etc. etc. De lijst gaat maar door en door!
Akihabara wordt zoals je ziet dus niet voor niets een waar paradijs genoemd voor otaku! Door de kleurrijke gebouwen, neonlichten, cosplayende promotors die door de straat lopen en het grote aanbod winkels en entertainment is het daadwerkelijk een paradijs voor elke liefhebber van anime, manga en gaming!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie