Otaku Shopping in Tokyo: Figures, Games, Merchandise en meer!

Voor veel anime en manga fans is er niks leuker dan nieuwe merchandise weten te scoren van je favoriete serie. Of het nou gaat om stickers, sleutelhangers, tassen, of figures, de verzamelwoede wordt al snel opgewekt. Tegenwoordig kun je prima al je otaku aankopen online doen maar er gaat natuurlijk niks boven winkelen in Japan, en dan in het bijzonder, Tokyo zelf.

In deze post gaan we het dan ook uitgebreid hebben over alles wat maar te maken heeft met figure, game en otaku shopping in Tokyo! We zullen winkels/winkelketens bespreken die zich richten op niks anders dan figures, games, en otaku merchandise! Maar ook waar je deze winkels kunt vinden, waar je op moet letten, en hoe je bijvoorbeeld figures koopt in Japanse Rental Cases.

 

Bekende Winkelketens

Laten we om te beginnen eerst een aantal bekende winkelketens bespreken. Er zijn namelijk een aantal grote namen die je op meerdere plekken in Tokyo tegen kunt komen en die elk een uniek aanbod aan otaku goodies hebben. Wanneer je dus op zoek bent naar een goede plek om te shoppen zijn deze winkels een prima startpunt!

 

Mandarake まんだらけ

De Mandarake heb ik al eerder genoemd in mijn posts over Shinjuku, Akihabara en Nakano Broadway en uiteraard mag hij ook hier niet ontbreken! Mandarake is een waar begrip in Japan en is de naam van een winkelketen die zich richt op de verkoop van tweedehands otaku spullen. Je hebt Mandarake’s die zich richten op manga, doujinshi, games, speelgoed, figures, tcg cards, en zelfs cosplay items. Je kunt ze vinden door heel Japan maar waar je ook bent de Mandarake mag absoluut niet ontbreken! Hun aanbod is gigantisch gevarieerd en je komt er de meest bijzondere dingen tegen. Beste van alles? Het is vaak ook nog eens ontzettend goedkoop!

 

Animate アニメイト

Waar Mandarake de koning der tweedehands artikelen is, is Animate de koning van alles dat nieuw is! De winkels van Animate tellen vaak meer dan 5 verdiepingen en zijn van top tot teen gevuld met de allernieuwse anime goodies. Over het algemeen wordt Animate gezien als dé plek om merchandise te scoren van mainstream anime met toch wel een beetje een focus op producten voor de dames. Denk hierbij aan series zoals Free!, Amnesia, en Kamigami no Asobi. Dat neemt niet weg dat ze overigens ook meer dan genoeg hebben van series zoals Attack on Titan en Sengoku Basara.

 

Book Off ブックオフコーポレーション / K-Books

Book Off en K-Books zijn twee aparte winkel ketens die beiden erg op elkaar lijken. Niet alleen verkopen ze een grote selectie aan zowel nieuwe als tweedehands cd’s, boeken, films, en muziek, ze hebben vaak ook een goede selectie aan tweedehands games en manga! Er zijn zelfs filialen (zoals in Ikebukuro’s Otomo Road) waar ze ook een gehele winkel hebben ingericht met niks anders dan figures. Ook in Akiba’s Culture Zone is een figure K-books te vinden waar je vaak voor weinig super toffe figures kunt vinden.

 

Liberty リバティー

Liberty is een ietwat onbekendere keten maar moet je zeker niet vergeten. In totaal zijn er meer dan 10 verschillende Liberty’s die vrijwel allemaal in Akihabara zitten. Ze zijn door heel Akiba verspreid en zijn soms moeilijk te vinden. Sommige zitten namelijk verstopt op een klein hoekje van een vijfde verdieping in een ander gebouw, terwijl weer andere 5 hele verdiepingen weten te vullen. Afhankelijk van de vestiging bieden ze verschillende items zoals figures, model auto’s, treinen, hobby kits, gundams, en tweedehandse Animate achtige goederen, denk aan clear files van Free! Buttons van Attack on Titan en nagelsetjes van Sailor Moon. De meeste “bekende” zijn Liberty #8, #12, en #13.

 

Pokemon Center ポケモンセンター

Speciaal voor de Pokemon fans onder ons vind je maar liefst twee verschillende Pokemon Centra in Japan, eentje in het enorme winkelcentrum LaLaPort op de Tokyo Bay (behoorlijk veraf), en een wat meer centraal gelegen Pokemon Center in Minato. Dit zijn merchandise winkels die alles verkopen wat maar met Pokémon te maken heeft! Van knuffels tot koekjes, en chopsticks tot stickers, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een Pokémon product voor bedacht. Daarnaast kun je er vaak ook terecht voor unieke 3DS acties en meetings. Meer weten over de Pokemon Centra? Lees dan snel deze post.

 

 

Waar moet je op letten?

Over het algemeen spreekt het allemaal redelijk voor zich. Je loopt een winkel binnen, zoekt een item uit dat je wilt hebben en rekent af. In sommige gevallen kan het echter iets moeilijker zijn.

 

Let op de btw

Zo kan in een hoop winkels het bedrag op het prijskaartje aan de kassa ineens anders uitpakken. Dit komt omdat er dan vaak een prijs zonder btw op het kaartje staat aangegeven, en dus komt er bij de kassa nog 8% btw bij (in 2017 wordt dit omhoog gebracht naar 10%). Dit kun je herkennen aan 税込 (inclusief btw) of 税別 (exclusief btw). Staat er niks aangegeven? Dan kun je er vanuit gaan dat het excl. btw is.

 

Rental Cases en Vitrine Kasten

Eén van de dingen die me elke keer weer opvallen in Japan is dat 90% van de toeristen geen enkel idee heeft hoe ze om moeten gaan met de rental cases in Japan. Dit zijn op elkaar gestapelde plexiglas “blokken” die personen kunnen huren om hun spullen in te verkopen.

Wanneer je iets ziet dat je wilt hebben is het de bedoeling dat je een papiertje en potlood pakt – die altijd naast/tussen de cases hangen – en daarmee het nummer van de rental case, het nummer van het product, de hoeveelheid, en het bedrag van dat product, op schrijft. Wanneer je vervolgens alles hebt opgeschreven dat je wilt hebben ga je hiermee naar de kassa of een medewerker en die zal vervolgens samen met jou alle producten verzamelen. Als je het eenmaal weet is het dus eigenlijk heel simpel 😉
IMG_5436

20140605_181039

Het is hierbij overigens wel erg belangrijk dat je van te voren zeker weet dat je alle producten die je opschrijft ook daadwerkelijk wilt hebben. Eenmaal bij de kassa wordt er verwacht dat je ook echt alles afneemt. Dus zorg ervoor dat je weet hoeveel geld je bij je hebt en dat je voldoende hebt om te betalen (vergeet btw niet!).

Wanneer je te maken hebt met een “normale” vitrinekast, zoals je deze vaak in de Mandarake tegen komt kun je overigens wel gewoon een medewerker vriendelijk verzoeken iets voor je uit een vitrine te halen zonder dit eerst op te schrijven. Spreek je geen Japans? Geen zorgen! De meeste winkelbedienden zijn dit inmiddels wel gewend en door beleefd ‘handen-en-voeten werk’ kom je een heel eind.

 

Vergeet de etiquette niet!

In je enthousiasme kan het makkelijk zijn om te vergeten dat dingen soms wat anders gaan in Japan. Hier kun je makkelijk al je aankopen in één hand balanceren, terwijl je in je andere hand je portemonnee vasthoudt en tussen je tanden een tientje klemt. Vaak geef je het geld daarna met één handje aan of leg je het op de toonbank.

In Japan zijn er een paar kleine “gedragsregels” waarvan het erg gewaardeerd wordt als je je eraan houdt. Let wel, in sommige situaties wijkt dit af of zal er anders gehandeld worden omdat je een “gajin” bent.

  • Als er mandjes aanwezig zijn hoor je deze te gebruiken. Ja, zelfs als je maar één item koopt.
  • Bij het afrekenen zet je het mandje op de balie, de kassamedewerker pakt deze voor je uit.
  • Geen mandje? Stapel dan niet teveel producten op maar loop desnoods een keer extra naar de kassa.
  • Geef producten altijd met twee handen aan / zet ze met twee handen op de toonbank.
  • Geef ook het geld altijd met twee handen aan. Of indien aanwezig, leg het in het daarvoor bestemde geldbakje.
  • GA NIET AFDINGEN. Afdingen is niet gepast in Japan en wordt als een ernstige belediging gezien. Het kan zelfs reden zijn om je zonder pardon uit de winkel te verwijderen.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om “af te kijken” hoe andere toeristen of nog beter, de Japanners zelf zich gedragen in de winkel 🙂

 

 

Otaku Winkels in Tokyo

Nu je een aantal van de belangrijkste ketens weet en waar je op moet letten is het natuurlijk tijd om het eens te gaan hebben over alle plekken waar je je zuurverdiende centen in no-time kan laten verdwijnen 😉

In Tokyo zijn er ontzettend veel grote en kleine winkels te vinden waar je helemaal los kunt gaan op het gebied van figure shoppen. De meeste van jullie zullen echter niet stad en land afgaan maar vooral in de grotere wijken op zoek gaan naar allerlei moois. Vandaar dat wij ons in deze post “beperken” tot onze favoriete plekken en aanraders in de bekendste wijken van Tokyo.

Lees hiervoor snel verder op de volgende pagina!

Pagina's: 1 2

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X