Otaku Shopping In Tokyo: Figures, Games, Merchandise En Meer!

Otaku Shopping in Tokyo: Figures, Games, Merchandise en meer!

Voor veel anime en manga fans is er niks leuker dan nieuwe merchandise weten te scoren van je favoriete serie. Of het nou gaat om stickers, sleutelhangers, tassen, of figures, de verzamelwoede wordt al snel opgewekt. Tegenwoordig kun je prima al je otaku aankopen online doen maar er gaat natuurlijk niks boven winkelen in Japan, en dan in het bijzonder, Tokyo zelf.

In deze post gaan we het dan ook uitgebreid hebben over alles wat maar te maken heeft met figure, game en otaku shopping in Tokyo! We zullen winkels/winkelketens bespreken die zich richten op niks anders dan figures, games, en otaku merchandise! Maar ook waar je deze winkels kunt vinden, waar je op moet letten, en hoe je bijvoorbeeld figures koopt in Japanse Rental Cases.

Bekende Winkelketens

Laten we om te beginnen eerst een aantal bekende winkelketens bespreken. Er zijn namelijk een aantal grote namen die je op meerdere plekken in Tokyo tegen kunt komen en die elk een uniek aanbod aan otaku goodies hebben. Wanneer je dus op zoek bent naar een goede plek om te shoppen zijn deze winkels een prima startpunt!

Mandarake まんだらけ

De Mandarake heb ik al eerder genoemd in mijn posts over Shinjuku, Akihabara en Nakano Broadway en uiteraard mag hij ook hier niet ontbreken! Mandarake is een waar begrip in Japan en is de naam van een winkelketen die zich richt op de verkoop van tweedehands otaku spullen. Je hebt Mandarake’s die zich richten op manga, doujinshi, games, speelgoed, figures, tcg cards, en zelfs cosplay items. Je kunt ze vinden door heel Japan maar waar je ook bent de Mandarake mag absoluut niet ontbreken! Hun aanbod is gigantisch gevarieerd en je komt er de meest bijzondere dingen tegen. Beste van alles? Het is vaak ook nog eens ontzettend goedkoop!

Animate アニメイト

Waar Mandarake de koning der tweedehands artikelen is, is Animate de koning van alles dat nieuw is! De winkels van Animate tellen vaak meer dan 5 verdiepingen en zijn van top tot teen gevuld met de allernieuwse anime goodies. Over het algemeen wordt Animate gezien als dé plek om merchandise te scoren van mainstream anime met toch wel een beetje een focus op producten voor de dames. Denk hierbij aan series zoals Free!, Amnesia, en Kamigami no Asobi. Dat neemt niet weg dat ze overigens ook meer dan genoeg hebben van series zoals Attack on Titan en Sengoku Basara.

Book Off ブックオフコーポレーション / K-Books

Book Off en K-Books zijn twee aparte winkel ketens die beiden erg op elkaar lijken. Niet alleen verkopen ze een grote selectie aan zowel nieuwe als tweedehands cd’s, boeken, films, en muziek, ze hebben vaak ook een goede selectie aan tweedehands games en manga! Er zijn zelfs filialen (zoals in Ikebukuro’s Otomo Road) waar ze ook een gehele winkel hebben ingericht met niks anders dan figures. Ook in Akiba’s Culture Zone is een figure K-books te vinden waar je vaak voor weinig super toffe figures kunt vinden.

Liberty リバティー

Liberty is een ietwat onbekendere keten maar moet je zeker niet vergeten. In totaal zijn er meer dan 10 verschillende Liberty’s die vrijwel allemaal in Akihabara zitten. Ze zijn door heel Akiba verspreid en zijn soms moeilijk te vinden. Sommige zitten namelijk verstopt op een klein hoekje van een vijfde verdieping in een ander gebouw, terwijl weer andere 5 hele verdiepingen weten te vullen. Afhankelijk van de vestiging bieden ze verschillende items zoals figures, model auto’s, treinen, hobby kits, gundams, en tweedehandse Animate achtige goederen, denk aan clear files van Free! Buttons van Attack on Titan en nagelsetjes van Sailor Moon. De meeste “bekende” zijn Liberty #8, #12, en #13.

Pokemon Center ポケモンセンター

Speciaal voor de Pokemon fans onder ons vind je maar liefst twee verschillende Pokemon Centra in Japan, eentje in het enorme winkelcentrum LaLaPort op de Tokyo Bay (behoorlijk veraf), en een wat meer centraal gelegen Pokemon Center in Minato. Dit zijn merchandise winkels die alles verkopen wat maar met Pokémon te maken heeft! Van knuffels tot koekjes, en chopsticks tot stickers, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een Pokémon product voor bedacht. Daarnaast kun je er vaak ook terecht voor unieke 3DS acties en meetings. Meer weten over de Pokemon Centra? Lees dan snel deze post.

Waar moet je op letten?

Over het algemeen spreekt het allemaal redelijk voor zich. Je loopt een winkel binnen, zoekt een item uit dat je wilt hebben en rekent af. In sommige gevallen kan het echter iets moeilijker zijn.

Let op de btw

Zo kan in een hoop winkels het bedrag op het prijskaartje aan de kassa ineens anders uitpakken. Dit komt omdat er dan vaak een prijs zonder btw op het kaartje staat aangegeven, en dus komt er bij de kassa nog 8% btw bij (in 2017 wordt dit omhoog gebracht naar 10%). Dit kun je herkennen aan 税込 (inclusief btw) of 税別 (exclusief btw). Staat er niks aangegeven? Dan kun je er vanuit gaan dat het excl. btw is.

Rental Cases en Vitrine Kasten

Eén van de dingen die me elke keer weer opvallen in Japan is dat 90% van de toeristen geen enkel idee heeft hoe ze om moeten gaan met de rental cases in Japan. Dit zijn op elkaar gestapelde plexiglas “blokken” die personen kunnen huren om hun spullen in te verkopen.

Wanneer je iets ziet dat je wilt hebben is het de bedoeling dat je een papiertje en potlood pakt – die altijd naast/tussen de cases hangen – en daarmee het nummer van de rental case, het nummer van het product, de hoeveelheid, en het bedrag van dat product, op schrijft. Wanneer je vervolgens alles hebt opgeschreven dat je wilt hebben ga je hiermee naar de kassa of een medewerker en die zal vervolgens samen met jou alle producten verzamelen. Als je het eenmaal weet is het dus eigenlijk heel simpel. Meer over deze rental cases kun je hier lezen.

IMG_5436

Wanneer je te maken hebt met een “normale” vitrinekast, zoals je deze vaak in de Mandarake tegen komt kun je overigens wel gewoon een medewerker vriendelijk verzoeken iets voor je uit een vitrine te halen zonder dit eerst op te schrijven. Spreek je geen Japans? Geen zorgen! De meeste winkelbedienden zijn dit inmiddels wel gewend en door beleefd ‘handen-en-voeten werk’ kom je een heel eind.

Vergeet de etiquette niet!

In je enthousiasme kan het makkelijk zijn om te vergeten dat dingen soms wat anders gaan in Japan. Hier kun je makkelijk al je aankopen in één hand balanceren, terwijl je in je andere hand je portemonnee vasthoudt en tussen je tanden een tientje klemt. Vaak geef je het geld daarna met één handje aan of leg je het op de toonbank.

In Japan zijn er een paar kleine “gedragsregels” waarvan het erg gewaardeerd wordt als je je eraan houdt. Let wel, in sommige situaties wijkt dit af of zal er anders gehandeld worden omdat je een “gajin” bent.

  • Als er mandjes aanwezig zijn hoor je deze te gebruiken. Ja, zelfs als je maar één item koopt.
  • Bij het afrekenen zet je het mandje op de balie, de kassamedewerker pakt deze voor je uit.
  • Geen mandje? Stapel dan niet teveel producten op maar loop desnoods een keer extra naar de kassa.
  • Geef producten altijd met twee handen aan / zet ze met twee handen op de toonbank.
  • Geef ook het geld altijd met twee handen aan. Of indien aanwezig, leg het in het daarvoor bestemde geldbakje.
  • GA NIET AFDINGEN. Afdingen is niet gepast in Japan en wordt als een ernstige belediging gezien. Het kan zelfs reden zijn om je zonder pardon uit de winkel te verwijderen.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om “af te kijken” hoe andere toeristen of nog beter, de Japanners zelf zich gedragen in de winkel.

Otaku Winkels in Tokyo

Nu je een aantal van de belangrijkste ketens weet en waar je op moet letten is het natuurlijk tijd om het eens te gaan hebben over alle plekken waar je je zuurverdiende centen in no-time kan laten verdwijnen! In Tokyo zijn er ontzettend veel grote en kleine winkels te vinden waar je helemaal los kunt gaan op het gebied van figure shoppen. De meeste van jullie zullen echter niet stad en land afgaan maar vooral in de grotere wijken op zoek gaan naar allerlei moois. Vandaar dat wij ons in deze post “beperken” tot onze favoriete plekken en aanraders in de bekendste wijken van Tokyo.

Akihabara

Akihabara staat bekend als hét otaku centrum van Tokyo. Niet zo vreemd want nergens anders ter wereld vind je zoveel winkels en complexen waar je naar harte lust je hobby’s kunt terug vinden en je collecties kunt uitbreiden. De lijst hieronder is slechts een kleine greep uit alles wat Akihabara te bieden heeft!

Shopping Akiba 12


1. Radio Kaikan ラジオ会館

Wat: Manga, Merchandise, Figures, Dolls, Cosplay, Games, TCG.

Waar: 1-15-6 Soto-kanda Chiyoda-ku (echt vlakbij het station)

Radio Kaikan is een wereldberoemde landmark binnen Akihabara en is één van de centrale punten van deze wijk. Inmiddels verkopen ze er niks meer dat te maken heeft met radio’s maar vind je er des te meer otaku goodies! Van Dragon Ball Z waterflesjes tot elegante Ball Jointed Dolls en Gundams, je vindt het hier allemaal! Verspreid over maar liefst 10 enorme verdiepingen vind je meerdere winkels (o.a. een K-Books branche) met de mooiste spulletjes.

IMG_5467

Let wel dat je een hoop dingen vaak elders goedkoper kunt vinden maar enkele exclusieve goodies zul je alleen hier kunnen vinden. Echte aanrader is de enorme afdeling voor TCG games. Niet alleen kun je er ontzettend veel tcg cards kopen maar ook spelen! Ook hebben ze een zeer uitgebreide afdeling voor (Ball Jointed) Dolls waar je de mooiste outfits en accessoires kunt vinden.

2. Akiba Culture Zone アキバカルチャーズゾーン

Wat: Manga, Merchandise, Figures, Cosplay, Games.

Waar: 101-0021 Tōkyō-to, Chiyoda-ku, Sotokanda, 1 Chome−7−6

De Akiba Culture Zone is één van mijn favoriete shopping hotspots in Akihabara. Dit grote gebouw telt meerdere verdiepingen waar elk één of meerdere verschillende winkels zitten. Ze hebben er werkelijk van alles! Zo vind je er een Animate, Kotobukiya, jojo winkel, army store met replica wapens en kleding etc., een winkel met niks anders dan Gachapon figures en is er op de bovenste verdieping een Animate café + cosplay afdeling!

DSC08512

Maar mijn grote favoriet was toch wel de Robot + Robot. Hier vond je namelijk tientallen rental boxes. Dit zijn vierkanten plexiglas boxen die mensen kunnen huren om hun figures en ander spul in te verkopen. Het gaat vaak om persoonlijke verzamelingen en je vindt dan ook allerlei soorten figures en hebbedingetjes, vaak voor echte spotprijsjes.

Ook de winkels die “losse” gachapon items verkopen zijn een zwak punt voor mijn portemonnee. Je betaalt wel iets meer per figure dan dat je bij een gachapon automat zou doen maar het grote voordeel is dat je wel precies weet welke figure je gaat krijgen.

3. Mandarake まんだらけ

Wat: Manga, Doujinshi, Merchandise, Figures

Waar: 101-0021 Tokyo, Chiyoda, Sotokanda, 3 Chome-3

Akihabara telt meerdere mandarake vestigingen maar de allergrootste is moeilijk te missen. Het is een hoog (maar smal), zwart gebouw dat makkelijk te herkennen is aan de grote brandtrappen waar je regelmatig mensen met gele mandarake tassen op ziet lopen.

DSC08564

De trappen zijn hier (ondanks de vele verdiepingen) erg populair omdat de lift erg klein en druk is. Dus bereid je voor op traplopen 😉 Het is het echter zeker waard want deze Mandarake heeft twee verdiepingen bomvol met figures, waaronder een grote collectie nendoroids en figma’s.

4. Animate

Wat: Anime, Manga, Merchandise Figures

Waar: 4-3-2 Sotokanda, Chiyoda, Tokyo, 101-0021

Uiteraard kan een Animate niet ontbreken in Akihabara. Meerdere verdieping zijn van top tot teen gevuld met de nieuwste anime goodies van de meest populaire en recente series.

5. Super Potato スーパーポテト

Wat: Games, Merchandise

Waar: 101-0021 Tōkyō-to, Chiyoda-ku, Sotokanda, 1 Chome−11−2

Qua aanbod is het moeilijk om een betere winkel te vinden in Tokyo, want Super Potato heeft een gigantische collectie aan retro games en consoles, en zelfs een kleine arcade op de bovenste verdieping. Het is dé plek voor elke retro liefhebber.

20140610_155558

Let wel dat Super Potato een haast legendarische status heeft en dus ook de prijzen wel weet te vinden. Het is niet buitensporig maar er zijn goedkopere plekken. Dat gezegd te hebben is het wel echt een hele toffe winkel! Wanneer je er naar op zoek gaat is het handig om de tweede verdiepingen te bekijken. De pacman op de voorgevel is niet te missen.

6. Akihabara Gamers ゲーマーズ本店

Wat: Manga, Doujinshi, Anime, Merchandise, Figures, 18+

Waar: 101-0021 Tokyo, Chiyoda, Sotokanda, 1 Chome−14

In tegenstelling tot wat je zou verwachten verkoopt Gamers vrijwel geen games, op één afdeling na. Het is vooral een manga, merchandise, en figure winkel met een enorme collectie aan doujinshi, en een goed gevulde afdeling met 18+ plus materiaal.

7. Akihabara Gachapon Kaikan 秋葉原ガチャポン会館

Wat: Gachapon Figures

Waar: 101-0021 Tokyo, Chiyoda, Sotokanda 3 Chome-15-5

Voor degene met weinig ruimte in de koffer, een klein budget, of liefhebbers van Gachapon items is Gachapon Kaikan dé place-to-be! Je vindt er honderden gachapon automaten waar je je helemaal kunt uitleven met je kleingeld.

8. Yodobashi ヨドバシ

Wat:Manga, Anime, Games, Merchandise, Figures

Waar: 101-0028, Chiyoda-ku, Tokyo,

Yodobashi is een enorme elektronica keten met een gigantische vestiging in Akihabara. Niet alleen vind je er allerlei gadgets maar op deze locatie ook een groot aanbod aan nieuwe figures, games, manga en anime.

9. Liberty #8  リバティー #8

Wat: Figures, Merchandise, Modelkits, Modeltreinen en auto’s.

Waar: (Liberty #8) 101-0021 Tōkyō-to, Chiyoda-ku, Sotokanda, 4 Chome−7−1

Zoals al eerder genoemd is Liberty vrij onbekend maar zeer talrijk aanwezig in Akihabara. Afhankelijk van de vestiging bieden ze verschillende items zoals figures, model auto’s, treinen, hobby kits, gundams, en tweedehandse Animate achtige goederen, denk aan clear files van Free! Buttons van Attack on Titan en nagelsetjes van Sailor Moon. In Akihabara zijn er twee Liberty vestigingen die je in elk geval moet bezoeken: Liberty #8 en Liberty #11.

IMG_5256

Liberty #8 kun je aan de “rechterkant” van de Akiba Mainstreet vinden, richting de grote kruising met Kuramae-hashi Dori en is te herkennen aan een groot blauw bord met gele letters, een grote glazen wand als entree, en vaak enkele vitritine kasten of rekken met gachapon figures aan de voorkant. Vergeet ook zeker niet de trap achterin de winkel, dit kleine smalle trappetje brengt je naar meerdere verdiepingen met enorm veel keuze! Liberty #11 zit lekker makkelijk naast #8 en verkoopt alles wat maar te maken heeft met model auto’s, treinen, en zelfs itasha miniatuur bouw kits.

10. Mulan Akiba Media Shop

Wat: Anime, Manga, Merchandise, Figures, Games, CD’s

Waar: 100-8111 Tokyo, Chiyoda, Sotokanda, 1 Chome−4-21

Mulan is moeilijk over het hoofd te zien, de velle neon oranje lampen en het grote bord met “Mulan” erop zijn al vanaf verre te zien. Aan de hoofdstraat zit een wat relatief kleine winkel van deze keten maar die staat wel enorm volgepropt staat met allerlei anime, manga, figures, merchandise en games. Vooral een bezoekje aan de kelder (via een eng, smal trapje) is de moeite waard. Op elke hoek vind je namelijk toffe otaku goodies voor zeer redelijke prijzen!

11. Kotobukiya

Wat: Figures, Merchandise

Waar: 101-0021, Chiyoda-ku, Tokyo, Sotokanda, 1-chome 8-8

De Kotobukiya is onmogelijk te missen. Dit knal groene gebouw valt namelijk nogal op 😉 Het is het “flagship” gebouw van figure/speelgoed maker Kotobukiya en je kunt dan ook hun mooiste creaties verwachten, maar ook een groot aanbod aan merchandise van andere producenten. Alles is gloedjenieuw en van topkwaliteit. Vooral de showroom op de bovenste verdieping is een bezoekje waard en laat wisselende “exposities” zien.

12. Book Off Akiba Ekimae

Wat: Anime, Manga, Game

Waar: 1-6-4 Kanda Sakumacho Chiyoda, Tokyo 101-0025 Japan

Een hoop mensen slaan de Book Off over omdat ze denken dat er niks te halen valt. Tenzij je vloeiend Japans spreekt/leest is dat in de meeste gevallen misschien wel zo maar lang niet altijd! Zo heeft vooral de Book Off in Akiba nog regelmatig ontzettend goede deals voor tweedehandse (retro) games. Ook hebben sommige een behoorlijke Engelstalige afdeling. Het is dan ook geen verspilde moeite om een kijkje te nemen.

IMG_5471

Daarnaast is het allerleukste van Akihabara dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt waar je naar binnen loopt. Overal vind je wel weer wat tofs! Het kan af en toe nogal eng zijn om zomaar ergens naar binnen te lopen of kleine trap ergens achterin een winkel op te lopen, maar je zult zien dat je op die manier de beste dingen zult tegenkomen. Wil je meer weten over Akihabara en wat er allemaal te beleven valt? Lees dan de Tokyo Travel Guide: Akihabara of Tokyo Travel Guide: Akiba Deep Travel!Nakano Broadway 中野ブロードウェイ

Wat: Manga, Anime, Merchandise, Figures, Cosplay, Games.

Waar: 5 Chome-52-15 Nakano Nakano-ku, Tōkyō-to 164-0001

Nakano Broadway hebben we al eens uitgebreid over gesproken in een eigen post want op het gebied van figure shopping was dit één van de grootste verrassingen bij mijn eerste bezoek aan Tokyo. Ruim 8 uur lang heb ik daar binnen doorgebracht en tegen de tijd dat ik weer naar buiten liep had ik m’n handen vol met aankopen en een hele lege portemonnee. Je vindt er meerdere Mandarake’s, een Robot + Robot, en vele andere en kleinere otaku shops. Waaronder enkele winkels die zich specialiseren in de verkoop van originele anime cells; dit zijn officiële tekeningen die gebruikt zijn in een anime serie.

IMG_5441
20140610_182004
IMG_5271

Het is super makkelijk te vinden en perfect voor een wat regenachtige dag. Direct naast het metro station Nakano, kun je vanuit de exit al direct een overdekte winkelstraat inlopen. Wanneer je deze uitloopt kom je in Nakano zelf terecht waar je helemaal los kunt gaan met de winkeltjes die je er vindt. Op de eerste verdieping zijn er een stuk of 2/3, maar vooral de bovenliggende verdiepingen hebben extreem veel te bieden.Ikebukuro’s Otome Road 乙女ロード

Otome Road, soms ook wel Fujoshi Street genoemd, is de nickname die een straat in Ikebukuro gekregen heeft dankzij het grote aanbod aan otaku goodies voor vrouwen. Akiba wordt veelal gezien als hét centrum voor mannelijke otaku’s met alle technologische gadgets, model treinen, en pervy figures en winkeltjes. Otome Road richt zich specifiek op de dames met een enorme Animate, een Mandarake die vooral BL/Yaoi manga en doujinshi (heel veel doujinshi) verkoopt, en een heus butler café (Swallowtail Café)!

Animate_Ikebukuro_20120613_2 (1)-2

De straat is niet erg groot, slechts zo’n 200 meter lang, maar je vindt er wel echt enkele pareltjes. Vooral omdat de straat niet heel erg bekend is blijven de prijzen erg redelijk, en zeker de dames zullen hier goed kunnen slagen. Het vinden kan een beetje een uitdaging zijn, het beste is om vanaf Ikebukuro station de Sunshine City Exit te volgen tot je bij een soort viaduct komt, daar loop je onderdoor, slaat rechtsaf en loopt langs het Toyota Amlux totdat je het enorme blauwe bord van de Animate ziet. Deze “markeert” het begin van de Otome Road. Nog niet helemaal zeker van je zaak? Hier vind je een uitgebreide looproute (met plaatjes).

Animate

Wat: Anime, Manga, Merchandise Figures

De Animate hebben we al eerder besproken en ook hier vind je weer een gigantisch gebouw met maar liefst 8 hele verdiepingen, propvol anime goodies. Bijzonder is ook de grote cosplay afdeling en het Animate Café op de bovenste verdieping.

K-Books

Wat: Manga, Doujinshi Anime, Merchandise, Figures, Cosplay, Cd’s.

Op de 200 meter die Otome Road lang is vind je maar liefst 5 verschillende K-books filialen. De één richt zich op nieuwe merchandise, de andere op doujinshi, en weer een andere op tweedehandse figures etc. Je zult dan ook echt geen moeite hebben om deze te vinden! K-Book is overigens ook de drijvende kracht achter het butler café SwallowTail, als je geen Japans spreekt is het echter wel wat moeilijk om hier een écht bezoek aan te brengen.

Lashinbang

Wat: Manga, Merchandise, en Figures

Je zult geen moeite hebben Lashinbang te herkennen want het enorme bord boven de ingang geeft het levensgroot aan. In deze winkel vind je een hoop tweedehandse character en anime goods, maar ook manga, en uiteraard figures.

Fromagee

Wat: Merchandise, en Figures.

Direct naast de Lashinbang zit een smalle trap die je naar ‘Fromagee’ brengt. Fromagee is een tweedehandse figure en merchandise shop die zich ook wat meer op de heren richt. Ik heb hier enkele figures voor slechts een paar euro kunnen scoren en is echt een goede plek om op zoek te gaan naar koopjes. Je zult echter niet altijd geluk hebben dus het blijft een gokje.

Mandarake

Wat: Manga, Doujinshi

Aan het “einde” van de Otomo Road kun je via een stenen trap de Mandarake in. In tegenstelling tot vele andere zul je hier echter geen figures tegen komen. De gehele mandarake is namelijk gevuld met veel, heeeeel veel doujinshi (en wat manga) met een speciale focus op Boys Love en Yaoi series. Alles is in het Japans maar plaatjes kijken is ook leuk, toch?


Jouw Tips?

Zo! En daarmee zijn we alweer aan het einde van onze otaku shopping guide! Zijn er volgens jou nog plekken die we ab-so-luut zouden moeten vermelden? Laat het weten in de comments!

Dit artikel – Otaku Shopping In Tokyo: Figures, Games, Merchandise En Meer! – verscheen voor het eerst op 8 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 8 augustus 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie