Diverse Otomatone. Een gadget in de vorm van een muzieknoot waarmee je muziek kunt maken.

Otamatone: De muzieknoot die zingt!

Toen ik met een van mijn Japanse vriendinnen op zondag had afgesproken, de laatste keer dat ik Tokyo was, liepen we door de afgesloten hoofdstraat van Ginza naar Hakuhinkan. Dit is een grote speelgoedwinkel waar ze speelgoed en gadgets verkopen voor jong en oud(er).

Ik merkte dat de meerdere etages tellende winkel echt van alles en nog wat verkoopt: van Robofish tot Licca-chan (een soort van barbie’tje) tot kwalletjes in een potje met water. En een heleboel snufjes stonden uitgestald, dus er is heel wat om te zien en aan te zitten. Terwijl ik met mijn vriendin aan het prutsen was met een sprekende koelkast magneet, kwam mijn reispartner met een grote muzieknoot aanzetten.

Zingende muzieknoot

“Moet je kijken” zegt hij, en begint met zijn vingers over de stam van het apparaat te strijken. De bolle onderkant van het apparaat blijkt een paar ogen (eigenlijk gewoon twee zwarte puntjes) te hebben en een gleuf als mond.

Als hij de zijkanten van de mond indrukt, gaat de mond open en komt er een zang-achtig geluid uit. Deze bijzonder leuke gadget blijkt Otamatone te heten en valt onder de elektronische muziekinstrumenten-categorie in Japan.

De Otamatone is ontworpen door het Japanse gadgetbedrijf Cube-Works in samenwerking met de artiestengroep Maywa Denki. De groep staat bekend om zijn elektronisch muzikale shows en hebben al een behoorlijk CV aan artistieke vertoningen opgebouwd met de jaren.

Op de achterkant van de Otamatone zitten een aantal extra functies zodat je het instrument kan wijzigen in volume en toonhoogte, en zelfs een gaatje om een koptelefoon of een paar boxjes op aan te sluiten.

Het muziekinstrument blijkt in Japan al een ruime tijd erg populair te zijn. Er zijn verschillende maten, kleuren en zelfs soorten uitgebracht. Zo heb je bijvoorbeeld een compleet doorzichtige en een grijnzende versie die een andere toon uitslaat dan de normale Otamatone. Ook is er sinds kort een uitvoering op de markt die je Otamatone het geluid van een Chihuahua laat maken.

Over de grens maar matig bekend

In Japan zijn er al meerdere concerten gegeven met dit aparte instrument. Het heeft dus echt een naam opgebouwd in zijn pas vijfjarig bestaan. De populariteit slaat sinds een tijdje ook goed aan onder de westerse bevolking. Je ziet daarom steeds meer filmpjes verschijnen van mensen die de Otamatone kunnen bespelen en niet van Aziatische komaf zijn.

Bij ons is de Otamatone nog niet erg populair, maar wellicht dat dit in de nabije toekomst wel eens kan gaan veranderen. Ik heb hem in de winkel uitgeprobeerd en vond het superleuk maar ook best pittig.

Zou jij dit vernuftig staaltje van Japanse muzikale genialiteit ook eens willen uitproberen? Of hou je het liever bij een blokfluit? Ik ben benieuwd naar jullie meningen.

Bron: 1,2,3,4,5

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie