Twee populaire otokonoko: Sailor Suit Old Man en lead-zanger Ladybeard van de heavy-metal/pop-band Ladybeard. Image via twitter

Van Onnagata naar Otokonoko: “It’s a trap?!”

Het zal ons verbazen als jullie er via een bepaalde manier nog niet mee in aanraking zijn geweest. Zij het in een manga, een anime serie, een conventie en ga zo maar door. Een persoon in een kawaii outfit, lange haren een schattig gezicht en een mooi, slank figuurtje, en een baard?! Niet al deze personen zijn “echte” vrouwen of meisjes. Sommige van hen zijn namelijk otokonoko; mannen of jongens die vrouwenkleding dragen. Otokonoko of otoko no musume (男の娘) laat zich moeilijk vertalen maar staat voor iets als “man als dochter”.

Al eeuwen in Japan

Je moet het echter niet gaan vergelijken met een seksuele geaardheid of transseksualiteit. Het gaat bij otokonoko namelijk niet om de seksuele voorkeur”, of het willen zijn van een man/vrouw, maar uitten van de vrouwelijkheid an sich. Maar waar komt deze term nou eigenlijk vandaan?

Otokonoko is echt niet iets van de laatste jaren, sterker nog het is al rond 1600 ontstaan! In deze vroegere tijden was het in Japan lastig voor vrouwen om op te treden in de traditionele theateruitvoeringen zoals Noh en Kabuki.

Achter de schermen speelde zich op regelmatige basis allerlei leugenachtige politieke spelletjes af en prostitutie beleefde hoogtij. Omdat dit natuurlijk niet gepast was, besloten de machthebbende leiders van die periode dat vrouwen vanaf die tijd niet meer welkom waren bij de voorstellingen. Zowel niet als acteur, als toeschouwer.

Maar ja, hierdoor zaten ze wel met een groot probleem. Wie moest de rollen van de vrouwen dan spelen?

De komst van onnagata

Door deze wijzigingen (die trouwens niet hielpen om de prostitutie tegen te gaan) werden de onnagata, ofwel man als vrouwelijk character, in het leven geroepen. Onnagata speelde de daaropvolgende 300 jaar de rol van de vrouw. Het was niet voor elke man even gemakkelijk om een onnagata te spelen. Vrouwelijke charme is namelijk niet zomaar “na te spelen”.

"hottie" en onnagata Taichi Saotome met en zonder costuum. Image via kulturkooska
“hottie” en onnagata Taichi Saotome met en zonder costuum. Image via kulturkooska

Om de onnagata hierin te ondersteunen werden de mannelijke uittingen in de stukken versterkt en vielen de vrouwelijke expressies van de onnagata meer op. Ergens rond 1900 werden vrouwen langzaam weer toegelaten als toeschouwers en later ook als acteurs. Toch blijven onnagata vandaag de dag nog steeds een bijzondere rol spelen in deze vorm van theater.

Moderne variant: otokonoko

De internet term otokonoko is dan ook een afgezant van de onnagata en kwam tot stand doordat steeds meer manga- en game ontwikkelaars op zoek waren naar iets nieuws en de onnagata in een ander jasje gingen steken.

Zo kwamen ze terecht bij mannen die zich (deels) vrouw voelen en zich (af en toe) zo kleden. Tegenwoordig wordt de term in de manga-wereld gebruikt voor zowel mannen die zich als vrouwen kleden, of voor vrouwen die zich als man kleden. Wel is het genre voornamelijk bedoeld om mannen mee aan te trekken.

BL (boy’s love) en sommige yaoi (de wat pittigere kant van BL) vallen hier dus niet onder. Deze manga zijn meer gericht op het vrouwelijk publiek. Om een voorbeeld te noemen: de Starlight Sailors van de originele Sailor Moon series zouden onder otokonoko kunnen vallen.

Hayate Ayasaki van “Hayate The Combat Butler” en Keima Katsuragi van “The World God Only Knows” horen ook bij de club. Ze zijn, anatomisch gezien, echt man of vrouw maar gedragen en uitten zich op bepaalde momenten anders.

Kaoru Oshima ontvangt veel aandacht (en open monden van verbazing) als otokonoko. Image via riauekspos
Kaoru Oshima ontvangt veel aandacht (en open monden van verbazing) als otokonoko. Image via riauekspos

En ondanks dat otokonoko’s steeds meer verschijnen in o.a. manga en anime betekent het niet dat het zomaar normaal is geworden. Japan is van origine geen religieus land en heeft dan ook vanuit dat aspect geen taboes tegen bepaalde seksuele geaardheden en/of interesses.

Maar, dat betekent niet dat al deze geaardheden zomaar worden geaccepteerd. Sterker nog, homoseksualiteit in Japan is nog altijd een zeer gevoelig onderwerp!

Meer weten over crossdressing in Japan? Lees dan hier verder.


Bron: 1, 2, 3, 4, 5.
Cover foto: Twee populaire otokonoko: Sailor Suit Old Man en lead-zanger Ladybeard van de heavy-metal/pop-band Ladybeard. Image via twitter
Dit artikel – Van Onnagata naar Otokonoko: “It’s a trap?!” – verscheen voor het eerst op 4 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 19 juli 2019.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie