Overnachtingen in Japan: Hoe en wat te regelen

Tijdens je verblijf in Japan wil je uiteraard ergens warm en droog kunnen verblijven en er zijn tal van opties om je overnachtingen in Japan te regelen. Er is van alles mogelijk maar natuurlijk wel afhankelijk van je budget en verdere wensen. We zullen hieronder een aantal van de meest gangbare opties benoemen, de voor- en nadelen ervan bespreken, en hoe je het kunt regelen natuurlijk!

Hostels

Hostels zijn met name geschikt voor (jongere) reizigers met een beperkt budget en/of backpackers. Ze zijn erg goedkoop, soms nog geen €10,- per nacht. Je slaapt echter met 4 of meerdere personen op één kamer. Je hebt je eigen bed (let op in Japan zijn futon’s, een soort dunne matrasjes op de grond heel gewoon), en vaak een kast/kluisje waar je dingen (geen drie hutkoffers) veilig in op kunt bergen.

Daarbij deel je de badkamer met de andere bezoekers, is er vaak een gezamenlijk keukentje en soms ook een aparte recreatie ruimte. Het is niet alleen een goedkope oplossing, het is ook een ontzettend goed manier om andere mensen en reizigers te ontmoeten.

Wil je niet met mensen op een kamer? Dan zijn er vaak ook privékamers te boeken. De kosten hiervan zijn echter al vaak gelijk met die van budget hotels. Wanneer je dan ook op zoek bent naar wat meer privacy en luxe is het een betere optie om te kijken naar hotels.

Hotels

Hotels zijn nog altijd de meest populair optie voor verblijven in Japan, en het aanbod is gigantisch groot. Van piepkleine hotels in buurtjes achteraf, tot massale torens in het hartje van het centrum. Je kunt het zo luxe of budget maken als je zelf wilt.

In steden zoals Tokyo betaal je voor een low-budget hotel al snel €35-€45,- per nacht en loopt dit naarmate de kwaliteit van het hotel omhoog gaat al snel op tot bedragen van €75,- per nacht, of voor de nog luxere hotels €125,- (en meer) per nacht. In de regel is het wel dat, des te centraler je ligt, des te meer je betaald voor je hotel. Wees niet bang om rustig een half uur of zelfs een uur uit het centrum te gaan zitten. Tokyo is ontzettend groot dus je zult hoe dan ook moeten reizen. Kies dan ook een locatie die gunstig ligt voor de dingen die je wilt bezichtigen, maar bovenal een locatie die dicht bij een (groot) metrostation ligt en dan komt alles goed.

Ook goed om te weten is dat eigenlijke alle hotelkamers klein zijn voor onze begrippen. Een gemiddelde hotelkamer in Tokyo is zo’n 12 ~ 15m² en een tweepersoonsbed is meestal slechts een twijfelaar. Wil je lekker ruim slapen en plek hebben om je koffers normaal kwijt te kunnen dan zul je wat dieper in de buidel moeten tasten (of goed op aanbiedingen letten).

Let daarom goed op de kamer omschrijving en foto’s! Laat je niet verleiden door titels zoals “deluxe two person room” maar kijk naar het oppervlakte van je kamer, of je een twijfelaar hebt of “normaal” tweepersoonsbed (queen- of kingsize), en andere extraatjes die inbegrepen zitten.

Ryokan

Ook een Ryokan kan een fantastische ervaring zijn om te boeken. Dit zijn traditionele Japanse “herbergen”. Hierbij heb je vaak een traditionele hotelkamer met tatamimatten en een futon (soort matrasje) op de grond. Een eigen badkamer zit er niet altijd bij, maar vaak wel een gedeelde onsen (Japanse heetwaterbad).

De voornaamste reden om een ryokan te boeken is echter om te genieten van de heerlijke maaltijden. Bij je verblijf zit namelijk (vrijwel altijd) een traditioneel ontbijt en diner inbegrepen. Afhankelijk van de ryokan wordt deze zelfs op je eigen kamer geserveerd.

Ryokans kun je net als reguliere hotels vinden op websites zoals booking.com en hotels.com

AirBnB

Tenslotte zijn er nog opties zoals bijvoorbeeld couchsurfing of het op dit moment erg populaire AirBnB. Zeker wanneer je met een klein groepje mensen op reis gaat kan dit de moeite waard zijn!

Bij Air BnB kun je namelijk een kamer, studio, appartement, of heel huis huren van een particulier. Het grootste voordeel is dat je vaak veel ruimte hebt, relatief weinig betaalt, en beschikt over veel privacy en eigen apparatuur. Let wel even goed op of de verhuurder en jijzelf goed verzekerd zijn bij eventuele schade of andere ongelukken!

kortingscode-airbnb

Daarentegen heb je geen service zoals elke dag schone handdoeken, een hotelontbijtje, en soortgelijke diensten. Als je geluk hebt met een leuke verhuurder heb je nog wel kans op extraatjes zoals wellicht een leuke tour of handige tips.

De kosten lopen enorm uiteen van budget kamers voor nog geen €50,- per nacht tot hele penthouses voor honderden euro’s per nacht. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. En wil je nog wat extra korting meepakken? Gebruik dan onze referral link voor een paar tientjes extra korting op je eerste boeking!

Plan van te voren

Ongeacht de optie die je kiest zou ik iedereen aanraden om even een klein overzicht te maken van alle plekken waar je naar toe gaat, hoeveel nachten je daar slaapt, en bepaal van te voren hoeveel je wilt besteden. Ga je bijvoorbeeld o.a. een week naar Kyoto en drie dagen naar Osaka dan zou je voor Kyoto een wat luxer verblijf kunnen boeken (je wilt immers niet een week lang slecht slapen) en in Osaka lekker goedkoop doen omdat je daar toch maar een paar dagen bent.

Natuurlijk kun je dit ook andersom doen (lang verblijf? Dan want minder dure accommodatie om de kosten te drukken en korte verblijven luxe accommodatie boeken). Het hangt er helemaal vanaf wat je graag wilt doen, waar je prioriteiten liggen en wat voor ruimte er in je budget zit.

Heb je dit voor jezelf helder dan kun je op zoek gaan naar passende ho(s)tels binnen jouw locaties en budget. Schrijf deze op, bereken de totalen, en bekijk waar nodig opnieuw je opties, en boek dan de hotels, direct online. Dit kan super makkelijk via sites zoals Bookings.com

Last minute boeken

Uiteraard kan je er voor kiezen om ter plekke je ho(s)tels te regelen,  last minute bookings kunnen immers erg goedkoop zijn maar ik zou zeker de eerste paar nachten vooruit boeken. Dan weet je in elk geval dat je even rustig kunt bijkomen en oriënteren na je lange reis. Daarna kun je altijd nog bekijken of je vanaf daar op de bonnefooi nog ergens terecht kunt.

Dit is echter niet aan te raden wanneer je in de hoogseizoenen gaat of plekken bezoekt waar op dat moment grote festivals en evenementen worden georganiseerd. De kans is dan erg groot dat je zonder slaapplek eindigt.

Geen dak boven je hoofd?

Mocht je onverhoopt toch op straat belanden dan kun je altijd nog een 24-hour internet cafe zoeken. Klinkt misschien gek maar de meeste hebben douches en kleine “kamertjes” om te internetten maar waar je ook met gemak kunt slapen (i-cafe Akiba is zo’n plek in Tokyo).

Dit artikel – Overnachtingen in Japan: Hoe en wat te regelen – verscheen voor het eerst op 25 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 25 juli 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie