Pachinko. Foto door Kallu via WikiCommons.

Pachinko: Flitsend flipperen op z’n Japans!

Wanneer je voor het eerst door de straten van een grote stad zoals Tokyo loopt zal je eens in de zoveel tijd gebombardeerd worden door een bak herrie. Het geluid overspoelt je als er naast je ineens een paar deuren open gaan en een golf van licht en geluid je tegemoet komt. Voor je het weet zijn de deuren weer dicht en vraag je je af wat je in vredesnaam net gehoord hebt. Grote kans dat dit een Pachinko hal is.

Dit zijn speciale speelhallen waar naar hartelust het spelletje pachinko in tal van vormen gespeeld wordt. In sommige speelhallen is het geluid en volume van deze machines oorverdovend en klinkt  het bijna nergens meer naar, het is gewoon een groot kabaal.

Wat is pachinko?

Pachinko is één van de meest populaire gokspelen in Japan en dagelijks wordt het gespeeld door meer dan 10 miljoen mensen. Het is een soort combinatie van pinball en slotmachines waarbij je metalen balletjes in een gat moet zien te mikken. Wanneer je dit lukt gaan de slots draaien en is het de bedoeling om drie dezelfde getallen te krijgen. Als je dit voor elkaar krijgt win je namelijk een jackpot van een x-aantal balletjes.

In tegenstelling tot andere gokspelen kun je deze metalen balletjes niet inwisselen voor geld. Tenminste niet rechtstreeks. Om de gokwetgeving in Japan te omzeilen ruil je deze in voor een prijs: goud. Dit gaat vaak om 0,1 tot 0,5 gram. Vervolgens ga je naar een aangrenzend gebouw om het goud weer om te wisselen voor geld. En zo kun je toch je geld terug verdienen en hopelijk natuurlijke flinke winst maken!

Het lawaai en de overweldigende hoeveelheid knipperende lampjes maken Pachinko tot een nogal intimiderende activiteit om te proberen. Zeker als je de taal niet spreekt en überhaupt niet zo goed weet wat het allemaal is.

Engelse en Franse invloeden

Hoewel pachinko inmiddels een op-en-top Japans tijdverdrijf is ligt de oorsprong van Pachinko aan de andere kant van de wereld, namelijk Engeland! Daar begon het als een poging om populaire Engelse buitenspelletjes zoals croquet ook binnen te kunnen spelen.

De eerste versies hadden dan ook paaltjes die omgerold moesten worden. Deze werden laten vervangen door gaten waar de ballen ingespeeld moest worden. Nu moet je niet denken dat dit allemaal op heel klein formaat gebeurde. Nee, het vond plaats op een grote tafel of iets wat daarop leek. De tegenwoordige versie hiervan kennen we als de biljarttafel.

Begin 18e eeuw begonnen de Fransen met het verkleinen van deze tafels en brachten zij aanpassing en werd de kast rechtop gezet. Zo ontstond er spel wat op het hedendaagse Pachinko lijkt. Maar wanneer werd het dan geïntroduceerd in Japan? Dat gebeurde 1924, toen een speelmachine genaamd Corinthin Bagatelle, of op z’n Japans: Korinto Gemu voor het eerst werd geïmporteerd.

Pachi-Pachi

Hierna duurde het niet lang voordat vele winkels de speelautomaat in hun winkels hadden staan. De automaat was vaak te vinden in snoepwinkels, aangezien het spel in eerste instantie bedoeld was voor kinderen. Het kunnen mikken van een balletje in één van de gaatjes stond garant voor een prijsje zoals gratis snoep.

Hierbij werd vaak “Pachi-Pachi” geroepen door de kinderen, waarmee ze het geluid van klikkende metalen objecten of het knisperen van vuur mee benoemde. Niet veel later begonnen ook volwassen met de automaat te spelen. Dat was met inclusief prijzen voor volwassenen zoals zeep of sigaretten.

De eerste Pachinko speelhal

Rond 1948 werd de eerste “speelhal” met Pachinko voor commercieel gebruik geopend in Nagoya. Uiteraard gericht op volwassenen omdat dit voor meer opbrengsten zorgde. Vanaf 1980 en verder werden de oude automaten vervangen door de meer technologisch geavanceerde versies met veel lichtjes en geluiden voor elke actie die je doet. Zo zijn er tegenwoordig stukjes animatie te zien als je heel goed hebt gespeeld en zelfs meerdere modi te kiezen zoals een Super Saiyan modus bij een Dragonball Z Pachinko!

Pachinko spelen

Een van de meest bekende Pachinko is een combinatie tussen een digitale fruitmachine en een flipperkast. Maar veel flipperen valt er eigenlijk niet te doen. Het enige wat je (soms) kan afstemmen is de snelheid waarmee de kogel de kast in wordt geschoten. Hierna is het gewoon duimen en hopen dat je kogel in het juiste bakje terecht komt zodat je verder kan spelen in het volgende de onderdeel: de fruitmachine!

Als je de juiste plaatjes op een rij weet te krijgen kan je meer ballen winnen en als je de jackpot wint natuurlijk nog veel meer ballen. Sommige mensen blijven heel lang achter een machine zitten omdat ze denken dat ze de machine kunnen instellen naar hun voordeel. Dit is zonde van je tijd, want na sluitingstijd worden de automaten gewoon weer bijgesteld.

Gevaarlijk spelletje?

Maar mensen gaan nog veel verder dan alleen proberen “hun” favoriete machine naar de hand te zetten. Er wordt van alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk balletjes te pakken te krijgen. Niet dat mensen ze van elkaar afpakken, sterker nog er heerst vaak een vrij gemoedelijke sfeer waarbij iedereen elkaar gewoon met rust laat. Maar mensen steken buitengewoon veel tijd in deze hallen. Zoveel zelfs dat mensen hun banen verliezen of relaties met familie en vrienden er onder komen te lijden.

Want net als met alle gokspelletjes is het goed om te onthouden dat dit niet zonder gevaar van verslaving is. Pachinko is dan ook alléén te spelen is als je meerderjarig bent. In Japan is dat vanaf 20 jaar. Dit is niet voor niks. Want jammer genoeg zijn er maar al te veel mensen die een ongezonde relatie hebben met Pachinko. In sommige gevallen kun je echt spreken van een gokverslaving. Het is dan ook niet zomaar een leuk spelletje.

De Japanse pachinko markt is zo intens groot en zó populair dat er sinds 2015 met dit gokspelletje meer geld wordt omgezet in Japan dan gokwalhalla’s Las Vegas, Macau en Singaporen te samen! Het bekende gezegde “the house always wins” gaat ook hier goed bij op, want hoewel er zat te winnen valt (en ook gebeurd) zijn er maar weinig mensen die er financieel echt veel beter van worden door pachinko te spelen.

Dat gezegd te hebben is pachinko voor een hoop mensen gelukkig alleen maar een vorm van onschuldig tijdverdrijf en blijft het gevaar en leed dat pachinko met zich mee kan brengen beperkt.

Neem eens kijkje

Het is dan ook zeker een aanrader om een Pachinko een keertje uit te proberen als je in de buurt bent. Ik vond het zitten op een van de vele etages achter zo’n automaat al een hele ervaring. Gewoon heerlijk om je heen kijken en verbaasd zijn over de vele super-gefocuste spelers en alle geluiden en lichtjes.

De meeste speelhallen zijn tegenwoordig over het algemeen rookvrij of hebben een speciale ruimte waar alleen daar nog gerookt kan worden. Een tip: mocht je een gevoelig gehoor hebben, neem dan wel je oordopjes mee! De hallen maken non-stop behoorlijk veel geluid.

En vind je het spannend om het in je eentje te proberen? Boek dan een pachinko les + tour via Rakuten Travel (voorheen Voyagin)! Zij hebben een speciale aanbieding voor toeristen waarbij je les krijgt in het gebruik van de pachinko machines en nemen je mee naar een lokale speelhal waar je het zelf ook mag proberen.

Coverfoto door Kallu via WikiCommons.
Dit artikel – Pachinko: Flitsend flipperen op z’n Japans! – verscheen voor het eerst op 6 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 1 mei 2019.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie