Pachinko: Flitsend flipperen op z’n Japans!

Als je van plan bent om naar Japan af reizen en in Tokyo te verblijven zal je er niet onderuit komen. Vooral als je (en wie wilt dat nu niet!) een bezoek brengt aan Akihabara: Vele gebouwen van meerdere etages hoog met ontzettend veel rijen speelautomaten. Van Dragonball Z tot Evangelion tot One Piece tot een of ander snoezig anime meisje die eigenlijk eens een grotere maat blouse moet kopen omdat de knopen op springen staan. De lichtjes en geluiden vliegen om je oren.

In sommige speelhallen is het geluid en volume van deze machines oorverdovend en klinkt  het bijna nergens meer naar, het is gewoon een groot kabaal. En bij sommige van die hallen stinkt het ook nog eens gigantisch naar rook. Ik heb het hier dan natuurlijk over de vele plekken in Japan waar het razend populaire Pachinko wordt gespeeld.

 

Engelse en Franse invloeden

De oorsprong van Pachinko ligt echter aan de andere kant van de wereld, namelijk Engeland, en begon als een poging om populaire Engelse buitenspelletjes zoals croquet ook binnen te kunnen spelen. De eerste versies hadden dan ook paaltjes die omgerold moesten worden. Deze werden laten vervangen door gaten waar de ballen ingespeeld moest worden. Nu moet je niet denken dat dit allemaal op heel klein formaat gebeurde. Nee, het vond plaats op een grote tafel of iets wat daarop leek. De tegenwoordige versie hiervan kennen we als de biljarttafel.

Begin 18e eeuw begonnen de Fransen met het down-sizen van het tafels, brachten zij aanpassing en werd de kast rechtop gezet. Zo ontstond er spel wat op het hedendaagse Pachinko lijkt. Maar wanneer werd het dan geïntroduceerd in Japan? Dat gebeurde 1924, toen een speelmachine genaamd Corinthin Bagatelle, of op z’n Japans: Korinto Gemu voor het eerst werd geïmporteerd.

 

Pachi-Pachi

Hierna duurde het niet lang voordat vele winkels de speelautomaat in hun winkels hadden staan. De automaat was vaak te vinden in snoepwinkels, aangezien het spel in eerste instantie bedoeld was voor kinderen. Het kunnen mikken van een balletje in één van de gaatjes stond garant voor een prijsje zoals gratis snoep.

Hierbij werd vaak “Pachi-Pachi” geroepen door de kinderen, waarmee ze het geluid van klikkende metalen objecten of het knisperen van vuur mee benoemde. Niet veel later begonnen ook volwassen met de automaat te spelen. Dat was met inclusief prijzen voor volwassenen zoals zeep of sigaretten.

 

De eerste Pachinko speelhal

Rond 1948 werd de eerste “speelhal” met Pachinko voor commercieel gebruik geopend in Nagoya. Uiteraard gericht op volwassenen omdat dit voor meer opbrengsten zorgde. Vanaf 1980 en verder werden de oude automaten vervangen door de meer technologisch geavanceerde versies met veel lichtjes en geluiden voor elke actie die je doet. Zo zijn er tegenwoordig stukjes animatie te zien als je heel goed hebt gespeeld en zelfs meerdere modi te kiezen zoals een Super Saiyan modus bij een Dragonball Z Pachinko!

 

Pachinko spelen

Een van de meest bekende Pachinko is een combinatie tussen een digitale fruitmachine en een flipperkast. Maar veel flipperen valt er eigenlijk niet te doen. Het enige wat je (soms) kan afstemming is de snelheid waarmee de kogel de kast in wordt geschoten. Hierna is het gewoon duimen en hopen dat je kogel in het juiste bakje terecht komt zodat je verder kan spelen in het volgende de onderdeel: de fruitmachine!

Drukbezochte Pachinko Hal in Osaka. Foto door Rosino.

Als je de juiste plaatjes op een rij weet te krijgen kan je meer ballen winnen en als je de jackpot wint natuurlijk nog veel meer ballen. Sommige mensen blijven heel lang achter een machine zitten omdat ze denken dat ze de machine kunnen instellen naar hun voordeel. Dit is zonde van je tijd, want na sluitingstijd worden de automaten gewoon weer bijgesteld.

Maar, kan je dan alleen maar extra ballen winnen met dit spel? Nee hoor, bij de speelhallen zit altijd wel een soort winkeltje waar je een grote hoeveel ballen ook kan inwisselen voor tokens, waarmee je de volgende keer weer verder kan spelen, of een prijs. De wet in Japan stelt wel dat er alleen opbrengsten ingewisseld mogen worden voor goederen. Echter weten de echte professionele Pachinko-gangers ook wel plekken waar ze hun “prijs” weer kunnen doorverkopen voor een extra zakcentje.

 

Neem eens kijkje

Voor ons groentjes zal dat nog niet aan de orde zijn, maar het is zeker een aanrader om een Pachinko een keertje uit te proberen als je in de buurt bent. Ik vond het zitten op een van de vele etages achter zo’n automaat al een hele ervaring. Gewoon heerlijk om je heen kijken en verbaasd zijn over de vele super-gefocuste spelers en alle geluiden en lichtjes.

De meeste speelhallen zijn tegenwoordig ook over het algemeen rookvrij of hebben een speciale ruimte waar alleen daar nog gerookt kan worden. Een tipje van mij, mocht je een gevoelig gehoor hebben, neem dan wel je oordopjes mee.

 

またねーにゃん

 

Coverfoto door Kallu via WikiCommons.

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X