Paper Mario: The Origami King (Game Review)

Sta jij nog steeds te wachten op een Nintendo Direct met nieuws over Bayonetta 3 of Breath of the Wild 2, en heb jij ondertussen niks te spelen? Wees niet getreurd, want Nintendo kwam vorig jaar met een nieuwe game uit de Paper Mario reeks die je misschien hebt gemist en zeker de moeite waard is om te spelen! Paper Mario: The Origami King is uitgebracht op 17 juli 2020 voor de Nintendo Switch en veraste ons met een game zoals wij die niet kennen uit de Paper Mario reeks.

Gelukkig hoef je de vorige Paper Mario games niet te hebben gespeeld om The Origami King te begrijpen, dus kan je meteen in het avontuur duiken! Benieuwd naar deze game? Check dan dit artikel!

Verhaal

Mario en Luigi hebben een uitnodiging van Peach gekregen om het origami festival te komen vieren! Bij aankomst merk je meteen dat er wat mis is, de stad is leeg en ook in het kasteel is niemand te bekennen. Na wat onderzoeken vinden Mario en Luigi Peach aan die tot een origami is gevouwen! De dader hierachter is koning Olly, de heerser van het origami koninkrijk. Zijn doel is om het hele paddenstoel koninkrijk te veranderen in origami! Olly omringt het kasteel van Peach met vijf wimpels verspreid over verschillende werelden die Mario moet zien weg te halen!

Om het nog erger te maken transporteert hij het kasteel bovenop een berg zodat niemand zijn plan kan verstoren. Het is nu aan Mario om de wimpels weg te halen om naar binnen te kunnen en om zo Peach te redden! Dit doet Mario met zijn nieuwe kameraad Olivia, het zusje van koning Olly. Samen gaat het duo op pad naar verschillende werelden om de wimpels weg te halen en ontmoeten ze onderweg veel andere personages!

Gameplay

The Origami King komt met een twist op de traditionele RPG games.  Het neemt het typische turned-based gevechtssysteem en plaats het in een ronde arena met in het midden niemand minder dan Mario. De vijanden omringen Mario binnen deze arena op verschillende plekken en het is de bedoeling dat jij ze in de juiste positie zet zodat Mario ze kan aanvallen! De arena bestaat uit vier ringen die je kan draaien en twaalf vakjes die je kan verschuiven om de vijanden juist neer te zetten. Als je ze in een perfecte positie weet te zetten gaat ook je aanvalskracht omhoog waardoor je sprong of hamer aanval krachtiger wordt.

Het ring-based combat systeem. Bij een perfecte line-up gaat je aanvalskracht omhoog!

Echter heb je maar een bepaald aantal keren dat je mag draaien of schuiven per ronde, dus je moet goed nadenken over welke stappen je neemt! Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je deze puzzel oplost voordat de tijd om is. Als de tijd om is moet je het doen met hoe je de arena hebt neergezet. De game geeft je de mogelijkheid om muntjes in te zetten om meer tijd te krijgen, dus maak daar zeker gebruik van als je zenuwachtig wordt.

Ook kan je muntjes geven aan Toads om je helende items te geven of om voorwerpen naar vijanden te gooien om ze pijn te doen. Soms helpen ze je ook met het draaien en schuiven van de arena! Wees dus vooral niet te zuinig op je muntjes, geld moet rollen!

Flink puzzelen

Het puzzel systeem is ingewikkelder dan dat het lijkt en door de tijdslimiet heb je weinig tijd om goed na te kunnen denken. Dit is frustrerend gezien hoe verder je in de game komt hoe meer inzicht er van je gevraagd wordt. Zeker de puzzels met de bazen zijn zeer overweldigend!

In gevechten met bazen staat Mario namelijk aan de buitenkant van de ring en de baas in het midden. In plaats van vijanden te positioneren moet je een pad creëren die naar de baas leidt om hem aan te vallen. Soms zijn er verschillende acties nodig voordat je de baas eindelijk kan aanvallen en kan het een paar rondes duren voordat je door hebt wat je moet doen.

Het is belangrijk om zo goed mogelijk gebruik te maken van elke ronde aangezien de bazen niet zo moeilijk doen om je health points afnemen. Zo snel mogelijk uitschakelen dus! Het spel is zeker te spelen als je geen puzzelwonder bent, maar het maakt de gevechten wel minder leuk.

Vechten is ondergeschikt

In de vorige Paper Mario werden gevechten aangemoedigd doordat je experience points kreeg en levels omhoog kan gaan waardoor je sterker werd. Na een gevecht in The Origami King krijg je alleen muntjes en voelt het haast een beetje nutteloos om te vechten. Je gaat daardoor sneller vijanden ontwijken wat een deel van het plezier weghaalt. Daarnaast duren de gevechten met de bazen heel lang. Een gevecht kan soms wel 15 minuten duren! Extra vervelend als je dat helemaal opnieuw moet doen doordat het puzzelen maar niet wilt lukken.

Het zijn misschien de kleine dingen in de open wereld van The Origami King die je plezier geven. Zo zijn er gaten door het hele spel heen die Mario kan opvullen door met confetti te gooien, zijn er talloze verstopte Toads die na het redden je komen aanmoedigen in gevechten, en zijn er onzichtbare blokken met collectibles en muntjes. Als je van bepaalde dingen alles weet te vinden in een gebied komt dat ook op je wereldkaart te staan! Genoeg te verkennen dus.

Graphics

De game bestaat uit 5 hoofdwerelden die elk weer onderverdeeld zijn in gebieden met elk hun eigen stijl. Zo stap je ineens vanuit een Japans geïnspireerd park in een Egyptische woestijn! Elk gebied heeft ook vijanden die geïnspireerd zijn op het gebied waarin ze zich bevinden en draagt echt bij aan de sfeer die het probeert te creëren. Het is een kleurrijke, creatieve combinatie van papier-maché, stickers, en origami. De game weet de speler telkens opnieuw te verassen. Nintendo weet het beeld niet te eentonig te houden door verschillende lagen graphics toe te voegen. Van kartonnen achtergronden tot aan realistische water effecten, Nintendo weet wat ze aan het doen zijn in deze game wanneer het tot de graphics aankomt. Ook is het contrast tussen onze 2D stickerhelden en de 3D origami vijanden sterk, alhoewel Olivia bewijst dat het niet uitmaakt of je gevouwen bent.


Soundtrack

De Paper Mario games staan bekend om hun geweldige soundtrack. Met de komst van The Origami King brengt Nintendo ons weer talloze nummers die ons enthousiast maken, en kan The Origami King de beste uit de gehele reeks genoemd worden. Het motief van het titel scherm is in vele nummers terug te vinden en creëert hierdoor een continuïteit die tegelijkertijd ook zo zijn persoonlijkheid aan de game geeft. De soundtrack voor de gevechten voegt ook een motief toe die ook zijn eigen unieke ingeving weet te brengen tot de werelden waarin je je begeeft. Zo geeft het gevecht met de rode wimpel het klassieke Mario gevoel door de trompetten en geeft de paarse wimpel het gevoel alsof je op zee bent door de accordeon en gitaar.

De game zit vol met unieke muzikale momenten die je meteen kan koppelen aan plekken en gebeurtenissen uit de game. De soundtrack voor elke baas uit de Legion of Stationary is ontzettend goed in elkaar gezet en blijft maar in je hoofd hangen. De woestijn baas beweegt zelfs mee op de beat van zijn eigen nummer! Verder weet de soundtrack ook een vorm van voortgang met zich mee te brengen. Elke keer dat je verder in de game komt verandert de soundtrack van Toad Town waarbij er steeds meer instrumenten bijkomen. Applaus voor de componisten Yoshito Sekigawa en Shoh Murakami!

Check ook dit online concert van ongeveer 40 minuten van verschillende muzikanten waarbij je kan genieten van de onwijs gave soundtrack van The Origami King.


Geen one-trick pony

The Origami King bewijst maar weer dat Mario geen one-trick pony is en bereidt staat om te experimenteren. Het verhaal is wat simplistisch vergeleken met de vorige RPG games, maar dat maakt het spel niet minder leuk. De dialogen van de personages zijn heel slim en zitten boordevol grapjes die je doen lachen. Het verken en ontdek element van dit spel is extra leuk door alle geheimpjes, collectibles, en grappige momentjes. De graphics zijn een creatief wondertje en de soundtrack is een plezier om naar te luisteren. Genoeg redenen om het spel te proberen!

Het enige nadelige wat genoemd zou kunnen worden is dat Nintendo iets te creatief is geweest met het gevechtssyteem waardoor het onnodig moeilijk is geworden. Dit kan frusterend zijn zeker als je weinig inzicht hebt met puzzels, maar hou vol! Niks is onmogelijk. Wil je nog meer weten over The Origami King? Check dan de website van Nintendo! En heeft dit artikel jouw origami zintuigen geprikkeld? Bekijk dan ons artikel over de Japanse kunst van het origami vouwen.

Janine
janinekaa@hotmail.com

Janine is een Japan enthousiasteling die altijd op zoek is naar de nieuwste weetjes binnen het Japanse medialandschap. Graag deelt zij haar ideeën over anime, manga en games met de lezers. Verder is ze dol op J-fashion en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie