Parkour tussen de bubbels! “Bubble” anime review

Ga met ons mee op een magische reis door een wereld voor bubbels! Verpakt in een ietwat chaotische storyline maar met prachtige animatie. Vandaag duiken we in de wereld van “Bubble”, een visueel kunstwerkje gemaakt door regisseur Tetsuro Araki (o.a. bekend van Attack on Titan). En ontdekken we waarom het – ondanks de gebreken – alsnog een fijne film is voor alle anime fans!

Battlekour

Tokio is een post-apocalyptisch land geworden, overspoeld door water en mysterieuze bubbels die alle wetten der natuur lijken te negeren. Geleerden over heel de wereld hebben geen idee wat de oorzaak hiervan is, maar Tokio is er onbewoonbaar door geworden.

Maar niet iedereen vermijd de stad. Mensen zonder familie, jonge kinderen en jonge waaghalzen hebben een nieuw thuis opgebouwd in de ruines van Tokio. Hier gaan ze races en weddenschappen met elkaar tussen de bubbels. Met als meest hevige de zogenaamde “Battlekour”, parkour tussen de bubbels en gebouwen. Waarbij je de vlag moet zien te veroveren.

Hibiki is een van de tieners die zich maar wat graag op het speelveld begeeft. Hij is een talentvolle speler maar ook wat arrogant en impulsief. Wanneer hij een misstapt maakt tijdens een competitie wordt hij gered door een mysterieus meisje, een meisje dat meer met de bubbels te maken lijkt te hebben. Maar wat is haar connectie met de bubbels nou precies?


Chaotisch

Al vanaf het begin is het duidelijk dit het verhaal hevig geïnspireerd is door “De Kleine Zeemeermin”. Met Hibiki als prins en het meisje Uta, als de zeemeermin. Dit is echter in een post-apocalyptische jas gestoken, met extra veel kleur en bubbels om het geheel op te vrolijken. Met daarbij uiteraard een flinke portie jeugdige romantiek en coming-of-age drama. En alsof dat nog niet genoeg was zit er ook nog een lekker trendy parkour verhaallijntje doorheen.

Hiermee heb je al een vrij unieke wereld met verschillende elementen die allemaal om je aandacht vragen. En dan hebben we het nog niet eens over de diverse subplots gehad rondom de verschillende personages in de film. Je kunt je dan ook voorstellen dat het geheel nog chaotisch over kan komen. En dat doet het ook.

Weinig romantiek

Mede door al die verschillende onderdelen, komt het romantische onderdeel naar mijn idee niet helemaal in beeld. Het lijkt zelfs iets naar achter te zijn geschoven door al die andere avonturen en personages.

Alhoewel er mooie scenes aan bod komen die Uta en Hibiki dichter tot elkaar laten komen, lijkt het in de eerste instantie meer op een toevallige vriendschap. Een band waar Hibiki in de eerste instantie niet echt in geïnteresseerd lijkt te zijn. Al zijn er zeldzame momenten die iets meer laten zien, maar het is de klassieke wachtend-op-een-kus-die-niet-komt. Uiteindelijk komen ze dichter tot elkaar, maar zelfs dan lijkt het te verdwijnen in de schaduw van de subplots.

Er is ook even plaats voor een interessant kijk op het leven zelf, de creatie van het leven, en wat er kan gebeuren in het hiernamaals. Alhoewel het de achterliggende gedachte vormt voor enkele elementen in de film, ligt de redenatie op een lager pitje. Ik had graag gezien dat dit groots aan bod kwam i.p.v. hoe het als een soort afsluitend nabespreking in de film is gebracht. Het is niet diepgaand, maar wel mooi kort in het verhaal verwerkt.

Uitmuntende animatie

Waar Bubble vooral in uitblinkt is de animatie. De manier waarop de bellen en het water worden geanimeerd is werkelijk schitterend. Ze zijn prachtig weergegeven, met veel aandacht voor detail, en ze voegen een groot gevoel van magie toe aan de film.

Het kleurgebruik in de film is een ander opvallend kenmerk van de animatie. Het gebruik van heldere kleuren creëert een dynamische wereld vol leven en energie. Het haast pastelkleurige palet draagt hier ook absoluut aan mee. Het geheel krijgt een haastdromerige kwaliteit, waardoor het voelt echt alsof een sprookje tot leven komt.

Dit is zowel duidelijk terug te zien in de uitgebreide achtergronden, maar ook in de kleinere details of close-up scenes tijdens de film. Vooral de scenes in de tuin, waar Uta en Hibiki in het begin elkaar ontmoeten, waren een waar genot voor het oog.

Als fan van Attack on Titan was het bijzonder om Tetsuro Araki zo’n meesterlijke en kleurrijke wereld in elkaar te zien zetten, ten op zichte van de grauwe en duistere wereld van Attack on Titan.

Sfeervol van begin tot eind

Qua verhaal zal Bubble je dan ook niet enorm verrassen of enorm kunnen boeiend, maar toch zal je niet kunnen stoppen met kijken wanneer je eenmaal begint. De actie scenes zijn een genot om naar te kijken – zeker voor AoT fans zullen de scenes je doen denken aan 3D-gear battles. Gecombineerd met de kunstige animatie en wereld is er meer dan genoeg om je mee te vermaken in de film.

Het verhaal heeft hier en daar wat gaten, maar wat mij betreft mag dat de pret niet drukken. Het is vooral het visuele aspect dat sterk is. Voor een diepgaande romance met indrukwekkende verhaallijn is deze anime misschien niet de perfecte keuze. Maar wil je gewoon een fijne film waar je met je verstand op nul naar kunt kijken, dan is Bubble perfect! Bubble is nu te bekijken op Netflix.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie