Blog header Pecha Kucha

Pecha Kucha: Krachtig en kort presenteren op z’n Japans

Iedereen kent ze wel, de eeuwig voortdurende prezi en powerpoint presentaties. Vaak komt er geen einde aan de hoeveelheid slides en gebeurt er eigenlijk niks interessants. Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokyo waren deze lange presentaties meer dan zat en bedachten in 2003 een geheel nieuwe (Japanse) methode van presenteren: Pecha Kucha ペチャクチャ.

Pas vanaf 2014 is deze aanpak echter pas goed van de grond gekomen en is het nu al een veel gebruikte methode in maar liefst 700 steden, wereldwijd.

Kort maar krachtig

Pecha Kucha komt van het Japanse woord voor “prietpraat” en draait om het kort houden van een presentatie. Bij deze vorm van presenteren bestaat elke presentatie uit 20 slides, die elk 20 seconden mogen duren. In totaal duurt de gehele presentatie dan slechts 6 minuten en 40 seconden.

Hiermee zorg je ervoor dat het tempo er lekker in blijft zitten, dat mensen kort en to-the-point moeten spreken, en biedt het de mogelijkheid om vele presentaties op één moment te doen. Vooral in de creatieve industrieën zoals design, architectuur, fotografie, en kunst kan dit een ware uitkomst zijn.

Pecha Kucha Nights

Sterker nog galerijen en designbureaus organiseren regelmatig Pecha Kucha Nights (PKN’s) met vaak zo’n 8 -14 deelnemers die in deze stijl hun werk kunnen tonen. Maar ook in de wetenschap of productontwikkeling en vele andere vakgebieden wordt er regelmatig voor deze aanpak gekozen.

Dus ben jij verantwoordelijk voor het organiseren van de volgende boardmeeting, (school) projectpresentaties of conferentie? Verveel je publiek dan niet met ellenlange presentaties maar kies voor deze aanpak!

Pecha Kucha in Nederland

Benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? In Nederland en België zijn er het hele jaar door diverse PKN’s waarbij iedereen welkom is om deel te nemen of om toe te kijken.

Hartstikke leuk dus als je geïnspireerd wilt worden of zelf anderen wilt inspireren, je werk wilt laten zien, of gewoon op zoek bent naar een unieke avond. Kijk voor meer informatie en alle data op PechaKucha Nederland, Pecha Kucha België of Pecha Kucha World Wide.

Bron: 1, 2.
Dit artikel – Pecha Kucha: Krachtig en kort presenteren op z’n Japans – verscheen voor het eerst op 19 februari 2016 en is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie