Persona 5 Game Review

Persona 5: Een knaller van een game!

Liefhebbers van JRPG’s kunnen hun lol op dit jaar met meer dan genoeg moois dat er al is uitgekomen en nog uitgebracht gaat worden! Maar één game steekt er eigenlijk nu al met kop-en-schouders bovenuit: Persona 5! Deze game is begin april uitgekomen en wordt door velen nu al bestempeld als de beste JRPG, zo niet beste algemene game, van 2017 met bijna perfecte scores op sites zoals IGN, Power Unlimited en Metacritic. Ook wij konden niet wachten om deze game in handen te krijgen en als groot fans van de franchise waren we dan ook erg benieuwd of al deze hype en scores ook stookten met onze ervaringen!

Voor degene die nog nooit van Persona hebben gehoord… Je hebt wat gemist! De Persona franchise bestaat inmiddels al zo’n 20 jaar en is ooit begonnen als een spinoff van de ‘Shinmegami Tensei’ games. Deze zijn in het westen nooit echt groot geworden maar zijn in Japan klassiekers die nog altijd voor hoge verkoopcijfers zorgen. De Persona games zijn een mix van visual novel (dus veel verhaallijn en tekst), met dating-sim elementen maar bovenal een game bomvol avonturen in zogenaamde “dungeons” waar je turn-based gevechten houdt.

Anne-Takamaki-Flames

Er is altijd sprake van een tweedeling waarbij je als normale student je schoolleven moet zien te combineren met de strijd tegen het kwaad. Hierbij gebruik je bijbaantjes en sociale contacten om bijvoorbeeld speciale krachten te ontwaken die je gebruikt bij je gevechten. Dit alles ondersteund door een ijzersterke verhaallijn en goed uitgedachte personages. De franchise staat er bekend om dat het zware thema’s aankaart waarbij misbruik, criminaliteit, (zelf)moord en de duistere kanten van de menselijke psyche naar voren komen.

Een andere wereld

Ook in Persona 5 is dit niet anders waar je als hoofdpersoon moet verhuizen naar Tokyo. Je hebt iets uitgespookt waardoor je niet meer thuis kunt wonen en opnieuw moet beginnen in een andere stad. Daarom trek je in bij een kennis van je ouders met een eigen café waar je boven mag wonen. Je bent nog voorwaardelijk vrij dus moet je rustig houden en goed gedragen. Iets wat eigenlijk vanaf het begin af aan al moeilijk wordt wanneer je samen met een klasgenoot in een andere dimensie terecht komt.

In deze dimensie is een leraar van de school koning en wordt het duidelijk dat hij zijn leerlingen als niks anders dan slaven ziet die hij kan gebruiken, en zijn de dames op school niks anders dan mooie lichamen die hij kan misbruiken. Uiteraard laten deze heren dit niet zomaar gebeuren en zetten ze alles op alles om de leraar tot inkeer te brengen en zijn verlangens de kop in te drukken. Hierbij ontwaken hun geheime krachten, hun “Persona’s” en hebben ze de mogelijkheid om te vechten tegen het kwaad.

Samen met je klasgenoten (en steeds meer andere mensen die je team komen versterken) is het aan jou om slechte volwassenen op het juiste te pad te krijgen en moed te geven aan iedereen die onderdrukt wordt door de slechte verlangens van anderen.

Deel je dagen in

Zoals gezegd wordt er hierbij gebruik gemaakt van tal van elementen en heb je enorm veel keuze vrijheid hoe je het spel in wilt delen. Wil je elke dag studeren? De hamburger challenge aangaan in de stad, of liever zoveel mogelijk sociale banden aangaan met mensen? Het is helemaal aan jou hoe je dit invult. Verwacht echter geen volledig open-wereld.

Persona-5-screenshots-2-1024x576-750x422

Je beweegt je lineair door het verhaal heen, en op sommige plekken ben je wel in een soort open-wereld wanneer je door de wijken van Tokyo loopt. Maar doordat je dus wel kunt kiezen wat je wilt doen op de momenten dat je mag kiezen voelt het niet als een beperking aan. Sterker nog doordat je op sommige vlakken wat beperkt bent wordt je gedwongen goed na te denken over je keuzes. Zeker gezien de deadlines die je krijgt in het verslaan van de dungeons, of zoals ze in deze game heten “Palaces”.

Moeilijkheidsgraad

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest aan het begin (Safe, Easy, Normal, Hard) zijn die deadlines soms nog behoorlijk pittig want de gevechten in de Palaces zijn niet altijd kinderspel… In deze gevechten komen de “mechanics” naar voren die zo kenmerkend zijn voor de Persona games. Je hebt de keuze uit verschillende Persona’s om mee te vechten die allen hun zwakke en sterke punten hebben. Daarbij kun je ook je teamleden aansturen en nadenken over je manier van vechten afhankelijk van de vijand die je voor je hebt. Geen zin om elke keer na te denken? Je kunt ook je team op auto-pilot laten vechten.

Wanneer je op safe en/of easy speelt zullen gevechten weinig van je vragen en kom je makkelijk door de Palaces heen en heb je voldoende tijd over voor andere dingen. Bij de hogere difficulty-levels is dit al een stuk moeilijker en zul je ook veel meer tactisch moeten vechten in plaats van alleen je sterkste aanval loslaten. Houd jij van stevige gevechten en een uitdaging in de dungeons? Ga dan zeker voor normal of hard. Geniet je liever van het verhaal en de dating-sim aspecten? Dan kun je beter voor safe of easy gaan.

persona-5_2015_05-01-15_012

Zelf doe ik altijd twee play-throughs. De eerste keer op easy omdat ik lekker snel door het verhaal heen wil en één keer op hard gewoon om het maximale uit de game te halen. Je zult hier wel even voor moeten gaan zitten want je bent makkelijk 80-100 uur kwijt om alles te halen per difficulty-level (en soms nog meer)! Deze uren vliegen voorbij. Je hebt geen moment het idee dat je lang ergens mee bezig bent (behalve als je naar de klok kijkt) maar je geniet gewoon optimaal van alles dat dit spel te bieden heeft. Van de wondere wereld die Tokyo is tot de fantasierijke Palaces waar je belandt, elke keer weer zit je aan je tv gekluisterd!

Knaller

Wederom is Persona 5 echter weer een knallener van een game in de Persona franchise die absoluut niet onderdoet voor haar voorgangers. Sterker nog, ik zou deze game zelfs beter noemen (al is dat vrijwel onmogelijk gezien hoe goed alle andere games al waren). Persona 5 is een epische JRPG die je meeneemt op reis door een ijzersterk verhaal. Je combineert turn-based dungeon crawling met toffe visual noval en dating-sim aspecten.

De personages en het verhaal worden goed uitgediept en perfect neergezet waardoor je je helemaal laat meeslepen. Dit alles wordt ondersteund door een toffe stijl, mooie graphics, en muziek waardoor de 100 uur die je makkelijk in deze game kunt steken echt voorbij vliegen. Kopen dus!

Persona 5
8.8 / 10 Ons cijfer
Story10
Gameplay10
Graphics9
Geluid6

[bol_product_links block_id=”bol_58eb5e3b5ba96_selected-products” products=”9200000063705103,1004004013585333,9200000030599087,9200000046406373,9200000033225189,1004004011295960″ name=”Persona 5″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie