Pet Fashion in Japan

In Japan is het niet zo normaal om een huisdier nemen als in ons land. In veel gebouwen is het zelfs verboden, dit omdat het last voor de buren kan opleveren en vanwege de cultuur (en andere redenen) wordt zoiets liever vermeden.

Daarnaast moet je om een huisdier te kopen en onderhouden diep in de portemonnee tasten. Ras-dieren zijn erg gewild en prijzen kunnen hoog oplopen. Maar er is zeker een groep mensen die dat er graag voor over heeft. Sterker nog: waar de geboortecijfers dalen, stijgt het aantal huisdier-baasjes nog steeds en groeit ook de handel in dierenproducten steeds meer.

 

Ultieme verwennerij

Er word meer dan tien miljard per jaar aan uitgegeven. Het is dus niet zo gek om te denken dat het misschien wel een vervanging van kinderen is. Want behalve dan een normale verzorging leggen een grote groep van de Japanse baasjes hun huisdier totaal in de watten, alsof het hun eigen zoontje of dochter was. En je zal het al raden: dat is inclusief het aankleden en optutten er van.

Jurkje van Moko en

Jurkje van Moko en kostuum van Cushzilla

Waar de trend vandaan komt is niet heel duidelijk. Het doet denken aan de Nameneko katten die Satoru Tsuda in de jaren ‘80 fotografeerde in allerlei kostuums. Wellicht dat de luxe industrie uit de westerse wereld (denk aan de roze-geklede chihuahua’s uit Legally Blonde en die van Paris Hilton) ook invloed had.

Het past ook erg goed in de Japanse (Harajuku) fashion mind-set waarin de gekste dingen bedacht worden. Waarom dan ook niet je huisdier?

Nemaneko

Nameneko katten van Satoru Tsuda, ook wel bekend als ‘Perlorian Cats’ – foto via nightflight.com

Mon't, de fashionable chihuahua - zie zijn instagram

Een bekend gekleed huisdier is de chihuahua ‘Mon’t’, die ook een eigen instagram en zelfs een winkel heeft waar je zijn handgemaakte kleding kan kopen voor je eigen hondje.

Er zijn dan ook tientallen winkelketens in Japan die niet alleen de standaard dierverzorgings-producten verkopen maar ook een enorm aanbod aan kledingwinkels voor dieren. Van dat soort winkels, met of zonder exclusieve producten zoals. Moko, SkipDog en iDog/iCat. Maar je vindt ze ook in normale Japanse winkelstraten. 

 

Van jurkjes tot cosplay

Jasjes, jurkjes, truitjes, hoedjes, alles komt er voorbij en vaak ook voor niet al te zachte prijsjes. Zelfs schrijfster Joyce heeft dit kunnen ervaren toen ze als (grapje) twee honden yukata’s kocht voor haar honden. Het prijskaartje? Bijna €50,- per stuk voor twee iniemienie yukata’s.

Het blijft niet alleen bij ‘normale’ kleding, zo is er o.a. ook een draagbare kotatsu te koop en kun je zelfs pruiken voor je huisdier uit een gashapon machine halen. Uiteraard zijn er ook meer dan voldoende anime gerelateerde outfits en accessoires voor je huisdieren en zijn er zelfs opties om te cosplayen!

Of de huisdieren al het aankleden leuk vinden is natuurlijk nog maar de vraag. Sommige honden houden van de aandacht en met een aantal katten kun je echt van alles doen, maar de gemiddelde huisdier zal er waarschijnlijk niet heel blij van worden. Om dieren goed op de foto te krijgen is ook nog een tweede. Zou jij het er voor over hebben, of vind je het juist zielig? Laat het weten in de comments!

Een lekkere warme kotatsu tafel voor je kat.

Een lekkere warme kotatsu (of ‘katatsu’) tafel voor je kat, te koop via Japan Trend Shop.

On that day, mankind received a grim reminder

‘On that day, dogkind received a grim reminder’ – Via Rocketnews24.com

Chun-li cavia cosplay

one piece cavia cosplay

Cavia cosplay als Chunl-Li uit Street Fighter en Luffy van One Piece – Foto’s via Dorkly.com

 

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5

 

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X