Blogheader voor Michelinster restaurants in Japan.

Populaire MichelinSter restaurants in Japan

Wereldwijd staat de Japanse keuken bekent om haar kwaliteit en diversiteit. En dit gaat veel verder dan ‘alleen’ sushi, Japans curry rice, of ramen. Dat kwaliteit bovenop staat – in welk Japans gerecht dan ook – moge duidelijk zijn. Het is dan ook een droom voor menig foodie (of eigenlijk iedereen die van lekker eten houdt) om te kunnen genieten van al het lekkers dat je in Japan kunt vinden.

Maar in geen enkel ander soort restaurant komt dit echter zo goed naar boven als de vele Michelinster restaurants die in Japan kan vinden. Er is geen enkel land ter wereld met zoveel 3-sterren restaurants als Japan. Zelfs de Franse keuken er niet tegenop. Niet alleen qua 3-sterren restaurants scoort Japan goed, er zijn tientallen restaurants bekroond met een ster.

Graag delen we dan ook enkele van de meest populaire Michelinster restaurants in Japan. En hoewel de meeste zeker niet goedkoop zijn, is er nog meer dan voldoende keuze waarvoor je niet al te diep in de buidel hoeft te tasten!

De linkjes gaan in dit geval naar de website van Rakuten Travel (voorheen Voyagin), een handig site die je kan helpen met reserveren. Meer daarover lees je onderaan dit artikel.

Michelinster restaurants in Sapporo

We beginnen echter wel met een peperduur restaurant. Namelijk het befaamde sushirestaurant Sushisai Wakichi (2 sterren) in Sapporo, Hokkaido. Een maaltijd in dit restaurant kost je al snel zo’n €300,- per persoon maar dan heb je wel de meest verse sushi die Japan te bieden heeft. Met slechts acht zitplaatsen zit dit restaurant vaak al maanden van te voren vol. Dus wil je erheen? Wees er snel bij! Iets minder budget? Dan kun je ook goed terecht bij ‘Sushidokoro Hyoutan‘, dit restaurant met 1 ster heeft met name betaalbare ontbijt en lunch opties.

Wil je helemaal los gaan? Boek dan een volledige Kaiseki maaltijd. Dit is het beste wat de Japanse keuken je te bieden heeft in de vorm van een bijzonder meergangen diner. Hierbij ligt een grote focus op seizoensgebonden producten en ingrediënten van de hoogste kwaliteit. En ook in Sapporo kun je daarmee flink los gaan bij diverse restaurants zoals bijvoorbeeld Hanakoji Sawada Michelin (3 sterren) of Masaki (1 ster).

Michelinster restaurants in Tokyo

Tokyo is wereldwijd de stad met de meeste Michelinster restaurants. Je hebt dan ook een enorme keuze als het aankomt op wat je wilt eten. En ook prettig; meer budgetvriendelijke keuzes. Zo kun je voor nog geen twee tientjes de iconische ramen van Tsuta proberen. Dit was het eerste ramen restaurant ooit dat een Michelinster kreeg! Je moet wel flink wat geduld hebben want je kunt maar zo drie tot vier uur lang in de rij moeten staan.

Nog goedkoper kun je terecht bij Onigiri Asakusa Yadoroku, vlak achter de Senso-ji Tempel in Asakusa. Voor een paar euro kun je hier befaamde onigiri proberen. En zonder urenlange wachtrijen. Officieel gezien hebben ze geen ster (wel zijn ze erkend) maar we willen deze zaak toch ook echt even benoemen. Ook bij Toriki (1 ster) kun je nog relatief goedkoop terecht voor de beste Yakitori van Tokyo. En bij Imafuku (1 ster) kun je genieten van de lekkerste wagyu in de vorm van Shabu-Shabu en Sukiyaki.

Daarnaast zijn er echt nog tientallen andere fantastische Michelinster restaurants in Tokyo te vinden die alles serveren van de Franse keuken tot moleculaire tapas, en de traditionele kaiseki tot tempura. Uiteraard is er ook qua sushi meer dan genoeg keuze. Al is Jiro, de beroemde sushi god, eind 2019 zijn sterren kwijtgeraakt. Niet omdat het eten niet meer goed is, maar omdat hij niet meer toegankelijk genoeg is voor het normale publiek. Een voorwaarde van Michelin.

Michelinster restaurants in Kyoto

Met name Kyoto is geroemd vanwege haar bijzondere kaiseki diners, en hierbij een grote focus ook op Shojin Ryouri. Ofwel de veganistische, boeddhistische keuken. Een eeuwenoude manier van koken waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten maar bijvoorbeeld ook geen (knof)look of ui.

Kichisen is één van de restaurants die vrijwel volledig vegetarische kaiseki serveert. Of in dit geval een soort welke ‘Kyokaiseki’ wordt genoemd. Met maar liefst 3 sterren en een ongekende reputatie is dit één van de beste kaiseki restaurants in Kyoto. Een ander legendarisch restaurant is Hyotei (3 sterren) welke al meer dan 400 jaar ongekend heerlijk eten serveert. Beiden kennen echter een hevig prijskaartje. Dus voor de mensen die op zoek zijn naar een meer betaalbare optie is Jiki Miyazawa (1 ster) een goede keuze.

Enkele andere geliefde keuzes in Kyoto zijn o.a.: Miyoshi (1 ster) wiens specialiteit het beroemde wagyu vlees is; paling bij Unagiya Hirokawa (1 ster); en sushi bij Matsumoto (1 ster).

Michelinster restaurants in Osaka

Hoewel Tokyo het grootste aantal restaurants telt is het Osaka die bekend staat als “de keuken van Japan”. Met haar diversiteit en kwaliteit als het aankomt op allerhande gerechten is het dan ook niet zo gek om te bedenken dat je in Osaka een aantal bijzondere restaurants kunt vinden. Zo kunnen liefhebbers van sushi terecht bij Sushi Harasho (2 sterren) of zich tegoed doen aan één van de beste Kaiseki in Japan bij het 3 sterren restaurant Koryu.

Wat vriendelijker voor de portemonnee is Shunsaiten Tsuchiya welke fantastische tempura serveert. En voor een locatie met 2 sterren is het ook nog eens erg betaalbaar. Een lunch menu kost je slechts zo’n 3500 yen! Avontuurlijke eters kunnen zich tegoed doen aan de befaamde fugu ofwel kogelvis bij Takoyasu (2 sterren). En voor de mensen die liever iets meer vertrouwds eten kunnen terecht bij Hajime (3 sterren) voor specialiteiten uit de Franse keuken.

Michelinster restaurants in Fukuoka

Fukuoka is niet alleen beroemd om haar tonkatsu ramen, maar maakt ook fantastische tempura. Iets dat 2-sterrenrestaurant ‘Tempura Tenko‘ graag laat zien in hun bijzondere kaiseki-achtige tasting menu’s. Deze lekkernijen komen niet goedkoop in het piepkleine restaurant, dus let op je portemonnee!

Heb je liever een traditioneel kaiseki diner? Dan kun je terecht bij ‘Ebisudo‘ want ook dit restaurant mag trots 2 sterren dragen. Tenslotte is tevens ‘Tatsusho‘, een befaamd sushi restaurant, een bezoek meer dan waard.

Zelf eten in een Japans Michelinster restaurant?

Daarnaast zijn er nog tal van restaurants te vinden in andere (kleinere) dorpen en steden. Voor nu hebben we echter gekozen om de meest populaire bestemmingen uit te lichten. Maar wil jij nou zelf ervaren hoe het is om in zo’n luxe restaurant te eten? Dan kun je, mits je een beetje Japans beheerst, vaak via de websites van deze restaurants wel terecht voor een reservering. Er zijn natuurlijk ook nog voldoende restaurants die een Engelstalige website hebben, of op een andere manier de reservering voor buitenlandse gasten verzorgd.

Ook zijn sommige restaurants erg exclusief en kun je dus alleen binnenkomen als je bestaande gasten kent of een hoge functie in de maatschappij bekleed. Denk bijvoorbeeld aan het restaurant van de sushi god Jiro. Hier kom je zeker niet zomaar binnen.

Als andere optie kun je ook altijd nog kijken of het hotel waar je in verblijft nog wat voor je kan regelen. Vaak kun je bij de receptie om extra diensten vragen of hulp bij het reserveren. Reken echter wel op lange wachtrijen voor de meeste restaurants dus boek ruim op tijd!

Let wel dat je (afhankelijk van hoe je reserveert) vaak al direct moet betalen voor de zogenaamde ‘seat reservation fee’. Het is in Japan namelijk heel gebruikelijk dat je éxtra betaald om überhaupt het restaurant in te komen te mogen zitten. Deze kosten variëren van €10,- tot meer dan €30,- afhankelijk van het restaurant.

Boeken via Rakuten Travel (voorheen Voyagin)

Ben je al in Japan, spreek je geen Japans, of vind je het lastig om dit zelf te regelen? Wees dan niet getreurd! Ook via initiatieven zoals Rakuten Travel (voorheen Voyagin) kun je namelijk heel goed een Michelinster ervaring regelen. Via hun site kun je niet alleen bij diverse restaurants boeken, ze hebben ook nog eens tal van andere spectaculaire uitjes en ervaringen. Zo zijn alle bovengenoemde restaurants te reserveren met hun hulp.

Maar met hun gigantische totaalaanbod raad ik je wel aan zelf een kijkje te nemen op hun website om te zien wat voor bijzondere keuzes ze nog meer hebben! Op dit moment zijn er meer dan 300 verschillende restaurants waarmee zij een samenwerking hebben om te reserveren. Je betaalt hiervoor dan vaak wel een beetje extra (als hulp bij het reserveren) maar daarentegen hebben ze vaak exclusieve kortingen en andere samenwerkingsacties. Denk aan goedkopere menu’s, een gratis dessert, en andere voordelen. Dit geldt niet alleen voor de restaurants maar ook tal van andere uitjes zoals het Kawaii Monster Café, Robot Restaurant, en Pachinko.

Let hierbij goed op dat de prijzen die je in eerste instantie zit alleen nog maar de servicekosten en seat reservation fees zijn! Het eten en drinken komt er dan nog bij.

Note: Dit artikel is NIET gesponsord maar bevat wel affiliate links. Wij kunnen een klein percentage krijgen van de aankoop die je doet. Dit kost jou echter niets extra’s maar helpt ons enorm. Bedankt hiervoor!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie