Pot Noodle Love: Waarom de Japanners minder seks hebben

Eens in de zoveel tijd zie je de headlines “Jongeren hebben geen seks meer in Japan” en “Seksloos Japan”weer de kop op steken. Vaak op allerhande sensatie zoekende websites. Natuurlijk prikkelt het de nieuwsgierigheid want wil men echt geen seks meer in Japan? Zoals te verwachten ligt de echte waarheid wat anders en is de situatie wat ingewikkelder dan een hoop van de bronnen vermelden.

Niet volledig seksloos

Volgens onderzoek over seks in Japan (door de Japanse overheid) is zo’n 65% van de Japanners is ongetrouwd en heeft ook geen serieuze relatie. Ongeveer een derde van de groep ongetrouwde/zonder relatie is nog maagd. Wat het onderzoek echter niet laat zien is dat in de leeftijden hierboven, het aantal mensen dat seksueel actief is een stuk hoger ligt. Deze cijfers zijn echter wel lager dan ze in de jaren hiervoor waren. Een indicatie dat de Japanners zich minder met seks bezig houden. Wat we ook zien is dat de groep jonge mensen die zich niet meer interesseert in seks in Japan alsmaar toeneemt.

Het aantal maagden is de afgelopen jaren steeds verder gestegen maar ook onder (getrouwde) stelletjes zie je het aantal keren dat men seksueel actief is afnemen. Bijna de helft van de volwassenen onder de 25 jaar heeft namelijk geen of weinig interesse meer in seks. Dat zegt niet dat ze geen relatie willen, sterker nog een groot deel wil op den duur zeker wel trouwen, maar heeft er op dit moment geen interesse in. Maar een kleine deel ervan “walgt” zelfs van seks en moet er niks van weten.

virgin

Daarbij komt dat deze problemen niet alleen specifiek zijn voor Japan. Veel hoogontwikkelde landen hebben op dit moment te maken met een sterke krimp in het aantal geboortes en hebben te maken met dezelfde problemen. Dit wordt o.a. erg mooi omschreven in het artikel “Top 5 Mistakes Journalists Make about Sexless Japan“. Maar waarom lijkt Japan er dan toch zo uit te springen?

Ontwikkelt land, minder kinderen

Deels omdat je bepaalde ontwikkelingen (die je in veel welvarende landen tegenkomt) sterker ziet in Japan. Die ontwikkelingen an sich zijn wellicht niet zo bijzonder, maar in combinatie met de Japanse geschiedenis, tradities en huidige normen en waarden ontstaan er een aantal unieke situaties. Zo is, ondanks het feit dat Japan een ontwikkelt land is, er toch nog een behoorlijke achterstand qua geslachtsgelijkheid op de werkvloer.

Vrouwen staan nog altijd “lager” dan mannen op de werkvloer en hebben veel meer last van traditionele rollenverdelingen, stereotypen, en verwachtingen. Dit is zo erg dat Japan consistent als één van de slechtste ter wereld scoort op het gebied van gelijke kansen voor vrouwen op de werkvloer.

Voor een hoop Japanse vrouwen betekent een huwelijk dan ook nog altijd het einde van hun carrière. Leidinggevende gaan er standaard vanuit dat een getrouwde Japanse vrouw snel aan kinderen begint en dus “een last” wordt voor het bedrijf. Zeker aangezien er maar weinig voorzieningen zijn voor werkende moeders (en al helemaal niet voor werkende vaders).  Sociale vooroordelen helpen hierbij ook niet.

Devil Wife vs. Salary Man

Zeker niet als je je bedenkt dat werkende moeders door velen worden bestempelt als “Devil Wifes”. Er wordt namelijk verwacht dat een vrouw thuis is voor de kinderen, ongeacht wat ze zelf graag zou willen. Sterker nog je “plicht” als getrouwd stel is het voortbrengen van kinderen. Hierdoor zie je dat vrouwen die ambitieus zijn en onafhankelijk willen leven steeds vaker helemaal niet meer voor romantiek of relaties gaan. Uit “angst” straks toch in een huwelijk te belanden en te moeten voldoen aan de nog altijd traditionele rollenverdeling in Japan.

japan-230881_1920

Tegelijkertijd zie je ook een verandering in de rollenverdeling rondom de “salary man”, het stereotype beeld van de Japanse man in pak die belachelijke uren maakt en vaak alleen op zondag tijd heeft voor zijn gezin. Dit alles om genoeg geld te verdienen om moeders en kids te kunnen voorzien van alles wat ze nodig hebben.

Ook mannen stappen steeds verder weg uit deze stereotypes en rollenverdelingen waardoor ze, voor sommige vrouwen, weer minder aantrekkelijk worden. Een hoop mannen vinden het letterlijk teveel werk en een te grote opoffering van het eigen leven om zich nog in de rol van salary man te wurmen. Ook zij kiezen er dan ook steeds vaker voor om maar gewoon helemaal niet meer aan relaties te beginnen.

Inmiddels zegt zelfs zo’n 90% van de jonge vrouwen in Japan liever single te zijn, en een groot deel van de mannen ziet het ook allemaal niet meer zo zitten. Echte relaties komen voor velen tegenwoordig synoniem te staan voor “moeilijk” en velen beginnen er simpelweg niet meer aan. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Pot Noodle Love

In de plaats van relaties zie je dan ook de opkomst van het begrip “Pot Noodle Love” waarbij er gekozen wordt voor snelle, en makkelijke vormen van liefde zoals one night stands, virtuele mannen/vrouwen, porno, games en alle andere vormen van digitaal vermaak. En voor hen die helemaal niet meer op zoek zijn naar seks zijn er zat alternatieven zoals vriendschappelijke dates en allerhande clubs, pubs, en cafés zoals maid cafés waar je nog wat tederheid kunt vinden zonder alle rompslomp er omheen.

Dit alles zorgt er voor dat er gemiddeld genomen steeds minder mensen seksueel actief zijn in Japan en dat deze aantallen de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar zullen dalen. Mensen hebben simpelweg geen zin en tijd meer in al het gedoe dat bij seks en relaties komt kijken. En dat heeft zo zijn gevolgen.

Liever een hond, dan een baby

Zo schreven we al eerder dat er inmiddels meer huisdieren dan baby’s zijn, worden luiers voor ouderen inmiddels meer verkocht dan voor baby’s, en laat nu ook een officieel bevolkingsonderzoek zien dat de populatie van Japan echt flink aan het krimpen is.

Het aantal geboortes kan al jaren niet op tegen de vergrijzing maar bokst nu ook niet meer op tegen het sterftecijfer. Op dit moment is bijna een derde van de bevolking 65+ en naar schatting ligt dit aantal al boven de veertig procent in 2050. De regering probeert dan ook met man en macht om mensen weer meer seksueel actief te krijgen en er bovenal voor te zorgen dat er meer baby’s geboren worden.

Al zal een stijging van het aantal seksueel actieve (jong) volwassenen alleen niet voldoende zijn om dit probleem op te lossen. Voor het lage aantal geboorten zijn namelijk nog vele andere redenen zoals de hoge kosten van het opvoeden van een kind, gebrek aan ruimte in steden, werkdruk, intellectuele en technologische ontwikkelingen, en moeilijkheden voor werkende moeders (en vaders). Allen belangrijke factoren die hier aan bijdragen en waar nog een hoop werk voor nodig is wil het Japanse geboortecijfer ooit weer omhoog komen.

Het lijkt er dan ook op dat de lage activiteit op seksueel gebied voorlopig nog wel een probleem zal blijven in , maar dat mensen er helemaal geen seks in Japan meer zouden hebben? Dat is nog iets teveel science-fiction in het huidige tijdperk.

Note: we benoemen in dit artikel slechts de relaties tussen mannen en vrouwen, simpelweg omdat er nog te weinig data is over LGBT-relaties in Japan.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
Dit artikel – Pot Noodle Love: Waarom de Japanners minder seks hebben – verscheen voor het eerst op 19 april 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 13 januari 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie