POKÉMON YELLOW VOOR DE 3DS (GAME REVIEW)

Pure nostalgie met Pokémon Yellow voor de 3DS (Game Review)

Het moest er toch een keer van komen. Na het veelvuldig gebruikt van de bekende illegale middelen om old-scool games te spelen, kon Nintendo niet achterblijven. Mede ter ere van het 20-jarige bestaan van de Pokémon franchise werden de allereerste Pokémon games Red, Blue en Yellow beschikbaar voor de 3DS, zodat iedereen voor maar een paar euro’s weer terug kan gaan in tijd. Of voor het eerst de echte start een generatie aan games, manga, anime, merchandise en wat nog wel niet meer, eens te beleven.

Nostalgie

Natuurlijk heeft het ook te maken met de nieuwe Pokemon Sun / Moon die binnenkort uitkomt waarbij een aantal van onze oude favorieten weer in een nieuw jasje terugkomen. Maar los daarvan is het natuurlijk de ideale tijd om eens te kijken hoe geweldig die game van vroeger was. De nostalgische waarde zal hoog zijn, het is een van de games die ik jaren lang heb gespeeld als kleine jongen en die een jarenlange fandom voor me heeft gestart. Nu, ruim 20 jaar na de originele de release, gaan we eens kijken hoe deze klassieker ons nu nog bevalt!

virtual-console-red-blue-yellow-169-en
virtual-console-red-blue-yellow-169-uk

Ik zat me al enorm te verheugen op alles wat er komen ging maar wist nog uit mijn kindertijd dat Misty verdomd moeilijk kon zijn om te verslaan wanneer je niet de juiste starter koos. Toch eigenwijs maar wel vol goede moed koos ik Squirtle als mijn partner. Natuurlijk ging dat als warm mes door de boter en stond ik no-time weer buiten met mijn eerste badge op zak. Vol zelfvertrouwen ging ik verder, verzamelde ik mijn eerste team bij elkaar (terwijl ik me groen en geel ergerde aan het gebrek aan running shoes) en stond ik uiteindelijk met een level 16 bij Misty. Uren heb ik getraind en vervolgens geen eens een deuk in die Starmie weten te krijgen. Net alsof ik weer dat kleine jongetje was….

Grinden, grinden, grinden

Maar gaande weg ben je dan toch sterk genoeg geworden, hebt je ultieme team van Pokémon samen gesteld, bent eindelijk gewend aan de kracht van de gymleaders en dan ga je naar de Johto League waar je weer met de grond gelijk gemaakt wordt.  Dit is iets wat ik nooit helemaal heb begrepen. Heb ik een hele zooi aan trainers gemist? Nee, het is gewoon de moeilijkheidsgraad van de eerste Pokémon game. Zelfs als je denkt zulke sterke Pokémon te hebben, je Giovanni in de pan gehakt hebt, Gary nog even het nakijken hebt gegeven en klaar bent voor de Elite Four komt er weer een klap en komt er weer een reeks flink grinden. DAT. DUURT. LANG.

youtube

Grinden en flink trainen is iets wat we niet meer echt gewend zijn om te doen in de nieuwe Pokémon games, ook op veel andere vlakken wordt je handje veel meer vastgehouden en kun je dan wel meer genieten van de verhaallijn en alle andere dingen die de wereld te bieden hebben maar de echte kern, het vechten en verzamelen, is makkelijker geworden. Maar als je daar dan eindelijke staat na de hele Elite Four te hebben verslagen, je ultieme droom om Pokémon meester te worden hebt waargemaakt en je in de Hall of Fame staat, dan weet je weer waar je het voor deed en voelde ik me weer net zo trots als dat kleine jochie zo’n 20-jarige geleden.

Terug in de tijd

Het was één en al pure nostalgie. Die pixels hebben toch iets tijdloos op een of andere manier. Het is voor mij echt een vorm van kunst die altijd een grip op me heeft. Dit natuurlijk gepaard met de klassieke muziek en geluiden en ik was zonder dat ik het door had, zo weer een paar uur verder. Met kennis van nu en herinneringen aan het spel en ging ik met voorbedachte rade te werk. En dat was eigenlijk best jammerlijk.. Het echte ontdekken, het nieuwe, de verbazing bij een evolutie. Alles wat het spel in eerste instantie eigenlijk zo speciaal maakte, mis je. Niet sterk, maar het is iets wat je nooit meer zal krijgen. En dat is wel jammer.

youtube2

Natuurlijk was niet alles perfect aan de game, het is ook de eerste in velen. Zo moet je bijvoorbeeld zelf van box wisselen in de computer als er 20 Pokémon in zitten. Je select knop kon je niet gemakkelijk gebruiken om je fiets te pakken. Je moest streng zijn hoeveel items je meenam en moest je helemaal naar je Pokémon toe gaan om z’n cut-boompje te omver te hakken. Maar dat neem je allemaal wel voor lief, omdat je er zoveel voor terug krijgt.

Voor de fans

Voor de liefhebber, voor de tactische speler die voordeel wil hebben bij Pokemon Sun / Moon (je kunt Pokémon hiervan overzetten naar Sun/Moon), voor de liefhebbers die opgaan in nostalgie, voor de speler met een low-budget, en om zoveel anderen redenen is dit spel de moeite waard aan te schaffen. Heb je het dan ook nog niet gedaan? Meteen doen! Want wat is er nou lekker dan het herbeleven van de eerste Pokémon games, of voor het eerst kennis te maken met de games waar het allemaal mee is begonnen?

Game Review: Pokémon Yellow
7.5 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay7
Graphics6
Geluid9
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie