Ramune: Japan’s Favoriete Zomerdrankje

Op een warme zomerdag is er niks lekkerder dan een heerlijk, ijskoud, drankje. Hier grijpen we naar een glas cola, appelsap of misschien zelfs wel een biertje maar in Japan is er één drankje dat per uitstek wordt gezien als hét zomerdrankje: Ramune (ラムネ).

 

Wat is Ramune?

We hebben het er al eens over gehad dat Japanners gek zijn op variaties, limited editions, en lokale smaken en bij Ramune is dat niet anders. Dit zoete frisdrankje in de unieke glazen fles is al eeuwen lang een geliefde dorstlesser en ook dit drankje vind je in 1001 smaken,

Van de traditionele Ramune “Soda” (een soort 7up/sprite smaak) en aardbei, tot wasabi en gezouten watermeloen, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een smaakje van te vinden.

En hoewel ramune tegenwoordig wat minder populair is dan vroeger is het nog altijd een iconische zomerdrank waar elke volwassene met nostalgisch plezier op terugkijkt en het gemiddelde kind nog erg blij van wordt!

 

Drankje en speelgoed in één

Het zijn echter niet deze smaken waarom Ramune zo’n iconisch drankje is geworden, dit heeft alles te maken met de “verpakking”. De glazen flesjes zien er niet alleen bijzonder uit, ze maken het drinken van Ramune, zeker voor first-timers, een hele aparte ervaring.

Bovenin het flesje zit namelijk een soort glazen knikker, deze moet je met behulp van de dop naar beneden drukken (of met beheersing naar beneden slaan) en dan kun je gaan drinken. Je moet echter wel opletten want voor je het weet glijdt de knikker weer terug en blokkeert het flesje waardoor je niet meer verder kunt drinken.

In Japan weet iedereen al van jongs af aan hoe ze dit drankje moeten drinken maar zeker wanneer iemand voor de eerste keer ramune (probeert) te drinken zorgt dit nog wel eens voor zeer grappige gezichten. Stiekem is het eigenlijk heel makkelijk om op een goede manier Ramune te drinken. Benieuwd hoe? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje  🙂

De meeste mensen denken dat de verpakking gewoon een gekke Japanse gimmick is, of een marketing trucje om de verkoop te boosten. Het is echter helemaal geen Japanse uitvinding, maar een Engelse!

 

Stiekem niet echt Japans

Hoewel Ramune tegenwoordig vele smaken kent was het van oorsprong “lemonade”, en dan niet de limonade zoals wij deze kennen maar meer een frisdrank zoals Sprite en 7up die al aan het einde van de 19de naar Japan werd gebracht.

Er zijn eigenlijk twee theorieën over wie en wanneer Ramune naar Japan heeft gebracht, de ene verteld het verhaal van Admiraal Perry die in 1853 in Uraga aankwam met Ramune aan boord van zijn schip, en een andere theorie verteld over een handelsschip dat in 1860 in Nagasaki aan kwam met het drankje in haar assortiment.

Wie of wanneer het ook uiteindelijk is geweest, één ding is zeker: Engelsman Hiram Codd vond het maar niks dat de koolzuurhoudende drankjes moesten worden dichtgemaakt met een kurk en ijzerdraad (door de druk zou de kurk anders omhoog komen) en vond het hoogtijd dat er een andere oplossing kwam.

Zo bedacht hij in 1870 de “Codd Neck Bottle”, ook wel “Codd Stopper” genoemd, waarbij er een knikker in de hals van een glazen fles werd geplaatst die door de druk van de gassen in het drankje tegen een rubberen rand aan de bovenkant van de fles werd gedrukt, en hierdoor een perfect luchtdicht flesje creëerde.

Afbeelding via BeachPackagingDesign.

Afbeelding via BeachPackagingDesign.

Nog een leuk weetje: Hiram Codd bedacht ook het concept van statiegeld. Vooral kinderen hadden namelijk de neiging om de glazen flesjes kapot te gooien om vervolgens de knikker eruit te kunnen halen. Door mensen “geld terug” te geven als ze het flesje terug brachten werd dit voorkomen 🙂

Na zijn overlijden in 1987 wist de Japanner Tamakichi Tokunaga het patent op deze flesjes in 1988 bemachtigen en combineerde deze met het populaire drankje Ramune. Dit werd in no-time een mega hit en al snel kwam je de flesjes door het gehele land tegen.

En ondanks dat in het Westen de Codd Stopper flesjes al snel weer vervangen werden door kroonkurken bleven deze in Japan toch echt de favoriet. Deels omdat de vaak kleine bedrijven geen geld hadden om een kroonkurk machine aan te schaffen, maar ook omdat het Japanse volk erg gecharmeerd was van het gerinkel en kinkel van de knikker die door het flesje rolde. Het deed men denken aan het geruststellende geluid van een Japanse windgong.

Zo zie je maar weer dat er veel meer achter het “gekke” drankje zit dan je in eerste instantie zou verwachten!

 

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Cover foto: TokyoTreats.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X