20 jul Ramune: Japan’s Favoriete Zomerdrankje
Op een warme zomerdag is er niks lekkerder dan een heerlijk, ijskoud, drankje. Hier grijpen we naar een glas cola, appelsap of misschien wel een biertje. Maar in Japan is er één drankje dat per uitstek wordt gezien als hét zomerdrankje: Ramune (ラムネ).
Wat is Ramune?
We hebben het er al eens over gehad dat Japanners gek zijn op variaties, limited editions, en lokale smaken en bij Ramune is dat niet anders. Dit zoete frisdrankje in de unieke glazen fles is al eeuwenlang een geliefde dorstlesser, en ook dit drankje vind je in 1001 smaken,
Van de traditionele Ramune “Soda” (een soort 7up/sprite smaak) en aardbei, tot wasabi en gezouten watermeloen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een smaakje van te vinden. En hoewel ramune tegenwoordig wat minder populair is dan vroeger is het nog altijd een iconische zomerdrank.
Drankje en speelgoed in één
Het zijn echter niet deze smaken waarom Ramune zo’n iconisch drankje is geworden. Dit heeft alles te maken met de verpakkin”. De glazen flesjes zien er niet alleen bijzonder uit, ze maken het drinken van Ramune een hele aparte ervaring.
Bovenin het flesje zit namelijk een soort glazen knikker. Deze moet je met behulp van de dop naar beneden drukken (of met beheersing naar beneden slaan) en dan kun je gaan drinken. Je moet echter wel opletten! Voor je het weet glijdt de knikker weer terug en blokkeert het flesje, waardoor je niet meer verder kunt drinken.
In Japan weet iedereen al van jongs af aan hoe ze dit drankje moeten drinken. Maar zeker wanneer iemand voor de eerste keer ramune probeert te drinken zorgt dit nog wel eens voor grappige gezichten. Stiekem is het eigenlijk heel makkelijk om op een goede manier Ramune te drinken. Je moet het flesje simpelweg niet teveel kantelen tijdens het drinken.
Stiekem niet echt Japans
De meeste mensen denken dat de verpakking gewoon een gekke Japanse gimmick is, of een marketing trucje om de verkoop te boosten. Het is echter helemaal geen Japanse uitvinding, maar een Engelse!
Want hoewel Ramune tegenwoordig vele smaken kent was het van oorsprong “lemonade”, en dan niet de limonade zoals wij deze kennen maar meer een frisdrank zoals Sprite en 7up die al aan het einde van de 19de naar Japan werd gebracht.
Er zijn eigenlijk twee theorieën over wie en wanneer Ramune naar Japan heeft gebracht. De ene verteld het verhaal van Admiraal Perry die in 1853 in Uraga aankwam met Ramune aan boord van zijn schip. En een andere theorie verteld over een handelsschip dat in 1860 in Nagasaki aan kwam met het drankje in haar assortiment.
Engelse invloed
Wie, of wanneer het ook uiteindelijk is geweest, één ding is zeker: Engelsman Hiram Codd vond het maar niks dat de koolzuurhoudende drankjes moesten worden dichtgemaakt met een kurk en ijzerdraad (door de druk zou de kurk anders omhoog komen). Hij vond het hoogtijd dat er een andere oplossing kwam.
Zo bedacht hij in 1870 de “Codd Neck Bottle”, ook wel “Codd Stopper” genoemd. Hierbij wordt er een knikker in de hals van een glazen fles geplaatst. Door de druk van de gassen in het drankje werd deze tegen de bovenkant van de fles gedrukt. Dit zorgt voor een perfect luchtdicht flesje.
Nog een leuk weetje: Hiram Codd bedacht ook het concept van statiegeld. Vooral kinderen hadden namelijk de neiging om de glazen flesjes kapot te gooien om vervolgens de knikker eruit te kunnen halen. Door mensen “geld terug” te geven als ze het flesje terug brachten werd dit voorkomen.
Na zijn overlijden in 1987 wist de Japanner Tamakichi Tokunaga het patent op deze flesjes in 1988 bemachtigen en combineerde deze met het populaire drankje Ramune. Dit werd in no-time een mega hit en al snel kwam je de flesjes door het gehele land tegen.
En ondanks dat in het Westen de Codd Stopper flesjes al snel weer vervangen werden door kroonkurken bleven deze in Japan toch echt de favoriet. Deels omdat de vaak kleine bedrijven geen geld hadden om een kroonkurk machine aan te schaffen, maar ook omdat het Japanse volk erg gecharmeerd was van het gerinkel en kinkel van de knikker die door het flesje rolde. Het deed men denken aan het geruststellende geluid van een Japanse windgong.
Zo zie je maar weer dat er veel meer achter het “gekke” drankje zit dan je in eerste instantie zou verwachten!
Ramune proberen
Vandaag de dag is ramune niet alleen in Japan erg geliefd maar wint het ook over de grenzen populariteit. In de gewone supermarkt ga je het alleen nog niet tegenkomen. Hiervoor zul je toch echt naar de toko moeten. Of het uiteraard online bestellen!
Ook in Nederland zijn er inmiddels diverse webshops die het lekker drankje in allerhande smaken aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Most Cutest, Amazing Oriental, Seikatsu, of Roppongi. En vergeet ook niet je lokale Xenos binnen te lopen, want ook daar kun je tegenwoordig Ramune vinden!
Geen reactie's