Re-ment: Kawaii Miniaturen!

In Japan weten ze wel wat kawaii is en zijn ze ook erg gek op het verzamelen van kleine schattige dingetjes. Niet zo gek dus dat er in Japan hele bedrijven zijn die de allerschattigste miniaturen maken om te verzamelen. Natuurlijk zijn er al veel langer miniaturen op de markt die veelal gebruikt worden in allerlei soorten poppenhuizen, maar de miniaturen van het Japanse RE-MENT brengen dit naar een geheel ander niveau!

Klein speelgoed

Rement zijn (kawaii) miniaturen en hebben hun naam te danken aan het concept “Reform the Entertainment”, een bedenksel van fabrikant RE-MENT (リーメント) om een speciale lijn (klein) speelgoed speciaal voor jonge meiden op te zetten. Het was een daverend succes en zorgde voor een enorme impuls aan soortgelijke initiatieven. Die – ondanks dat het van andere merken komt – vaak allemaal re-ment genoemd worden. 

Toch is RE-MENT nog altijd de onbetwiste koning als het aankomt op populariteit en aanbod. Ze hebben een enorm assortiment en richten zich allang niet meer alleen op jonge meisjes. Er zijn sets voor jong en oud en voor man, vrouw, en alles daartussen.

Inspiratie uit het leven

De meeste sets worden geïntroduceerd in zogenaamde series. Dit betekent dat elk setje onderdeel is van een groter geheel van bij elkaar passende sets. Vaak gaat dit per zes, acht, of twaalf stuks. Afhankelijk van de grootte.

Deze worden gebaseerd op allerhande thema’s. Dit kan geïnspireerd zijn door het echte leven (zoals bijvoorbeeld konbini’s of festivals) maar vaak worden ze gecombineerd met populaire franchises. Met name alles van Sanrio en Nintendo komt erg vaak voorbij. Denk aan Hello Kitty, My Melody, Kirby en Pokémon.


Te koop voor kleingeld

Voor ongeveer 600¥ (€4) per doosje zijn deze kawaii miniaturen goed betaalbaar en is het dan ook niet zo gek dat ze erg populair zijn onder verzamelaars binnen én buiten Japan. Echte re-ments zijn erg gewild en gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. Daarnaast komen ze maar één keer in productie en zijn dus niet eindeloos beschikbaar. Wanneer een serie is uitverkocht is het dan ook erg moeilijk om deze nog weer ergens anders vandaan te toveren.

Doordat alles in vrij gelimiteerde opgaven wordt uitgebracht zijn het echte verzamelitems. Dit zorgt er tevens voor dat de sets die je voorheen voor maar een paar euro in de winkel kon vinden daarna voor tientallen euro’s worden aangeboden op bijvoorbeeld ebay.

Miniatuurfotografie

Maar buiten het feit dat ze schattig zijn kunnen re-ments niet alleen goed gebruikt worden in poppenhuizen of als display items. Ze zijn ook een populair item om te fotograferen en delen op bijvoorbeeld instagram, zeker in combinatie met figure fotografie. Re-ments worden vaak gecombineerd met BJD (ball jointed dolls), Nendoroids of andere scale-figures.

Met name de replica’s van eten, meubeltjes, en andere woondecoratie uit de “Pucci” series van RE-MENT zijn erg geliefd onder fans van BJD en soortgelijke poppen. De perfecte 1:6 verhoudingen en hoge kwaliteit maken ze zeer geschikt voor poppenhuizen en meer.

Groot assortiment

Al zie je de laatste jaren ook steeds meer volledige miniatuur figuurtjes, diorama’s, en andere items (zoals cup clingers) gemaakt worden door re-ment. Dit zijn op zichzelf staande verzamelobjecten, vaak van populaire franchises.

Je ziet dan ook steeds meer soorten aanbod in het assortiment opgenomen worden. Van sets bedoelt voor miniatuurfotografie en poppenhuizen, tot leuke hebbedingetjes voor op je bureau, of kleine sets om te verzamelen en op de plank te zetten.

Start je eigen re-ment verzameling

Wil jij nou ook aan je re-ment verzameling beginnen? Dan hoef je hiervoor gelukkig niet helemaal af te reizen naar Japan want ook online zijn deze setjes gemakkelijk en vaak voor hele redelijke prijsjes te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Natuurlijk kun je ook op ebay en dat soort sites kijken want die staan ook bomvol deze sets. Onthou wel goed dat je de seller controleert en niet voor nare verassingen komt te staan! En ben je op zoek naar specifieke miniaturen die je niet hebt kunnen vinden in één van de kant-en-klare sets? Probeer dan eens Etsy waar je honderden getalenteerde D.I.Y.-ers vindt die je vast kunnen helpen (al is dit vaak wel een stuk duurder!).

Dit artikel – Re-ment: Kawaii Miniaturen! – verscheen voor het eerst op 5 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 9 augustus 2019.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie