Recensie: Galneryus – Union Gives Strength

In de aanloop naar de release noemde Galneryus ‘Union Gives Strength’ een “special album”. Wat is er zo speciaal aan? In ieder geval dat het hun beste release in jaren is. Het boegbeeld van de moderne Japanse power metal heeft een album weten te maken dat fris klinkt, maar ook zeer herkenbaar is. Iets duisterder dan we van ze gewend zijn, maar alsnog een typisch Galneryus-album.

Die term “special album” slaat waarschijnlijk vooral op het feit dat ze het geen volledig album willen noemen. ‘Union Gives Strength’ sluit af met twee remakes van oude nummers, maar bevat daarnaast ook meer dan drie kwartier aan nieuw werk. En verbazingwekkend goed nieuw werk ook nog eens. Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen na ‘Into The Purgatory‘, maar ‘Union Gives Strength’ is uitstekend.

Veelbelovend

In mijn recensie van ‘Into The Purgatory’ beschuldigde ik Galneryus ervan te veel op de automatische piloot te draaien. Vooral gitarist en voornaamste componist Syu leek vast te zitten in dezelfde loopjes en akkoordenschema’s. Dat probleem is op ‘Union Gives Strength’ niet helemaal verholpen, maar door de variatie in sferen en af en toe verrassend heavy gitaarriffs is het een veel frisser klinkende plaat.

De eerste nummers die circuleerden beloofden al veel goeds. Nog voordat de video van Whatever It Takes (Raise Our Hands!) uitgebracht werd, speelde Galneryus Flames Of Rage tijdens een livestream. Die livestream staat trouwens ook op de bonus-dvd bij de limited edition van ‘Union Gives Strength’. Beide nummers klonken al veelbelovend. Goed, Whatever It Takes (Raise Our Hands!) heeft een van die catalogusrefreinen van Syu, maar ook een tof proggy middenstuk en een stel gave riffs. Flames Of Rage overtuigt door zijn vette riffs en razende refrein.

Allebei de nummers wekten de indruk dat ‘Union Gives Strength’ een wat duisterder weg in zou slaan. En dat is in zekere zin ook zo. Door het gebruik van zevensnarige gitaren doet het album zo nu en dan aan de beste momenten van ‘Reincarnation’ en de ‘Alsatia / Cause Disarray’-EP denken. Maar ‘Union Gives Strength’ is in de eerste plaats een typisch Galneryus-album.

Dramatische sfeer

Dat een duistere Galneryus kan werken blijkt al uit het te gekke openingsnummer The Howling Darkness. Geen theatraal intro dit keer, gewoon een fantastisch power/progmetalnummer van negen en een halve minuut. Nieuwe drummer Lea, die Unlucky Morpheus-drummer Fumiya Morishita vervangt, laat zich goed gelden met rollende basdrums en zelfs blastbeats in het onheilspellende pre-refrein. De hoofdriff heeft een voor Syu-begrippen onverwacht akkoordenverloop en de dramatische sfeer is fantastisch.

Die dramatische sfeer is ook te horen in het wat opener klinkende Bleeding Sanity en See The Light Of Freedom. De eerste zit vol riffs die aan ouderwetse heavy metal doen denken, maar dan wel lager gestemd. See The Light Of Freedom is een typisch Galneryus-nummer dat niet had misstaan op de tweede helft van ‘Ultimate Sacrifice‘. Voor een wat positievere, hoopvoller klank is er Hold On, dat een beetje als het langere, progressievere broertje van Wings klinkt.

Over de opnieuw opgenomen nummers kan ik kort zijn. Die zijn niet echt nodig, maar prima uitgevoerd. Everlasting speelt de band al jaren live met Masatoshi Ono op zang en ik zou zeggen dat zijn stem nog net iets beter bij dat nummer past dan die van originele zanger Yama-B. Die kon de dramatische klank van Deep Affection wel wat beter dragen, maar ook die is prima uitgevoerd. Uiteindelijk zijn dat niet de nummers waarvoor je ‘Union Gives Strength’ zou moeten beluisteren.

Welkom

Galneryus is op zijn best als ze muziek maken die enerzijds typisch Galneryus is, maar ook enigszins verrast. ‘Union Gives Strength’ is precies zo’n album. De snelle powermetalriffs, neoklassieke loopjes en uitbundige refreinen zijn precies wat je van Galneryus verwacht. Hun duisterdere kant laten ze niet vaak zien, maar die is zeer welkom op ‘Union Gives Strength’. Sommige van deze nummers zijn de beste die ze in jaren uitbrachten.

Misschien is het de lockdown geweest waardoor ze geen voorspelbaar Galneryus-album hebben kunnen opnemen? Het blijft speculeren. Net als de rest van Galneryus’ oeuvre staat ‘Union Gives Strength’ in zijn geheel op Spotify, iTunes en de andere grote streamingplatforms. En omdat het officieel geen volledig album is, is de fysieke editie net iets goedkoper dan hun meeste recente albums. Tenzij je de bonus-DVD erbij wilt natuurlijk…

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie