Foto van een mizu shingen (regendruppel) mochi. Foto door Ty Nigh. Via WikiMedia.

Recept: Mizu Shingen Mochi (Waterdruppel cake)

Buzzfeed, instagram, tasty, pinterest de afgelopen weken stroomde het internet ineens over van de afbeeldingen en recepten rondom water cake, waterdruppel cake, druppel cake, Japanse watercake en ga zo maar door. Deze volledige doorzichtige puddinkjes (soms met een aardbei in het midden) werden met veel verbazing en nieuwsgierigheid onthaald en massaal online gedeeld.

Wat is Mizu Shingen Mochi?

Het is echter niks nieuws, sterker nog, het is een Japanse lekkernij die daar al een aantal jaar bestaat en regelmatig gegeten wordt. Het is een origineel idee van een Japanse wagashi (snoep) maker ‘Kinseiken’. Hij wilde een manier vinden om water “eetbaar” te maken.

Na maanden van proberen kwam hij uiteindelijk tot het recept voor mizu shingen mochi. Hiervoor gebruikte hij vers water uit de Japanse Alpen, wat van nature al wat zoeter is, en combineerde dit met suiker en Agar (verdikkingsmiddel) om het een vaste vorm te geven. Tenslotte serveerde hij er nog wat kinako (sojaboon) poeder en bruine suiker siroop bij om het geheel af te maken.

Er was echter één belangrijk ding dat hij niet opgelost kreeg en nu juist een kenmerkend onderdeel is van de cakejes. Ze zijn namelijk niet alleen uniek vanwege hun uiterlijk maar ook omdat je ze binnen 30 minuten nadat je ze uit de koelkast haalt moet opeten. Anders verandert het geheel weer in een plasje water en is het lekkers als sneeuw voor de zon verdwenen.

maxresdefault
Afbeelding via Mosogourmet.

Mizu Shingen Mochi is dan ook bijna onmogelijk te vervoeren of verschepen dus tenzij je in Japan zelf bent zul je het niet kunnen kopen. Gelukkig is het niet moeilijk te maken en kun je het ook heel gemakkelijk zelf doen! Voor de perfecte Mizu Shingen Mochi kun je het beste de recepten van Mosgourmet (traditioneel) of Little Miss Bento (sakura variant) gebruiken.

Mizu Shingen Mochi recept

Wij hebben zelf het recept van Mosgourmet gebruikt met een deel van de aanwijzingen van Little Miss Bento voor een traditionele waterdruppel cake!

Hiervoor heb je nodig:

  • 250ml bronwater. Géén kraanwater.
  • 12gram witte suiker (bij voorkeur zo fijntjes mogelijk)
  • 7 gram Agar poeder (te koop bij o.a. de toko)
  • Bruine suiker siroop (kokomitsu, o.a. te koop bij de toko)
  • Sojaboon bloem (kinako, o.a. te koop bij de toko)
  • Rubberen ijsblok vormpjes naar keuze maar bij voorkeur halve cirkels of iets soortgelijks (kijk o.a. bij Xenos)
  • Optioneel: sakura (kersenbloesem) o.a. verkrijgbaar via Nihon Ichiban.

Gooi om te beginnen de suiker een agar in een pan en mix door elkaar. Giet daarna een heel klein beetje water erbij en mix. Herhaal dit tot je ongeveer op de helft van het water zit. Schenk daarna de rest erbij en mix nogmaals. Zet vervolgens op een medium-hoog vuur en breng het geheel aan de kook terwijl je zachtjes roert. Doe dit niet teveel of te hard! Anders blijft er teveel lucht in het water zitten. Eenmaal aan de kook laat je het rustig 2-3 minuutjes sudderen.

Japanse ingrediënten

Let op dat je géén Kanten poeder gebruikt of koop maar echt Agar poeder. Ook zijn er her en der comments te lezen van mensen die met de 15 gram Agar poeder geen doorzichtig geheel krijgen. Zorg dat je goede kwaliteit agar hebt én mixed zoals aangegeven in het recepten en dan zou het goed moeten komen. Kom je er echt niet uit? Dan kun je het eerst proberen met een kleinere hoeveelheid tot je een goede balans hebt gevonden.

Vervolgens haal je de mix van het vuur en schenk je deze voorzichtig in je vormpjes. Deze zet je minstens drie uur in de koelkast (NIET in de vriezer). Vlak voor het serveren haal je de mochi uit de vormpjes en serveer je het direct met de kokomitsu en kinako. Kun je deze niet vinden? De kokomitsu kun je gemakkelijk zelf maken door bruine suiker en water langzaam in een pan te verhitten tot de twee samensmelten en een siroop vormen. Kinako is wat moeilijker na te bootsen aangezien je wat meer moeite moet doen om zelf het poeder te maken. Hier vind je echter een helder recept.

Leuk serveren

En wil je het server nog wat opleuken? Kies dan voor een bordje met een mooie decoratie of ga voor en traditionele look met een bamboo bordje!

water-mochi-cat
Afbeelding via FollowMeToEat.
water-mochi-bear
Afbeelding via FollowMeToEat.

Wil je nog meer Japanse gerechten zelf maken? Bekijk dan eens de Japanse recepten op deze site of bestel één van de volgende Japanse kookboeken. Vooral Recepten uit Tokyo (hier de review) en De Japanse keuken (van Nancy Singleton) zijn echte aanraders. Een goede budget optie is de Minibijbel Japanse keuken. Veel kookplezier alvast!
 

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.



Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Foto van een mizu shingen (regendruppel) mochi. Foto door Ty Nigh. Via WikiMedia.

Dit artikel – Recept: mizu shingen mochi (waterdruppel cake) – verscheen voor het eerst op 17 mei 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 17 mei 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie