Recepten uit Tokyo.

Recepten uit Tokyo: Duik Zelf De Japanse Keuken In!

Vanuit m’n ooghoek zag ik het boek voorbij komen in de aanraders sectie van bol.com, de toffe voorkant lokte me meteen en eenmaal de omschrijving gelezen was ik verkocht: Recepten uit Tokyo. Dit unieke recepten boek staat namelijk bomvol échte Japanse klassiekers en favorieten van schrijfster Maori Murota. De recepten zijn daarnaast ook nog eens gebaseerd op hoe zij, en haar ouders al dit lekkers al tientallen jaren koken. Op-en-top authentiek dus!

Meer dan recepten

Wie echter denkt een simpele opsomming van recepten en ingrediëntenlijstjes denkt te krijgen heeft het goed mis. Recepten uit Tokyo is ontzettend mooi vormgegeven en heeft bij alle gerechten mooie sfeerfoto’s staan. Hierdoor krijg je niet alleen direct een goed beeld van wat je gaat maken maar worden er her en der ook bijzondere dingen over Tokyo verteld. Zo komt bijvoorbeeld de Tsukiji Fish Market ook aan bod!

IMG_1721-2

Enige puntje van kritiek zou het papier kunnen zijn, het is stevig en dik maar met zulke mooie foto’s had het wat mij betreft wel echt fotopapier mogen zijn. Dit is echter gewoon gezeur en heeft volgens mij vooral te maken met het feit dat het boek juist hierdoor ontzettend betaalbaar blijft. Voor twee tientjes kun je dit boek namelijk al zelf in huis halen en maak je in no-time zelf de lekkerste Japanse gerechten! Stel je eigen bentobox (lunchbox) samen, maak miso, of onigiri (rijstballetjes), en leer dankzij de vele tips en trucs om de perfecte sushi, sashimi en dashibouillon te maken.

Vanaf de basis

Ook ontzettend fijn is dat in het begin van het boek direct wordt uitgelegd hoe je een aantal van de belangrijkste basis producten en ingrediënten maakt en gebruikt. Denk aan het maken van miso of de perfecte rijst. Achterin het boek vind je nog een handig overzicht van enkele van de meest veelvoorkomende producten in de Japanse keuken. Zo weet je meteen wat je in huis moet halen om al het lekkers in dit boek te kunnen maken.

IMG_1747-2
Een deel van de boodschappen. Het meeste kun je gewoon halen bij de AH. Voor enkele ander dingen zijn we naar de lokale toko geweest en de katten onigiri shaper en matcha (groene thee poeder) komen bij www.roppongi.nl vandaan.

Al met al een heel compleet en super fijn boek dus! Natuurlijk laten we het bij deze review niet alleen bij woorden maar hebben wij zelf ook maar liefst vier recepten uit het boek geprobeerd om te kijken of het ook echt allemaal zo simpel en lekker kan zijn.

Ik koos ervoor een aantal persoonlijke favorieten te maken: onigiri (Japanse rijstballen), omurice (omelet gevuld met rijst), groene thee cake, en tonkatsu (soort Japanse schnitzel).

Groene thee cake met witte chocolade

Als eerste besloot ik me aan de groene thee cake met witte chocolade te wagen. Even een makkelijk recept om “in te komen” voor ik aan de wat moeilijkere dingen zou gaan beginnen. Hier heb ik echter al meteen gesmokkeld (net als met een paar andere dingen in de volgende recepten) door voor een lekkere standaard cake mix te kiezen. Wel heb ik ervoor gezorgd dat ik zeer goede matcha gebruikte (in dit geval via www.roppongi.nl), heerlijke roomboter, én echt, lekkere, witte chocolade.

Ik begon door eerste alle ingrediënten in aparte kommetjes te verzamelen en vervolgens keurig volgens de instructies deze met elkaar te vermengen in de mixer, met als laatste de matcha. Hierdoor kreeg het beslag een ontzettend groene kleur, veel mooier dan ik had verwacht. Tenslotte, het beslag in een cakevorm gieten en hoppa zo de oven in en kwam het moeilijkste… wachten tot het klaar is!

IMG_1697-2
IMG_1870

Na een uur kon ik eindelijk de oven openen en kwam me meteen een heerlijk, subtiele theegeur tegemoet. Na de cake uit de vorm te hebben gehaald en de eerste plakjes te hebben gesneden was ik ontzettend blij verrast om te zien dat de cake ook écht zo mooi groen was als op de foto. Natuurlijk, het beslag was al ontzettend groen maar of het ook echt zo wordt als je verwacht blijft altijd nog maar de vraag. Ook was ik er stiekem best wel trots op dat de cake precies zo eruit zag als op het plaatje in het boek (inclusief scheur in het midden haha).

Het belangrijkste was echter de smaak en ook dit zat helemaal goed! De matcha overheerste niet maar was precies genoeg aanwezig om het te kunnen proeven en door de combinatie van de witte chocolade werd de iets bittere smaak van de groene thee goed in balans gebracht met het geheel. Absoluut een recept wat ik vaker ga maken en zeker geen verkeerde om mee te beginnen!

Onigiri

Terwijl de cake in de oven stond was ik stiekem al begonnen aan de onigiri. Dit zijn typische Japanse rijstballetjes die je in allerlei soorten en smaken kunt krijgen. Ze zijn ontzettend geliefd als tussendoortje en zou je zelfs kunnen zien als de Japanse boterham met kaas: een makkelijke hap voor tussen de middag. Toen ik de uitgebreide recepten tegen kwam voor onigiri in “Recepten uit Tokyo” moest ik hier dan ook meteen mee aan de slag. Niet als minste reden omdat ik dan eindelijk de super schattige onigiri neko shapes van Roppongi eens kon gaan uitproberen.

Ik heb echter wel wat kleine aanpassingen gemaakt op basis van dingen die ik al in huis had. Zo heb ik in plaats van kip, zalm gebruikt, heb ik een variatie met kant-en-klare, Japanse rijstspecierijen erbij gedaan, en kon ik het niet laten mijn favoriet te maken: onigiri met tonijn vulling.

IMG_1744-2
Untitled design (11)
IMG_1799-2

Vol goede moed strooide ik wat zout en water in mijn hand en pakte ik de eerste hoeveelheid rijst. Tot mijn stomme verbazing had ik in no time een perfecte onigiri en stond deze inclusief nori vol trots op een bord. Het was super makkelijk en dus ging ik meteen door met de tweede, die gruwelijk mislukte, en een derde die mislukte, en een vierde… Oepsie, toch niet zo heel makkelijk! Gelukkig kwam nu de onigiri vorm ontzettend goed van pas en had ik al snel zes kawaii katvormige onigiri op het bord liggen.

Omurice

Tijdens het maken van de onigiri had ik iets te enthousiast veel te veel rijst gekookt (verkeerd gelezen in het recepten boek) en had ik dus ook nog behoorlijk wat over… Weggooien doen we uiteraard niet dus na even bladeren kwam ik de perfecte oplossing tegen: omurice maken! Dit is een omelet gevuld met rijst. Aangezien er nog eieren genoeg waren en ik ook de benodigde champignons, ui, en ketchup in huis had kon het feest beginnen.

De rijst was al klaar dus hoefde ik alleen nog maar de champignons en ui te bakken, alles bij elkaar in de pan te gooien en dan een flinke hoeveelheid ketchup erdoorheen mixen. Ketchup?! Jazeker, ketchup! Een onmisbaar onderdeel in het maken van omurice!

Untitled design (12)

Toen dat mengsel in orde was konden we gaan beginnen met de omelet. De bedoeling is namelijk dat je de omelet maakt tot de bovenkant bijna goed klaar is, dan in het midden het rijstmengsel schept en de omelet vervolgens dichtvouwt zodat de rijst volledig omhult wordt door het ei. Uiteraard mislukte het de eerste keer behoorlijk toen ik een poging deed deze dicht te vouwen maar de tweede, echt ik vind het een plaatje!

Daarna nog een flinke klodder ketchup er bovenop en is het smullen geblazen! Het klinkt misschien een beetje vreemd maar het is écht ontzettend lekker en is in Japan tevens één van de meeste populaire gerechten omdat het makkelijk te maken is, veel variatie kent, en dus ook erg lekker is.

Tonkatsu

En last but not least, een klassieker: tonkatsu. Het is één van de eerste gerechten die ik ooit in Japan at en het heeft daarom een speciale plek in mijn hart wat betreft Japans eten, ondanks dat het “gewoon” een Japanse schnitzel is. Ik was dan ook super enthousiast toen ik zag dat er een recept voor tonkatsu in ‘Recepten uit Tokyo’ stond.

In slechts een paar stappen kun je dit zelf maken: 1) haal varkensfilet door de bloem; 2) haal door ei; 3) haal door panko (Japanse paneerkruimels); 4) frituur het; 5) serveer met tonkatsu saus. Dat is serieus alles.

IMG_1894

Een tripje naar de AH bezorgde me bijna alles wat ik nodig had, zelfs de panko hadden ze gewoon bij de AH! Voor de tonkatsu saus kon ik, wonderbaarlijk genoeg, slagen bij de Xenos en dus kon ik aan de slag. Mocht je trouwens geen tonkatsu saus kunnen vinden, dan staat er ook een recept in het boek om deze zelf te maken.

Bij thuiskomst snel alles uitgepakt en na het maken van de nodige kliederboel stond er in een kleine twintig minuten een heel bord vol tonkatsu klaar. Lekker Japans heb ik deze geserveerd met frietjes, omdat ik na alle onigiri en de omurice wel even genoeg rijst had gegeten. Duits/Japanse Fusion Cooking zullen we maar zeggen!

Ook dit recept was voor mij dan ook echt weer een topper, al heb je aan de helft van de opgegeven bloem meer dan voldoende, maar dat is een kleinigheidje.

IMG_1912

Al met al ben ik dan ook echt ontzettend blij met ‘Recepten uit Tokyo’. Er staan een hoop recepten met wisselende moeilijkheidsgraad in waardoor iedereen op een leuke manier de Japanse keuken kan uitproberen. Met daarbij ingrediënten die je voor een heel groot deel ook bij de “gewone” supermarkt kunt halen.

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – Recepten uit Tokyo: duik zelf de Japanse keuken in! – verscheen voor het eerst op 27 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 27 oktober 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie