Regionale Specialiteiten uit Hokkaido (Regio)

Japan is een enorm divers land met zeer veel regionale specialiteiten. Deze worden maar al te vaak uitgelicht en zijn vaak erg geliefd als unieke geschenken of trekpleisters. Ook in Hokkaido zijn er enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen als je er in de buurt bent. Zo is Hokkaido door haar unieke klimaat en landschap zeer geschikt voor het verbouwen van bijvoorbeeld maïs, aardappelen, uien en bovenal hun bijzondere meloenen. Ook koeien grazen er met veel liefde en dat zorgt voor uitstekende melk. Zo is Hokkaido geroemd om haar melkproducten, van kaas tot ijs. Tijd om de regionale specialiteiten uit Hokkaido eens onder de loep te nemen!

Hokkaido Ramen

Ramen is een nationaal gerecht van Japan en kan ruimschoots met sushi en Japanse curry als het gaat om populariteit. Deze noedelsoep wordt met name ook gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan lokale varieties. De Hokkaido ramen wordt hierbij als echte, unieke, soort aangemerkt. Gekenmerkt door een basis van miso of sojasaus.  Voor de echte liefhebbers van ramen kan een bezoek aan Ramen Village in Asahikawa of Ramen Yokocho in Sapporo echt niet ontbreken. Hier vind je diverse variaties uit Hokkaido.

Verse vis en zeevruchten

Zo staat Hokkaido bekend als dé vissers port voor heel Japan. Zij beleveren het grootste gedeelte van het land en zorgen voor hoge kwaliteit vissen met als afnemers alleen de beste (sushi) restaurants. Met name de krab (kani), inktvis (ika), zalmkuit (ikura), en coquilles (hotate). Ook de zee-egel (uni) uit Rishiri en Rebun zijn geliefde in heel Japan. Een van de beste manieren om kennis te maken met de overvloed een vis en zeevruchten is een bezoekje aan de Hakodate Morning market.


Melkproducten

Waar je ook in Japan bent, als er gesproken wordt over melkproducten van kwaliteit, zal Hokkaido altijd als eerste genoemd worden. Ruim de helft van alle melk die er in Japan gebruikt wordt komt uit de regio en staat symbool voor hoogwaardige kwaliteit. Veel restaurants en eetgelegenheden in Japan laten het altijd met trots zien als hun producten gemaakt zijn met Hokkaido melk. En het wordt graag verwerkt in ijsjes, pudding, en meer. Vooral ‘softserve’, ofwel softijs, is enorm populair en een absolute must-try als je in Hokkaido zelf bent. Of probeer de beroemde ‘nama chocolate’ een soort chocoladetruffels gemaakt van, je raadt het al, Hokkaido melk.

Landbouwproducten

Vanwege het grote landoppervlakte, gunstige klimaat, en over het algemeen minder bergachtige gebied weet Hokkaido grote hoeveelheden landbouwproducten te produceren. Met name aardappelen, maïs, en uien groeien hier goed. Echte showstopper zijn echter de Hokkaido Meloenen die soms voor duizenden euro’s verkocht worden.


Sapporo Bier

Last, but not least in dit lijstje specialiteiten uit Hokkaido: Sapporo bier! Bier is sinds de introductie ervan in de 19de eeuw immens populair geworden in Japan. Een van de oudste biermerken is Sapporo. Opgericht in 1876 is Sapporo inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire bieren van Japan.

Je kunt het bier door heel het land vinden maar alleen in Hokkaido – uiteraard in Sapporo – vind je het Sapporo Beer Museum. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van Japans bier, Sapporo, en kun je na afloop ook nog diverse bieren proeven.

Meer specialiteiten

Dit is echter nog maar het tipje van de ijsberg, want net als met de andere regio’s zijn er ook in Hokkaido tal van variaties en lekkernijen die wellicht op grote schaal minder bekend zijn, maar in smaak zeker niet onder doen! 

Meer Hokkaido

Meer weten over de Hokkaido regio? Lees dan ook onze regionale reisgids en/of de aparte stedengidsen voor diverse plaatsen! Hier vind je handige informatie en bovenal heel veel leuke tips voor het plannen van je bezoek.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie