Tohoku Regionale Specialiteiten

Regionale Specialiteiten uit Tohoku (regio)

Van zunda en koeientong, tot beroemde noedels en het beste fruit in Japan, deze specialiteiten uit Tohoku mag je niet missen! Tohoku is een wat meer noordelijk gelegen regio, direct boven Tokyo. De regio is in de afgelopen jaren vooral bekend geworden vanwege de natuurrampen die er in 2011 plaatsvonden. Maar de regio is veel meer dan alleen hun pijnlijke verleden. Zo beschreven we hier al de schitterende natuurgebieden en activiteiten die je er kunt ondernemen. Maar ook de regionale keuken is echt de moeite waard!

Fruit Kingdom

Tohoku, en met name de Fukushima provincie worden ook wel “The Fruit Kingdom” van Japan genoemd. Het beste en meest smakelijke fruit wordt hier geproduceerd. Met name de perziken uit Fukushima zijn zeer geliefd vanwege hun hoge kwaliteit en fantastische smaak. De Yamagata provincie staat bekend om haar kersen, en produceert maar liefst 70% van alle kerse in Japan! En de Aomori regio produceert de meest beroemde appels van Japan: de Fuji appels, vernoemd naar Fujisaki City.

Hoogwaardige rijst

Niet alleen fruit groeit goed in de Tohoku regio, ook rijst doet het er fantastisch. Enkele van de beste rijstsoorten (wereldwijd) worden in deze regio gecultiveerd. Denk aan merken zoals Hitomebore en Akitakomachi. Dit heeft er ook voor gezorgd dat afgeleide producten zoals sake, en mochi in de regio van zeer hoge kwaliteit zijn. Met name in het oogstseizoen (herfst) kun je genieten van vele specialiteiten met rijst in de hoofdrol.

The Three Great Noodles of Morioka

Liefhebbers van noedels zullen er wellicht al eens van gehoord hebben: The Three Great Noodles of Morioka. Een – zeker in Japan – beroemde term die gebruikt wordt om drie specifieke soorten noedels te omschrijven. Deze specialiteiten uit Tohoku zullen de noedel liefhebbers vast weten te verblijden!

Morioka Reimen

Reimen is met name in de zomermaanden erg geliefd want deze dunne noedels worden koud geserveerd met een heldere soep en toppings zoals kimchi, een gekookt ei, en komkommer.

Morioka Jajamen

Jajamen is gebaseerd op het Chinese gerecht Zhaijiang-mein maar heeft een eigen twist gekregen door het gebruik van dikke noedels, een super fijn gehakt mengsel met miso, en o.a. lenteui/bosui, gember. In eerste instantie wordt er geen soep bij geserveerd maar eet je de noedels en hun topping. 

Maar wat dit gerecht echt onderscheid is echter de “chi tan tan”. Wanneer je bijna alles op hebt kun je aan de serveerster vragen om “chi tan tan”, je krijgt dan een rauw ei om door je restjes noedels heen te mixen. Eenmaal klaar wordt er een stomende schep soep toegevoegd aan je kom en wordt het ei hierdoor gekookt. En kun je nogmaals gaan genieten van een bord vol eten!

Er zijn tal van restaurants die dit serveren maar de bedenker van het gerecht is een restaurant genaamd Pairon, en ze bestaan nog steeds! Bereid je echter wel voor op wat wachttijd. 

Morioka Wanko Soba (Noodle Challenge)

Soba noedels an sich zijn geen bijzonder iets in Japan, deze worden op vele plekken geserveerd. De manier waarop dit in de Iwate provincie en met name in Morioka echter gebeurd is een tikje anders!

Je kunt namelijk de soba noedels gewoon bestellen als complete maaltijd (vaak geserveerd met eendenborst) of in de vorm van de Wanko Soba Noodle Challenge.

Hierbij krijg je elke keer een hap soba noedels in een kommetje geserveerd en moet je die zo snel mogelijk opeten, zo gauw je de hap genomen hebt doet de serveerster weer een nieuwe hap in je kommetje, net zo lang tot je écht niet meer kunt. Je kunt echter niet zomaar opgeven! Je moet de deksel op je kommetje zien te krijgen vóór de serveerster er een nieuwe hap in kan doen, en dat is soms lastiger dan het lijkt! 

Weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan ook het persoonlijke reisverslag van Joyce over haar ervaring met deze challenge!

Yonezawa Beef

Wagyu beef is wereldberoemd vanwege de sensationele smaak en unieke “marbling” van het vet door het vlees heen. Binnen het aanbod van wagyu zijn er drie beroemde soorten De meest bekende is Kobe beef gevolgd door Matsuzaka beef, en het in Tohoku geproduceerde Yonezawa beef!

Gyuutan (Koeientong)

Een van de andere bekend (vlees) specialiteiten uit Tohoku is gyuutan, ofwel koeientong. Voor het eerste geserveerd in Sendai is deze regionale lekkernij al snel uitgegroeid tot een ware delicatesse die je met name in de gehele Miyagi provincie tegenkomt. Je kunt het krijgen in de vorm van gehakt, stoofpotjes, op spiesjes, en tal van andere variaties.

Oesters

Eet je geen vlees maar wel dol op zeevruchten? Dan kun je in Tohoku prima terecht want het is de op één na grootste producent van oesters. In vele kustplaatsen kun je voor spotgoedkope bedragen overheerlijk genieten van de meest verse oesters. Deze worden vaak licht gestoomd of gefrituurd geserveerd met verschillende soorten dipsausjes. 

Er zijn tal van kustplaatsen die bekend staan om hun oesters maar een van onze favoriete plekken is Matsushima Bay. Op de eerste zondag van februari vindt hier ook het jaarlijkse Oester Festival plaats. Wil je dit meemaken? Zorg dan dat je er héél vroeg bij bent want door de enorme populariteit gebeurd het maar al te vaak dat de overheerlijke gerechten die er gepresenteerd worden snel uitverkocht raken.

Meer specialiteiten

Dit is echter nog maar het tipje van de ijsberg, want net als met de andere regio’s zijn er ook in Tohoku tal van variaties en lekkernijen die wellicht op grote schaal minder bekend zijn, maar in smaak zeker niet onder doen! 

Zo heb je Sendai nog overheerlijke gerechten met zunda, een pasta gemaakt van edamame bonen, die wordt verwerkt in ijsjes, mochi, en milkshakes. In Akita kun je kiritanpo proberen. Hierbij wordt gekookte rijst om een spies gevormd en geknepen en gegrild en in de wintermaanden zijn er tal van hatahata (een vissoort) die op diverse manieren klaargemaakt worden.

De beste tip die we dan ook kunnen geven is om ter plekke op onderzoek uit te gaan om specialiteiten uit Tohoku te ontdekken. En vergeet vooral niet te kijken bij de kleinere eetkraampjes. Hier kom je vaak de meest lokale en bijzondere dingen tegen!

Meer Tohoku

Meer weten over de Tohoku regio? Lees dan ook onze regionale reisgids en/of de aparte stedengidsen voor diverse plaatsen! Hier vind je handige informatie en bovenal heel veel leuke tips voor het plannen van je bezoek.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Steven
    Geplaatst op 23:11h, 05 juli Beantwoorden

    Top tips! Op de rijst/sake na heb ik helaas alleen nog zunda gehad, omdat ik Morioka wegens tijdgebrek (op weg naar Hirosaki en Hakodate) had overgeslagen – en vegetariër ben. Maar volgende keer gaan we meer proberen!

Geef een reactie