Reizen naar Japan blog header. Foto via Pixabay.

Reizen naar Japan FAQ

Welkom bij onze Reizen Naar Japan FAQ! Er komt vaak erg veel kijken bij het plannen van een reis naar Japan. In dit artikel proberen we antwoord te geven op de vragen die regelmatig gesteld worden! Voor het gemak is het artikel opgedeeld in de volgende categorieën:

  • Plannen van je reis
  • Veiligheid in Japan
  • Praktische zaken
  • Culturele Voorbereiding
  • Overig

Bij de meeste onderwerpen vind je ook nog links naar artikelen met meer informatie over de desbetreffende vraag en het antwoord. Kijk voor ons volledige aanbod artikelen over reizen naar Japan hier.Reisvoorbereiding

Onderstaand alle vragen die te maken hebben met de voorbereiding van je reis. Van de kosten tot het boeken van hotels en vinden van activiteiten.
Hoe is de COVID situatie in Japan?

Sinds oktober 2022 is reizen naar Japan weer toegestaan. Er zijn nog enkele voorwaarden en regels voor het inreizen, maar zoals het er nu naar uit ziet vervallen deze in mei 2023. Voor de meeste actuele informatie rondom COVID en reizen naar Japan verwijzen we je door naar de websites van het RIVM en de Japanse overheid.

Is een COVID vaccinatie verplicht om naar Japan te reizen?

Op moment van schrijven is het weer mogelijk naar Japan te reizen. Een geldige covid vaccinatie is hier geen vereiste voor, maar wel ten zeerste aan te raden. Heb je géén volledige en geldige vaccinatie? Dan zal je een negatieve PCR-test moeten kunnen overleggen die minder dan 72 uur voor vertrek is gedaan. Controleer echter voor vertrek altijd de laatste stand van zaken op de websites van het RIVM en de Japanse overheid.

Hoe duur is een reis naar Japan?

Veruit de meest gestelde vraag gaat over de kosten van een reis naar Japan. En hoewel Japan vergeleken met andere Aziatische landen “duur” is, vallen de overige kosten best mee. Afhankelijk van je budget en hoe lang je wil kan dit alles zijn van €2.000,- tot €10.000,-. Ook hier hebben wij uitgebreid overgeschreven in de volgende artikelen:

Hoe duur is een reis Japan?

10 Tips om geld te besparen in Japan & Nog 7+ manieren om geld te besparen in Japan

Moet ik de reis zelf regelen, of via een organisatie?

Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Voor meer informatie over de voor- en nadelen van een groepsreis kun je ons artikel “Groepsreizen naar Japan” lezen. Voor het plannen van je eigen reis raden we het artikel “7 Stappen om je reis naar Japan te plannen” aan als beginpunt.

Hoe begin ik met het plannen van mijn reis?

Door ten eerste goed naar je eigen wensen en mogelijkheden te kijken. Denk na over je budget en wat je allemaal wilt zien en/of doen. We hebben een handig stappenplan voor je samengesteld om je hierbij te helpen. Deze vind je hier: “7 Stappen om je reis naar Japan te plannen“.

Heb ik een visum nodig voor Japan?

Nee, als “gewone” toerist kun je 90 dagen zonder visum in Japan verblijven. Meer informatie vind je in het artikel ‘Alles Over Japanse Visums

Hoe regel ik het vervoer van en in Japan?

Voor informatie over vliegen, reizen met trein en andere vormen van openbaar vervoer kun je hier kijken:

Hoe regel ik vervoer naar en in Japan?

Wat je moet weten over de treinen (en metro’s) in Japan

Treinkaartjes in Japan: Minder ingewikkeld dan het lijkt

De Japanse OV Chipkaart: Pasmo, Suica, en meer!

Heb ik een JR Rail Pass nodig?

Dit is helemaal afhankelijk van wat je gaat doen. Als je alleen in Tokyo blijft is een JR Rail pass weggegooid geld. Ga je grote afstanden afleggen of vaak reizen dan kan een pas wel handig zijn. Lees er alles over in het artikel “Alles over de JR Rail Pass (Japanse treinpas)“.

Wanneer is de beste tijd om Japan te bezoeken?

Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen, van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels maken en ga zo maar door! Daarbij komt ook nog dat de seizoenen van grote invloed zijn op de verschillende omgevingen. Afhankelijk van het seizoen dat je kiest kun je dan ook zeer diverse en afwisselende ervaringen gaan beleven in Japan. Wederom komt het dus weer neer op je persoonlijke voorkeur en wat je graag wilt zien en doen in Japan. Voor meer over de seizoenen kun je hier verder lezen.

Wat zijn de beste plekken om te bezoeken in Japan?

Volgens TripAdvisor zijn de 5 meest populaire bestemmingen: Tokyo, Kyoto, Osaka, Hakuba-Mura (Nagano) en Hiroshima. Maar eigenlijk is deze vraag onmogelijk om te beantwoorden want het hangt er maar helemaal vanaf waar je naar op zoek bent. Zo bieden Tokyo en Osaka een hypermoderne omgeving met tientallen bezienswaardigheden, heeft Kyoto een heerlijk traditioneel gevoel, is Hiroshima, een bijzondere historische plek, en biedt Hakuba-Mura o.a. fantastische natuur. Om je op weg te helpen en wat inspiratie op te doen kun je onderstaande artikelen in elk geval eens lezen:

De 14 Mooiste Plekken In Japan (Volgens Lonely Planet)

15+ Dingen die Japanners aan toeristen (in Tokyo) zouden laten zien

10 Dingen die je moet doen in Japan

Miyajima: Het eiland der Goden

Nikko: Cultuur, Natuur En Ontspanning!
Yamadera Tempel

Shosenkyo Gorge: Eén van de mooiste plekken in Japan

Waar kan ik het beste verblijven?

Er zijn letterlijk tienduizenden opties voor je verblijf. Van hotels tot hostels en airbnb, tot reizen met de camper. Waar je het beste kunt verblijven hangt dan ook helemaal af van wat je wilt gaan doen en waar je heen gaat. Lees voor algemene informatie over accommodaties (en het boeken ervan) ons artikel “Overnachtingen in Japan: Hoe en wat te regelen“.


Veiligheid in Japan

Onderstaand alle vragen die te maken hebben met de veiligheid in Japan. Met alles over criminaliteit, het vinden van hulp, regelen van medicijnen en meer.Hoe veilig is Japan?

Japan is qua criminaliteit één van de veiligste landen ter wereld, maar dat betekent niet dat er helemaal geen misdaden of problemen zijn. Gebruik dus altijd je gezond verstand en houd je omgeving in de gaten. Hier meer over veiligheid in Japan.

Moet ik bang zijn voor aardbevingen?

Qua natuur is Japan ook even anders dan hier in Nederland. Zo staat Japan onder andere bekend om de grote hoeveelheden aardbevingen, en ja ook in Tokyo komen deze maar al te vaak voor. Gelukkig zijn het vaak maar kleine bevingen en zul je zien dat ze in Japan even hun schouders ophalen en weer verder gaan met waar ze mee bezig waren. Meer weten over wat je moet doen in het geval van een zware aardbeving? Kijk dan eens hier, of lees ons artikel over aardbevingen in Japan.

Kan ik het kraanwater drinken?

Ja,  je kunt het kraanwater zeker drinken al zal het wel vaak een nogal chloor-achtige smaak hebben. Overigens zou ik zelf niet moeilijk gaan doen met het verslepen van flesjes kraanwater. Bij vrijwel alle restaurants, cafés, en andere eet- en drinkgelegenheden krijg je bij binnenkomst gratis (ijskoud) water aangeboden. Ook telt Japan enorm veel automaten waar je vaak voor nog geen één euro al gekoeld drinken kunt kopen.

Ik spreek geen Japans, kan ik mezelf daar dan toch redden?

Natuurlijk kun je het prima redden als je geen Japans spreekt, er zijn jaarlijks miljoenen toeristen in Japan en slechts een heel klein deel van hen spreekt Japans. Wat in mijn ogen wel een must is, is dat je redelijk goed Engels spreekt.

Daarnaast kan het natuurlijk nooit kwaad om een aantal basis woordjes en zinnen te leren. Zo kan het handig zijn om te weten hoe je de weg moet vragen etc. Lees bijvoorbeeld eens de volgende pagina’s uit ‘Japanese for Dummies’ of bestel het boek hier. Liever wat meer leren en oefenen? Dan is de site NihongoMaster een super goede plek om dit te doen!

Het kan soms wel eens lastig zijn als je een vraag hebt maar de meeste Japanners zullen hun uiterste best doen om je te begrijpen en helpen, zelfs als ze geen of nauwelijks Engels spreken. Gelukkig hebben metro stations vaak Engelstalige borden en heb je in restaurants vaak menu’s met afbeeldingen, of zelfs plastic voorbeelden van de gerechten in de etalage staan.

Waar kan ik terecht voor hulp of noodgevallen?

Als je de weg wilt weten kun je vrijwel altijd aan een willekeurige Japanner de weg vragen. De meeste Japanners in toeristen gebieden spreken wel een beetje Engels en zullen hoe dan ook hun uiterste best doen om je te helpen! Natuurlijk wel zo handig als je zelf een paar basis woordjes Japans kent. Ook kun je op heel veel plekken kleine politie (koban) kantoortjes vinden waar ze je ook goed kunnen helpen.

Ben je ziek of is er een ander noodgeval aan de hand? Dan is 110 het nummer voor de politie en 119 het nummer de brandweer en ambulance. Let hierbij wel op dat de kans aanwezig is dat je iemand aan de telefoon krijgt die alleen Japans spreekt!

Tip: lees sowieso de volgende pagina’s uit Japanese for Dummies eens door (of bestel het boek hier) daar staan namelijk een aantal hele handige zinnetjes voor dit soort situaties.

Hoe zit het met vaccinaties en medicijnen in Japan?

Over het algemeen zul je geen vaccinaties nodig hebben en is het ook niet moeilijk om aan medicijnen te komen, maar het kan wel kostbaar zijn. Zorg dan ook voor een goed zorgverzekering. Meer hierover lees je in het artikel “Vaccinaties, Zorgverzekering, en Medicijnen in Japan


Praktische zaken

Onderstaand alle vragen die te maken hebben met de praktische zaken zoals het regelen van wi-fi, het stroomnetwerk, en betalen in Japan.Hoe zit dat met wifi en je smartphone?

Over het algemeen kun je alle smartphones (mits 3G of hoger) gewoon gebruiken in Japan. Let echter wel goed op de kosten voor bellen en smsen.

Wifi is wat ingewikkelder want niet overal is goed openbaar wifi aanwezig. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je hier: Hoe zit het met je smartphone, wifi, en stroom in Japan?

Hoe zit het met elektriciteit in Japan?

In Japan hebben ze een ander stroomnetwerk. Hiervoor zul je dan ook a/b stekkers mee moeten nemen en zo nodig extra adapters. Meer daarover lees je hier.

Kan ik betalen met de euro?

Nee, in Japan kun je niet betalen met de euro. In Japan hebben ze een valuta die de “Yen” heet. Let op dat ook pinnen en/of met creditcard in Japan vaak NIET mogelijk is. Meer daar over lees je in het artikel “Geld in Japan: Alles over de Yen en betalen in Japan“.

Ik eet alleen vegetarisch/vegan/halal/koosjer hoe doe ik dit in Japan?

Over vegetarisch en veganistisch eten in Japan hebben wij uitgebreid gesproken in deze en deze artikelen. Voor mensen die alleen halal/koosjer of andere specifieke dieet wensen hebben geldt over het algemeen hetzelfde en is het een handig tip om een kaartje mee te nemen met daarop in het Japans wat je wel/niet kan eten om te laten zien in het restaurant.


Culturele voorbereiding

Onderstaand alle vragen die te maken hebben met de culturele voorbereiding op je bezoek naar Japan. Van het meenemen van je eigen wc-papier, tot het bestellen in een restaurant.Hoe kan ik mezelf voorbereiden op de cultuur van Japan?

Uiteraard kun je daar alle artikelen op deze site prima voor lezen! Enkele goede artikelen om mee te beginnen zijn:

15 Dingen die je opvallen als toerist in Japan

8 Dingen die je vooral NIET moet doen in Japan

Gedragsregels in de trein of metro in Japan

Japanse Stereotypen en Mythes

Tafelmanieren en uit eten in Japan

Wat neem je mee op reis naar Japan?

Hoe gaat het er aan toen in een onsen (heetwaterbad)?

Onsen zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en heerlijk ontspannend voor de vermoeide toerist. Er zitten wel enkele strenge regels aan het gebruik ervan. Zo mogen mensen met tatoeages vaak niet naar binnen. Hoe dat precies zit lees je hier.


OverigHoe vind ik mijn weg in Japan?

Bang dat je wellicht verdwaald in Japan of nerveus om je weg te vinden? Zorg dan dat je sowieso een pocket wifi bij je hebt. Hiermee heb je altijd toegang tot Google Maps en Google Translate. Geen pocket wifi omdat je bijvoorbeeld op een budgetreis bent? Zorg dan dat je wat basis zinnetjes Japans kent zodat je mensen om hulp kunt vragen. Ook is het handig om sowieso de “Japan Official Travel App” op je telefoon te hebben.


Meer vragen?Vond je deze informatie handig? Dan zouden we het erg waarderen als je een kleine donatie, bijvoorbeeld via Ko-Fi of PayPal, kunt achterlaten. Er gaat veel tijd en energie zitten in het opzetten van deze site en het uitzoeken van al deze informatie. Dus een kleine blijk van waardering is erg welkom!

En heb jij nog een vraag die hier niet behandeld is? Of wil je graag ergens meer over weten? Stuur dan gewoon even een berichtje of laat een comment achter! Natuurlijk kun je ook één van de volgende reisgidsen over Japan eens bekijken!

Dit artikel – Reizen naar Japan FAQ – verscheen voor het eerst op 2 februari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 20 april 2023.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie