Tokyo Tsukiji Fish Market en Tonijnveiling

LET OP!

Vanaf oktober 2018 is de Tsukiji Fish Market verhuisd naar een nieuwe locatie! En gaat deze verder onder de naam Toyosu Fish Market.

Dit is niet de enige verandering. De nieuwe locatie is eigenlijk niet meer bedoelt of geschikt voor bezoekers die de handel zelf in actie willen zien. Dit is alleen nog te doen vanaf grote, glazen ramen, boven de hallen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de oude situatie kun je uiteraard verder lezen. Mocht je op zoek zijn naar informatie over de nieuwe markt moeten we je helaas verwijzen naar google. We werken nog hard aan een artikel over onze eigen ervaringen, maar dit gaat nog even duren.

Het oude Tsukiji

Waar je ook kijkt op de Tsukiji Fish market, overal is wel wat te zien. De Tsukiji Fish Market is dan ook niet voor niets één van de grootste vis- en zeevruchten markten ter wereld. Van s’ochtends vroeg tot aan de middag kun je er terecht voor de verste vis, beste zeevruchten, en lekkerste stukken krab, of octopus.

Al ruim voor de gewone markt echter begint is de tonijnveiling, een veiling van ongekende proporties waar alleen de beste en grootste tonijnen worden geveild. Niet alleen onder de visboeren een populaire veiling, ook voor toeristen is dit een door velen begeerde trekpleister. Er binnen komen is echter nog niet zo makkelijk!

Uitdaging voor de tonijnveiling

Je zult namelijk erg vroeg op moeten staan (of tot laat wakker blijven) om een plekje te kunnen bemachtigen. Elke dag worden er namelijk slechts 120 toeristen toegelaten op basis van ‘het eerst kom, het eerst maalt’.

De veiling zelf start rond 05:30 uur met een eerste groep van 60 toeristen die naar binnen mag, een tweede groep volgt rond 06:00. De meeste websites geven aan dat je dan ook zo rond 04:30 aanwezig moet zijn als je een kaartje wilt bemachtigen, wat overigens gratis is, maar…WEES EERDER!!!

Ikzelf was er met mijn laatste bezoek (maart 2015) maar liefst om 03:30 al, maar toen waren alle plekken al vergeven. Volgens de vriendelijke meneer achter de balie waren om 03:00 alle kaarten al opgehaald! Na nog even verder te vragen bleek dit geen uitzondering, de populariteit blijft groeien en mensen komen steeds eerder om zeker te zijn van een plek. Jammer genoeg was ik in mijn geval te laat maar dat mocht de pret niet drukken.

De markt zien opstarten

Ok, eerlijk is eerlijk, balen deed ik wel. Maar na een kop koffie bij één van de kleine cafeetjes die al open waren kon ik er echter met frisse moed weer tegenaan en kon het wachten tot de start van de echte markt beginnen.

Naarmate de ochtend verstreek en de zon langzaam begon op te komen werd het alsmaar drukker. En nog voor je de markt zelf op loopt is het al een drukste van jewelste overal om je heen. Winkeltjes en restaurants gaan open, mensen met boodschappen tassen haasten zich voorbij, de laatste voorraaddozen, en de laatste koelbakken worden nog even snel naar binnen gedragen terwijl de eerste bezoekers hun tassen alweer vullen.

IMG_1856

Om je heen ruik je van alles, maar in tegenstelling tot wat je verwacht valt de vislucht mee. Er wordt geschreeuwd en gelachen, en overal rijden elektrische wagentjes rond, passeren kleine karretjes vol goederen, en worden bestellingen klaargemaakt. Het is één grote chaos, en toch lijkt het allemaal te werken. Je kijkt er je ogen uit, maar niet altijd met stille bewondering.

IMG_1684
IMG_1865

Af en toe keek ik simpelweg met afschuw toe hoe er met flink wat geweld weer een mes in een nog levende vis werd gezet waarbij het bloed er letterlijk vanaf spetterde (houd dus rekening met je kleding en schoenen!), of hoe octopussen levend binnenstebuiten werden gekeerd.

Het begrip dierenleed lijkt, zeker voor de meeste mensen op de vismarkt, dan ook een onbekend begrip. Ook het beruchte walvisvlees was aanwezig, al werd me niet al te vriendelijk duidelijk gemaakt dat ze het absoluut niet konden waarderen dat ik daar foto’s van maakte.

Sterke maag en open-mind

Ik voelde me daar stiekem ook wel een beetje hypocriet; ik eet met liefde een lekker mals stukje vlees, of goede hap sushi, maar daar schoot het toch wel even door me heen dat vegetariër worden misschien niet zo’n slecht idee zou zijn…

Het is dan ook zeker niet een plek die voor iedereen aan te raden is. Een sterke maag is een pré, en als dierenvriend moet je je eroverheen kunnen zetten dat dit een stukje cultuur is, en voor de mensen daar heel gewoon.

Ga alsjeblieft geen discussies aan, of proberen de wereld te verbeteren, hoe goed je intenties ook zijn in dit geval kun je het beste gewoon een bezoekje skippen als je denkt dat dit je tegen de borst stuit.

IMG_1853
IMG_1880

Kun je je hier overheen kunnen zetten is een bezoek aan de Tsukiji Market een unieke ervaring die je weer eens een ander beeld van Japan laat zien! En, ja het is echt de moeite van het vroege opstaan waard, zelfs zonder tonijnveiling.

Dit artikel – Tokyo Tsukiji Fish Market en Tonijnveiling – verscheen voor het eerst op 15 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 1 juli 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 20:17h, 01 juni Beantwoorden

  Ook niet onbelangrijk: niet te lang meer wachten! November 2016 zal de vismarkt verhuizen naar een nieuwe locatie in Toyosu. En hoewel dat het wellicht allemaal wat prettiger maakt voor de handelaren, de unieke sfeer van totale chaos zal geheid verloren gaan.

  Ik heb de vismarkt overigens zelf enkele jaren geleden voor het laatst bezocht, nog voordat ze zo moeilijk gingen doen met die maximaal 120 mensen per dag. Maar toen was ook overduidelijk waarom dat niet langer te handhaven was. Jammer maar helaas.

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 20:52h, 01 juni Beantwoorden

   Klopt inderdaad 🙂 Gelukkig duurt dat nog zo’n anderhalf jaar dus je hebt nog even 😀 Of de chaos volledig zal verdwijnen is nog maar de vraag, hopelijk valt het mee ^^

Geef een reactie