Reisgids Japan header Chubu Regio

MAAK KENNIS MET CHUBU

CHUBU IS HET THUIS VAN DE JAPANSE ALPEN EN MT. FUJI. EEN REGIO VOL MET SCHITTERENDE NATUURGEBIEDEN, VELE OPTIES OM TE WANDELEN EN KLIMMEN, EN OOK NOG EENS SCHITTERENDE WINTERSPORTGEBIEDEN!

Reisgids Japan header Chubu Regio

MAAK KENNIS MET CHUBU

CHUBU IS HET THUIS VAN DE JAPANSE ALPEN EN MT. FUJI. EEN REGIO VOL MET SCHITTERENDE NATUURGEBIEDEN, VELE OPTIES OM TE WANDELEN EN KLIMMEN, EN OOK NOG EENS SCHITTERENDE WINTERSPORTGEBIEDEN!

Over de Chubu regio

De Chubu-regio (中部地方)is de meest centraal gelegen regio op Honshu, het hoofdeiland van Japan. De Chubu-regio zelf is onderverdeeld in negen verschillende prefecturen: Fukui, Ishikawa, en Toyama aan de Noordkant; Shizuoka, Aichi, en Gifu, aan de Zuidkant; en Yamanashi, Nagano, en Niigate als tussengelegen gebieden. De regio wordt gekenmerkt door de Japanse Alpen, welke de regio in feite in tweeën splitst.

De meest noordelijk kant grenst aan de Japanse zee en kent in de winter erg veel sneeuwval. Terwijl de zuidelijke kant juist een meer zonnig klimaat heeft. Mede hierdoor is de regio aan de kant van de Japanse zee enorm geliefd als wintersportgebied. Volgens velen vind je er zelfs de beste wintersportgebieden van heel Japan. Vooral rondom Shiga Kogen vind je veel resorts, en natuurlijk mag Nagano – waar in 1998 de Olympische Winterspelen werden gehouden – niet vergeten worden.

Ook wandelaars en bergbeklimmers kunnen hun lol op in deze regio. Want dankzij het bergachtige landschap is er meer dan genoeg te bewandelen. Zo zijn er meer dan 21 bergtoppen te vinden die boven de 3000 meter uitkomen. De hoogste berg van Japan, Mt. Fuji ligt in de regio, net als hoge bergketens zoals het Hida-gebergte en het Kiso-gebergte. Wat het gebied nog aantrekkelijker maakt is ook het grote aantal natuurlijk heetwaterbaden (onsen) die je er vindt en de bijbehorende berghutten, en andere overnachtingsmogelijkheden.

Daarnaast vind je er enkele bijzondere culturele erfgoederen, natuurparken, en eeuwenoude Japanse dorpjes. Genoeg om te zien en beleven dus!

Wat te doen in de Chubu regio

Net als met alle regio’s in Japan is er een groot aanbod aan activiteiten in Chubu. Onderstaand hebben wij een Top 10 van activiteiten gemaakt. Deze is gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld TripAdvisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in de regio. 

In het geval van de Chubu regio willen we nog wel benadrukken dat het goed is om tijdens het plannen van je reis goed op een routeplanner zoals Google Maps te kijken. Door de aanwezigheid van de Japanse Alpen – welke dwars door de regio lopen – kun je niet zo makkelijk van de ene naar de andere kant reizen. Het slimste is dan ook om je route in een soort cirkel rondom de regio te plannen. 

Ook hebben we in dit overzicht de wintersportgebieden even buiten beschouwing gelaten. Mocht je hier wel specifiek naar op zoek zijn? Lees dan hier verder voor ons artikel over de beste wintersportgebieden in Japan.

Fuji-Hakone-Izu National Park

Fuji-Hakone-Izu National Park
Foto via Pixabay.

Mount Fuji is hét icoon van Japan en wordt omringd door een schitterend natuurgebied met tal van meren, onsen, bossen, en meer. Hoewel Mount Fuji technisch gezin in de Chubu-regio ligt grenst het omliggende gebied aan Kanto. Een verblijf in deze regio – en dan met name rondom Hakone stad en de Fuji Five Lakes – is een echte aanrader voor natuurliefhebbers.

 

Ben je van plan Mt. Fuji te beklimmen? Let dan goed op! Er is slechts een beperkt klimseizoen (juli t/m begin september) en is ook sterk afhankelijk van het weer. Afhankelijk van het weer kun je mogelijk minder ver de berg op.

Shirakawa-go & Gokayama

Shirakawa-go
Foto via Pixabay.

De dorpen Shirakawa-Go & Gokayama staan al sinds 1995 op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. De kenmerkende Gassho-stijl huizen met hun steile, rieten daken prijken op menig reisgids naar Japan, en niet zonder reden! Ze zijn de enige in hun soort en worden al meer dan 250 jaar in bijna perfecte staat gehouden. Vandaag de dag zijn ze een geliefde reisbestemming en bieden genoeg voor een dag vol moois! 

Meer eeuwenoude plaatsen bezoeken? Ook Takayama, op ongeveer twee uurtjes reizen van Gokayama is een mooie locatie. 

Nagoya Castle

Nagoya Castle Chubu Reisgids
Foto via The Sushi Times.

Nagoya is de 4de grootste stad in Japan en heeft meer dan genoeg vermaak om je dagen bezig te houden. Maar de crowning glory van de stad is toch echt wel Nagoya Castle, wellicht één van de bekendste kastelen in Japan, met een zeer rijke historie.

 

Het huidige kasteel is een replica versie, aangezien deze eerder in 1945 volledig werd vernietigd. In 2018 zijn er voor het laatst grootschalige renovaties geweest, en ook voor 2023 en 2026-2028 staan er weer diverse werkzaamheden gepland. Houd hier dus rekening mee in je reisplanning!

Sado Island

Sado Island Chubu Reisgids
Foto door Brown-shippings. Via WikiMedia.

Sado Island ligt een stuk voor de kust van Niigata, in de Japanse zee. Het is één van de grootste eilanden in Japan (buiten de hoofdeilanden) en kun je makkelijk herkennen aan de unieke S/Z vorm van het eiland. Meest uniek is de geschiedenis van Sado. Het werd voorheen gebruikt als een eiland voor politieke bannelingen. Een groot deel van deze geschiedenis is op tal van plekken terug te vinden.

 

Het is ook een bijzondere bestemming voor vogelaars want het is vrijwel de enige plek waar de (voorheen bijna) uitgestorven Ibis (toki in het Japans) vogel nog te zien is.

 

En ben je er eind augustus? Dan mag je het beroemde Earth Celebration Festival echt niet missen. Net als het proberen van de lokale specialiteit Sado Ten-nen Burikatsu-don.

Tateyama Kurobe Alpine Route

Tateyama Kurobe Alpine Route Chubu Reisgids
Foto via Pixabay.

De Tateyama Kurobe Alpenroute (立山黒部アルペンルート) is een schitterende en uitzonderlijke route door de Japanse Alpen. De route wordt gekenmerkt door haar spectaculaire uitzichten over o.a. Chubu Sangaku National Park en de beroemde herfstkleuren van Murodo en Daikanbo.

 

Daarnaast zijn er tal van wandelgebieden, en vind je er de iconische muren van ijs en sneeuw die er in de wintermaanden ontstaan, en een hoogte van 20 meter kunnen bereiken!

 

Een absoluut unieke reisbestemming. De route verbindt de steden Toyama en Omachi en werd in 1971 voltooid. Je kunt de route afleggen met behulp van diverse vervoersmiddelen waaronder een kabelbaan. Maar let op! Vanaf december t/m half april is deze volledig afgesloten.

Kiso Valley

Kiso Valley Nakasendo Way Chubu Reisgids
Foto door The Sushi Times.

De Kiso Valley loopt dwars over het centrale deel van de Japanse Alpen. Door de gehele vallei loopt een belangrijke wandelroute, vroeger beter bekend als de “Kisoji”. Deze werd in de Edo Periode onderdeel van de welbekende Nakasendo Way. De meest gebruikte handelsroute tussen het het toenmalige Edo (Tokyo) en Kyoto.

De route is honderden kilometers lang en moest (vanwege beperkingen van de toen regerende Shogunaat) volledig met de voet worden afgelegd. Er zijn dan ook tal van kleine dorpjes te vinden langs de hele route. Vandaag de dag is de route nog steeds begaanbaar en kun je er diverse oude dorpjes tegenkomen die nog in de stijl zijn zoals ze in de Edo periode waren. 

Meer weten over de Nakasendo Way? Lees dan hier ons bezoekverslag over onze eigen wandeling langs deze route.

Karuizawa

Swanlake Karuizawa Chubu Reisgids
Foto door The Sushi Times.

Karuizawa ligt ten noorden van Tokio, in de streek Nagano. En ondanks dat deze stad in een schitterend natuurgebied ligt, is Karuizawa de laatste jaren met name beroemd omdat één van de seizoenen van Terrace House zich er heeft afgespeeld. Terrace House is een waar fenomeen in Japan en sinds de show op Netflix te zien is, heeft deze ook een grote internationale following verzameld. Maar Karuizawa heeft een hoop moois te bieden!

 

Zo vind je er diverse onsen, een allerschatsttigst stadscentrum en heel veel natuurschoon zoals Kumoba Pond, ook wel het Zwanenmeer genoemd. Daarnaast vind je er de Karuizawa Shiraito Waterval, en ligt Karuizwa pal aan de beroemde “Romantic Road”, perfect dus om alle herfstkleuren te bewonderen! Meer over Karuizawa lees je hier in ons eigen reisverslag.

Kurobe Gorge

Foto door The Sushi Times.

De Kurobe Gorge heeft een aantal unieke trekpleisters. Niet alleen is het een gebied met enkele van de grootste dammen in de regio (de Kurobe dam), maar reis je door de Gorge met behulp van de Kurobe Gorge Railway. Ook wel de Kurotetsu (黒鉄) genoemd. Dit is een kleine, open trein. Eigenlijk meer een verzameling karretjes achter elkaar, die getrokken worden door een locomotief. 

 

In totaal beslaat de Kurobe Gorge Railway zo’n 20 km en doe je er ongeveer anderhalfuur over om van het eerste, naar het laatste station te komen. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten over de dam en het Kurobe meer. Afgewisseld met tientallen (kleine) tunnels, en diverse bruggen. De trein stopt bij diverse stations waar mensen vrij kunnen in- en uitstappen. En bij elk station is er wel wat te beleven. Meer weten over de Kurobe Gorge? Lees dan hier ons reisverslag.

Lake Hamanako

Foto door 菅野崇. Via WikiMedia.

Het Hamanako meer is een ware entertainment hub met tientallen activiteiten die niet alleen op maar ook rond het water plaatsvinden. Je kunt er bootreisjes maken, waterskiën, windsurfen, en vissen. En is Hamanako beroemd voor haar palingen, oesters, en wordt er zelfs fugu (de giftige kogelvis) gevangen. Ook kun je voor nog meer lekkernijen terecht zoals hun aardbeien en mikan vruchten.

 

Daarnaast barst het er van de uitgaansgelegenheden. Zo vind je er de Hamamatsu City Zoo, het Hamamatsu Flower Park, en het pretpark Hamanako Pal Pal. En ben je na een lange dag uitgeput? Dan kun je genieten in één van de vele onsen die de omgeving rijk is.

Echigo Tsumari

Groot kunstliefhebber? Let dan goed op het jaartal waarin jij je reis naar Chubu wilt maken! Want als jij je reis goed timed kun je namelijk Echigo Tsumari meemaken, één van de meest unieke kunst events van Japan. Dit bijzondere evenement wordt maar één keer in de drie jaar gehouden ( 2024, 2027, 2030 etc.). Maar gelukkig is er gedurende het jaar meer dan genoeg te beleven op het terrein. Zo zijn er vast exposities te zien en kun je lezingen, workshops, en meer bijwonen. Om te zien wat er te doen is tijdens jouw bezoek kun je op hun website meer informatie vinden.

 

Regionale specialiteiten

Naast al deze toffe activiteiten heeft Chubu enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen als je er in de buurt bent!

Zo liggen grote delen van Chubu rechtstreeks aan de zee, en dat betekent een hoop fantastische verse vis, zee- en schaaldieren! Want hoewel Hokkaido over het algemeen bekend staat als dé plek om krab te eten (met name Snow Crab) heeft Chubu een lange geschiedenis met krab. Ze serveren het op tal van manieren van klassiek, tot de wat unieke vorm van sashimi. Waarbij het vlees van de krab uit elkaar getrokken wordt zoals je zou doen bij pulled pork. Dit wordt vervolgens geserveerd over een bedje van sushi rijst.

Ook liefhebbers van unagi – zoete paling in een heerlijke saus – kunnen heel lol op in de “Unagi Capital” van Japan, Hamatsu! Liever een vega optie? Ga dan voor de hotpot met de naam ‘Noppe’ of bestel een heerlijk gebakken ‘oyaki’ met vullingen van kastanje, of zoete aardappel.

En dan hebben we nog maar het tipje van de ijsberg gehad want de regio biedt nog veel meer overheerlijk lekkers. Meer weten over de regionale specialiteiten van Chubu? Lees dan hier verder.

Oyaki Specialiteit uit Nagano Chubu Regio. Foto door Nesnad.
Verse Oyaki met vulling. Foto door Nesnad.

De seizoenen

Japan kent net als hier vier verschillende seizoenen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het beste moment voor een bezoek is lastig te benoemen aangezien het er vaak maar net aan ligt waarom je een bezoek wilt brengen aan Japan.

 

Mede doordat de Japanse Alpen de regio in tweeën splitsen is het klimaat wat diverser dan in sommige andere regio’s. Dit zie je onder andere terug in de bloei van de kersenbloesem. Deze is aan de noordkant vaak net een weekje later dan de gebieden ten zuiden van de Alpen.

 

Bedenk dan ook van te voren goed wat je het liefste wilt doen, en welk seizoen daar het beste bij past. Over het algemeen zijn september en oktober de meest populaire momenten om deze regio te bezoeken. Mede vanwege alle prachtige herfstkleuren in de vele natuurgebieden.

De lente is altijd een geliefde periode om Japan te bezoeken, ongeacht welke regio je bezoekt. Ook Chubu heeft enkele schitterende plekjes om de kersenbloesem te bewonderen, bijvoorbeeld in Shizuoka en hun beroemde Kawazu Cherry Blossom Festival.

 

Let echter wel op dat het exacte bloeimoment van de kersenbloesem elk jaar anders is. Voorheen was dit altijd zo’n beetje de laatste week maart/eerste week april, maar de afgelopen jaren lijken de kersenbloesems steeds eerder in het jaar te komen. Het blijft dan ook altijd een beetje gokken.

 

Houd er ook nog eens extra rekening mee dat, door de ligging van de Japanse Alpen, de temperatuurverschillen aan de noord- en zuidkant van de alpen er voor zorgen dat de bloesems ook daar op verschillende momenten bloeien. Zo is de noordkant meestal een weekje later.

Zit je aan de zuidkant van de Alpen (Nagoya zijde) dan zul je hele warme zomers kunnen verwachten met temperaturen die regelmatig boven de 30°C liggen. Gelukkig is er voldoende afleiding van de hitte want Nagoya telt een aantal bijzondere zomerfestivals waaronder het Nagoya Port Festival, Goldfish Festival, en Nippon Domannaka Festival.

 

Cosplay liefhebbers kennen Nagoya mogelijk ook vanwege de World Cosplay Summit (het wereldkampioenschap cosplay) dat elke zomer in Nagoya wordt gehouden. Is cosplay dan ook jou ding? Dan is de zomer hét seizoen voor jou.

 

Aan de noordkant van Chubu blijft het in de zomermaanden over het algemeen wat koeler, en zeker wanneer je gaat wandelen in de bergen kun je ervoor kiezen de wat warmere maanden te selecteren voor jouw vakantie.

Zoals gezegd zijn oktober en november de meest geliefde periodes in het jaar om door Chubu te reizen. De temperaturen zakken dan af naar een wat meer comfortabele 20°C waardoor het voor wandelen en andere buitenactiviteiten vaak beter vertoeven is. Bovenal zijn het echter de schitterende herfstkleuren die dit een populaire periode maken. Het felrode, en felgele van de talloze bomen in de natuurgebieden zorgen voor prachtige aangezichten.

Ben jij een groot fan van wintersport? Dan zijn de wintermaanden mogelijk hét perfecte moment voor jou om naar chubu te vertrekken. Naar de noordkant van Chubu wel te verstaan. In deze regio vind je namelijk tientallen fantastische wintersport gebieden. Vooral rondom Nagano, waar in 1998 de Olympische winterspelen ook werden georganiseerd. Met gemiddeld meer dan 60 dagen sneeuwval per winter is er in elk geval genoeg sneeuw te vinden! De zuidkant van de regio kent overigens minder hevige, tot zelfs helemaal geen sneeuwval.

De lente is altijd een geliefde periode om Japan te bezoeken, ongeacht welke regio je bezoekt. Ook Chubu heeft enkele schitterende plekjes om de kersenbloesem te bewonderen, bijvoorbeeld in Shizuoka en hun beroemde Kawazu Cherry Blossom Festival.


Let echter wel op dat het exacte bloeimoment van de kersenbloesem elk jaar anders is. Voorheen was dit altijd zo’n beetje de laatste week maart/eerste week april, maar de afgelopen jaren lijken de kersenbloesems steeds eerder in het jaar te komen. Het blijft dan ook altijd een beetje gokken.


Houd er ook nog eens extra rekening mee dat, door de ligging van de Japanse Alpen, de temperatuurverschillen aan de noord- en zuidkant van de alpen er voor zorgen dat de bloesems ook daar op verschillende momenten bloeien. Zo is de noordkant meestal een weekje later.

Zit je aan de zuidkant van de Alpen (Nagoya zijde) dan zul je hele warme zomers kunnen verwachten met temperaturen die regelmatig boven de 30°C liggen. Gelukkig is er voldoende afleiding van de hitte want Nagoya telt een aantal bijzondere zomerfestivals waaronder het Nagoya Port Festival, Goldfish Festival, en Nippon Domannaka Festival.


Cosplay liefhebbers kennen Nagoya mogelijk ook vanwege de World Cosplay Summit (het wereldkampioenschap cosplay) dat elke zomer in Nagoya wordt gehouden. Is cosplay dan ook jou ding? Dan is de zomer hét seizoen voor jou.

 

Aan de noordkant van Chubu blijft het in de zomermaanden over het algemeen wat koeler, en zeker wanneer je gaat wandelen in de bergen kun je ervoor kiezen de wat warmere maanden te selecteren voor jouw vakantie.

Zoals gezegd zijn oktober en november de meest geliefde periodes in het jaar om door Chubu te reizen. De temperaturen zakken dan af naar een wat meer comfortabele 20°C waardoor het voor wandelen en andere buitenactiviteiten vaak beter vertoeven is. Bovenal zijn het echter de schitterende herfstkleuren die dit een populaire periode maken. Het felrode, en felgele van de talloze bomen in de natuurgebieden zorgen voor prachtige aangezichten.

Ben jij een groot fan van wintersport? Dan zijn de wintermaanden mogelijk hét perfecte moment voor jou om naar chubu te vertrekken. Naar de noordkant van Chubu wel te verstaan. In deze regio vind je namelijk tientallen fantastische wintersport gebieden. Vooral rondom Nagano, waar in 1998 de Olympische winterspelen ook werden georganiseerd. Met gemiddeld meer dan 60 dagen sneeuwval per winter is er in elk geval genoeg sneeuw te vinden! De zuidkant van de regio kent overigens minder hevige, tot zelfs helemaal geen sneeuwval.

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Chubu! Een goed startpunt om even verder te kijken zijn onze stedengidsen binnen deze regio.

Gifu
Kanazawa (coming soon)
Karuizawa (coming soon)
Matsumoto (coming soon)
Nagano (coming soon)
Nagoya (coming soon)
Shirakawa-Go (coming soon)
Takayama (coming soon)

Daarnaast kun je ook altijd even kijken op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, onze bezoekverslagen lezen, of kijken naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen.

Verblijf

Waar je normaal gesproken makkelijk in één plek kunt blijven en vanaf daar de hele regio door is dat gezien de ligging van de Japanse Alpen in het midden van de regio wat lastiger. Afhankelijk van wat je allemaal wilt doen is het waarschijnlijk het makkelijkste als je verblijft in Nagano en/of Nagoya. Of er vrede mee hebben dat je flink wat verschillende hotels af gaat in elke aparte locatie. Enkele populaire hotels in Nagano en Nagoya zijn:

Maar vergeet ook niet te kijken naar opties zoals een AirBnB, homestay en soortgelijke! En ga je een hotel boeken? Gebruik dan Trivago om snel prijzen te vergelijken en te zien welke websites er eventueel aanbiedingen hebben lopen.

Vervoer

Uiteraard moet je ook nog in Japan zien te komen! Het vliegtuig is hierbij eigenlijk de enige (reële) optie. Je kunt via www.cheaptickets.nl zoeken naar de goedkoopste vluchten. Let echter wel dat KLM de enige aanbieder is die rechtstreekse vluchten naar Tokio aanbiedt. Voor degene die geen gehannes willen is dit de beste optie, ook al is dit niet direct de goedkoopst.

Binnen Japan is het een beetje afhankelijk van wat je wilt doen. Gezien de Chubu regio vrij groot en verspreid is zal je al snel aardige stukken met de trein gaan afleggen. Zeker als je nog andere delen met de trein wilt bezoeken kan het lonen om een JR Rail Pass aan te schaffen. Let wel dat er ook een hoop lokale treinen door Chubu reizen waarvoor een JR Rail Pass lang niet altijd nuttig is. Bekijk hier onze tips voor reizen met de trein door Japan.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief handig informatie over de cultuur en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over de reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Steden in Chubu

Gifu
Kanazawa (coming soon)
Karuizawa (coming soon)
Matsumoto (coming soon)
Nagano (coming soon)
Nagoya (coming soon)
Shirakawa-Go (coming soon)
Takayama (coming soon)

Grootste Steden

Sapporo (coming soon)
Sendai (coming soon)
Tokyo (coming soon)
Nagoya (coming soon)
Kyoto (coming soon)
Nara (coming soon)
Osaka (coming soon)
Hiroshima (coming soon)
Fukuoka (coming soon)

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 15 juli 2021. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.