MAAK KENNIS MET HOKKAIDO

HOKKAIDO IS HET MEEST NOORDELIJKE EILAND VAN JAPAN. BEKEND OM HAAR FANTASTISCHE WINTERSPORT GEBIEDEN, BEROEMDE BIER, EN HEERLIJKE MELKPRODUCTEN

MAAK KENNIS MET HOKKAIDO

HOKKAIDO IS HET MEEST NOORDELIJKE EILAND VAN JAPAN. BEKEND OM HAAR FANTASTISCHE WINTERSPORT GEBIEDEN, BEROEMDE BIER, EN HEERLIJKE MELKPRODUCTEN

Over de Hokkaido regio

Hokkaido het eiland in de meest noordelijke punt van Japan en ligt slechts 43km van de grens met Rusland. De regio grenst hierbij aan drie verschillende wateren; de Japanse zee, Okhotsk Zee, en Pacifische Oceaan (ook wel Grote Oceaan genoemd). 

 

Ook diverse kleinere eilanden vallen onder Hokkaido zoals de eilanden Rishiri, Okushiri en Rebun. Volgens de Japanners vallen ook de omstreden Kuril Eilanden binnen de Hokkaido-regio, maar hier wordt al jarenlang over gesteggeld met Rusland.

 

Hokkaido zelf is het op één na grootste eiland van Japan en is verbonden met de Honshu-regio via een ondergrondse spoorweg; de Seikan Tunnel. Tevens kan er (rechtstreeks) gevlogen worden naar de grootste stad (en tevens hoofdstad) van Hokkaido; Sapporo.

 

De regio staat bekend om haar ongerepte natuur, schitterende bloemenvelden, strenge winters, grote visserij industrie en diverse beroemde lokale specialiteiten zoals Sapporo bier, melkproducten, en meloenen.

Wat te doen in de Hokkaido regio

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire activiteiten, bezienswaardigheden, en ervaringen die je kunt doen in Hokkaido. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in de regio.

 

Let wel! Door de grootte van het gebied is het noodzaak om je reis goed te plannen. Diverse locaties liggen namelijk ver uit elkaar. En niet alles is goed te bereiken met het openbaar vervoer, het huren van een auto (of camper) kan in Hokkaido soms echt nodig zijn. 

Sapporo Snow Festival

Foto via Pixabay

Laten we direct met de deur in huis vallen en het meest beroemde festival van heel Hokkaido als eerste benoemen; het Sapporo Snow Festival. Deze vindt altijd aan het begin van februari plaats en duurt ongeveer een week. Meer dan 2 miljoen mensen komen dan naar de stad om de honderden ijs en sneeuwsculpturen te bewonderen. Vaak zijn er ook door de stad heen nog diverse evenementen; van muzikale optredens tot allerhande foodstalls. Tevens is er in februari nog een beroemd festival met sneeuwsculpturen; het Winter Festival in Asahikawa.

Otaru Sushi

Foto via Pixabay

In heel Hokkaido vind je tal van sushi restaurants, de één nog beter dan de ander. Een van de meest bekende plekken om sushi te halen is echter in Otaru waar je de Sushi Shop Street vindt. Zeker weten dat je flink trek hebt zodat je zoveel mogelijk sushi kunt proberen? Maak een wandeling door het kanalendistrict in de stad. Of boek eerst een tripje naar de nabijgelegen “Blue Caves”.  Overigens niet te verwarren met de andere Blue Caves in Hokkaido (de andere vind je in de buurt van Ogonzaki, Shakotan Cape, en Yagoshi Shore).

Nachtsnorkelen en duiken

Foto via Pixabay

Als we het hebben over de Blue Caves kunnen we natuurlijk niet de optie vergeten om te gaan (nacht)snorkelen in de Blue Caves bij de Shakotan Peninsula. Dit wordt over het algemeen aangeboden van april t/m december. Wil je echter een beetje aangename temperaturen zorg dan dat je deze activiteit boekt tussen juni en augustus.

Higashimokoto Shibazakura

Foto door Kaz Ish. Via WikiMedia.

De Shibazakura (de plantensoort phlox) die van mei t/m begin juni in volle bloei staan kleuren tal van heuvels in Hokkaido fel roze, paars, en soms wit. Dit zorgt voor werkelijke schitterende aangezichten die menig mens weten te betoveren. Een van de meest bekende en geliefde locaties om dit bloemenschoon te bezichtigen is Higashimokoto Shibazakura Park in Abashiri. Dit park ligt wat verder van Sapporo maar wordt door velen als dé beste plek voor shibazakura gezien. Tevens omdat er tal van andere feestelijke activiteiten en festivals plaatsvinden gedurend de bloei periode. 

Furano Lavendelvelden

Foto via Pixabay

Wanneer de shibazakura zijn uitgebloeid gaan we al snel over op de volgende bloemenzee; dit keer de paarse wonderen van de uitgestrekte lavendelvelden in Furano. Er zijn tal van opties om deze te bewonderen maar de meest bekende, en geliefde, is een bezoek aan Farm Tomita.  Vergeet ook niet om de verschillende lavendelproducten te proberen zoals lavendel- ijsjes, milkshakes, en thee.

Shirogane Blue Pond

Foto door 肖红军. Via WikiMedia.

De Blue Pond zelf is wellicht niet enorm groot of spectaculair. Maar toch bestempelen we deze locatie als aanrader, mede door de ligging. Omgeven door een schitterend bos, diverse rivieren en stromingen, en redelijk in de buurt van Sapporo maken dit een mooie bestemming voor natuurliefhebbers. Dit meer is beroemd om haar bijzondere kleur, het resultaat van bepaalde mineralen in het water. De kleur van het water is gedurende de seizoenen net wat anders. Maar volgens ons is de Blue Pond op haar mooist gedurende mei en juni.

Makomanai Takino Cemetery

Foto via Hokkaido Guide.

Het klinkt wellicht wat vreemd om een begraafplaats aan te raden maar Makomani Takino Cemetary is zo’n aparte locatie dat we het toch echt moeten noemen. Hier staan namelijk tientallen Easter Island Moai hoofden! Jazeker, de bijzondere stenen hoofden die je normaal alleen op Easter Island tegenkomt staan hier ook gewoon. Dat niet alleen, je vindt er ook een replica van Stonehenge en een gigantisch Boedha beeld. Het gehele gebied is daarnaast ontzettend mooi. Je vindt er pittoreske wateren en in de zomer tal van lavendel en andere bloemen. Simpelweg een bijzonder gebied om eens doorheen te wandelen en een aantal unieke foto’s in Japan te maken!

Hakodate Morning Market

Foto door Lienyuan Lee. Via WikiMedia.

Aan de voet van Mt. Hakodate vind je de gelijknamige plaats welke een gelieve toeristische trekpleister is. Niet alleen vind je er het beroemde Fort Goryokaku (een aanrader an sich) maar ook de Morning Market.

 

Een geliefde markt die het vroeg opstaan meer dan waard is. Hier kun je tal van overheerlijke specialiteiten proberen met een grote focus op vers gevangen vis en zeevruchten. Tip: probeer een donburi om diverse lekkernijen in één keer te ervaren.

Wintersport en onsen

Foto via Pixabay.

Ben je op zoek naar je volgende wintersport locatie? Zoek dan niet verder! Voor wintersportliefhebbers is er geen betere plek in Japan – of eigenlijk heel Azië – dan Niseko. 

Deze wereldberoemd regio bevindt zich rondom Mount Yotei en is het thuis van diverse wintersport resorts. Vanwege de fantastische kwaliteit van de poedersneeuw, geweldige faciliteiten en grote aanbod aan onsen, restaurants en zelfs golfbanen, heeft dit gebied tal van awards gewonnen.

Nationale parken

In het bijzonder willen we nog even de aandacht vestigen op het enorme aanbod aan natuurschoon in Hokkaido. Er zijn talloze Nationale Parken, de één nog mooier dan de ander. Ben je dan ook een natuurliefhebber? Neem dan de tijd en moeite om deze te bezoeken! Enkele van onze aanraders zijn Daisetsuzan (het grootste park), Shiretoko en Akan Mashu National Park. Maar eigenlijk kun je bij alle parken in Hokkaido goed terecht voor schitterende aangezichten en mooie wandelroutes. En voor vogelliefhebbers en vogelaars mag een bezoek aan de Kushiro Marshlands niet ontbreken. Dit is namelijk het thuis van honderden Japanse kraanvogels.

Regionale specialiteiten

Naast al deze toffe activiteiten heeft Hokkaido enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen als je er in de buurt bent! 

Hokkaido is door haar klimaat en landschap zeer geschikt voor het verbouwen van bijvoorbeeld maïs, aardappelen, uien en bovenal hun bijzondere meloenen. Ook koeien grazen er met veel liefde en dat zorgt voor uitstekende melk. Zo is Hokkaido geroemd om haar melkproducten, van kaas tot ijs. 

Daarnaast is de Hokkaido ramen een klassieker en mag je echt niet missen tijdens je bezoek. Geen fan van noedelsoep? Niet getreurd want als ware vissers regio vind je nergens in Japan zulke verse vis als daar. Dit betekent heel veel verse sushi en overheerlijk donburi met verse zeevruchten.

En last but not least is er het beroemde Sapporo bier. Eén van de oudste én populairste biermerken van Japan. Welke je in menig café kunt proberen.

Meer weten over de regionale specialiteiten van Hokkaido? Lees dan hier verder.

De seizoenen

Japan kent net als hier vier verschillende seizoenen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het beste moment voor een bezoek is lastig te benoemen aangezien het er vaak maar net aan ligt waarom je een bezoek wilt brengen aan Japan. Hoewel alle seizoenen hun eigen kenmerkende schoonheid met zich meebrengen onderscheid Hokkaido zich nog het meeste door haar bijzondere winters en zomers.

In de lente kleurt heel Japan roze, wel in elke regio op een ander moment. Door de hoge ligging van Hokkaido is het hier relatief lang koud en beginnen de kersenbloesem in deze regio pas begin/midden-april echt op gang te komen. Overigens ook mooi zijn de tulpenvelden in Kamiyubetsu Tulip Park, welke kan wedijveren met de beroemde Keukenhof in Nederland.

 

Wel zijn er  in Japan betere plekken waar het natuurschoon van de kersenbloesem te bewonderen is, zonder dat je er zo ver voor hoeft te reizen. Denk aan de gebieden rondom Tokyo of Kyoto. Het zijn dan ook niet de kersenbloesem waarvoor mensen in de lente naar Hokkaido trekken, maar juist de shibazakura die rond mei/juni voor donkerroze vloedgolven van bloemen zorgen op de heuvels van Hokkaido

Ook de zomers zijn zeer goed vertoeven in Hokkaido. Door de Noordelijke ligging blijven de temperaturen, en met name ook de luchtvochtigheid erg aangenaam. Het zweterige, broeierige zomerweer dat men in steden zoals Tokyo of Kyoto tegenkomt is hier niet te vinden. 

 

De uitgestrekte, en grotendeels, ongerepte natuur zorgt hierbij voor een enorm gevarieerd landschap en vele natuurlijke wonderen.  De regio leent zich, met name in de (vroege) zomermaanden dan ook uitstekend voor kampeerders, mensen met een camper, fietsers en meer.  

 

Opvallend is ook dat het regenseizoen rond Juni/Juli in Hokkaido vrijwel niet terug te vinden is. Er is nauwelijks meer neerslag dan gemiddeld. Het is ook rond deze periode (midden-mei t/m begin augustus) dat de meest populaire bloemenvelden van Hokkaido in bloei staan en voor schitterende vergezichten zorgen.

Gezien de ongerepte natuur en diverse grote parken is Hokkaido een uitstekende bestemming om de herfstkleuren te bewonderen. Met name enkele van de Nationale Parken Shiretoko, Onuma Park, Lake Toya, en het beroemde Daisetsuzan zijn hierbij geliefde reisdoelen.

 

Door het gebrek aan onderscheidende activiteiten en festivals in deze regio in de herfst zouden we een bezoek in de herfst niet als eerste keuze aanstippen. Met name ook omdat er beter bereikbare alternatieven zijn om de herfstkleuren te bewonderen. Bijvoorbeeld in de Kanto en Chubu regio’s.

Hokkaido wordt gekenmerkt door zeer strenge winters, met meters sneeuw. Dit heeft ervoor gezorgd dat het al jaren een zeer populaire wintersportbestemming is. 

 

Met name voor de winter(sport) liefhebbers is de winter in Hokkaido een bijzondere ervaring. Zorg er echter wel voor dat je goed voorbereid bent! Met name in de maanden van December tot April zitten de ski-resorts bomvol. 

 

Hoogtepunt van de wintermaanden in Hokkaido is echter het beroemde Sapporo Snow Festival, dat elk jaar begin februari plaatsvindt.

In de lente kleurt heel Japan roze, wel in elke regio op een ander moment. Door de hoge ligging van Hokkaido is het hier relatief lang koud en beginnen de kersenbloesem in deze regio pas begin/midden-april echt op gang te komen. Overigens ook mooi zijn de tulpenvelden in Kamiyubetsu Tulip Park, welke kan wedijveren met de beroemde Keukenhof in Nederland.

 

Wel zijn er  in Japan betere plekken waar het natuurschoon van de kersenbloesem te bewonderen is, zonder dat je er zo ver voor hoeft te reizen. Denk aan de gebieden rondom Tokyo of Kyoto. Het zijn dan ook niet de kersenbloesem waarvoor mensen in de lente naar Hokkaido trekken, maar juist de shibazakura die rond mei/juni voor donkerroze vloedgolven van bloemen zorgen op de heuvels van Hokkaido.

Ook de zomers zijn zeer goed vertoeven in Hokkaido. Door de Noordelijke ligging blijven de temperaturen, en met name ook de luchtvochtigheid erg aangenaam. Het zweterige, broeierige zomerweer dat men in steden zoals Tokyo of Kyoto tegenkomt is hier niet te vinden. 

 

De uitgestrekte, en grotendeels, ongerepte natuur zorgt hierbij voor een enorm gevarieerd landschap en vele natuurlijke wonderen.  De regio leent zich, met name in de (vroege) zomermaanden dan ook uitstekend voor kampeerders, mensen met een camper, fietsers en meer.  

 

Opvallend is ook dat het regenseizoen rond Juni/Juli in Hokkaido vrijwel niet terug te vinden is. Er is nauwelijks meer neerslag dan gemiddeld. Het is ook rond deze periode (midden-mei t/m begin augustus) dat de meest populaire bloemenvelden van Hokkaido in bloei staan en voor schitterende vergezichten zorgen.

Gezien de ongerepte natuur en diverse grote parken is Hokkaido een uitstekende bestemming om de herfstkleuren te bewonderen. Met name enkele van de Nationale Parken Shiretoko, Onuma Park, Lake Toya, en het beroemde Daisetsuzan zijn hierbij geliefde reisdoelen.

 

Door het gebrek aan onderscheidende activiteiten en festivals in deze regio in de herfst zouden we een bezoek in de herfst niet als eerste keuze aanstippen. Met name ook omdat er beter bereikbare alternatieven zijn om de herfstkleuren te bewonderen. Bijvoorbeeld in de Kanto en Chubu regio’s.

Hokkaido wordt gekenmerkt door zeer strenge winters, met meters sneeuw. Dit heeft ervoor gezorgd dat het al jaren een zeer populaire wintersportbestemming is. 

 

Met name voor de winter(sport) liefhebbers is de winter in Hokkaido een bijzondere ervaring. Zorg er echter wel voor dat je goed voorbereid bent! Met name in de maanden van December tot April zitten de ski-resorts bomvol. 

 

Hoogtepunt van de wintermaanden in Hokkaido is echter het beroemde Sapporo Snow Festival, dat elk jaar begin februari plaatsvindt.

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Kanto! Een goed startpunt om even verder te kijken zijn onze stedengidsen binnen deze regio.

Hokadote
Sapporo
Asahikawa
Otaru
Furano
Biei

Onze aanraders zijn om te beginnen met Sapporo, Hokadote en Asahikawa en vanaf daar eventueel verder te kijken. Met name als je het ook nog wilt combineren met het bezichtigen van andere locaties in Japan. Heb je echter alle tijd en aandacht voor Hokkaido? Huur dan in de zomer een camper en trek een week of twee/drie door de regio! Meer over het reizen met een camper door Japan kun je hier lezen.

Daarnaast kun je ook altijd even kijken op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, onze bezoekverslagen lezen, of kijken naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen.

Verblijf

Natuurlijk moet je ook ergens verblijven als je gaat reizen door Hokkaido. Zoals gezegd is het echter een enorm gebied, en zijn er maar weinig plekken waar veel toeristen komen. Het gros verblijft dan ook in Sapporo, en soms in Hakodate. Onderstaande hotels zijn dan ook vooral te vinden in deze twee locaties. Met uitzondering van twee locaties in Otaru, vanwege de fantastische sushi en het snorklen wat je er kunt doen.

Wil je naar kleinere, meer afgelegen locaties? Dan kun je het beste even kijken op Airbnb of Google maps voor lokale hotels met hun eigen websites. Vaak niet in het Engels, maar met Google Translate kom je een heel eind.

Maar vergeet ook niet te kijken naar opties zoals een AirBnB, homestay en soortgelijke! En ga je een hotel boeken? Gebruik dan Trivago om snel prijzen te vergelijken en te zien welke websites er eventueel aanbiedingen hebben lopen.

Vervoer

Uiteraard moet je ook nog in Japan zien te komen! Het vliegtuig is hierbij eigenlijk de enige (reële) optie. Je kunt via www.cheaptickets.nl zoeken naar de goedkoopste vluchten. Let echter wel dat KLM de enige aanbieder is die rechtstreekse vluchten naar Tokio aanbiedt. Voor degene die geen gehannes willen is dit de beste optie, ook al is dit niet direct de goedkoopst.

Eenmaal in Japan – bijvoorbeeld in Tokyo – is de beste manier om in Hokkaido te geraken met een binnenlandse vlucht óf met de Shinkansen; de hogesnelheidstrein van Japan. Meer over de shinkansen kun je hier lezen.

Ga je veel én ver reizen? Dan kan het de moeite waard zijn om een JR Rail Pass aan te schaffen. Hiermee kun je 7/14/21 dagen onbeperkt met de trein reizen. Meer over de JR Rail Pass kun je hier lezen.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan‘ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief handig informatie over de cultuur en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over de reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 15 juli 2021. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.