MAAK KENNIS MET KANTO

Kanto is niet alleen het thuis van de metropool Tokio, maar ook van diverse nationale parken, schitterende bloemenvelden, en fantastische musea. We laten je dan ook graag kennismaken met deze gevarieerde regio. 

MAAK KENNIS MET KANTO

Kanto is niet alleen het thuis van de metropool Tokio, maar ook van diverse nationale parken, schitterende bloemenvelden, en fantastische musea. We laten je dan ook graag kennismaken met deze gevarieerde regio. 

Over de kanto regio

De Kanto regio ligt op het grootste eiland van Japan, Honshu. Dit eiland is opgemaakt uit de regio’s Tohoku, Kanto, Chubu, Kansai en Chugoku. Het is tevens een van de meest bekende, en drukst bezochte gebieden in Japan. Met name omdat de enorme metropool, Tokio de hoofdstad van deze regio is. In totaal wonen ongeveer 42 miljoen mensen in Kanto , een derde van heel Japan. Maar Tokio alleen is al het thuis van meer dan 38 miljoen inwoners! 

 

Het is tevens de plek waar vrijwel alle buitenlandse toeristen aankomen op Narita Airport. En vanwaar ze hun reis door Japan beginnen. Het is een goed ingericht startpunt vanwaar je letterlijk alle kanten op kunt.

 

Maar niet alleen Tokio is een interessante locatie in Kanto. Zo vind je er ook de havenstad Yokohama, Het werelderfgoed paradijs Nikko, kun je de natuur in rondom Hakone (waar je ook Mt. Fuji vindt!) of de stranden van Kamakura opzoeken. 

 

Wat te doen in de Kanto regio

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire activiteiten, bezienswaardigheden, en ervaringen die je kunt doen in Kanto. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in de regio. 

Tokio bezoeken

Foto door The Sushi Times

Laten we maar direct beginnen met Tokio zelf. In deze stad alleen (welke eigenlijk géén stad is, maar een verzameling dorpen) zijn al genoeg bezienswaardigheden om je wekenlang te kunnen vermaken. We zullen er dan ook uitgebreid over spreken in andere delen van deze site. Enkele aanraders voor een bezoek zijn echter Electric Town in Akihabara, de crossing in Shibuya, de enorme Gundam (robot) in Odaiba, Shinjuku Gyoen (park), de Senso-ji schrijn in Asakusa, Takeshita-dori in Harajuku, Yoyogi Park Shibuya/Harajuku, en als je fan bent; Tokyo Disneyland.

Oze National Park

Foto door BrianAdler. Via WikiMedia.

Het Oze National Park ligt deels in de tohoku regio en is een enorm natuurgebied met tal van schitterende wandelpaden en bezienswaardigheden. Met name wanneer de herfstkleuren het land intrekken is dit een geliefde locatie om te bezoeken. Vanuit Tokio gaan er diverse dagtrips naar toe en is het dus goed te combineren met je bezoek aan die enorme stad.

Kawagoe: Little Edo

Foto door Kanchi1979. Via WikiMedia.

Voor liefhebbers van het ‘oude Japan’ is Kawagoe – ook wel Little Edo – genoemd een must-visit. Op slechts 30 minuutjes met de trein van Tokio ligt deze unieke bestemming. Het is een klein dorpje dat nog net zo oogt als het eruit zag in de 17de tot de 19de eeuw.  Inmiddels is het een soort historisch themapark met unieke musea, restaurants, tempels, en architectuur.

Fukuroda Falls

Foto door Σ64. Via WikiMedia.

De Fukuroda Falls zijn eén van de drie ‘Grote Watervallen’ van Japan. De waterval is te vinden vlakbij het kleine dorpje Daigo, in het noordwesten van Ibaraki. Met name in november is het er razend druk. Niet alleen komen de mensen dan om de prachtige herfstkleuren te bewonderen, maar ook om te genieten van de speciale ‘illuminations’ die er vanaf dat moment te vinden zijn. Dit is een (subtiel) spektakel van lampjes, verlichting en muziek. Het laat de omgeving letterlijk en figuurlijk in heel ander licht zien. Deze illuminations zijn t/tm januari te bewonderen.

Nikko

Foto via Pixabay.

Nikko (stad) is officieel UNESCO Werelderfgoed en een waar paradijs voor liefhebbers van tempels en schrijnen. Je vindt er enkele zeer belangrijke bouwwerken zoals de mausolea van belangrijke leden uit de Tokugawa familie, de beroemde Futarasan-schrijn en nog veel meer. Ten westen ligt er ook nog eens het Nikko National Park, perfect voor wandelingen. En zijn er meer dan genoeg onsen in de buurt te vinden om lekker op te warmen na een herfstwandeling.

Great Buddha

Foto via Pixabay.

Vlakbij Tokio ligt het dorpje Kamakura een pittoreske strandplaats die beroemd is vanwege haar stranden, vele tempels, en overvloed aan hortensia’s tijdens het regenseizoen in juni. Echte trekker is echter de op één na grootste Boeddha van heel Japan. Kamakura is namelijk het thuis van een enorm Boeddhabeeld van meer dan 11 meter hoog. Een bijzondere trekpleister die zeker als een dagje uit vanaf Tokio goed te bezichtigen is.

Hitachi Seaside Park

Foto via Pixabay.

Niet alleen sakura (kersenbloesem) zorgen voor een fleurig spektakel in Japan. Te midden van Ibaraki, vlakbij Mito (de hoofdstad van de regio) vind je een groots park dat elk jaar duizenden bezoekers weet te betoveren met een spectaculair kleurenspel. De duizenden bloemen die in het park te vinden staan komen van laat april tot midden mei op en tonen hun hemelsblauwe kleuren. Dit spektakel is van korte duur maar begin tot midden oktober kunnen je nogmaals de ogen uitkijken maar dan met warme herfstkleuren in roze en dieprood.

Omiya Bonsai Village

Foto door xiquinhosilva. Via Flickr.

Bonsai Village in Omiya (in de Saitama regio) zal wellicht niet iedereen kunnen bekoren. Maar voor liefhebbers van de bonsai is dit echt een niet te missen plek! Dit dorpje staat bekend om haar zeer grote aantal bonsai kwekerijen, al dan niet met privé bonsai tuinen. Het gros van hen verwelkomt echter ook (buitenlandse) bezoekers, mits ze zich houden aan enkele strenge regels. Daarnaast is er ook nog het Bonsai Museum waar je interactieve tours kunt volgen, inclusief Engelstalige audiogidsen en omschrijvingen. Let wel dat het gros (inclusief museum) op donderdagen gesloten zijn.

Cup Noodle & Ramen Museum

Foto door CEFICEFI. Via Wikimedia.

Buiten het feit dat in je Yokohama echt een bezoek moet brengen aan China-Town is er nog veel meer tofs te vinden in de stad, met name voor liefhebbers van ramen! Zo is Yokohama het thuis van een tweetal bijzondere musea; het Cup Noodle Museum en een Ramen Museum. Al is museum wellicht een wat vrije interpretatie van wat het daadwerkelijk is. Zo is het Ramen Museum meer een verzameling kleine restaurants die ramen uit alle regio’s van Japan serveren. Het Cup Noodle Museum is een wat meer traditioneel museum met als hoogtepunt het maken van je eigen cup noodles!

Regionale specialiteiten

Naast al deze toffe activiteiten heeft Kanto enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen als je er in de buurt bent! Een van de eerste is bijvoorbeeld natto, ofwel gefermenteerde sojabonen. Hoewel menig toerist in eerste instantie maar weinig moet weten van natto is het iets dat je toch minstens één keer moet proberen. En daar is geen betere plek voor dan Mito; de onofficiële natto-hoofdstad van Japan!

Maar ook een bezoek aan Yokohama China-Town voor een portie yaki shoronpo, of panda-man mag niet ontbreken. Eveneens het genieten van overheerlijke gyozo in Utsunomiya, vlakbij Nikko. En als je daar dan toch bent kun je direct door naar Nikko zelf om yuba te proberen in tal van gerechten.

Nog niet uitgegeten? Bezoek dan eens Saitama voor hun ‘big three unieke snacks’en lekkernijen zoals gokabo, zerri furai, of hiyajuri udon noedels. Of doe je helemaal tegoed aan alle culinaire wonderen die Tokio te bieden heeft zoals de klassieke edo sushi of monjayaki.

En dan hebben we nog maar het tipje van de ijsberg gehad want de regio biedt nog veel meer overheerlijk lekkers. Meer weten over de regionale specialiteiten van Kanto? Lees dan hier verder.

Natto geserveerd op rijst.

De seizoenen

Japan kent net als hier vier verschillende seizoenen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het beste moment voor een bezoek is lastig te benoemen aangezien het er vaak maar net aan ligt waarom je een bezoek wilt brengen aan Japan. Over het algemeen kunnen we echter wel stellen dat het populairste moment voor een reis naar de Kanto-regio in de lente of herfst is. De temperaturen zijn dan aangenaam en je kunt de natuur optimaal bewonderen. Meer over de verschillende seizoen en hun effect op de Kanto regio kun je in het overzicht vinden.

De lente is in Japan altijd een geliefde periode voor een bezoek. Niet alleen dankzij de gematigde temperaturen maar bovenal vanwege de betoverende kersenbloesem die het land vanaf eind maart/begin april overspoelen. Kanto wordt vaak een beetje als het midden van het land gezien en valt daarom precies in het midden van de landelijke bloeiperiodes. Zolang je dan ook maar rond die eerste week van april in Kanto bent zit je altijd goed.

 

Vergeet ook niet dat eind mei het regenseizoen begint. Deze duurt enkele weken en betekent een periode met flink veel regen. Dit kan van invloed zijn op je reisplanning en activiteiten, dus houd hier rekening mee in je planning.

Zomers in Japan zijn vaak ontzettend heet en vochtig, en met name in steden zoals Tokyo is dat enorm voelbaar. De drukkende hitte kan het - zeker voor mensen die niet goed tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid kunnen - erg moeilijk maken om te genieten van je trip. 


Ook de zomer brengt echter unieke activiteiten met zich mee. Zo is augustus het seizoen van talloze bijzondere festivals en vuurwerkshows. Deze festivals zijn niet de muzikale festijnen die we hier kennen, maar vaak gekoppeld aan bepaalde schrijnen en tempels. Meer daarover kun je hier lezen.

Als het om natuurschoon gaat denkt men meestal aan de kersenbloesem maar ook de herfstkleuren zijn schitterend. En ondanks dat men Kanto associeert met Tokio is er ook heel veel natuur te vinden rondom deze mega stad. Er liggen tal van nationale parken in de buurt met hele geschikte wandelpaden. Daarbij zijn de temperaturen tot eind oktober nog zeer aangenaam en is het er dus goed vertoeven.

 

September is overigens de start van het Orkaanseizoen. Een periode van enkele weken waarin Japan traditiegetrouw te maken krijgt met diverse kleinere, en grotere Orkanen en andere stormen. Om die reden vermijden veel toeristen Japan in september.

De winter biedt buiten wintersport om wellicht minder veel spectaculaire evenementen en festivals, maar er is meer dan genoeg te doen. Zo zijn er in tal van parken en steden schitterende ‘illuminations’ te bewonderen van november tot januari. Hierbij worden duizenden en duizenden lichtjes gebruikt om allerhande landschappen te versieren. Met name in Tokyo gaat men vaak he-le-maal los met deze lichtshows en kun je ogen uitkijken. Ook populaire attracties zoals Tokyo Tower doen hier aan mee met diverse installaties en andere thema uitingen.

 

Voor shop-a-holics is de eerste week van januari overigens ook een waar paradijs in Tokyo (en andere grote steden) winkels verkopen dan de zogenaamde ‘fukubukuro’s’. Dit zijn een soort mystery bags met oude voorraad die voor een fractie van de prijs worden verkocht. Niet alleen drogisterijen en kledingzaken doen hier aan mee maar bijvoorbeeld ook de Pokémon Centers!

De lente is in Japan altijd een geliefde periode voor een bezoek. Niet alleen dankzij de gematigde temperaturen maar bovenal vanwege de betoverende kersenbloesem die het land vanaf eind maart/begin april overspoelen. Kanto wordt vaak een beetje als het midden van het land gezien en valt daarom precies in het midden van de landelijke bloeiperiodes. Zolang je dan ook maar rond die eerste week van april in Kanto bent zit je altijd goed.

 

Vergeet ook niet dat eind mei het regenseizoen begint. Deze duurt enkele weken en betekent een periode met flink veel regen. Dit kan van invloed zijn op je reisplanning en activiteiten, dus houd hier rekening mee in je planning.

Zomers in Japan zijn vaak ontzettend heet en vochtig, en met name in steden zoals Tokyo is dat enorm voelbaar. De drukkende hitte kan het – zeker voor mensen die niet goed tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid kunnen – erg moeilijk maken om te genieten van je trip. 


Ook de zomer brengt echter unieke activiteiten met zich mee. Zo is augustus het seizoen van talloze bijzondere festivals en vuurwerkshows. Deze festivals zijn niet de muzikale festijnen die we hier kennen, maar vaak gekoppeld aan bepaalde schrijnen en tempels. Meer daarover kun je hier lezen.

Als het om natuurschoon gaat denkt men meestal aan de kersenbloesem maar ook de herfstkleuren zijn schitterend. En ondanks dat men Kanto associeert met Tokio is er ook heel veel natuur te vinden rondom deze mega stad. Er liggen tal van nationale parken in de buurt met hele geschikte wandelpaden. Daarbij zijn de temperaturen tot eind oktober nog zeer aangenaam en is het er dus goed vertoeven.

September is overigens de start van het Orkaanseizoen. Een periode van enkele weken waarin Japan traditiegetrouw te maken krijgt met diverse kleinere, en grotere Orkanen en andere stormen.Om die reden vermijden veel toeristen Japan in september.

De winter biedt buiten wintersport om wellicht minder veel spectaculaire evenementen en festivals, maar er is meer dan genoeg te doen. Zo zijn er in tal van parken en steden schitterende ‘illuminations’ te bewonderen van november tot januari. Hierbij worden duizenden en duizenden lichtjes gebruikt om allerhande landschappen te versieren. Met name in Tokyo gaat men vaak he-le-maal los met deze lichtshows en kun je ogen uitkijken. Ook populaire attracties zoals Tokyo Tower doen hier aan mee met diverse installaties en andere thema uitingen.

 

Voor shop-a-holics is de eerste week van januari overigens ook een waar paradijs in Tokyo (en andere grote steden) winkels verkopen dan de zogenaamde ‘fukubukuro’s’. Dit zijn een soort mystery bags met oude voorraad die voor een fractie van de prijs worden verkocht. Niet alleen drogisterijen en kledingzaken doen hier aan mee maar bijvoorbeeld ook de Pokémon Centers!

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Kanto! Een goed startpunt om even verder te kijken zijn onze stedengidsen binnen deze regio.

Daarnaast kun je ook altijd even kijken op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, onze bezoekverslagen lezen, of kijken naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen.

Verblijf

Natuurlijk moet je ook ergens verblijven als je gaat reizen door Kanto! Over het algemeen is het het allermakkelijkste om een verblijf te boeken in Tokio. Vanaf daar kun je gemakkelijk de hele regio afreizen met behulp van de JR Rail Pass en shinkansen.

Enkele populaire hotels in Tokio zijn:

Maar vergeet ook niet te kijken naar opties zoals een AirBnB, homestay en soortgelijke! En ga je een hotel boeken? Gebruik dan Trivago om snel prijzen te vergelijken en te zien welke websites er eventueel aanbiedingen hebben lopen.

Vervoer

Uiteraard moet je ook nog in Japan zien te komen! Het vliegtuig is hierbij eigenlijk de enige (reële) optie. Je kunt via www.cheaptickets.nl zoeken naar de goedkoopste vluchten. Let wel: KLM de enige aanbieder is die rechtstreekse vluchten naar Tokio aanbiedt. Voor degene die geen gehannes willen is dit de beste optie, ook al is dit niet direct de goedkoopst.

Binnen Japan is het afhankelijk van wat je wilt doen. Als je alleen binnen de Kanto regio blijft zul je genoeg hebben aan Metro (dag)kaartjes en een enkel treinkaartje. Ga je veel én ver reizen? Dan kan het de moeite waard zijn om een JR Rail Pass aan te schaffen. Hiermee kun je 7/14/21 dagen onbeperkt met de trein reizen. Meer over de JR Rail Pass kun je hier lezen.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief handig informatie over de cultuur en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over de reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 31 augustus 2020. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.