MAAK KENNIS MET HAKONE

Hakone staat bekend om haar prachtige natuurgebieden, uitzichten op Mt. Fuji en de talloze onsen (natuurlijke heetwaterbaden). Ontdek hier alles wat deze schitterend stad te bieden heeft!

MAAK KENNIS MET HAKONE

Hakone staat bekend om haar prachtige natuurgebieden, uitzichten op Mt. Fuji en de talloze onsen (natuurlijke heetwaterbaden). Ontdek hier alles wat deze schitterend stad te bieden heeft!

Over Hakone

Hakone ligt in de Kanto regio van Japan, zo’n 100 km ten zuidwesten van Tokio. Het is een schitterend natuurgebied, met name bekend om haar uitzichten op Mt. Fuji en de prachtige meren die je er vindt. Daarnaast is het een geliefde bestemming voor dagjes mensen op zoek naar ontspanning.

Je vindt er namelijk ontzettend veel onsen (natuurlijke heetwaterbaden) waarin je heerlijk kunt relaxen. Al helemaal wanneer je het combineert met een bezoekje aan een traditionele herberg, een ryokan. Hier krijg je niet alleen een heerlijke futon om op te slapen, maar wordt je ook nog eens getrakteerd op een overheerlijke, traditionele, Japanse maaltijd.

Verder vind je in Hakone divere interessante musea, de unieke  Hakone Tozan Railway, en verschillende kabelbanen. Waaronder lijnen die je rechtstreeks over de Owakudani zwavelvelden brengen. Er valt dus meer dan genoeg te beleven!

Wat te doen in (en om) Hakone

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen in Hakone. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in en rondom Hakone. 

Regionale specialiteiten

Foto door er Guiri. Via Flickr.

Natuurlijk is een bezoek aan Hakone niet compleet zonder enkele van de lokale specialiteiten te proberen. 

Naast heerlijke tofu, yuba, soba, en kamaboko (fishcake) staat Hakone vooral bekend om haar zwarte eieren. De kuro-tamago. Deze eiren worden gekookt in de onsen rondom Owakudani. Het zwavel in het water zorgt ervoor dat de eieren zwart worden. En volgens diverse lokale legenden zouden deze eieren ervoor zorgen dat je zeven jaar langer leeft!

Liefhebbers van speciaalbiertjes moeten ook even opletten, want Hakone kent een eigen craft beer. Simpelweg genaamd Hakone Craft Beer. Deze kun je vers van de tap proberen in hun cafe bij Lake Ashi.

Seizoensactiviteiten

Foto via Pixabay. Edit door The Sushi Times.

Afhankelijk van het seizoen kun je bepaalde activiteiten en regio’s beter wel of niet bezoeken. Zo is de winter in Hakone meestal alleen weggelegd voor bezoeken aan de vele onsen, maar is er verder weinig te beleven.

Over het algemeen zijn mei t/m oktober de meest populaire maanden om een bezoek aan Hakone te brengen. De temperaturen zijn aangenaam, de natuur is in volle bloei, en de koelte in de bergen is heerlijk op een warme zomerdag.

In de herfst mag een bezoek aan de Sengokuhara Pampas Grass Fields niet ontbreken. Deze schitterende grassen zijn dan op hun mooist.

Hakone Round Course

Foto via Pixabay.

Een van de meest populaire dingen om te doen is de Hakone Rond Course. Deze brengt je langs de meest bekende trekpleisters met behulp van de verschillende soorten OV die Hakone te bieden heeft zoals de trein, bus, maar ook kabelboon en boot.

  1. Van Hakone-Yumoto naar Gora, met de Hakone Tozan Railway.

  2. Van Gora naar Sounzan, met de Hakone Tozan Cablecar.

  3. Van Sounzan naar Togendai, met de Hakone Ropeway.

  4. Van Togendai naar Hakone-machi, met de Hakone Sightseeing Boat.

  5. Ter voet van Hakone-machi naar Moto-Hakone.

  6. En tenslotte van Moto-Hakone naar Hakone-Yumoto met de Hakone Tozan Bus.

Onderstaand vertellen we je wat je allemaal kunt zien en doen langs deze route.

Hakone Tozan Railway

Foto door Cassiopeia Sweet. Via WikiMedia.

De Hakone Tozan Railway is één van de alleroudste treinnetwerken van Japan. De rails banen zich een weg langs de schitterende natuurgebieden van Hakone en passeert kliffen, grotten, en bijzondere, smalle bruggetjes. Het is een fantastische route voor niet alleen treinliefhebbers maar iedereen met oog voor de natuur.

Daarnaast is het ook simpelweg een belangrijk vervoersmiddel in het gebied en zul je de Hakone Tozan Railway simpelweg nodig hebben om op diverse plekken te kunnen komen.

Zo is het ook het vervoersmiddel voor de eerste stap van de Hakone Round Way; om van Hakone-Yumoto naar Gora te reizen.

Vanaf Gora kun je de Hakone Tozan Cablecar pakken die je zal brengen naar Souzan, het belangrijkste station van de  Hakone Ropeway. Vanaf daar kun je naar enkele van de meest populaire trekpleisters afreizen.

 

Owakudani

Foto door The Sushi Times.

Owakudani ligt op de route van Sounzan naar Togendai met de Hakone Ropeway (stap 3 van de Hakone Round Course). Dit gebied is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting van Mt. Hakone, zo’n 3000 jaar geleden. 

Het is een ruw gebied vol zwaveldampen en bijzondere hotsprings. Je kunt er met een kabelbaan overheen, of een kleine wandeling tussen de baden maken. 

En als je een beetje geluk hebt kun je op een heldere dag ook nog Mt. Fuji bewonderen. Let wel dat het sleutelwoord hier ‘geluk’ is, want het komt niet vaak voor.

Hier vind je overigens ook de kuro-tamago, de zwarte eieren, en enkele andere onsen-specialiteiten zoals onsen-manju (gestoomd broodje met rode bonenpasta).

Hakone Glass no Mori

Foto door Flow in edgewise. Via WikiMedia. Edit door The Sushi Times.

Wanneer je aangekomen bent op het kabelbaanstation van Togendai kun je natuurlijk direct je weg vervolgen langs de Hakone Round Course. Of je laat je even afleiden en brengt nog een bezoekje aan Hakone Glass no Mori, ofwel het Hakone Glas Museum.

Dit kleine museum staat geheel in het teken van Venetiaans glas, en is haast meer een mini-themapark dan museum. 

Het hoogtepunt is wellicht nog wel de uitgebreide tuin. Een mix tussen westerse en Japanse design elementen met enkele zeer bijzondere glassculpturen. 

Daarnaast is het een mooie plek om even te lunchen want in het nabijgelegen café (met terras) kun je niet alleen heerlijk eten, maar soms ook genieten van Italiaanse optredens (canzoni).

Lake Ashinoko

Foto door The Sushi Times.

Onderdeel 4 van de Hakone Round course is een boottocht van Togendai naar Hakone-Machi, over Lake Ashinoko. Dit meer is ontstaan vanwege dezelfde enorme vulkaanuitbarsting van Mt. Hakone, 3000 jaar geleden. De (veelal) ongerepte omgeving rondom het meer en het uitzicht op Mt. Fuji maken het een erg geliefde plek onder toeristen.

De beste manier om de omgeving te bewonderen is met behulp van een rondvaart. Voor een echt unieke ervaring  boek je één van de Hakone Sightseeing Boats, welke de vorm hebben van ouderwetse piratenschepen. 

Vanaf Tokendai kun je eventueel nog (te voet)  naar het Checkpoint Museum of de Detached Palace Garden. Of rechtstreeks terug naar Hakone-Yumoto.

Hakone hot springs

Foto door Quercus acuta. Via WikiMedia.

Er valt echter meer te beleven dan de Hakone Round Course! Al eeuwenlang is Hakone één van de meest populaire onsen locaties van Japan. Nog altijd zijn er diverse geliefde onsen, maar de Yumoto onsen is veruit de meest bekende. Met name dankzij haar zeer lange geschiedenis. Het complex bestaat uit meerdere baden met bijzonder goed water. 

Maar dit is slechts één van velen. De meeste onsen kun je gratis bezoeken als je een hotelgast bent. Voor losse bezoekjes varieert de entree van 500 tot 2000 yen (€3 ~ 18).

Heb je tatoeages? Let dan wel even goed op, want niet alle onsen staan bezoekers met tatoeages toe. Lees hier meer over tatoeages in Japan.

Odawara Castle

Foto door Σ64. Via WikiMedia.

En last, but not least! Want ook Odawara Castle is een beroemde trekpleister. Dit schitterende witte kasteel is met name drukbezocht tijdens het kersenbloesem seizoen (eind maart/begin april), en later aan het einde van het regenseizoen (mei/juni) vanwege de vele hortensia en wisteria.

Vergis je echter niet in de leeftijd van dit kasteel. Want net als met veel andere kastelen in Japan is dit niet het originele bouwwerk. Odawara Castle werd namelijk in de 18de eeuw verwoest door een aardbeving. Vervolgens weer opgebouwd, en daarna verkocht en gesloopt in de 19de eeuw. Rond 1960 hebben ze het kasteel weer volledig opnieuw opgebouwd ten behoeve van toerisme, en herstellen van de geschiedenis.

Tip! Hakone Free Pass

Ben jij van plan meerdere dagen te spenderen in Hakone en haar omgeving? Of om de Hakone Round Course te gaan doen? Vergeet dan niet een Hakone Free Pass aan te schaffen. Deze is verkrijgbaar in een 2-daagse of 3-daagse uitvoering en geeft je onbeperkte toegang tot een groot deel van de bussen, treinen, boten, en kabelbanen in de regio. Daarnaast krijg je ook korting bij bekende toeristen trekpleisters zoals musea en sommige restaurants. Ook is er een versie verkrijgbaar met een retour treinkaartje vanaf Tokyo Shinjuku Station. De Hakone Free Pass is te verkrijgen op alle stations langs de Odakyu lijn. Voor meer informatie kijk hier.

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Hakone. Zo zijn er nog diverse musea, parken, en andere activiteiten te vinden.

Neem bijvoorbeeld even een kijkje op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, of kijk naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen. Zoals bijvoorbeeld:

Vergeet ook niet om ons persoonlijke reisverslag naar Hakone en omgeving te lezen als je benieuwd bent naar onze eigen ervaringen. Deze vind je hier.

Verblijf

Rondom Hakone vind je veel ryokan om in te overnachten. Een ervaring die wij zeer kunnen aanraden! Ze zijn soms wat prijziger maar vergeet niet dat een uitgebreid, traditioneel ontbijt en diner vaak inbegrepen zit. 

Enkele populaire hotels en ryokan overnachtingen in Hakone zijn:

Op het gebied van AirBnBhomestay en soortgelijke is er soms wat moeilijker iets te vinden. Maar sla ze vooral niet over in je zoektocht.

Vervoer

Hakone is vanuit Tokio het makkelijkste te bereiken met de Shinkansen. De reis valt volledig onder de JR Rail Pass, mocht je deze bestellen. Vanaf daar is het afhankelijk waar je precies zult verblijven maar vrijwel alles is te bereiken met de verdere lokale treinen en bussen. In sommige gevallen zul je een taxi nodig hebben, of een klein stukje moeten lopen.

Mits je gebruik maakt van de Hakone Free Pass (zie hierboven) zal het gros van de reiskosten volledig gedekt worden.

Voor het uitplannen van je exacte route kun je Google Maps of Hyperdia gebruiken. Beiden bieden goede overzichten van de verschillende OV-routes die je tot je beschikking hebt.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief informatie over de praktische voorbereiding zoals het regelen van een pocket wifi en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 31 augustus 2020. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.