Stedengids Header Kamakura met foto Great Buddha.

MAAK KENNIS MET KAMAKURA

Kamakura ligt op steenworp afstand van Tokio. Niet alleen is Kamakura het thuis van een enorme boeddha, maar staan ze bekend om hun schitterende hortensia, en geliefde stranden.

Stedengids Header Kamakura met foto Great Buddha.

MAAK KENNIS MET KAMAKURA

Kamakura ligt op steenworp afstand van Tokio. Niet alleen is Kamakura het thuis van een enorme boeddha, maar staan ze bekend om hun schitterende hortensia, en geliefde stranden.

Over Kamakura

Kamakura ligt een klein uurtje van Tokio af en is een fantastische bestemming voor een dagtrip vanuit deze gigantische metropool. Dit kleine stadje kent een grootse geschiedenis. Zo was het vroeger de hoofdstad van Japan! Dat uit zich niet alleen in de vele historische monumenten en musea die er te vinden zijn, maar ook de grote hoeveelheid tempels en schrijnen. Om deze reden wordt Kamakura soms ook wel “Kyoto van het Oosten” genoemd.

Maar Kamakura staat niet alleen om haar geschiedenis bekend. In mei en juni, wanneer het regenseizoen losbarst, komen de duizenden hortensia tot bloei en dat zorgt voor schitterende plaatjes. En wanneer het regenseizoen plaatsmaakt voor de hitte van de zomer stroomt de stad vol met toeristen. Zowel van binnen- als buitenland. Want iedereen wil graag een duik nemen in de zee, of genieten van de zon op de stranden van Kamakura. 

Japan Regio Map met Kamakura aangestipt.

Wat te doen in (en om) Kamakura

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen in Kamakura. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in en rondom deze uniek locatie. 

regionale specialiteiten

Gefrituurde kamaboko (fishcakes).
Foto door Mti. Via WikiMedia.

Kamakura is een geliefde spot voor foodies en de straten zijn bezaaid met kleine eettentjes en restaurants. Perfect dus om enkele lokale specialiteiten uit Kanto te proberen. 

Of ga juist specifiek op zoek naar de unieke snacks waar Kamakura bekend om staat. Zo kun je er de lekkerste gestoomde/gefrituurde kamaboko (fishcakes) halen, of genieten van heerlijke gegrilde inktvis.

Maar ook de inari (gefrituurde tofu met rijstvulling) en unatama van Hannari Inari zijn geliefd. Dit is een soort platte, gevulde omelet met een vulling van bijvoorbeeld unagi (zoete, gemarineerde paling). Het lijkt een beetje op een sandwich maar in plaats van brood zit er ei omheen. Ook hun grote sushi rolls, gerold in een omelet zijn een absolute aanrader!

Verder kun je er terecht voor de meest heerlijke soufflé pancakes, tempura udon, en verse senbei (rijstcrackers), korokke en dango.

Seizoensactiviteiten

Blauw hydrangae / hortensia bloemen in Kamakura.
Foto via Pixabay.

Afhankelijk van het seizoen kun je bepaalde activiteiten en regio’s beter wel of niet bezoeken. 

Zo is Kamakura, mede vanwege haar stranden, erg geliefd in de zomer en valt er dan over het algemeen  het meeste te beleven. Zo zijn er dan tal van kleine matsuri (festivals) en vieringen. Met als hoogtepunt een grootste vuurwerkshow op het Yuigahama strand, elk jaar rond 10 augustus.

Ook begin april is er een groots festival dat een hele week duurt! De Kamakura Matsuri herdenkt en viert de bijzondere geschiedenis van Kamakura en hier wordt alles voor uit de kast getrokken.

Naast de zomer is de late lente (mei/juni) ook een uitstekend moment om Kamakura te bezoeken. Je kunt dan de duizenden hortensia in al hun glorie bewonderen.

De kamakura grote boeddha

Beeld van de Kamakura Grote Boeddha.
Foto via Pixabay.

Wellicht de meest bekende trekpleister in heel Kamakura, is de Kamakura Grote Boeddha. Dit is een enorm bronzen standbeeld van de Amida Buddha, en is maar liefst 11,4 meter hoog!

Het is het op één na grootste, bronzen boeddha beeld. Alleen in Nara vind je een grotere.

Vroeger maakte dit beeld uit van een groots tempelcomplex, en stond deze boeddha pal in de centrale hal. De tempel en haar gebouwen zijn echter niet meer aanwezig. Al eeuwen niet meer. Zij werden in delen verwoest door meerdere tsunami en stormen in de 14e en 15e eeuw. En zijn daarna nooit meer herbouwd. De boeddha staat sindsdien dus gewoon in de openlucht.

Vanaf Kamakura Station kun je het beste de Enoden Railway Line pakken. Een soort kleine trein/tram. Vanaf daar kun je naar Hase Station en is het beeld nog maar een kleine 10 minuutjes lopen.

Stranden van Kamakura

Foto van Kamakura strand.
Foto door Matsukin. Via Flickr.

Natuurlijk moeten we de stranden van Kamakura noemen! Zelfs als je er niet tijdens het strandseizoen bent is het de moeite waard om een bezoekje te brengen. De omgeving en boulevards rond het strand bieden namelijk heerlijke restaurants en andere lokale verrassingen.

En ben je er wel in de zomer? Dan is dit natuurlijk de perfecte plek om je handdoekje neer te leggen en te genieten van de Japanse zomer.

De stranden Yuigahama en Zaimokuza liggen pal naast elkaar en zorgen te samen voor ruim een kilometer aan strand en vermaak. Het is dan ook langs dit stuk strand dat de meeste activiteiten gepland worden.

De stranden liggen op ongeveer 20 minuten lopen van JR Kamakura Station. Of slechts 5 minuten vanaf  Yuigahama Station (op de Enoden Railway).

Enoshima Eiland

Foto door Geographer. Via WikiMedia.

Op een kleine 20 minuten met de trein vanaf Kamakura vind je tevens Enoshim Eiland. Een klein eiland, maar met een hoop vermaak! Niet alleen vind je er nog meer stranden maar ook diverse (kleine) schrijnen voor de kami Benten, een godin voor rijkdom, geluk, muziek, en kennis.

Dat niet alleen je vindt er ook een aquarium, diverse mooie tuinen, grotten om te bezoeken, een observatietoren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht, een spa, en diverse restaurants.

Vergeet dan ook zeker niet een restaurant te bezoeken dat ‘shirasudon’ serveert. Dit is de lokale specialiteit van Enoshima. Het is een donburi (kom rijst met topping) welke wordt geserveerd met ikura (zalmkuit) en shirasu. Dit zijn kleine, jonge, witte visjes.

En mocht je van plan zijn diverse attracties op het eiland te bezoeken, schaf dan de Enopass aan voor ongeveer €10. Hiermee krijg je gratis toegang en/of korting bij diverse van de attracties.

Wandelroutes in kamakura

Foto van een wandelpad in Kamakura.
Foto via Pixabay.

Hoewel Kamakura voornamelijk bekend is om haar stranden zijn er ook talrijke bossen in haar directe omgeving. En er zijn een hoop populaire wandelroutes in, en rondom Kamakura. Een groot deel van deze bestaan uit relatief korte routes (variërend van 30 tot 90 minuten), ook geschikt voor onervaren wandelaars.

Ze zijn een perfecte manier om van de natuur te genieten én om van de ene naar de andere attractie te wandelen. 

Let alleen wel op: een deel van de wandelpaden en routes wijken mogelijk af van wat er in (oude) reisgidsen en plattegronden staat. In oktober 2019 is een groot deel beschadigd geraakt tijdens een grote storm, en nog niet alles is hersteld.

Tsurugaoka Hachimangu

Foto van de Tsurugaoka Hachimangu Schrijn.
Foto via Pixabay.

De Tsurugaoka Hachimangu schrijn is één van de belangrijkste shinto schrijnen in heel Japan, en één van de hoofdattracties van Kamakura. De schrijn is toegewijd aan Hachiman, de beschermheer en kami van de samoerai, en in het bijzonder de Minamoto clan.

De Tsurugaoka Hachimangu ligt aan het einde van een een kilometer lange weg, die rechtstreeks vanaf het station loopt. De zogenaamde Komachi-dori shopping street. 

Zo vind je er talloze eettentjes en winkels, maar ook podia, andere (kleine) schrijnen, en worden er in april en september zelfs Yabusame (boogschieten te paart) wedstrijden gehouden!

En alternatieve route is het Dankazura voetgangerspad te volgen langs de Wakamiya Oji. Met name in de sakura een aanrader vanwege de honderden sierkersen die er dan in bloei staan.

Kenchoji Tempel

Foto van de Kenchoji Tempel in Kamakura.
Foto door Tarourashima. Via WikiMedia.

Kenchoji is de oudste Zen tempel in Kamakura, en tevens de nummer één van de “5 Great Zen Temples”.  De gehele tempel beslaat een enorm stuk grond met meerdere gebouwen, schitterende tuinen, historische beelden, en zelfs een uitgebreid observatieplatform. Ook vind je hier het startpunt van een wandelroute naar de Zuisenji Temple. Dit kost je ongeveer een uur.

Je zult dan ook echt wel even wat tijd moeten uittrekken als je alles van de Kenchoji tempel wilt zien en bewonderen. Heb je slechts beperkt de tijd? Sla dan op zijn minst het hoofdgebouw (hojo) en de achterliggende tuin niet over.

De tempel ligt op ongeveer een kleine 20 minuten lopen af van Kita-Kamakura Station. Een veel gekozen route is echter eerst (lopend) een bezoek te brengen aan de Tsurugaoka Hachimangu en daarna in een kwartiertje door te lopen naar de Kenchoji, om vervolgens vanaf Kita-Kamakura met de trein terug te reizen, als je geen zin hebt in teveel lopen.

Meigetsuin Tempel

Foto van de Meigetsu-in Tempel in Kamakura, met uitzicht op de binnentuin.
Foto door Leng Cheng. Via Flickr.

De Meigetsuin Tempel is een belangrijke tempel van de Rinzai Zen Sect, maar staat beter bekend als Ajisaidera. Ofwel, de hortensia tempel. Dit vanwege de tientallen hortensia de er te vinden zijn op en rondom de tempelgronden. In juni kleuren deze prachtig blauw en zorgt het voor een schitterend tafereel.

De Hojo (hoofdgebouw) van deze tempel bevat tevens het iconische ronde raam dat je op veel foto’s terugziet. Dit perfect ronde raam kijkt uit op de binnenste tuinen en wordt vaak weergegeven fotoseries om het passeren van de seizoenen aan te duiden.

De binnenste tuinen zijn overigens slechts twee keer peer jaar (korte tijd) geopend voor het publiek. Zo openen ze een keer in juni om de bloeiende irissen te bewonderen. En een keer eind november, wanneer de herfstkleuren op hun best zijn.

Tempels en schrijnen in Kamakura

Ook al benoemen we hierboven slechts drie verschillende tempels en schrijnen is dit nog niet eens de helft van het aanbod in Kamakura. Er zijn er nog talloze andere bijzondere locaties te bezoeken. Het gros bevindt zich allemaal in het centrum, rondom de andere tempels en schrijnen. Neem dan ook de moeite om even lekker rond te dwalen. Op die manier kom je echt de leukste verrassingen nog tegen.

Tip: Wil jij op je gemakje alles kunnen bekijken? Probeer dan te zorgen dat je NIET in het weekend in Kamakura bent. Omdat dit zo’n geliefde locatie is bezoeken ook veel Japanners deze stad in hun vrije tijd. Met name in de zomer zijn de weekend vaak razend druk en kunnen de mensenmassa’s echt enorm worden. Het beste is om op een doordeweekse dag een bezoek te brengen.

Vermaak

Naast heerlijk luieren op het strand, het bewonderen van de hortensia en alle andere leuke dingen die we genoemd hebben valt er nog meer te beleven in Kamakura!

Neem bijvoorbeeld even een kijkje op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, of kijk naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen. Zoals bijvoorbeeld:

En vergeet niet om na te kijken of er toevallig festivals plaatsvinden tijdens je bezoek. Met name de vuurwerkshows in de zomer zijn de moeite waard!

Verblijf

Over het algemeen kiezen toeristen Kamakura vooral als een dagtrip vanuit Tokio of Yokohama. Je kunt dan ook prima gewoon vanuit daar een bezoekje plannen. Verblijf je liever in Kamakura zelf? Dan vind je onderstaand enkele van de meest populaire hotels:

Op het gebied van AirBnBhomestay en soortgelijke is er soms wat moeilijker iets te vinden. Maar sla ze vooral niet over in je zoektocht.

Vervoer

Kamakura is ontzettend makkelijk te bereiken vanaf Tokio. Zo zijn er diverse rechtstreekse treinen waarmee je met een uur in het centrum van Kamakura staat. Vanaf daar kan je al een hoop te voet doen, want een groot deel zit op gepaste loopafstand.

Voor enkele andere trekpleisters zul je gebruik moeten maken van de Enoden Railway Line, of nog een klein stukje van de algemene JR Railway. Overigens is gebruik van de JR Railway gratis als je een JR Rail Pass hebt (o.a. hier te bestellen).

Een ander populair alternatief is het huren van een fiets. Dit maakt het bezoeken van sommige tempels een stuk vlotter.

Voor het uitplannen van je exacte route kun je Google Maps of Hyperdia gebruiken. Beiden bieden goede overzichten van de verschillende OV-routes die je tot je beschikking hebt.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief informatie over de praktische voorbereiding zoals het regelen van een pocket wifi en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 31 augustus 2020. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.