Japan Stedengids. Nikko. NIkko Kegon Waterval. Foto via Pixabay.

MAAK KENNIS MET NIKKO

NIKKO IS HET VERZAMELPUNT VAN DIVERSE WERELD ERFGOED LOCATIES EN SCHITTERENDE NATUUR. EEN ONMISBARE BESTEMMING VOOR ALLE REIZIGERS in JAPAN.

Japan Stedengids. Nikko. NIkko Kegon Waterval. Foto via Pixabay.

MAAK KENNIS MET NIKKO

NIKKO IS HET VERZAMELPUNT VAN DIVERSE WERELD ERFGOED LOCATIES EN SCHITTERENDE NATUUR. EEN ONMISBARE BESTEMMING VOOR ALLE REIZIGERS in JAPAN.

Over Nikko

Nikko is een stad en natuurgebied in de Tochigi prefecture. Gelegen in de Kanto regio van Japan. Het ligt zo’n 150 km ten noorden van Tokio en is gemakkelijk met de shinkansen te bereiken. Het is een schitterend gebied, met name bekend om haar UNESCO Werelderfgoed locaties en prachtige natuur. Het is een populaire bestemming voor dagtripjes vanuit Tokio. En met name in de herfst kan het er razend druk worden. 

Nikko herbergt een rijke geschiedenis en is het thuis van enkele van de meest iconische tempels en schrijnen in Japan. Daarnaast vind je er de extravagante graven van enkele belangrijke historische figuren, waaronder Tokugawa Ieyasu, de grondlegger van het Tokugawa-shogunaat.

Ook actievelingen kunnen hun lol op in Nikko want er zijn tal van schitterende wandelroutes, je kunt er raften, SUP boarden, en meer. En ben je uitgeput na een lange dag? Dan zijn er nog talloze onsen om in te relaxen.

Wat te doen in (en om) Nikko

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen in Nikko en omgeving. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in en rondom Nikko. 

Regionale specialiteiten

Yuba Tofu door City Foodsters.
Foto door City Foodster

Natuurlijk is een bezoek aan Nikko niet compleet zonder enkele van de lokale specialiteiten te proberen. 

Nikko is met name beroemd om haar yuba. Dit zijn een soort gedroogde sojamelkvellen. Vooral Tsuruya Yuba Restaurant in Nikko is een bezoekje waard. Hier vind je o.a. yuba pudding en diverse andere gerechten met yuba in de hoofdrol.

Een ander gerecht dat je echt niet mag missen, ongeacht het seizoen, is kakigori. Ofwel ‘shaved ice’. Hierbij wordt bevroren water super dun geschaafd en overgoten met siroop, gecondenseerde melk en meer. Het is een typisch Japans gerecht en in Nikko wordt het gemaakt met water uit lokale bronnen, wat voor een bijzondere smaak zorgt.

Enkele andere gerechten waar Nikko bekend om staat zijn haar udon en soba noedels. Nikko Himitsu pork, aardbeien en Yokan (Sweet bean jelly).

Seizoensactiviteiten

Lake Chūzenji in Nikko. Foto door The Sushi Times
Foto door The Sushi Times

Je moet een bezoek aan Nikko goed plannen, want Nikko heeft echt te maken met een specifiek bezoekseizoen. Ga je daarbuiten dan heb je grote kans dat het overgrote deel van de attracties gesloten, of niet bereikbaar zijn. Ook zijn een hoop restaurants en winkels dan maar beperkt open.

Het reguliere seizoen is van midden-april tot eind november. Daarbuiten kun je natuurlijk alsnog gewoon een bezoek plannen, zo lang je dus maar rekening houdt met bepaalde beperkingen.

Ga je echter in het juiste seizoen  dan is alles gewoon langere tijd open en maak je ook nog eens kans om allerlei toffe festivals en evenementen bij te wonen! Zeker in Augustus en September en December zijn er vele evenementen in Nikko. Al valt December dus al buiten het reguliere seizoen en is het beter om Nikko als dagtripje voor een specifiek evenement te bezoeken.

Nikko UNESCO werelderfgoed

Ingang Nikko tempels en schrijnen. Foto door The Sushi Times.
Foto door The Sushi Times

Nikko is het thuis van enkele van de meest beroemde tempels, schrijnen, een praalgraven van Japan, waarvan een groot deel dicht bij elkaar liggen. En zijn bestempeld als UNESCO Werelderfgoed.

De meest bekende drie zijn de Rinnoji Tempel, de Toshogu Schrijn, en Iemitsu Mausoleum, beter bekend als Tayui.

Met name de Rinnoji Tempel en Toshogu Schrijn mag je echt niet missen als je in Nikko bent. Het zijn bewonderenswaardige stukken architectuur met ongekend veel details en Japans vakmanschap.

Daarnaast herbergen ze ook diverse Japanse tuinen, musea, schatkamers, pogoda en andere schitterende gebouwen. Ze liggen alle drie op loopafstand van elkaar (praktisch naast elkaar zelfs). Met nog diverse andere attracties zoals Futurasan Schrijn en Kanaya Hotel History House (een museum) in de directe omgeving.

Shinkyo Bridge

Shinkyo bridge in Nikko. Foto door bryan. Via Flickr.
Foto door bryan...

Maar nog voordat je bij de diverse tempels en schrijnen van het Nikko UNESCO Werelderfgoed bent gekomen zie je de Shinkyo Bridge. Deze brug is officieel onderdeel van – de verderop gelegen Futurasan Schrijn maar is een trekpleister an sich.

De Shinkyo Bridge wordt namelijk gezien als één van de drie mooiste bruggen van Japan. Te samen met Iwakuni’s Kintaikyo en Saruhashi in de Yamanashi Prefecture.

Het was lang verboden om over deze eeuwenoude brug (uit 1636!) te lopen. Maar na flinke renovaties in de jaren ’90 van de vorige eeuw is dat tegenwoordig weer mogelijk. Wel moet je hiervoor een kleine bijdrage betalen.  Hiermee steun je in het onderhouden van deze eeuwenoude brug.

Nikko Botanical Garden

Nikko Botanical Garden. Foto door Tanaka Juuyoh. Via Pixabay.
Foto door Tanaka Juuyoh.

De Nikko Botanical Garden is een schitterende tuin verspreid over maar liefst 10 hectare. Je vindt er meer dan 2200 verschillende planten, bomen en struiken en meer dan voldoende wandelpaden om je een puur uur te vermaken. 

De tuin is al sinds het de 20ste eeuw onderdeel van de Universiteit van Tokyo, en ooit aangelegd als grootse onderzoektuin. Je vindt er dan ook een grote verscheidenheid planten die inheems zijn aan Japan, maar ook bijzondere soorten uit de Himalaya.

Inmiddels is de Nikko Botanical Garden een populair wandelgebied, open voor het grote publiek. Wel wordt je gevraagd een paar euro entree te betalen. Hiermee draag je ook weer bij aan het behoud van deze unieke tuin.

Kegon WAterval

Kegon Waterfall in Nikko. Foto door The Sushi Times.
Kegon Waterfall in Nikko. Foto door The Sushi Times.

Een van de meest bekende en belangrijkste toeristische trekpleisters in Nikko op het gebied van natuurschoon is de Kegon Waterval. Deze smalle waterval is bijna 100 meter hoog en bevriest in de winter regelmatig.

Je kunt de waterval vanaf diverse plekken bewonderen. Zo is er een gratis observatieplatform bij de voet van de waterval, en is er een betaald platform op 100 meter hoogte. Hier heb je over het algemeen een indrukwekkender uitzicht.

Ook de Kirifuri Waterfall en Ryuzu Waterfall zijn geliefde watervallen in de omgeving. Beiden goed te bereiken met het busnetwerk van Nikko. Vooral de Ryuzu waterval is tijdens de herfst erg geliefd, en ontzettend druk.

Akechidaira Ropeway

Foto door Ski Mania

Akechidaira Plateau (明智平) is located near the top of the ascending Irohazaka Winding Road. At the plateau, there is a parking lot with a free observation area that offers nice views onto the Irohazaka and the valley below. During autumn, this becomes a popular autumn color spot as fall colors spread across the landscape.

A rest house stands beside the parking lot, serving as a souvenir shop, cafeteria and the lower station of the Akechidaira Ropeway. In three minutes, the ropeway carries visitors to an observation platform further up the mountain for spectacular views over Kegon Waterfall and Lake Chuzenjiko. Outside of winter, it is also possible to reach this upper observation deck in about two hours (one way) via a hiking trail from Lake Chuzenjiko. The trail also connects to Mount Hangetsuyama.

Irohazaka Winding Road

Irohazaka Winding Road. Foto door Kzaral. Via WikiMedia.
Foto door Kzaral.

Irohazaka (いろは坂) is a pair of winding roads that connect the lower elevations near central Nikko to the higher elevations of the mountainous Okunikko region. “Iroha” are the first three of 48 syllables of the formerly used Japanese alphabet (which is now known as “aiueo”), and “zaka” means “slope” – the Irohazaka Winding Roads were so named because together they consist of 48 hairpin turns.

The two roads were respectively built in 1954 and 1965 as some of Japan’s first toll roads, but were later turned toll free. Today, the older road is only open to downward traffic and includes a pit stop from where you can see two waterfalls. The newer road, meanwhile, is only open to upward traffic as far as the Akechidaira Plateau near the top of the road. The plateau offers an observation deck with views over the Irohazaka and the valley below.

Spectacular autumn colors along Irohazaka can usually be enjoyed from late October to early November. Due to the autumnal popularity of Nikko, traffic can get very bad along the Irohazaka, causing delays to both cars and buses. Visitors are advised to avoid weekends and national holidays and to try to go as early as possible.

Yumoto Onsen

Yumoto Onsen thermal springs. Foto door Daderot. Via WikiMedia.
Foto door Daderot.

Iets verder uit de buurt van Nikko stad, maar nog wel in Nikko National Park vind je Yumoto Onsen. Een klein dorp bekend om, je raad het al, de onsen! Dat niet alleen je vindt er ook nog de bekend Yunodaira Marsh en enkele spectaculaire uitzichten.

Vanaf Yumoto Onsen kun je ook enkele flinke wandelingen maken langs de Senjogahara Plateau Nature Trail. Een bijzondere wandelroute die je o.a. langs de Ryuzu waterval brengt en uiteindelijk weer uitkomt bij Lake Chuzenji. Dit is het grootste meer van Nikko, en de voeder van de Kegon Waterfall.

Let wel dat Yumoto Onsen een populaire bestemming is in de herfst, vanwege de herfstkleuren in de omgeving. Een bezoek in het weekend is in die periode ten zeerste af te raden vanwege de enorme drukte.

TIP! NIKKO AREA PASSES

Ben jij van plan meerdere dagen te spenderen in Nikko en haar omgeving? Bekijk dan bij de vervoersopties eerst nog naar een Nikko World Heritage Area Pass of Nikko All Area Pass. Bij deze travel passes zit een retourtje Tokyo inbegrepen en kun je daarnaast 2-dagen lang onbeperkt gebruik maken van de bussen in het gebied. Afhankelijk van het type pass dat je kiest kun je in een grotere straal vanaf Nikko reizen. Ook krijg je op bepaalde locaties zoals restaurants en toeristenattracties korting met je pass. Je kunt de pass ter plekke regelen op treinstations, of online via Voyagin.

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Nikko. Vooral sportievelingen kunnen hun lol op met bijvoorbeeld kanoën, door de sneeuw mountainbiken, en wandelen.

Lijkt dat je wat? Kijk dan eens op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, of kijk naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen. Zoals bijvoorbeeld:

Vergeet ook niet om ons persoonlijke reisverslag naar Nikko en omgeving te lezen als je benieuwd bent naar onze eigen ervaringen. Deze vind je hier.

Verblijf

Nikko staat bekend om haar ryokan en onsen. We kunnen je dan ook van harte aanbevelen om een verblijf te boeken bij een ryokan. Ook zijn er diverse hotels, soms wat meer de bergen in, met fantastische uitzichten (hier betaal je vaak wel meer voor).

Enkele populaire locaties om te overnachtingen in Nikko zijn:

Op het gebied van AirBnBhomestay en soortgelijke is er soms wat moeilijker iets te vinden. Maar sla ze vooral niet over in je zoektocht.

Vervoer

Nikko is ontzettend goed te bereiken vanuit Tokyo. Met ongeveer twee uurtjes sta je al vanaf hartje Tokyo in de bergen van Nikko. Als je een JR Rail Pass hebt (bestellen kan o.a. hier) kun je de Shinkansen pakken, zo niet is het goedkoper om de Tobu Railway (vanaf Asakusa Station) te kiezen. 

Hier kun je, zoals hierboven genoemd, ook een zogenoemde ‘Nikko World Heritage Area Pass‘ of  ‘Nikko All Area Pass‘ aanschaffen. Je kunt de pass ter plekke regelen op treinstations, of online via Voyagin.

Voor het uitplannen van je exacte route kun je Google Maps of Hyperdia gebruiken. Beiden bieden goede overzichten van de verschillende OV-routes die je tot je beschikking hebt.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief informatie over de praktische voorbereiding zoals het regelen van een pocket wifi en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 31 augustus 2020. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.