Yamadera Tohoku Regio

MAAK KENNIS MET TOHOKU

TOHOKU IS ONDER ANDERE BEKEND OM HAAR VELE NATUURGEBIEDEN EN HET BESTE FRUIT VAN HEEL JAPAN. EEN ONDERGEWAARDEERDE REGIO DIE ABSOLUUT MEER LIEFDE VERDIENT.

Yamadera Tohoku Regio

MAAK KENNIS MET TOHOKU

TOHOKU IS ONDER ANDERE BEKEND OM HAAR VELE NATUURGEBIEDEN EN HET BESTE FRUIT VAN HEEL JAPAN. EEN ONDERGEWAARDEERDE REGIO DIE ABSOLUUT MEER LIEFDE VERDIENT.

Over de Tohoku regio

Tohoku is het gebied tussen Tokyo en Hokkaido in en was lange tijd vrijwel onbekend voor de meeste niet-Japanners. Tot in 2011 de regio getroffen werd door een grote aardbeving, gevolgd door een enorme tsunami die een kernramp teweeg bracht in de Fukushima regio. 

Nog altijd denken een hoop mensen dat het gebied ernstig vervuild en/of levensgevaarlijk is maar niks is minder waar. Uitzondering is uiteraard de directe omgeving van de Fukushima nucleaire reactor, welke nog altijd niet toegankelijk is.

Maar verder hebben alleen de kustgebieden rondom Sendai, Matsushima, Iwaki en de Sanriku kustlijn destijds ernstige schade ondervonden. Deze plekken zijn inmiddels grotendeels weer hersteld, al is er op veel plekken nog altijd hulp nodig voor mensen die destijds geliefden en/of hun bezittingen zijn verloren. 

Ondanks het feit dat er weinig echt bekende, toeristische trekpleisters zijn is er meer dan voldoende moois om te bezichtigen, lekkers om te proberen, of activiteiten om te ondernemen. 

Buiten de rampen in 2011 om staat de regio namelijk bekend om haar schitterende natuur, bergen, meren, onsen, en hoogwaardige rijst. Ook de uitgestrekte kustlijnen zijn zeer geliefd. Een bezoek aan de regio zal zeker niet vervelen. 

Wat te doen in de Tohoku regio

Onderstaand vind je enkele van de meest populaire activiteiten, bezienswaardigheden, en ervaringen die je kunt doen in Kanto. Deze zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, aanraders van Japanners zelf, en de ervaringen van mensen op bijvoorbeeld Trip Advisor. Hiermee hopen we een gebalanceerd en bovenal gevarieerd aanbod te laten zien van de activiteiten in de regio. 

Matsushima Bay

Tohoku Reisgids Matsushima Bay
Foto door The Sushi Times

Op een mooie, zonnige dag is er geen betere bestemming in Tohoku dan Matsushima Bay. Het is één van Japans “Top Three Views” (naast Miyajima en Amanohashidate), en niet zonder reden. De blauwe wateren, tal van bijzondere locaties en vele eilanden zorgen voor prachtige aangezichten en heel veel vermaak.

 

Pak de boot vanaf Shiogama en geniet van een schitterende overtocht naar Matsushima waar je tal van bestemmingen kunt bezoeken.

 

Probeer er de verse (gefrituurde) oesters, maak een wandeling over Fukuura Island, bezoek de Godaido en Entsuin tempels en tuinen, en kom tot rust in het Kanrantei theehuis.

Nebuta Matsuri in Aomori

Tohoku Reisgids NEBUTA MATSURI
Foto door Fisherman. Via WikiMedia.

Als er een beroemd zomerfestival in Japan is dan is het wel de Nebuta Matsuri in Aomori. Van 2 tot 7 augustus staat heel Aomori op zijn kop met muziek, optredens en heerlijk eten. Maar het draait echter om de metershoge praalwagens die worden gedragen door hordes vrijwilligers. Deze indrukwekkende kunstwerken worden op traditionele wijze gemaakt met washi papier en van binnenuit verlicht. 

 

De praalwagens maken onderdeel uit van een grootse parade met tal van dansers in traditionele kleding. Maar iedereen is vrij om mee te lopen in de parade mits je gekleed bent in de juist kledij. Welke je overigens vaak voor een paar tientjes voor de dag kunt huren ten tijde van het festival.

Hirosaki Castle

Tohoku Reisgids Hirosaki Castle
Foto door Si-take. Via WikiMedia.

Niet alleen is Hirosaki Castle zelf al een mooie reisbestemming an sich, het is één van de meest beroemde sakura (kersenbloesem) spots in heel Tohoku, en Japan. Gelegen in Hirosaki Park wordt het kasteel omgeven door tientallen kersenbloesem bomen die elke lente voor een betoverend tafereel zorgen. Zorg er wel voor dat je een bezoek goed plant wat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kyoto en Tokyo zijn de kersenbloesem hier niet eind maart/begin april al te zien, maar eind april pas. Van 23 april tot 5 mei vindt ook het jaarlijkse Hirosaki kersenbloesem festival plaats in het park.

 

Let wel! Vanaf 2013 zijn er werkzaamheden gaande in en rondom het kasteel voor renovatie doeleinden. Deze zullen tot ongeveer 2023/2024 plaatsvinden. 

Ginzan Onsen

Tohoku Reisgids Ginzan Onsen
Foto door Koichi Hayakawa. Via WikiMedia.

Net als in vele andere regio’s in Japan kun je ook in Tohoku uitstekend terecht bij diverse onsen zoals Hachimantai en Nyutuo Onsen. Als er echter één onsen is die we moeten benoemen of aanraden dan is het wel Ginzan Onsen.

 

Gelegen middenin in de bergen van de Yamagata provincie ligt deze historische schat. Beter bekend als één van de mooiste onsen dorpen van Japan met tal van traditionele ryokan gesitueerd naast een rivier. Met name in het donker – wanneer de lampen aan gaan – lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat met de historische gebouwen en pittoreske straatjes.

Cat ISLAND

Tohoku Reisgids Cat Island Tashirojima
Foto door 暇・カキコ. Via WikiMedia.

Aan de noordoostkust van Japan vlakbij de stad Ishinomaki, ligt een klein eiland. Het is een simpel visserseilandje, Tashirojima, dat tegenwoordig beter bekend als het katteneiland. Want van de ongeveer 100 overgebleven bewoners die nu nog op het eiland wonen, leven er zeker 10 keer zoveel katten!

 

Een andere bijnaam die het eiland heeft gekregen is “manga-eiland”. Dit komt dankzij ontwerpen van manga en anime- meester Shotaro Ishinomori (onder andere bekend van de Kamen Rider series) die een aantal gebouwen op het eiland heeft ontworpen in de vorm van katten.

Lake Towada

Tohoku Reisgids Lake Towada
Foto door Angaurits. Via WikiMedia.

Niet alleen is Lake Towada het grootste kratermeer van Honshu (het hoofdeiland van Japan) maar is het ook nog eens verbonden met de beroemde Oirase rivier en de bijbehorende wandelroute van 14km.

 

Met name in de herfst is deze locatie razend populair vanwege de prachtige herfstkleuren. Ook voor de minder grote sportievelingen onder ons is het echter een mooie reisbestemming. De boottocht over het meer is absoluut de moeite waard!

Yamadera Tempel

Tohoku Reisgids Yamadera Tempel
Foto door The Sushi Times

Voor liefhebbers van lekkere wandelingen en flink wat natuurschoon is de Yamadera Tempel een absolute aanrader. Gelegen in de bergen ten noorden van Yamagata City is het een populaire bestemming voor jong en oud. 

Je zult er echter wel wat voor over moeten hebben om er te komen. De tempel ligt namelijk bovenaan een pad met maar liefst 1015 treden! Klinkt veel, en dat is het ook, maar zelfs voor de mensen zonder (goede) conditie is de “klim” prima te doen. Zorg er gewoon voor dat je er de tijd voor neemt en pak je rust. Er zijn namelijk meerdere plekken waar je even kunt zitten en op adem kunt komen als het nodig is. Met name in de herfst, eind oktober/begin november is het gebied schitterend om te bezoeken vanwege de talloze herfstbladeren en kleuren waarmee je omringd wordt. Tevens is de temperatuur dan ook nog aangenaam genoeg om de klim te maken.

 

Meer over onze ervaring met de Yamadera Tempel kun je hier lezen.

Ouchijuku

Tohoku Reisgids Ouchijuku
Foto door 西脇恭輔. Via WikiMedia.

Een van de meest bekende routes uit de Edo-periode is de handelsweg tussen Aizu en Nikko, de Aizu-Nishi Kaido. Langs deze route, die te voet moest worden afgelegd, waren vele kleine dorpen waar reizigers terecht konden voor een maaltijd, en om te overnachten.

 

De meeste van deze zogenaamde poststeden zijn inmiddels verdwenen, maar Ouchijuku bestaat nog en is volledig is gerestaureerd om er uit te zien zoals in de Edo-periode. Niet alleen kun je hier terecht voor heerlijke (handgemaakte) soba-noedels en andere specialiteiten, maar zijn de meeste gelegenheden omgebouwd tot unieke musea.

 

Sowieso gek op het oude Japan? Dan is ook Kakunodate in Akita, ofwel Samurai village, een goede tip voor je. Hier kun je de huizen van oude samoerai families bewonderen. Er zijn zelfs een zestal woningen die open zijn voor het publiek en waar je naar hartelust binnen kunt kijken.

Shirakami Sanchi

Tohoku Reisgids Shirakami-sanchi
Foto door Stefan Ertmann. Via WikiMedia.

Tohoku heeft geen tekort aan natuurlijk schoon en één van de meest unieke locaties is Shirakami Sanchi, een bijzonder natuurgebied dat (deels) officieel erkend is als UNESCO werelderfgoed. Het gehele gebied beslaat zo’n 1300km² waarvan bijna 170km² officieel beschermd wordt, en slechts toegankelijk is voor het japanse staatsbosbeheer.

 

De rest van het gebied is echter vrij toegankelijk en herbergt enkele unieke locaties en diersoorten. Er zijn tal van wandelpaden die langs watervallen – zoals de Anmon Waterval – leiden, of de twaalf meren van Juniko. Ook de iconische Aoike vijver maakt onderdeel uit van deze twaalf en is beroemd vanwege haar helder gekleurde water. Nog een schitterend natuurgebied in Tohoku is Oze National Park. Eén van de grootste en meeste bekende parken in heel Japan. Overigens ook nog prima te bereiken vanuit Tokyo!

Gonosen Railway

Extra tip: Wat je ook gaat doen in de Tohoku regio, een treinreis met de Gonosen Railway mag echt niet ontbreken. Treinliefhebbers zullen ongekend bekend zijn met deze naam, want deze route is ontzettend geliefd! En als je ooit een reisprogramma hebt gezien over Japan waarbij de focus lag op treinen is er een hele grote kans dat de Gonosen Railway voorbij is gekomen. Het is een spoorweg van 147.2 km langs de kust van de Japanse Zee en wordt gekenmerkt door schitterende uitzichten. Een echte aanrader als je er in de buurt bent!

Regionale specialiteiten

Naast al deze toffe activiteiten heeft Tohoku enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen! Tohoku, en met name de Fukushima provincie worden ook wel “The Fruit Kingdom” van Japan genoemd. Het beste en meest smakelijke fruit wordt hier geproduceerd. Met name de perziken uit Fukushima zijn zeer geliefd vanwege hun hoge kwaliteit en fantastische smaak. De Yamagata provincie staat bekend om haar kersen, en produceert maar liefst 70% van alle kerse in Japan! En de Aomori regio produceert de meest beroemde appels van Japan: de Fuji appels, vernoemd naar Fujisaki City.

Niet alleen fruit groeit goed in de Tohoku regio, ook rijst doet het er fantastisch. Enkele van de beste rijstsoorten (wereldwijd) worden in deze regio gecultiveerd. Denk aan merken zoals Hitomebore en Akitakomachi. Dit heeft er ook voor gezorgd dat afgeleide producten zoals sake, en mochi in de regio van zeer hoge kwaliteit zijn. Met name in het oogstseizoen (herfst) kun je genieten van vele specialiteiten met rijst in de hoofdrol.

Liefhebbers van noedels zullen er wellicht al eens van gehoord hebben: The Three Great Noodles of Morioka. Een – zeker in Japan – beroemde term die gebruikt wordt om drie specifieke soorten noedels te omschrijven! Meer weten over de regionale specialiteiten van Tohoku? Lees dan hier verder.

De seizoenen

Japan kent net als hier vier verschillende seizoenen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Tohoku is een behoorlijk groot gebied met een wisselend klimaat. De meest noordelijke gebieden, rondom Aomori, grenzen vrijwel direct aan Hokkaido en nemen veel van het winterse klimaat over. De gebieden rondom Fukushima liggen echter veel meer in de buurt van Tokyo en kennen dezelfde zweterige, en vochtige zomers. Waar je dan ook heen gaat, op welk moment, kan een belangrijk deel van je reis beïnvloeden. Over het algemeen kun je echter wel stellen dat de tohoku regio een wat meer gematigd klimaat kent dan lager gelegen delen van Japan.

Waar je in Japan ook bent, de lente is eigenlijk altijd wel een goed moment voor een bezoek. Zo ook in Tohoku. De uitgestrekte natuur biedt veel gelegenheid om de kersenbloesem te bewonderen. Hierbij blijven de temperaturen over het algemeen net wat lager dan in andere delen van Japan. Dus kan een jas soms nog nodig zijn!

Let echter wel dat de kersenbloesem hier (mede door de lagere temperatuur) wat later op gang komt dan bijvoorbeeld in Tokyo. Er zit ongeveer een klein weekje verschil in, afhankelijk van hoe “hoog” in Tohoku je zit.

Japanse zomers kunnen ontzettend warm en vochtig zijn, met enorme benauwdheid als gevolg. Naarmate je verder naar het noorden trekt wordt het zomers weer echter steeds aangenamer en blijft de hoge luchtvochtigheid achter. Tohoku zit precies tussen dit alles in, het heeft een meer aangename gevoelstemperatuur dan Tokyo, maar koel is het er zeker niet. 

Dat gezegd te hebben is er echter meer dan voldoende spectaculairs om mee te maken in Tohoku tijdens de zomermaanden die dit ruimschoots goedmaken. Ze organiseren er namelijk enkele van de meest unieke festivals in heel Japan. Denk aan het Aomori Nebuta, Sendai Tanabata, Akita Kanto, en Soma Nomaoi. 

En wanneer je aan het einde van de zomer/begin van de herfst er bent kun je ook nog genieten van tal van verse soorten groenten en fruit die rond die periode geoogst worden. Extra aanrader in deze periode zijn ook de kunstzinnige creaties in de rijstvelden die je in augustus en september kunt bewonderen

Naast het voorjaar is ook de herfst een ideale periode voor je bezoek aan Japan. Met name eind oktober/begin november zijn de temperaturen vaak nog erg aangenaam. Al kan een jas al wel nodig zijn, zeker als je de bergen in trekt. 

Daarbij kleuren de bladeren al langzaam rood in de hoger gelegen bergen en kun je waanzinnige uitzichten bewonderen. En met alle natuurparken en bijzondere locaties in Tohoku levert dit prachtige plaatjes op.

Wanneer je niet vies bent van flink wat sneeuw en kou dan kan de winter ook een mooie periode zijn voor je bezoek. Met name voor wintersport liefhebbers. Daarnaast kent de winter in Tohoku een bijzonder fenomeen van eind januari tot begin maart.

Sterke siberische winden razen dan door het Zao gebergte waardoor de omringende bomen lagen sneeuw en ijs opvangen. Deze stapelen zich op unieke manier op waardoor er allerlei vormen ontstaan die de bijnaam ‘sneeuwmonsters’ hebben gekregen.

Waar je in Japan ook bent, de lente is eigenlijk altijd wel een goed moment voor een bezoek. Zo ook in Tohoku. De uitgestrekte natuur biedt veel gelegenheid om de kersenbloesem te bewonderen. Hierbij blijven de temperaturen over het algemeen net wat lager dan in andere delen van Japan. Dus kan een jas soms nog nodig zijn!

Let echter wel dat de kersenbloesem hier (mede door de lagere temperatuur) wat later op gang komt dan bijvoorbeeld in Tokyo. Er zit ongeveer een klein weekje verschil in, afhankelijk van hoe “hoog” in Tohoku je zit.

Japanse zomers kunnen ontzettend warm en vochtig zijn, met enorme benauwdheid als gevolg. Naarmate je verder naar het noorden trekt wordt het zomers weer echter steeds aangenamer en blijft de hoge luchtvochtigheid achter. Tohoku zit precies tussen dit alles in, het heeft een meer aangename gevoelstemperatuur dan Tokyo, maar koel is het er zeker niet. 

Dat gezegd te hebben is er echter meer dan voldoende spectaculairs om mee te maken in Tohoku tijdens de zomermaanden die dit ruimschoots goedmaken. Ze organiseren er namelijk enkele van de meest unieke festivals in heel Japan. Denk aan het Aomori Nebuta, Sendai Tanabata, Akita Kanto, en Soma Nomaoi. 

En wanneer je aan het einde van de zomer/begin van de herfst er bent kun je ook nog genieten van tal van verse soorten groenten en fruit die rond die periode geoogst worden. Extra aanrader in deze periode zijn ook de kunstzinnige creaties in de rijstvelden die je in augustus en september kunt bewonderen

Naast het voorjaar is ook de herfst een ideale periode voor je bezoek aan Japan. Met name eind oktober/begin november zijn de temperaturen vaak nog erg aangenaam. Al kan een jas al wel nodig zijn, zeker als je de bergen in trekt. 

Daarbij kleuren de bladeren al langzaam rood in de hoger gelegen bergen en kun je waanzinnige uitzichten bewonderen. En met alle natuurparken en bijzondere locaties in Tohoku levert dit prachtige plaatjes op.

Wanneer je niet vies bent van flink wat sneeuw en kou dan kan de winter ook een mooie periode zijn voor je bezoek. Met name voor wintersport liefhebbers. Daarnaast kent de winter in Tohoku een bijzonder fenomeen van eind januari tot begin maart.

Sterke siberische winden razen dan door het Zao gebergte waardoor de omringende bomen lagen sneeuw en ijs opvangen. Deze stapelen zich op unieke manier op waardoor er allerlei vormen ontstaan die de bijnaam ‘sneeuwmonsters’ hebben gekregen.

Vermaak

Naast bovenstaande activiteiten valt er echter nog veel meer te beleven in Kanto! Een goed startpunt om even verder te kijken zijn onze stedengidsen binnen deze regio.

Akita
Aomori
Hirosaki
Matsushima
Sendai
Towada
Yamadera
Miyagi

Daarnaast kun je ook altijd even kijken op TripAdvisor voor meer activiteiten en de ervaringen van anderen, onze bezoekverslagen lezen, of kijken naar het aanbod van Voyagin voor enkele van de meest unieke uitjes en ervaringen.

Verblijf

Natuurlijk moet je ook ergens verblijven als je gaat reizen door Tohoku! Over het algemeen is het het allermakkelijkste om een verblijf te boeken in Sendai. Vanaf daar kun je gemakkelijk de hele regio afreizen met behulp van de JR Rail Pass en shinkansen.

Enkele populaire hotels in Sendai zijn:

Maar vergeet ook niet te kijken naar opties zoals een AirBnB, homestay en soortgelijke! En ga je een hotel boeken? Gebruik dan Trivago om snel prijzen te vergelijken en te zien welke websites er eventueel aanbiedingen hebben lopen.

Vervoer

Uiteraard moet je ook nog in Japan zien te komen! Het vliegtuig is hierbij eigenlijk de enige (reële) optie. Je kunt via www.cheaptickets.nl zoeken naar de goedkoopste vluchten. Let echter wel dat KLM de enige aanbieder is die rechtstreekse vluchten naar Tokio aanbiedt. Voor degene die geen gehannes willen is dit de beste optie, ook al is dit niet direct de goedkoopst.

Binnen Japan is het een beetje afhankelijk van wat je wilt doen. Als je alleen binnen de Kanto regio blijft zul je genoeg hebben aan Metro (dag)kaartjes en een enkel treinkaartje. Ga je veel én ver reizen? Dan kan het de moeite waard zijn om een JR Rail Pass aan te schaffen. Hiermee kun je 7/14/21 dagen onbeperkt met de trein reizen. Meer over de JR Rail Pass kun je hier lezen.

Ontdek meer

Wil je nog veel meer te weten komen over reizen naar Japan? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze overzichtspagina ‘Reizen naar Japan’ voor al onze andere reisgidsen en handige artikelen over het voorbereiden van je reis. Inclusief handig informatie over de cultuur en meer. Of duik in één van onze honderden artikelen over de reizen naar Japan en de Japanse cultuur.

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Osaka staat ook wel bekend als ‘De Keuken van Japan’. Niet zo vreemd want je vindt er een ware stortvloed aan heerlijk eten! Van de...

  • Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen. Van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of...

  • Kirby en eten gaan hand-in-hand, niet zo gek dus dat er een Kirby Café in Japan te vinden is, sterker nog er zijn er meerdere!...

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 15 juli 2021. Zetfouten onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze website.