Rental Cases Japan: Schatkisten vol merchandise

Fans van Japanse anime, manga, games, en merchandise zullen ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van Akihabara, hét geek-paradijs in Japan. Deze wijk staat bekend om haar gigantisch aantal winkels, bomvol met de tofste otaku goodies. Een groot deel hiervan bestaat uit figures, ofwel (plastic) beeldjes en figuurtjes van personages uit diverse series en franchises.

Je vindt letterlijk duizenden en duizenden van deze figures door heel Akihabara, en andere plekken zoals Nakano Broadway (in Nakano), en Otome Road (in Ikebukuro). Vaak worden deze figures aangeboden in afgesloten doorzichtige kasten en boxes. Keurig staan ze opgesteld, vrijwel willekeurig per box en dan vaak ook nog genummerd. De zogeheten “Rental Cases“. Maar hoe werkt dit nou precies?

Particuliere verkoop

Rental cases zijn een fenomeen in Japan! Mensen kunnen een soort plastic kastje afhuren en daar in aanbieden wat ze willen voor een bepaalde tijd. Je betaalt een percentage per verkocht product, of voor een kastje in het algemeen. En je vindt ze in enorme getale in o.a. Akihabara, Tokyo.

SONY DSC

Al deze rental cases zijn dus gevuld door particulieren. Vaak verzamelaars die hun collectie uitdunnen of dubbele verkopen. Het is dan ook volledig willekeurig wat je in deze kastjes gaat vinden. Zo kun je diverse series door elkaar vinden, verschillende soorten figures, en soms zelfs helemaal geen figures!

Ook buttons, shirts, en eigenlijk alles wat je maar wil kan aangeboden worden in een rental case. Vaak is er wel een soort van thema en regels, dus in een gebied met veel rental cases voor figures zul je geen sieraden tegenkomen.

Figure kopen uit een Rental Case

Wat je ook meteen opvalt is dat alle rental cases op slot zitten en dat zowel de kasten, als de individuele waren, genummerd zijn. Dit is niet zonder rede. Je kunt niet zomaar een kastje open en een figure pakken die je wilt hebben. Dit zal gedaan moeten worden door winkelpersoneel.

Als je even om je heen kijkt zul je vaak overal kleine notitieblokjes en potloden zien. Pak bij binnenkomst een potlood en een paar blaadjes (geen heel blok). Op de blaadjes staan namelijk velden waarin je kunt aangeven wat je wilt hebben. Je schrijft het nummer van de kast op, het nummer van het voorwerp dat je wilt hebben, en eventueel nog de hoeveelheid en/of andere opmerkingen.

Heb je alles gezien en wil je daadwerkelijk gaan kopen? Dan ga je met dit briefje naar de kassa en zal een medewerker met je meelopen om alles op je lijstje op te zoeken.

Schatgraven

Het leuke aan deze rental cases is dus de verrassing van wat je tegen kunt komen. En hoewel het tijdrovend kan zijn is het, als je liefhebber bent, zeker aan te raden een middagje uit te trekken om te gaan “schatgraven” in deze rental cases. Je hoeft niet lang te zoeken want zo gauw je het station van Akihabara uitloopt richting de winkelstraat kom je de eerste al tegen.

Neem de tijd om goed rond te kijken maar probeer tegelijkertijd ook om niet het eerste en beste te kopen wat je ziet! Omdat mensen zelf mogen bepalen wat ze aanbieden én voor hoeveel kunnen prijzen enorm verschillen. Zo kan een figure in de ene kast €10,- zijn en in de volgende bijna €20. Het loont dus om even goed te kijken!

Ook kun je er zo nu en dan zeer zeldzame items vinden die je nergens anders meer tegen komt. Ben je dan ook een echte verzamelaar en op zoek naar iets specifieks? Zorg er dan helemaal voor dat je de rental cases goed onderzoekt!

Dit artikel – Rental Cases Japan: Schatkisten vol merchandise – verscheen voor het eerst op 5 maart 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 5 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's

Geef een reactie