Duizenden origami kraanvogels. Foto door Michael Day. Via Wikimedia.

Sadako en haar 1000 kraanvogels

Wanneer je naar Hiroshima gaat en meer probeert te leren over de atoombom is er één verhaal dat je ongetwijfeld zult horen: Sadako en haar 1000 kraanvogels. Een inmiddels iconische vertelling over dit bijzondere kleine meisje en haar wens.

Sasaki Sadako

Sasaki Sadako is nog maar 2 jaar oud als ze door de enorme kracht van de atoombom, Little Boy door de ruiten van haar huis, op straat wordt geslingerd. Tussen de brokstukken van hun woning wordt Sadako blootgesteld aan de radioactieve zwarte regen. Maar zij en haar ouders leven nog en pakken langzaam maar zeker het gewone leven weer op, getekend door het drama van de atoombom.

Jaren later is Sadako een rustig maar lief kind. Ze helpt haar familie waar ze kan en doet het goed op school. Ze is een sterke renster en belangrijk lid van het estafette team op school. Ze is sociaal en heeft veel vriendjes en vriendinnetjes.

Maar dan, in 1954, als ze net 11 jaar is, gaat het mis. Ze krijgt gezwellen in haar nek en achter haar oren. Een een jaar later ontwikkelen zich ook purpura vlekken op haar benen. Dit zijn paars/ rode vlekken die je niet kunt wegdrukken, en ontstaan door onderhuidse bloedingen. Ze krijgt al gauw de diagnose: leukemie. Een veel voorkomende ziekte die duizenden overlevenden van de atoomboom in de jaren daarna zouden krijgen. Vandaar ook de bijnaam atoomziekte.

Behandelingen waren er in die tijd nauwelijks en voornamelijk gericht op symptoom- en pijnbestrijding. De jonge Sadako en haar ouders kregen dan ook te horen dat ze niet meer dan 5 jaar te leven zou hebben. Een grootste tragedie.

Senbazuru

Er bestaan vele legendes in Japan. Een daarvan gaat over de Japanse kraanvogel, Dit dier staat symbool voor een lang en gelukkig leven. En volgens de Senbazuru legende zouden origami kraanvogels dan ook een wens tot vervulling kunnen laten gaan, met name wensen voor een goede gezondheid of genezing voor ziekte. Om die wens in vervulling te laten gaan moet je 1000 origami kraanvogels vouwen en aan een touw rijgen.

Deze legende, verteld door haar vader, zette Sadako aan tot haar missie: het vouwen van 1000 kraanvogels. Door de vele, en lange ziekenhuisopnames had zij immers tijd genoeg. Ze had maar een doel voor ogen en dat was overleven door haar wens uit te laten komen.

Samen vouwen

Bijgestaan door vrienden en klasgenoten, die voor haar papier meenamen, begon Sadako te vouwen. Maar papier was schaars en dus gebruikte ze alles wat te vouwen was. Bijsluiters van medicatie, etiketten, of het inpakpapier dat om presentjes zat. Ze wilde koste wat het kost doorgaan. En dat is gelukt!

Want ondanks dat diverse bronnen zeggen dat ze zelf maar tot 600 stuks kwam, en haar vriendjes de rest hebben gedaan. Sadako’s eigen broer heeft echter bevestigd dat ze wel degelijk tot 1000 stuks is gekomen.

Jammer genoeg mocht het niet baten. Want in de herfst van 1955 verslechterd haar situatie in een rap tempo. Haar ouders komen in de schulden te zitten en kunnen hun dochter niet bijstaan zoals ze zouden willen. Na haar laatste maaltijd, chazuke (groene thee, gegoten over rijst) neemt zij afscheid van haar familie en sterft op 25 oktober 1955. Ze mocht maar 12 jaar oud worden.

Hiroshima Peace Memorial Park

Haar vrienden en klasgenoten zworen een standbeeld in haar herinnering neer te zetten. Een standbeeld dat symbool moet staan voor elk kind dat overleden is aan de gevolgen van de bom.

Dit werd uiteindelijk een beeld van Sadako die een papieren kraanvogel in haar handen heeft. Deze staat in het Hiroshima Peace Memorial Park, waar ook het atoommuseum, en de iconische A-Bomb Dome te vinden is. Ook een groot deel van de papieren kraanvogels zijn aan het monument gedoneerd en nog steeds te bezichtigen. Al worden ze elk jaar hernieuwd door lokale scholieren en kinderen.

Hoewel het treurig is dat Sadako’s wens niet is vervuld, heeft ze met haar wens een iconisch verhaal gecreëerd. Een verhaal dat nog steeds vertelt wordt in Japan, en nu ook in Nederland. Hiermee zorgt ze ervoor dat we deze ramp niet zomaar zullen vergeten, en hopelijk nooit meer hoeven mee te maken.

Het volledige verhaal

Wil je meer te weten over Sadako en haar familie? Dan kun je o.a. bij bol.com het boek “The Complete Story of Sadako Sasaki” bestellen voor ongeveer €10,-.

Bronnen: 1234.
Coverfoto: Duizenden origami kraanvogels. Foto door Michael Day. Via Wikimedia.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie