Sakura, kersenbloesem, uit de ruimte. Blog header via Pixabay.

Sakura (kersenbloesem) uit de ruimte

Tijdens de lente van 2014 wist een kersenboom in Japan het internationale nieuws te halen. Want deze was ruim zes jaar te vroeg al in volle bloei te zien. Uiteraard bijzonder, maar niet de gehele reden voor dit bijzondere nieuws. Het echte verhaal zit hem in het zaadje waar deze boom uit gegroeid is. Want deze pit heeft namelijk letterlijk een reis door de ruimte gemaakt! Wat deze reis (mogelijk) te maken heeft gehad met het vroegtijdig bloeien van deze boom is nog altijd een raadsel. Maar interessant genoeg om eens in de gebeurtenissen rondom deze pit te duiken!

Een bijzonder verhaal

Het begon in 2008 in Japan. Daar werd een wetenschappelijk onderzoek opgestart waarbij gevraagd werd om kersenpitten te verzamelen van Sakura door heel Japan. Onder een van de 265 geselecteerde kersenpitten zaten ook de die van een Sakura die Chujo Hime Seigan wordt genoemd. Dit is niet zomaar een boom, maar eentje met een bijzonder verhaal.

De boom zelf is al stokoud en staat bij de Ganjoji tempel in Gifu. Ze stamt uit de 7e eeuw en bezit, zoals vele historische objecten in Japan, een mooi verhaal welke je zo in een sprookjesboek zou kunnen terugvinden.

Er was eens…

Het speelt zich af in de periode dat Nara nog de belangrijkste stad van Japan was. Prinses Chujo was de achterkleindochter van Fujiwara Kamatari, die een zeer belangrijk politiek machtsleider was geweest voor Japan en bekend stond om zijn ideeën over het hervormen van het land voor aankomende “modernere tijden”.

Haar stiefmoeder was helemaal niet zo dol op haar en beval een aantal van haar onderdanen om haar te laten verdwalen in de bergen, ver weg van het paleis waar zij woonde. Gelukkig wist ze te ontsnappen aan haar stiefmoeders snode plan en zocht ze onderdak in de Ganjoji tempel, waar zij werd opgevangen door Boeddhistische nonnen en later zelf ook non werd.

Prinses Chujo wordt achtergelaten in het bergen. Image via fujiarts
Prinses Chujo wordt achtergelaten in de bergen. Image via fujiarts

Helaas werd ze na en aantal jaren ernstig ziek en er was niets in die tijd om haar weer beter te maken. Om toch rust te vinden voor haar ziekte bad zij tot Kannon, de godin van genadigheid. Een goeie keuze! Vooral als je in een tempel woont waarvan de naam vertaald kan worden als “bidden aan god” en ‘succes”. Ze werd hierna dan ook snel weer beter en als dankbaarheid hiervoor plantte zij een Sakura in Kannon’s naam.

Na 1200 jaar, nog altijd in bloei

Het mooie is dat deze zelfde Sakura – na meer dan 1200 jaar – nog steeds jaarlijks in volle bloei staat. Toen de pitten van deze, en andere geselecteerde Sakura, z’n 4100 rondjes om de aarde hadden gemaakt in het ruimteschip ISS, kwamen zij in 2009 weer terug op vaste bodem met een Japanse astronaut voor verder onderzoek.

Sommige van de pitten werden vervoerd naar een laboratorium, maar de meeste werden weer teruggezonden naar de plaats waar zij vandaan kwamen. Zo ook de pitten van de Prinses Chujo Sakura. Gezien de geschiedenis die de tempel met de boomsoort heeft, besloten ze om de pitten te planten in een daarvoor speciaal gemaakte omgeving.


Abnormale sakura zaden

En wat bleek; in 2014 bereikte deze specifieke Sakura al een hoogte van ongeveer vier meter en stond zij zelfs al in bloei! Voor deze boomsoort is dat gemiddeld zo’n zes jaar te vroeg.

Niet alleen de Prinses Chujo Sakura blijkt een snellere groei mee te maken. Ook andere soorten van pitten die waren meegenomen de ruimte in blijken veel sneller te zijn gegroeid en bloesemen eerder dan normaal. Ook de bloesem zelf is behoorlijk anders. Waar de soort bloesem van de Prinses Chujo Sakura uit vaak meer dan 20 blaadjes bestaat, heeft haar ruimte-versie er niet meer dan 5.

De Japanse wetenschap staat hiermee – ook jaren later – nog altijd voor een groot raadsel. Ze denken dat het misschien te maken kan hebben met de dichtere nabijheid van kosmische stralen, maar dit valt (nog niet) te bewijzen.

Toch wint de Prinses Chujo Sakura “from space” niet de hoofdprijs voor snelste bloeier. In 2016, in het berggebied van Hokuto ten westen van Tokyo, bloesemde al een Sakura die nog niet ouder was dan 2,5 jaar, terwijl deze soort eigenlijk pas bloeit naar 8 jaar. Maar qua verhaal is de Prinses Chujo Sakura zeker de mooiste van het land.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Dit artikel – Sakura (kersenbloesem) uit de ruimte – verscheen voor het eerst op 19 april 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 19 april 2020.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie