San-x De Grootste Concurrent Van Sanrio

San-X: De Grootste Concurrent van Sanrio

Net als Sanrio is San-X een bedrijf dat zich volledig richt op het bedenken van kawaii characters en het maken van enorme aantallen schattige merchandise. Al in 1932 vind San-X haar oorsprong maar toen onder de naam Chida Handler, en waren er nog geen kawaii characters te bekennen. Ze verkochten vooral briefpapier met mooie landschappen en idyllische (natuur)aangezichten.

Met het ontstaan van de kawaii cultuur in de jaren ’70 was Chida Handler echter slim genoeg om mee te gaan met de trends. Al snel begonnen ze met het ontwikkelen van schattige personages en maakte het bedrijf een omslag. Ze namen de 3 x’en uit hun vorige logo mee in de nieuwe naam van het bedrijf; San (het Japanse woord voor 3) en voegden de X’en nog toe.

Lange weg naar succes

San-X was niet direct een groot succes. Hun eerste redelijk succesvolle personage kwam pas in 1987. Toen wer Pinny-Mu, een klein beertje met een muis als vriendje, ontworpen. Het duurde echter nog tot 1995 en de komst van Tarepanda tot San-X echt veranderde naar het bedrijf dat we nu kennen.

Tarepanda kwam precies op het juiste moment, mensen waren druk en gestrest en het zien van de heerlijk relaxte panda deed mensen veel goed. De kleine stickertjes met Tarepanda waren een enorm succes en mensen gingen al snel op zoek naar nog meer atikelen waar de schattige pandabeer op werd afgebeeld. Voor San-X hét moment om zich volledig te gaan richten op het ontwerpen van kawaii characters en alles daaromheen.

Toen in 2003 uiteindelijk Rilakkuma op de markt werd gebracht ging het hek pas echt van de dam en maakte San-X het voor eens en altijd duidelijk: they’re here to stay! Rilakkuma is nog altijd hun meest bekende character en is omgetoverd tot personage tot miljoenen opbrengt. Is het niet via merchandise dan wel via cartoons en tegenwoordig een eigen Netflix serie!

Pinny-mu, Tarepanda, en Rilakkuma.


Flinke concurrentie

Zeker voor Sanrio is San-X een gedoogde concurrent en doen beide bedrijven uiteraard hun uiterste best om de schattigste en leukste characters te ontwerpen. En ondanks dat Sanrio de #1 is geeft San-X het niet zomaar op. In 2010 noemde The New York Times zelfs al eens dat San-X het potentieel heeft om Sanrio “te verslaan”. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en is ze dat nog steeds niet helemaal gelukt. Mede dankzij de nieuwe successen van Sanrio zoals Gudetama en Aggretsuko.

Maar toch blijft San-X ze op de hielen zitten en hebben ze hun eigen grote en kleine successen weten te boeken de afgelopen jaren. Zo is Sumikko Gurashi inmiddels ook een gevestigde naam geworden, inclusief eigen anime serie, en zijn de schattige zeedieren zoals Mamegoma en Jinbeisan ook niet meer weg te denken uit het lijstje kawaii iconen.Bron: 1, 2, 3, 4.

Dit artikel – San-x: De Grootste Concurrent Van Sanrio – verscheen voor het eerst op 22 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 22 juli 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie