San-X: De Grootste Concurrent van Sanrio

Net als Sanrio is San-X een bedrijf dat zich volledig richt op het bedenken van kawaii characters en het maken van enorme aantallen schattige merchandise. Al in 1932 vind San-X haar oorsprong maar toen onder de naam Chida Handler, en waren er nog geen kawaii characters te bekennen. Ze verkochten vooral briefpapier met mooie landschappen en idyllische natuur aangezichten.

Met het ontstaan van de kawaii cultuur in de jaren 70 was Chida Handler echter slim genoeg om mee te gaan met de trends en begonnen ze al snel met het ontwikkelen van schattige personages en maakte het bedrijf een omslag. Ze namen de 3 x’en uit hun vorig logo mee in de nieuwe naam van het bedrijf San (het Japanse woord voor 3) X.

 

Flinke weg naar succes

San-X was niet direct een groot succes. Hun eerste redelijk succesvolle personage kwam pas in 1987, toen Pinny-Mu, een klein beertje met een muis als vriendje, ontworpen werd. Het duurde echter nog tot 1995 en de Tarepanda tot San-X echt veranderde naar het bedrijf dat we nu kennen.

pinny

Tarepanda kwam precies op het juiste moment, mensen waren druk en gestrest en het zien van de heerlijk relaxte panda deed mensen veel goed. De kleine stickertjes met Tarepanda waren een enorm succes en mensen gingen al snel op zoek naar nog meer atikelen waar de schattige pandabeer op werd afgebeeld. Voor San-X hét moment om zich volledig te gaan richten op het ontwerpen van kawaii characters en alles daaromheen.

Toen in 2003 uiteindelijk Rilakkuma op de markt werd gebracht ging het hek pas echt van de dam en maakte San-X het voor eens en altijd duidelijk: they’re here to stay!

 

Flinke concurrentie

Zeker voor Sanrio is San-X een gedoogde concurrent en doen beide bedrijven uiteraard hun uiterste best om de schattigste en leukste characters te ontwerpen. En ondanks dat Sanrio de #1 is geeft San-X het niet zomaar op. In 2010 noemde The New York Times zelfs al eens dat San-X het potentieel heeft om Sanrio “te verslaan”.

Welke characters vind jij leuker? Afbeelding via JapanLoverMe.

Welke characters vind jij leuker? Afbeelding via JapanLoverMe.

 

 

 

 

Bron: 1, 2, 3, 4.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X