Sanrio: Een wereld vol kawaii!

Als een icoon is dat symbool staat voor alles dat schattig, kawaii, en uitermate Japans is, dan is het wel Hello Kitty. Dit kleine witte katje (die eigenlijk geen kat is) is al sinds de jaren ’70 de prinses van alles dat kawaii is. Ook in Nederland is haar bekendheid groot. Niet alleen omdat ze haar eigen (Nederlandstalige) tekenfilmserie heeft gehad, maar simpelweg omdat haar merchandise overal ter wereld te krijgen is. Haar gezicht brengt jaarlijks een miljard dollar binnen dankzij deze enorme bekendheid.

Maar Hello Kitty is slechts één van de vele gezichten van het legendarische bedrijf Sanrio. Het ware kawaii-emporium dat achter Hello Kitty zit. Het bedrijf gaat al tientallen jaren mee en heeft meer dan 400 unieke characters bedacht. Denk aan kawaii iconen zoals My Little Twin Stars, Cinnamoroll, en Gudetama. Een van de meest recente (succesvolle) toevoegingen is Aggretusko-chan, welke inmiddels haar eigen Netflix-serie heeft.

Van sandalen, naar multinational

Maar Sanrio was natuurlijk niet altijd zo groot. Het was een klein bedrijfje, opgericht in 1960 door Shintaro Tsuji onder naam van de Yamanashi Silk Company. Waar hij begon met zijde-producten ging hij al vrij snel ook rubberen sandalen verkopen. Deze versierde hij met kleine, schattige bloempjes. Wat zorgde voor een ware explosie in de verkoop.

Dit bracht hem op het idee om meer ‘normale’ producten extra schattig te gaan maken. Hiervoor huurde hij diverse cartoonisten in om schattige illustraties te maken. En met name kawaii personages te bedenken.

Hierdoor veranderde ook de visie van het bedrijf en ging de focus meer liggen op het produceren en verkopen van kleine cadeau’s, die een boodschap van blijdschap en schattigheid moesten overbrengen. Vandaar ook de slogan “small gift, big smile”. Tegelijkertijd vond er een langzame cultuur verandering plaats waardoor kawaii een echt begrip werd.

Hello Kitty Portemonnee

Dit vertaalde zich naar diverse producten en nog meer characters tot in 1973 Sanrio “echt” werd opgericht. Vanaf dat moment werd er besloten alleen nog maar schattige character merchandise te produceren.

In 1974 barstte het succes pas echt los toen designer Yuko Yamaguchi Hello Kitty ontworp. Het schattige, kleine katje werd in productie gebracht en verscheen voor het eerst op een portemonnee. Dit gebeurde precies op het juiste moment. Het kwam precies op een tijdstip dat Japan bezig was met een omslag. Mensen waren gestrest, hadden behoefte aan verandering, en het fenomeen ‘kawaii’ was net in opkomst.

Met dit portemonneetje is alles begonnen.

Dit kleine portemonneetje wordt door sommige gezien als het omslagpunt in die periode. Het moment dat kawaii echt tot de Japanse cultuur ging doordringen. Het bracht uiteindelijk een definitieve verandering teweeg voor Sanrio, en kawaii characters in het algemeen.

Inmiddels is het onvoorstelbaar hoe groot Hello Kitty is geworden. Zo zijn er inmiddels meer dan 25.000 verschillende Hello Kitty producten, en groeit dit aantal nog elke maand. Dit zorgt ervoor dat ze ongeveer 1 miljard (!) dollar per jaar binnenhaalt. En dat is dan alleen nog maar voor Hello Kitty!

Ontmoet de Sanrio familie

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel characters Sanrio inmiddels geproduceerd heeft, en hoeveel ervan er eigenlijk nooit echt bekend zijn geworden in het westen. Ontzettend zonde want er zit enorm veel leuks tussen! Zo zijn er de afgelopen jaren de volgende hoeveelheid personages ontworpen:

Lang niet allemaal worden ze beroemd of bekend, maar toch zijn ook recente toevoegingen zoals Gudetama en Aggretsuko een doorslaand succes!

Jaarlijkse competitie

Het succes van een personage wordt onder andere gemeten door een jaarlijkse competitie. Tijdens deze ‘Sanrio Character Ranking’ wordt er gekeken welk personage de mensen (wereldwijd) op dat moment het allerleukste vinden.

Een hele slimme manier van marktonderzoek om erachter te komen met welke personages het meeste geld te verdienen is. Merchandise maken van populaire characters is namelijk vrijwel een garantie tot goede verkoopcijfers.

In 2019 heeft – sinds lange tijd – Hello Kitty ook daadwerkelijk weer eens gewonnen.

Leuk is ook dat je tijdens deze Character Ranking tal van personages voorbij ziet komen die er dat jaar bedacht zijn, maar wie je wellicht helemaal niet gezien hebt! De competitie is een goed moment om hen onder de aandacht te brengen, en wat extra te promoten. Want zelfs een character dat laag op de ranking staat maar wel potentie laat zien maakt kans op extra merchandise. Goed nieuws voor zowel de fans, als Sanrio!

Meer dan merhandise

Groot onderdeel van de populariteit van Sanrio is ook de manier waarop zij haar personages laat zien. Ze maken inmiddels namelijk veel meer dan alleen maar merchandise. Zo is er een heus themapark in Japan ‘Sanrio PuroLand’, zijn er tal van pop-up cafés met bepaalde personages in de hoofdrol, maar zijn er bovenal tientallen anderen diensten en producten tot stand gekomen.

Zo is Sanrio groot voorstander van het maken van anime (tekenfilms) en films met de personages in de hoofdrol. Zijn er live-action musicals in de theaters, meet-and-greets in winkelcentra en nog veel meer. Ook de gaming industrie wordt flink bewerkt door Sanrio. Zo kun je voor de Nintendo 3DS en Nintendo Switch (zeker in Japan) erg veel verschillende games vinden, en zetten ze hevig in op mobile-gaming (hier kwam o.a. Show by Rock uit voort).

Daarnaast investeren ze nog in andere soorten industrieën. Zo beheren ze een aantal fastfood ketens (wat weer handig is voor promoties), maar bezitten ze ook hotels, en tal van dat soort andere zaken. Wat dat betreft lijkt Sanrio bijna overal wel een vinger in de pap te hebben.

Sanrio in de toekomst

Met zo’n groot bedrijf, zoveel characters en merchandise, en met invloed op zoveel sectoren is het dan ook hoogstwaarschijnlijk dat we nog veel meer van Sanrio gaan zien de komende jaren. Hoewel de populariteit van sterren zoals Hello Kitty onbetwist is, is er voldoende ruimte voor moderne iconen. En hier zal Sanrio graag op inspringen! Wij zijn dan ook erg benieuwd welke personages we de komende jaren nog gaan zien, en wie er volgend jaar aan de top van de character ranking staan!

Dit artikel – Sanrio: Een wereld vol kawaii! – verscheen voor het eerst op 23 juli 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 23 juli 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie