Sanrio: Een wereld vol kawaii!

Wanneer we het hebben over kawaii, de geschiedenis ervan, en schattige characters dan is er één bedrijf dat bij iedereen meteen te binnen schiet: Sanrio!

Het bedrijf gaat al tientallen jaren mee en heeft meer dan 400 unieke characters bedacht waaronder kawaii iconen zoals Hello Kitty, My Little Twin Stars, Cinnamoroll, en enkele bijzondere nieuwkomers zoals Gudetama, Kirimi-Chan en zelfs hun eigen anime serie Show By Rock.

 

Van sandalen naar kawaii multinational

Van oorsprong is Sanrio een klein bedrijfje opgericht in 1960 door Shintaro Tsuji onder naam van de Yamanashi Silk Company. Al snel breidde hij zijn zaken uit van zijde naar de verkoop van rubberen sandalen. Toen Shintaro erachter kwam dat het toevoegen van schattige bloempjes aan zijn sandalen de verkoop omhoog deed schieten begon hij met het inhuren van cartoonisten die schattige personages voor hem creëerden.

10394624_10152633575937816_8964603669874615216_n

Hierdoor veranderde ook de visie van het bedrijf en ging de focus meer liggen op het produceren en verkopen van kleine cadeau’s, die een boodschap van blijdschap en schattigheid moesten overbrengen. Vandaar ook de slogan “small gift, big smile”. Tegelijkertijd vond er een langzame cultuur verandering plaats waardoor kawaii een echt begrip werd.

 

Sanrio in huidige vorm

Dit vertaalde zich naar diverse producten en nog meer characters tot in 1973 Sanrio “echt” werd opgericht en er besloten werd alleen nog maar schattige character merchandise te gaan produceren.  In 1974 barstte het succes pas echt los toen een klein Hello Kitty portemonneetje een rage ontketende die Japan nog niet vaak had gezien, en uiteindelijk een definitieve verandering teweeg bracht voor Sanrio en kawaii characters in het algemeen.

Gedurende de jaren heen bleef Sanrio haar aanbod uitbreiden en verschenen er duizenden soorten merchandise, films, tv-series, musicals en cd’s van de bekende personages, restaurants, en zelfs een heus pretpark: Sanrio Puroland.

img_52012_2

Afbeelding via AtPress.

In 2006 kwam hier ook nog Sanrio Digital bij welke zich (in samenwerking met Typhoon Games) in het bijzonder ging richten op online activiteiten en mobile gaming (hier kwam o.a. Show by Rock uit voort) en blijft hun character portfolio zich nog altijd uitbreiden.

 

Hello Kitty’s Empire

Om in nummertjes uit te drukken hoe groot alleen Hello Kitty al is, en hoeveel ze “opbrengt” binnen het character portfolio van Sanrio hebben we onderstaande infographic (via Visua.ly) voor jullie opgedoken:

hello-kitty-fun-facts_5123871a98f4e_w1500

Dat lees je goed ja, alleen aan Hello Kitty merchandise bestaan er al meer dan 22.000 (!) verschillende artikelen en leveren deze samen gemiddeld zo’n 1 miljard euro per jaar op! En dat is dan alleen nog maar voor Hello Kitty!

 

Ontmoet de Sanrio familie

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel characters Sanrio inmiddels geproduceerd heeft en hoeveel ervan er eigenlijk nooit echt bekend zijn geworden in het westen. Ontzettend zonde want er zit enorm veel leuks tussen! Zo zijn er de afgelopen jaren de volgende hoeveelheid personages ontworpen:

  • 30+ Characters/Series tussen 1970 – 1979
  • 80+ Characters/Series tussen 1980 – 1989
  • 40+ Characters/Series tussen 1990 – 1999
  • 30+ Characters/Series tussen 2000 – 2009
  • 30+ Characters/Series tussen 2010 – 2018

Lang niet allemaal worden ze beroemd of bekend maar toch zijn ook recente toevoegingen zoals Gudetama een doorslaand succes!

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X