Sazae-san: De anime die al meer dan 45 jaar loopt

Wanneer je het hebt over lang lopende anime series weten de meeste van jullie meteen One Piece of Gundam te noemen. Wist je echter dat er eentje is die nóg veel langer loopt: Sazae-San! Sazae-san was van oorsprong een manga gemaakt door één van de eerste vrouwelijke manga artiesten: Machiko Hasegawa en staat bekend als “Japan’s meest geliefde strip” én is de officiële Guiness World Record houder voor langstlopende anime serie ooit.

Duizenden afleveringen

Op 5 oktober 2015 schreven we dit artikel ter ere van het 45-jarige bestaan van deze bijzondere serie. Die inmiddels meer dan 2500 episodes (elk bestaande uit 3 kleine verhalen, dus soms geteld als 7000+ episodes) op de teller heeft staan. Heel wat anders dus dan de “miezerige” 700+ episodes van One Piece of de 500+ episodes van Gundam!

nn20130907a9a

Er zit ook meer achter deze serie dan je op het eerste gezicht zou denken. De eerste keer dat Sazae-san ten tonele verscheen was in de lokale krant ‘Fukunichi Shinbun (フクニチ新聞)’ van de Japanse plaats Hasegawa op 22 april 1946.

Hierin maakte men voor het eerst kennis met deze jongedame die wel wat anders aan haar hoofd had dan kimono’s passen en make-up dragen in de hoop een man aan de haak te slaan. Ze was dan ook een icoon voor de “moderne Japanse” vrouw. Dit werd later nog meer benadrukt toen ze uiteindelijk wel trouwde maar zij overduidelijk de broek aan had.

Enorme hit

De strip was een groot succes en in 1949 vroeg de grote Tokiose krant ‘Asahi Shinbun’  dan ook aan Machiko Hasegawa of ze voortaan de strip voor hen wilde maken. Het succes bleef voortduren en leverde Machiko o.a. de 8st Bungeishunjū Manga Award in 1962 op. Het duurde echter nog tot 1969 voor de eerste anime aflevering verscheen.

Afbeelding via ComicsBlog.
Afbeelding via ComicsBlog.

Ook gedurende de jaren ’70 nam de serie een speciale plek in het leven van veel vrouwen. De jaren ’70 waren namelijk de jaren waarin de vrouwenemancipatie in Japan écht begon en gepaard ging met enkele heftige rellen en ontwikkelingen.

Het dagelijks leven van Sazae-san en de veranderingen binnen de gezinsdynamiek werden door middel van deze kleine manga en anime op een luchtige en toegankelijke manier weer gegeven. Toen Sazae-san zelf ook lid werd van een womens-lib groep (groep vrouwen die strijden voor emancipatie) werd dit effect alleen nog maar versterkt.

Luchtig maar leerzaam

Het bijzondere was echter dat de serie nooit een hele zware politieke lading had maar altijd op een luchtige en haast vriendelijke manier omging met issues die de gemoederen hoog deden oplaaien.

In 1974 besloot Machiko Hasegawa dat het toch echter wel genoeg was en eindigde ze de manga serie met de iconische scene waarin ze een ei breekt voor haar man en daar twee dooiers in vindt en hoe blij ze daar mee is. “Het leven draait immers om het vinden van de kleine geluksmomenten” aldus Sazae-san.

Ondanks de pensionering van Machiko en het stopzetten van de manga ging de anime gewoon verder en kunnen we nu, ruim 45 jaar later, nog altijd de verhalen van Sazea-san en haar familie volgen.

Nog lang niet weg te denken

Al ruim 45 jaar lang zien we Sazae-san, haar man, ouders, en kinderen druk bezig zijn met de alledaagse gang van zaken. Het is een echte familie-show met vele traditionele en herkenbare Japanse thema’s. Verwacht echter geen geweld, grof taalgebruik, of personages met magische krachten. Het is een echte slice-of-life!

Deze redenen en de simplistische tekenstijl zorgen er dan ook al snel voor dat niet-Japanners de serie vaak als “saai” bestempelen. In Japan is het echter nog altijd één van de meeste beken series en haalt het enorm hoge ratings. Sterker nog, het is één van de weinige anime waarvan het sociaal geaccepteerd is dat ook volwassenen deze nog fanatiek volgen.

Het lijkt er dan ook op dat Sazae-san nog vele jaren aan de top zal blijven staan en nog niet snel haar titel zal opgeven!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Dit artikel – Sazae-san: De anime die al meer dan 45 jaar loopt – verscheen voor het eerst op 3 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 3 oktober 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie