Foto van Japanse schoolmeisjes in uniform. Foto door Barbarella Buchner.

Seifuku: Schooluniformen met sex appeal

Tegenwoordig is het typische Japanse schooluniform (voor meiden) niet meer weg te denken uit het Japanse straatbeeld. Deze bijzondere outfits zijn een heus icoon geworden voor Japan en haar kawaii meidencultuur. Maar om erachter te komen hoe het schooluniform is geworden wat het nu is moeten we bij het begin beginnen!

In kimono naar school

Voordat het hedendaagse schooluniform werd geïntroduceerd in Japan, moesten de jongens en meisjes gewoon naar school lopen in een strak omgewikkelde kimono met geta’s (traditioneel Japans schoeisel) aan de voetjes.

Dat liep natuurlijk niet echt soepel, vooral niet als je een jong bent dat af en toe even hard een sprintje wilt gaan trekken, of spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Hier kwam dankzij westerse invloeden langzaam verandering in, aan het begin van de twintigste eeuw.

Image via djibnet
Klassenfoto ergens rond 1850. Image via djibnet

Rond 1920 is Japan net aan het bijkomen van de 1e Wereldoorlog. Handel met het westen draait op volle toeren en de economie trekt hard aan. Japan stelt zich hierdoor steeds meer open voor westerse culturen. In de hoop dat deze kunnen bijdragen aan de ontwikkelingen in het land. Zo ook op het gebied van onderwijs.

Westerse invloeden

De wijziging van de traditionele kimono naar het hedendaagse schooluniform lijkt te zijn geïntroduceerd door een Amerikaanse dame die op een meisjesschool op Fukuoka werkte. Zij ontwierp een uniform dat gebaseerd was op een Brits zeemansuniform uit de 19e eeuw genaamd sailor fuku (sērā fuku).

De meiden droegen de rokken over de knie met een maillot eronder. De veterschoenen waren met hak en op enkelhoogte afgemeten. De bloezen hadden lange mouwen (winter) of korte (zomer) mouwen en vaak met de overbekende zeemansflap en een bijbehorend sjaaltje. Het haar was kort (een soort bob-lijn) en werd bedekt met een hoedje.

Image via tumblr
Niet op alle scholen hadden de meisje een zeemansflap op de blouse. Op sommige scholen droegen ze zelfs lange broeken met zeer wijde pijpen. Image via tumblr

De jongens werden, in contrast, gegoten in een versie van een Frans legeruniform met de naam Gakuran. Jongens op de basisschool en lager, droegen een korte broek die net boven de knieën viel met daarbij behorende kousen (meestal van wol) die onder de knieën bleven. Hierbij hoorde een paar opgepoetste, zwarte veterschoenen.

Het bovendeel bestond uit een wit overhemd met daar overheen een colbert met goudkleurige knopen en een hoog, opstaande kraag. Het haar werd bij voorkeur zeer kort geschoren of geknipt en eventueel bedekt met een pet. Na de basisschool maakte de hoge kousen en korte broek bij de jongens plaats voor een lange broek.

Een leuk weetje is dat het woord “gakuran” staat voor: Gaku= studie/ student en Ran= Nederlands, of het Westen in het algemeen in oud-Japan. De gebruikelijke kleuren voor de uniformen waren zwart en donkerblauw. Tot de jaren ’50 van de vorige eeuw was het heel normaal dat de meisjes van de scholen zelf uniformen naaiden voor de jongere kinderen.

Moderne schooluniform krijgt vorm

De echte booming-periode van de seifuku begon na de 2e Wereldoorlog, toen Japan na zijn overgave weer een bestaan wilde gaan opbouwen. Het wilde laten zien hoe prestigieus het wel niet kon zijn en met eer aantonen dat haar bevolking nog steeds een eenheid vormde. Hierin stond de jeugd centraal als de sterke overlevenden van een zware oorlog. Zij konden alles aan en waren de beschermers voor een betere toekomst.

Ook gaf het aan dat iedereen “gelijk” was en er op school geen onderscheidt werd gemaakt tussen rijk en arm (zolang je het schooluniform maar kon betalen…). Het standaard school uniform voor jongens ging bestaan uit een nette broek, wit overhemd, blazer en stropdas. Voor meiden uit een rok(je), wit overhemd, blazer en een soort van stropdas.

Qua kleuren werd er vanaf toen steeds meer gevarieerd met kleuren en patronen zodat men kon zien tot welke school je behoorde en zelfs in welke groep je zat. De belangrijkste kleuren bleven over het algemeen zwart en donkerblauw, met aanvullingen als wit, beige, rood en groen.

Voor de jongens van de middelbare school en “high schools” is er niet veel verandert in de loop der tijd. Zij lopen nog steeds in een uniform met lange broek over straat, ook in de zomer. Wat meestal wel is toegestaan bij heel warm weer, het colbert even uit te laten en een overhemd met korte mouwen te dragen.

Afhankelijk van hoe prestigieus de school is, is het daarnaast soms toegestaan om sneakers buiten de school te dragen. Ook de pet bestaat niet meer.

Kawaii schoolmeisjes

Bij de meiden is echter veel meer veranderd met de jaren. En vooral als we het hebben over de lengte van de sokken. Ja, je leest het goed, niet de rokken. Het is namelijk op heel veel scholen nog altijd ten strengste verboden om de rok van je uniform ook maar iets meer dan 10 cm hoger te dragen dan op de knieën. Sokken hebben bij veel meiden een lengte make-over gekregen.

Waarbij veel de kousen vroeger nog tot te knieën zaten, kiezen de meesten tegenwoordig juist voor hele korte sokken. Ook in de winter. Want zo blijken je benen namelijk langer te lijken.

Hoge kousen die zowat tot te liezen komen en de daarbij behorende korte rokjes die maar net de kont bedekken, komen alleen maar voor op scholen in anime series. In de echte wereld zouden zij direct naar huis worden gestuurd om zich opnieuw aan te kleden volgens de schoolregels of misschien zelfs geschorst worden.

De hoog opgetrokken rokken vind je alleen ver buiten de schoolmuren. Meiden wippen even bij een openbaar toilet naar binnen om daar hun school rok flink op te trekken.

Image via Wix
Deze meiden zouden direct terug naar huis worden gestuurd. Image via Wix

Naast het creëren van een uniforme look voor alle studenten hoopte de Japanse overheid met de introductie van het uniform ook een ander probleem te lijf te gaan: de toen al aanwezige terugval van het aantal nieuwgeborenen.

Het land hoopte dat de jongeren door het stoere en mannelijke uniform van de jongens, en het liefelijke en elegante pakje voor de meiden, zij een gezonde seksuele interesse voor elkaar zouden ontwikkelen, om zo een verdere daling in de geboortecijfers tegen te gaan. Jammer genoeg heeft dit niet veel mogen helpen maar is het Japanse schooluniform inmiddels een heus icoon geworden!

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
Dit artikel – Seifuku: Schooluniformen met sex appeal – verscheen voor het eerst op 30 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 30 september 2018.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie