Sendai Daikannon

Vanaf elk uitkijkpunt in Sendai is er één ding dat onmiddellijk opvalt aan het uitzicht: een gigantisch, wit beeld op de heuvels van de stad. Welke met gemak boven de grootste gebouwen uittorent. Dit enorme standbeeld – de Sendai Daikannon – was van 1991 t/m 1993 het allergrootste beeld ter wereld. Maar moet het inmiddels doen met een zesde plaats.

Nyoirin Kannon

Het beeld is gebouwd ter gelijkenis van Nyoirin Kannon. Een bekende Bodhisattva, een soort heilige (bij gebrek aan een beter woord) binnen het boeddhisme. De Nyoirin Kannon staat niet alleen bekend als de Godin der Genade. Maar ook als een bovennatuurlijke macht die wensen uit kan laten komen.

Zij houdt de wacht over de mensen om haar heen en luistert naar hun wensen en gebeden. Ze is daarom afgebeeld met een wenssteen in haar ene hand, en een kruik met het Water der Wijsheid in haar andere hand.

Meer dan een standbeeld

Het is echter meer dan een enorm standbeeld. Het fungeert deels als museum, deels als tempel en is voor velen een belangrijke spirituele plek. De gehele Nyoirin Kannon is namelijk hol van binnen en bevat maar liefst 9 volledige verdiepingen. Vol schitterende, kleinere standbeelden.

Dit begint al direct bij binnenkomst. Op de begane grond kom je oog-in-oog te staan met de 33 vormen van de Nyoirin Kannon. Want hoewel we haar als “zij” bestempelen is ze onzijdig en kent ze tal van vormen. Toch wordt er in alle uitingen over het algemeen voor “zij” gekozen.

Vanaf de begane grond ga je in één keer met de lift naar de bovenste verdieping van het standbeeld toe. Hier vind je een indrukwekkende gebedsruimte en heb je nog de optie om door kleine raampjes naar buiten te kijken. En zou je op heldere dagen zelfs de oceaan moeten kunnen zien!

Duizelingwekkende hoogte

Vanaf daar is het de bedoeling dat je via een lange trap weer helemaal naar beneden gaat. Mensen met hoogtevrees kunnen zich maar beter even mentaal voorbereiden, want eenmaal boven kijk je recht naar beneden langs alle verdiepingen die je nog omlaag moet gaan.

Op deze tocht naar beneden kom je 9 verdiepingen tegen met elk 12 beelden, 108 in totaal. Dat is niet zomaar een willekeurig nummer. Het getal ‘108’ speelt een ontzettend belangrijke rol binnen het boeddhisme, op meerdere manieren.

De 108 menselijke zwakheden

Eén van deze is dat de mens 108 zwakheden heeft. Hoewel ze niet direct vertaald kunnen worden als zonde, zijn het aardse verlangens die ons afleiden van onze spirituele ontwikkeling. Ze weerhouden ons ervan de ware verlichting te vinden.

Het zijn gedachten en emoties die ons onrein maken en ervoor zorgen dat we niet verder kunnen groeien. Denk aan arrogantie, woede, en sarcasme. Maar ook pijn voelen, seksuele aantrekkingskracht, en ambitie vallen binnen deze 108 aardse verlangens en emoties.

Heb je veel last van jaloezie? Of ben je zo ambitieus dat alles in je leven ervoor moet wijken? Dan kun je om hulp te vragen bij je weg naar verlichting, en deze emoties los te laten. Dit doe je door het juiste beeld te zoeken binnen in de Sendai Daikannon.

Daar kun je een gebed opzeggen en kleingeld doneren aan het juiste beeld. Hiermee spreek je een wens uit, en vraag je om de steun van Nyoirin Kannon. Zodat je deze zwakheden en afleidingen kunt overkomen.

Futaba Group

Ondanks de mooie betekenis achter de Nyoirin Kannon heeft het beeld een niet al te best imago in Sendai en haar omgeving. Met name omdat het gebouwd is door een commerciële onderneming – de Futaba Group. De toenmalige directeur was zeer religieus ingesteld, en had een flinke spaarrekening.

Vroom als hij was besloot hij zijn fortuin te gebruiken om een (letterlijk) groots gebaar te maken en een standbeeld van 100 meter hoog te laten bouwen. Ondanks de grote protesten van omwonende waren binnen no-time waren de juiste vergunningen geregeld en in 1991 was het standbeeld compleet. Tot grote ergernis van de bewoners van Sendai en omgeving. Zij vonden het maar niets, zo’n enorm beeld wat hun stadsaangezicht verpestte. En vonden het gewoon een wanstaltig vertoon van grotgeld.

Een enigszins ironisch detail: het bedrijf zelf is al jaren failliet.

Praktische informatie

De Sendai Daikannon is het makkelijkste te bereiken met de bus vanaf Sendai Station. Op moment van schrijven is dit de Sendai Minicipal Bus die vertrekt bij de West Exit, busstop 14. Vanaf daar ben je met een ruim half uur bij bushalte ” Sendai Daikannon-mae” vanwaar het nog een klein stukje lopen is. Het beeld is gelukkig absoluut niet te missen en dus makkelijk te vinden.

Ook de ingang is niet te missen, recht onder de voeten vind je de ingang. Je betaalt als entree ongeveer 500 Yen, al wordt dit meer beschouwd als een donatie dan echt entreegeld. Let wel dat het geheel rond 16.00 al sluit. Dus kom niet te laat op de dag, anders sta je voor een dichte deur.

Tenslotte: vergeet  niet dat dit op de eerste plaats nog altijd een belangrijke spirituele plek is, en met passend respect bezocht moet worden. Rust en stilte zijn hierbij van groot belang!

Meer reizen

En wil je meer weten over interessante bestemmingen rondom Sendai en Japan? Of hoe je een reis kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Dit artikel – Sendai Daikannon – verscheen voor het eerst op 19 februari 2020 en is voor het laatste geüpdatet op 17 november 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • wiendelt jansen
    Geplaatst op 10:02h, 01 mei Beantwoorden

    Dear Joyce,
    I have a question. I am a collector of telephonecards.
    A card from Japan I cannot find in the catalog.
    The photo on the front of the card is like this 2 great stone pillar and on the bottom in the middle a figure of a women and it is standing in front of the sea.
    Do you know the name of that statue so i can find it.
    Thank you
    Kind greatings

    Wiendelt

    • Joyce
      Geplaatst op 19:08h, 05 mei Beantwoorden

      Hi Wiendelt,

      Are they “natural” stone pillars or manmade? Because the first image that comes to mind are the natural “married rocks”, the Meoto Iwa, sometimes also called the Husband and Wive. Two high rocks connected with a rope.
      Do you maybe have some more details for me? 🙂

      Regards,
      Joyce

Geef een reactie