Shiba Inu, Japanse hond. Blog header.

Shiba Inu: De Schattigste Hond In Japan!

Huisdieren blijven in Japan steeds populairder worden en geen dier is zo populair als de Shiba Inu, dé Japanse hond bij uitstek. Er wordt zelfs een magazine van dit ras is uitgebracht. Het staat vol met leuke weetjes, verhalen en tips over deze geweldige hond. Uiteraard vinden we dat deze leuke honden ook hier extra in de spotlights gezet moeten worden. Vandaar dat we iets meer willen vertellen over dit leuke ras.

Who let the Shiba Inu out?

Sommige rassen zijn wat “nieuwer” dan anderen en zijn pas in de afgelopen (paar honderd) jaren ontstaan. De Shiba Inu kent echter een behoorlijk lange geschiedenis!

De eerste honden werden al rond 7000 v. Christus samen met de eerste immigranten (jomonjin) in Japan geïntroduceerd. Door de jaren heen kwamen hier diverse soorten bij. Deels door andere migranten, deels door specifieke kruisingen.

Naamloos
Afbeelding via Kuro-Gitsune.

Zo rond de derde eeuw voor Chr. kwam een nieuwe groep immigranten naar Japan en brachten hun eigen honden mee. Toen deze werden gekruist met de “oude” jomonjin-honden ontstond er een ras dat makkelijk herkenbaar was aan hun rechtopstaande oren, leuke krulstaarten en pluizige vacht.

Al snel krijg deze nieuwe honden soort de naam Shiba, een verwijzing naar hun grootte (shiba betekent klein) én naar kreupelhout. Een soort hout dat in de herfst rood is en waar veel naar gezocht werd met behulp van deze honden. Naast hun oren, staart, en vacht hebben ze kenmerkende, amandelvormige, bruine ogen en hebben ze een trotse, bijna arrogante uitstraling.

Tegenwoordig zie je de shiba inu vooral in het rood, rood/zwart gepeperd, sesam, en zwart/bruin. Er is ook een witte variant al wordt die (nog) niet officieel erkend.

Hachiko, een Shiba Inu?

Inmiddels is de Shiba Inu een zeer geliefde hond binnen menig gezin. En niet alleen in Japan! Ook in vele andere landen is de Shiba Inu erg geliefd. En zelfs ook een beetje beroemd.

Want wie kent het verhaal van Hachiko inmiddels niet? Deze hond is wereldberoemd geworden vanwege zijn ongekende trouw aan zijn baasje. Want zelfs na de dood van zijn geliefde baas bleef Hachiko getrouw elke dag op hem wachten op het station en inspireerde de hond wereldwijd duizenden mensen.

Er werd zelfs een Hollywood film gemaakt met Richard Gere in de hoofdrol. De film is echter niet geheel waarheidsgetrouw. Niet alleen wijkt het verhaal af, ze gebruiken zelfs het volledig verkeerde ras in de film: een Shiba inu in plaats van een Akita inu! Meer daarover kun je lezen in het artikel over Hachiko.

Wees streng, maar rechtvaardig

Het is echter niet alleen het verhaal van Hachiko dat ervoor heeft gezorgd dat de Shiba Inu een geliefd imago heeft in Japan. Deze hondensoorten is ook het onderwerp van diverse series en manga’s. Vaak allemaal zeer positief. Ook beroemde Shiba Inu online hebben hier aan bijgedragen.

Een Shiba Inu is echter niet zo schattig als deze lijkt. Omdat deze hond nogal nieuwsgierig en eigenwijs is, is een consequente aanpak hard nodig. Daarnaast is het ras erg eenkennig aan hun baas en laten ze buitenstaanders niet gauw toe. Dit maakt ze zeer goede waakhonden, maar vergt wel wat extra aandacht bij het omgaan met andere mensen en dieren.

Aandacht en training

Ze hebben behoorlijk wat energie en moeten doen ook voldoende beweging krijgen. Ze willen echter graag zelf bepalen wanneer ze willen spelen. Sporten en trainingen zoals agility training (behendigheid), flyball en doggydance zijn voor de Shiba uitermate geschikt. Maar als meneer of mevrouw geen zin heeft, kijk er dan ook niet van op dat de hond niet verder gaat!

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Een aanpak met harde hand is absoluut niet geschikt voor deze hond, maar, zoals een echte Japanner, willen ze graag dat er met respect met ze omgegaan word. Ze zijn superslim en het vaak veranderen van training en spelletjes komt deze hond dan ook erg ten goede; anders raken ze snel verveeld en weg is de concentratie.

Mits goed opgevoed en goed gesocialiseerd met andere honden en mensen is het echter een fantastisch ras en een goede aanwinst in elk huishouden.

Dit artikel – Shiba Inu: De Schattigste Hond In Japan! – verscheen voor het eerst op 2 september 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 2 juli 2019.
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie