Shiba Inu: De Schattigste Hond In Japan!

Wie kent deze schattige uitziende hondjes nou niet; de Shiba Inu. Op het oog zien ze eruit als pluizige vosjes, maar dan uiterst knuffelbaar! Huisdieren blijven in Japan steeds populairder worden en geen dier is zo populair als de Shiba Inu, dé Japanse hond bij uitstek. Er wordt zelfs een magazine van dit ras is uitgebracht! Het staat vol met leuke weetjes, verhalen en tips over deze geweldige hond.

Uiteraard vinden we dat deze leuke honden ook hier extra in de spotlights gezet moeten worden vandaar dat we iets meer willen vertellen over dit leuke ras.

 

Who let the Shiba Inu out?

Naamloos

Afbeelding via Kuro-Gitsune.

Sommige rassen zijn wat “nieuwer” dan anderen en zijn pas in de afgelopen (paar honderd) jaren ontstaan. De Shiba Inu kent echter een behoorlijk lange geschiedenis, duizenden jaren lang.

De eerste honden werden al rond 7000 v. Christus samen met de eerste immigranten (jomonjin) in Japan geïntroduceerd. Door de jaren heen kwamen hier diverse soorten bij, deels door andere migranten, deels door specifieke kruisingen.

Zo rond de derde eeuw voor Chr. kwam een nieuwe groep immigranten naar Japan en brachten hun eigen honden mee. Toen deze werden gekruisd met de “oude” jomonjin-honden onstond er een ras dat makkelijk herkenbaar was aan hun rechtopstaande oren, leuke krulstaarten en pluizige vacht.

Al snel krijg deze nieuwe honden soort de naam Shiba, een verwijzing naar hun grootte (shiba betekent klein) én naar kreupelhout. Een soort hout dat in de herfst rood is en waar veel naar gezocht werd met behulp van deze honden.

Tegenwoordig zie je de shiba inu vooral in het rood, rood/zwart gepeperd, sesam, zwart/bruin, en is er ook een witte variant al wordt die niet echt officieel erkend.

Naast hun oren, staart, en vacht hebben ze kenmerkende, amandelvormige, bruine ogen en hebben ze een trotse, bijna arrogante uitstraling.

 

Wees streng maar rechtvaardig

Afbeelding via Wikimedia.

Afbeelding via Wikimedia.

Omdat deze hond nogal nieuwsgierig en eigenwijs is, is een consequente aanpak hard nodig. Daarnaast is het ras erg eenkennig aan hun baas en laten ze buitenstaanders niet gauw toe. Dit maakt ze zeer goede waakhonden maar vergt wel wat extra aandacht bij het omgaan met andere mensen en honden.

Ze hebben behoorlijk wat energie en moeten doen ook voldoende beweging krijgen. Ze willen echter graag zelf bepalen wanneer ze willen spelen. Sporten en trainingen zoals agility training (behendigheid), flyball en doggydance zijn voor de Shiba uitermate geschikt, maar als meneer of mevrouw geen zin heeft, kijk er dan ook niet van dat de hond niet verder gaat!

Een aanpak met harde hand is absoluut niet geschikt voor deze hond, maar, zoals een echte Japanner, willen ze graag dat er met respect met ze omgegaan word. Ze zijn superslim en het vaak veranderen van training en spelletjes komt deze hond dan ook erg ten goede; anders raken ze snel verveeld en weg is de concentratie.

Mits goed opgevoed en goed gesocialiseerd met andere honden en mensen is het echter een fantastisch ras en een goede aanwist in elk huishouden.

 

Beroemde Shiba Inu

Hoewel dit een typische Japanse hond is; zijn er maar weinig anime of manga waar dit ras inzit. Maar sommige Shiba Inu zijn zo geliefd dat ze zelfs heuse celebrities worden! Zo zijn er een behoorlijk aantal “echte” als getekende shiba inu’s die ontzettend beroemd zijn binnen Japan en echte iconen zijn geworden. Dat laat nog maar eens zien hoe leuk deze honden zijn 😉

 

Shiba Inuko san しばいぬこちゃん
Afbeelding via Gensun.

Afbeelding via Gensun.

Shiba Inuko san is de beroemde hond uit de gelijknamige anime serie. Elke aflevering, waar er 25 van zijn, duurt zo’n anderhalve minuut. De helft neemt de introductie filmpje al in beslag, dus echt lastig om te kijken is het niet 😉 Het gaat over een 3-tal vriendinnen waarvan één meisje preices op een shiba inu lijkt en ook, in schooluniform naar school gaat. Iedereen, behalve 1 iemand schijnt dit ook heel normaal te vinden. Elke bevat een paar grappen volgens typisch Japanse humor en vaak dingen die nergens over gaat.

 

Mari & Shota

Dit paar heb je vast wel eens gezien in een viral video. Eigenaar Shota die constant afgewezen wordt door zijn hond Mari-chan. Mari-chan is 7 jaar en de diva van het stel. Ze heeft zelfs een heus youtube channel waar hun filmpjes te zien zijn. Sommige zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken! Ze zijn zelfs zo populair dat ze zelfs een DVD (met Engelse ondertiteling) hebben uitgebracht. jammer genoeg is deze lastig te vinden. De meeste kans maak je via de Japanse Amazon.

 

Chanta ちゃんた
shiba 4

Afbeelding uit Inu Baka.

Uit de manga Inu Baka ~ Crazy for dogs kan deze puppy ook zeker niet ontbreken. Chanta word verkocht aan de Koreaanse Bae Yong Kim, die oorspronkelijk bang is voor honden, maar als hoofdpersoon Suguri hem over zijn angst helpt, komt Chanta bij hem te wonen en na een moeilijke start (Chanta word bijna geelektroduceert omdat hij stroomkabels doorbijt) word hij zelfs meegenomen naar de universiteit.
(foto 2a) scan manga

 

Mari to koinu no monogatari まりと子犬の物語

Het tranendtrekkend verhaal van Mari, een zwervertje dat na veel wikken en wegen toegelaten wordt tot een gezinnetje en goed verzorgd wordt door de 5 jaar oude Aya. Maar een jaar later slaat het noodlot toe: een grote aardbeving zorgt ervoor dat grootvader en Aya vast komen te zitten. Mari zorgt ervoor dat reddingswerkers komen en dan worden de gezinsleden per helicopter geëvacueerd.

Reddingslieden weigeren Mari, en haar intussen gekregen puppies, mee te nemen. Mari probeert zo goed en wel voor haar puppies te zorgen en te beschermen in de barre omstandigheden. Als Aya te horen krijgt dat door de hevige regen het plaatsje waar ze woont overspoeld is gaat ze samen met haar broer een poging doen om Mari en haar puppies te zoeken. Maar of dit ze lukt?

 

Sigarettenverkoper
Afbeelding via BoredPanda.

Afbeelding via BoredPanda.

En last but not least… Misschien is dit wel de meest bekende Shiba in Japan! In west Tokio, zo ongeveer 1,5 kilometer van het station Musashi Koganei vandaan, is er een klein sigaretten winkeltje waar de verkoper een shiba is!

Deze is zo afgericht dat als je op de bel drukt, hij het raam opendoet en de klanten begroet. Ook kun je daar het gastenboek invullen wat vele mensen van over de hele wereld gedaan hebben. Dus als je ooit in Tokio komt, mag een bezoekje aan deze speciale verkoper niet ontbreken!

 

Cover foto: BoredPanda.

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X