26 sep Shichi-Go-San: Japans Kinderfestival
Snel, noem een festival of feestdag of iets hier in Nederland welke in het teken staat van kinderen. Ik denk dat er buiten Sinterklaas niet echt iets naar boven komt of wel? Je hebt paaseieren zoeken met Pasen, en in Nederland het zogenoemde Kinderfestival aan Zee maar een échte viering specifiek voor kinderen is er niet echt. In Japan hebben ze dat wel, en hoe!
Shichi-Go-San: de Kinderfeestdag
Elk jaar op 15 november is er een speciale viering voor meisjes van 3 en 7 jaar oud, en jongetjes van 3 en 5, genaamd Shichi-Go-San. Het is geen nationale feestdag dus de mensen zijn niet vrij, en het dichtstbijzijnde weekend is dan ook wanneer het echt gevierd wordt.
Japan zou Japan niet zijn als dat niet gedaan werd met behulp van de nodige tradities gebaseerd op een lange geschiedenis. Shichi-Go-San wordt al meer dan 1000 jaar gevierd en begon toen de edelen de groei van hun kinderen wilde eren. En omdat oneven nummers in Japan als gelukbrengend worden gezien kozen ze voor de getallen 3, 5, en 7.
Veranderingen door de eeuwen heen
Met verloop van tijd zijn er wel wat dingen veranderd. Zo betekende Shichi-Go-San tijdens de samurai eeuwen dat kinderen pas vanaf hun derde hun haren mochten laten groeien (tot die tijd werden ze kaalgeschoren). En mochten jongens vanaf hun vijfde een Hakama dragen. Terwijl meisjes in plaats van de simpele koorden om hun middel, vanaf hun zevende verjaardag een Obi mochten gaan dragen.
Tegenwoordig hoeven kinderen tot drie jaar niet meer met een kaalgeschoren hoofd rond te lopen. Maar het Shichi-Go-San festival is voor de meeste wel de eerste keer dat ze een Hakama (en Haori) of traditionele Obi (en Kimono) aantrekken.
Ook de rest van de gebruiken tijdens Shichi-Go-San zijn niet veel veranderd; zo gaan de ouders met de kinderen naar een Shinto Schrijn, om daar kleine offers te brengen en de wens uit te spreken dat de kinderen een lang, gezond en gelukkig leven krijgen.
Zoete verwennerij
En wat is een kinder festival/viering nou zonder snoep? Ook daar is aan gedacht! De kinderen krijgen na afloop van het bezoek aan de schrijn een bijzonder snoepje; Chitose Ame (letterlijk duizend jaar snoep) genoemd. Het is nog het meest te vergelijken met een zuurstok, of extreem uitgerekt zuurtje. Onderstaand een mooie video die laat zien hoe dit snoep met de hand gemaakt wordt. Dit is overigens hoe vrijwel alle chitose ame gemaakt worden.
Het is er in allerlei soorten en smaken, maar allen zijn ze verpakt in langwerpige tasjes. Welke vaak versierd zijn met kraanvogels en schildpadden. Niet zonder reden want beiden dieren die symbool staan voor een gezonde groei en lange levensduur.
Ook vandaag nog
Tot op vandaag de dag wordt deze traditie nog uitbundig gevierd door vrijwel alle mensen met jonge kinderen. Natuurlijk zijn er wel wat veranderingen zichtbaar. Zo zie je steeds vaker dat jongetjes bijvoorbeeld in een westers pak gaan, of meiden in een soort baljurk.
Daartegenover staat dat het bezoek aan een Shinto Heiligdom nog wel voorop staat. En het snoep, tja dat laat je natuurlijk ook niet zomaar weg.
Geen reactie's