Shinkansen: Niet Zomaar Een Trein!

Al tientallen jaren is de trein één van de meest populaire vervoersmiddelen en gebruiken miljoenen mensen per dag het spoorwegennet. Waar wij in Nederland en België ons regelmatig gigantisch ergeren aan wéér vertragingen, (spoorwissel-) storingen, uitgevallen treinen of andere reisongemakken is het in Japan een fantastische ervaring om met de trein te gaan, en dan in het bijzonder de Shinkansen lijn.

Het kan echter nogal een ervaring zijn, zeker wanneer je niet precies weet hoe het nou zit of wat je moet regelen. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat er te weten valt.

 

Wereldwijde koploper

Sinds 1964 kijkt de wereld al vol bewondering naar deze bijzondere hogesnelheidslijn, waar treinen met meer dan 310km per uur overheen razen, en waar in 2003 (met behulp van een Maglev trein) een wereldrecord werd gezet met snelheden van maar liefst 518km per uur.

In tegenstelling tot wat mensen denken is ‘Shinkansen’ niet de naam van een trein, maar van het spoorwegennet zelf. De verwarring komt voornamelijk doordat er op de Shinkansen lijn alleen maar speciale hogesnelheidstreinen rijden en deze treinen dan ook vaak gewoon ‘Shinkansen’ worden genoemd.

Over het algemeen rijden de treinen echter “slechts” 270-320km per uur, al wordt er wel hard gewerkt aan een speciale Maglev verbinding tussen Tokyo en Osaka waarbij men dus wél met 500km per uur op zou kunnen rijden. Voorlopig hoef je er echter niet op te hopen dat je in no-time in zo’n snelle trein zit; verwacht wordt dat deze verbinding zo rond 2045 klaar is…

 

Waarom de Shinkansen de beste treinlijn ooit is

Niet alleen de snelheid maakt deze treinen zo fijn om mee te reizen – ze hebben vrijwel geen vertraging: gemiddeld nog minder dan een minuut per trein, per jaar – de service en het reiscomfort zijn buitengewoon goed!

Waar we hier vaak te maken hebben met op elkaar gepropte stoeltjes, overstromende prullenbakken, stoelen met onverklaarbare vlekken, en tijdens lange reizen nergens een hapje te eten of drinken in de buurt, zijn dit allemaal geen issues wanneer je met de Shinkansen reist.

 

Heerlijk eten

Niet alleen is alles spik-en-span, je hebt ook nog eens meer dan voldoende ruimte (zelfs verstelbare stoelen) en komt er eens in de zoveel tijd een catering wagentje langs met de lekkerste snacks en de zeer beroemde ekiben, ofwel station bento’s.

Afbeelding via Snipview.

Afbeelding via Snipview.

Deze lunch boxes zijn uitermate populair en worden met grote zorgvuldigheid klaargemaakt om lokale delicatessen te showcasen. Geen rare droge broodjes dus! Kun je niet wachten tot het catering wagentje langs komt? Dan is er ook vaak nog een gehele wagon ingedeeld als restaurantje, mét bar! Dus zelfs tijdens de langste reizen ben je ervan verzekerd dat er altijd wat lekkers te vinden is.

 

Schone toiletten

Bang dat je een keer naar het toilet moet na al dat lekkere eten en drinken maar gruwel je al bij de gedachte aan vieze trein toiletten? Nergens voor nodig! Je kunt je heerlijk settlen in de super schone, vrij grote toilet hokjes.

Vaak inclusief ontsmettende wc-bril reiniging en dus hoef je (als vrouw) niet proberen je best te doen te blijven staan / hurken terwijl de trein heen en weer wiebelt (wat trouwens bijna niet merkbaar is).

Afbeelding via Japan Guide

Afbeelding via Japan Guide

Daarbij is het Shinkansen netwerk ontzettend uitgebreid en kun je met het grootste gemak in bijna heel Japan komen. Het noorden van Japan is wat minder rijkelijk bedeelt met Shinkansen spoorlijnen maar ze zijn op dit moment druk bezig met het veranderen daarvan door ook Hokkaido en omgeving te voorzien van een Shinkansen netwerk.

 

Het Shinkansen netwerk

Zoals gezegd kent de Shinkansen meerdere lijnen en verschillende treinen die elk een eigen deel van Japan bereiken. Net Hokkaido heeft nog geen lijn maar er wordt op dit moment hard gewerkt aan een verbinding met de stad Sapporo. Het eerste gedeelte (naar Hakodate) is in 2016 klaar, maar het deel naar Sapporo zelf pas in 2030. Ook wordt er gewerkt aan een nóg snellere verbinding tussen Osaka en Tokyo en enkele andere projecten 🙂

Afbeelding via Japan Guide.

Afbeelding via Japan Guide.

Het punt is dat je met veel gemak de grootste en makkelijkste plekken in Tokyo kunt bereiken met behulp van de Shinkansen lijn. Zeker wanneer je in het bezit bent van een JR Pass zijn deze lijnen perfect. Met zo’n pas kun je namelijk 7, 14, of 21 dagen onbeperkt gebruik maken van het gehele netwerk met uitzondering van de Mizuho en Nozomi treinen.

Deze twee treinen zijn de super hogesnelheidslijnen en gaan in record tempo van en naar bijvoorbeeld Tokyo-Kyoto en wordt erg veel gebruikt door zakenmensen etc. Het is een zeer populaire trein onder het “gewone” Japanse volk en daarom wil men voorkomen dat de trein overspoelt met toeristen.

Dit zegt niet dat je dus niet van Tokyo naar Kyoto kunt reizen, dit kan zeker weten maar dan met een net andere Shinkansen trein zoals de Hikari. Ook deze brengt je gewoon naar Kyoto maar dan met net wat extra stops waardoor je reis wat langer duurt.

Heb je geen JR Pass ook dan is het de moeite waard om goed in de gaten te houden welke trein je pakt, Nozomi en Mizuho zijn namelijk ook wat duurder dan andere trein. Ook zijn er nog speciale regio passen beschikbaar die, zoals de naam al zegt, alleen te gebruiken zijn op de Shinkansen voor een bepaalde regio. Enkele voorbeelden zijn de JR East Pass JR Sanyo Sanin Area Pass en de Kyushu Rail Pass

Met andere woorden: let even op het netwerk en de trein waarmee je wilt reizen 🙂

 

Shinkansen tickets en reserveringen

Niet alleen is het handig om te weten welk netwerk en welk trein, het is zelfs van groot belang wanneer je een kaartje wilt kopen voor de Shinkansen en je plek van bestemming. Afhankelijk van je wensen kan de prijs voor een Shinkansen ticket aardig oplopen. Het belangrijkste is dan ook om voor jezelf eerst drie dingen te bepalen:

 • Wil ik zo min mogelijk overstappen? / Zo snel mogelijk op plek van bestemming zijn?
 • Wil ik een gereserveerde stoel? (De zekerheid dat je kunt zitten tegenover mogelijk moeten staan)
 • Wil ik in luxe coupe?

Wanneer je op alle drie de vragen ja “beantwoord” zul je moeten vragen naar een shinkansen ticket op de Nozomi line met een gereserveerde stoel in de green car, en je portemonnee flink opentrekken want dat is de duurste optie 😉

Je zult zien dat hoe vaker je moet overstappen of hoe langer de reis is je ticket goedkoper is. Ook of je een gereserveerde stoel wilt of niet (gereserveerd is erg aan te raden!) kan de prijs beïnvloeden, en is uiteraard je keuze voor een “normale” of green car (luxe) ook van belang voor de totaal prijs van je ticket. Met een JR Pass hoef je overigens niet bij te betalen voor het reserveren van een stoel. Daarentegen is de green car geen optie voor je.

Shinkansen_tickets

Deze tickets kun je simpelweg kopen bij de speciale shinkansen ticket machines op de stations, of wat ik in veel gevallen veel makkelijker vond om te doen: even naar het JR loket gaan. Hierbij moet je soms wel even in de rij gaan staan maar je kunt aan een vriendelijke baliemedewerker gewoon vertellen wat je wilt en hij zal alles voor je regelen 🙂 Het kan handig zijn om een klein briefje te hebben met alle informatie in zowel het Engels als het Japans mocht je tegen taalproblemen aanlopen maar meestal kom je er ook zonder prima uit.

JR East heeft overigens ook een Engelstalige website waar reizigers en JR Pass / JR East pashouders online reserveringen kunnen maken maar alléén voor de Tohoku, Yamagata, Akita, Joetsu en Hokuriku Shinkansen.

Het zal je overigens ook opvallen dat je vaak meerdere kaartjes voor één reis krijgt, zeker wanneer je moet overstappen. Je hebt namelijk een ticket voor de totaal reis waar je begin- en eindbestemming opstaan en dan ook nog kaartjes voor alle tussenliggende stations. Wanneer je moet overstappen moet je één van die kaartjes gebruiken voor je verder mag.

Tip: je kunt NIET pinnen bij dit soort automaten of de ticketcounters. Alles moet met contant geld en bij een enkeling kun je ook met credit card betalen maar dit moet je van te voren aangeven.

 

Hoe gedraag je je in een Shinkansen

Eenmaal je ticket gekocht is het tijd om naar het perron te gaan. Je zult zien dat er op je ticket een wagon nummer (en indien gereserveerde stoel, een stoelnummer) staat. In NL/BE hoef je hier niks van te verwachten maar in Japan moet je hier goed opletten!

Op het perron hangen borden met daarop aangegeven waar de wagon met jouw nummer stopt. Ga dan ook naar die plek en ga keurig wachten op de plek die daarvoor is aangegeven op de grond (lijnen die je niet kunt missen). Wanneer de trein er is laat je uiteraard eerst de mensen uitstappen en zoekt dan zelf zo snel mogelijk een plekje op. Let goed op met zware bagage want de ingang is vrij klein en je wilt de andere mensen zo min mogelijk tot last zijn!

Ga dan zo snel mogelijk naar je stoelnummer, berg je bagage op en ga lekker zitten om van de reis te genieten 😉

Alle stoelen zijn verstelbaar en je kunt niet alleen de rugleuning naar achteren laten zakken, je kunt de gehele stoel 180 graden draaien! Dus stel dat je met 4 vrienden reist maar jullie zitten echter elkaar, dan kun je gewoon je stoel draaien. Het is hierbij wel van het grootste belang dat je hier niet mee gaat klieren én dat je ALTIJD aan de passagiers om je heen vraagt of het oké is om te draaien/je leuning te laten zakken en dat je jezelf ervan verzekert dat men geen last van je heeft.

Zoals eerder genoemd krijg je tijdens je reis de mogelijkheid om allerlei lekker dingen te kopen en eten, of je zelf meegebrachte snacks op te peuzelen. Er zijn echter geen prullenbakken bij je stoelen. Deze vind je wel in de ruimtes tussen de wagons (bij de wc’s), het is dan ook de bedoeling dat je opstaat en het daar weggooit en dus niet in de trein laat slingeren. Heel normaal dus eigenlijk 🙂 Ook is het daar, net als hier, niet gepast om uitgebreid te telefoneren of luidruchtige gesprekken te voeren, te lopen keten, of op andere wijze de overige reizigers tot last te zijn.

Ben je bijna op de plek van bestemming, iets wat je niet kunt missen want alles wordt meerdere keren omroepen, zorg dan dat je ruim op tijd je spullen bij elkaar verzamelt en eventueel vast bij de deur gaat wachten. Je hebt vaak maar heel erg kort de tijd om uit (en in) te stappen voor de deuren weer sluiten!

 

En that’s it! Je hebt je reis met de Shinkansen overleeft! Valt hartstikke mee of niet soms? 😉

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

4 Comments

 1. WizardOfOss

  november 10, 2015 at 10:56 pm

  “Ben je bijna op de plek van bestemming, iets wat je niet kunt missen want alles wordt meerdere keren omroepen”

  Tenzij je uiteraard in een stilterijtuig zit 🙂

  Maar inderdaad, reizen per shinkansen is zeer aangenaam. En pas als je in regio’s zonder shinkansen komt merk je hoe enorm het snelheidsverschil met normale treinen is. Nadeel is hooguit dat de shinkansen nog aanzienlijk meer tunnels hebben dan de gewone lijnen, met name in Kyushu en Tohoku, dus voor het uitzicht ben je met gewone treinen meestal beter af.

  Overigens hebben de shinkansen van JR East tegenwoordig volgens mij alleen nog maar gereserveerde plaatsen. Dan is het wel toegestaan om zonder reservering ergens te gaan zitten, maar dan loop je bij elke halte wel het risico dat er iemand instapt die wél een reservering voor jouw plaats heeft. In sommige treinen (o.a. de Hikari Railstar) heeft een reservering overigen nog een voordeel: hierin zijn de ongereserveerde plaatsen een 3+2 opstelling, en de gereserveerde een ruimere 2+2.

  • Joyce

   november 11, 2015 at 12:27 pm

   Zelfs in het stilterijtuig werd er bij ons de vorig keer nog omgeroepen. Weliswaar één keer en echt vlak bij aankomst op het station maar werd toch nog even gemeld. Anders heb je gelukkig nog altijd de display borden in de coupe waarop je alles in de gaten kunt houden ^^

   Qua uitzicht heb je ook helemaal gelijk! Afgelopen lente heb ik daarom ook bewust gekozen met de “langzame” treinen te reizen 🙂 Mja genoeg keuzes wat dat betreft haha!

 2. Sabina

  november 12, 2015 at 9:26 am

  Ik wou dat ik eerder dit artikel had gehad.

  Afgelopen week ben ik naar Nagoya gegaan vanaf Osaka. Mijn begeleider van m’n stageadress had mijn heenreis kaartjes gekocht (en er zijn blijkbaar ook coupes waar je mag roken onderweg of aparte rookersruimte tussen de coupes). Ik zat tussen de rokende businessman in (ik zag maar een andere dame) en onderweg was er wat gesnurk te horen.

  Voor de terugweg moest ik het zelf regelen. Ik wist niet dat de ene trein duurder was dan de ander en ondanks de Engelse instructies wist ik niet waarom ik twee kaartjes moest hebben. Toen ik per ongeluk een kaartje kreeg liep ik naar zo’n hulploket toe (niet degene waar je ze kan kopen, enkel vragen stellen) en mbv een foto van mijn ochtendkaartjes legde deze meneer mij uit dat ik mijn base kaartje miste. Ik had nog tien minuten om deze te kopen en naar de trein te lopen, dus dat was even stressen!

  Op de heenweg zat ik trouwens in die Nozumi trein :p lang leve het bedrijf dat voor je betaald!

  Maar ik heb nu met de nachtbus gereisd, met het vliegtuig (Tokyo naar Osaka) en met de shinkansen. De shinkansen is bij verre mijn favoriet! Ook al is deze duurder en duurt die even lang als het vliegtuig (inclusief het nemen van de metro’s naar het centrum) 🙂

  • Joyce

   november 12, 2015 at 9:34 am

   Pfoeee! Dat klinkt als een behoorlijk avontuur! Gelukkig nog gelukt dus? ^^ En ja, in Japan is roken nog een stuk normaler dan hier dus een rokerscoupé is ook aanwezig, al zijn er wel steeds minder van te vinden 🙂

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X