Foto shinrin yoku, Japans bosbaden.

Shinrin-yoku: Japans Bosbaden

In Japan is het al jaren een begrip: shinrin-yoku, ofwel Japans bosbaden! Een speciale manier om te “ontstressen” door therapeutische wandelingen in de natuur te gaan maken. Met name in stedelijke gebieden is het steeds lastiger om in contact te komen met de natuur en is er vaak een overdaad aan prikkels te vinden. Mede hierdoor zijn steeds meer mensen het slachtoffer van stress, en zijn we eigenlijk allemaal wel op zoek naar manieren om gezonder en meer ontspannen te leven. Niet zo vreemd dus dat het idee van bosbaden ook hier wortel lijkt te schieten.

De kern hiervan is niet het vullen van een bad met bladeren, maar simpelweg de natuur in gaan voor een wandeling. Het is echter niet de bedoeling dat je even in een minuutje of vijf door het bos heen rent. Het gaat er hier sterk om dat je echt bewust bent van je lichaam, de natuur, en je wandeling. Hierdoor zouden deze wandelingen een haast mediterende en helende werking hebben op gevoelens van stress.

Goed voor de gezondheid

We weten allemaal dat stress ontzettend slecht voor de gezondheid is, dus het verminderen van stressgevoelens alleen heeft al een enorm positief effect op de gezondheid. Shinrin-yoku zou echter nog meer doen. Zo zou het de mentale gesteldheid verbeteren waardoor mensen creatiever en gemotiveerder worden, en geestelijk meer in balans raken. Maar zou het ook kunnen helpen met het verlagen van de bloeddruk (ook stress-gerelateerd) en doen versterken van het immuunsysteem.

Er is zelfs een wetenschapper, dokter Qing Li, die onderzoek doet naar de mogelijkheid dat bosbaden ons immuunsysteem versterkt. Het gaat hierbij met name om de activiteit van zogenaamd NK-cellen in het immuunsysteem die slechte cellen, zoals kankercellen, tegenhouden. Door regelmatig (minstens één keer per maand) te bosbaden zou de activiteit van deze cellen omhoog gaan.

Let op! Voor je helemaal enthousiast wordt: Hier zijn nog geen (peer-reviewed) concrete bewijzen voor maar de resultaten lijken tot nu toe erg positief te zijn. En nu ook de populariteit van shinrin-yoku in het westen stijgt zijn er steeds meer onderzoekers die zich in de effecten (of non-effecten) van bosbaden verdiepen.

Therapy Forests

In Japan is men zo overtuigd van de gezondheidsvoordelen dat er inmiddels natuurgebieden aangewezen zijn als zogenoemde “Therapy Forests”. Dit zijn bossen of andere schitterende natuurgebieden waarbij de bomen relatief dicht op elkaar staan maar er wel voldoende lichtinval is, vaak afgewisseld met uitzichten op meren en bergen. Op deze plekken zijn wandelroutes uitgezet van elk zo’n 5 tot 10 km lang speciaal voor shinrin-yoku. De paden zijn zo opgebouwd dat je weinig andere mensen tegen zult komen en je je echt kunt richten op jezelf en de natuur.

Meditatieve wandeling

Om het volledige effect te ervaren moet je hier wel de tijd voor nemen. Het is de bedoeling dat je zo’n 3 tot 4 uur doet over deze wandeling. Richt je op je ademhaling en de geluiden om je heen terwijl je alle zorgen en stress van het dagelijks leven even van je af laat glijden. Zet je telefoon uit en zorg dat je geen afleiding hebt. Hiermee kun je het meeste halen uit de positieve effecten van shinrin-yoku.

Nu snappen we dat niet iedereen zoveel tijd vrij weet te maken en volgens diverse onderzoeken zouden een deel van de positieve effecten al optreden van slechts 15-30 minuten bosbaden. Dus zelfs in een overvol rooster zou het mogelijk moeten zijn om shinrin-yoku in te plannen. En mocht je nou geen bos in de buurt hebben dan kun je ook proberen dezelfde natuurlijke rust te vinden in een groot park, of wellicht heb je wel een mooie achtertuin met gras en schitterende planten. Ook hier kun je bosbaden door je te richten op de natuur om je heen.

En zoals Annette Lavrijsen (schrijfster van Shinrin-yoku, De helende kracht van bosbaden) al zei in dit interview met Holistik.nl: “Bosbaden is erg laagdrempelig en binnen (bijna) ieders bereik. Heb je geen bos in de buurt, dan kun je ook een rustig park opzoeken. In mijn boek geef ik tips om meer natuur in je leven te brengen. Je kunt klein beginnen: zo maken kamerplanten maken al verschil of begin een groene hobby zoals tuinieren of ikebana (Japans woord voor bloemschikken). Wat dat betreft kunnen wij een voorbeeld nemen aan de Japanse cultuur.”

Boeken over Japans bosbaden

Inmiddels zijn er ook heuse boeken verschenen over dit onderwerp die dieper ingaan op de beste manier om te bosbaden, en verder in de onderzoeken duiken rondom de gezondheidsvoordelen. Dus wil jij ook meer weten over bosbaden? Neem dan eens kijkje!

Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Shinrin-yoku: Japans Bosbaden – verscheen voor het eerst op 28 september 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 28 juni 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie