Shinto Vieringen

Veel festiviteiten die vandaag de dag worden gevierd vinden hun oorsprong in Shinto. Ook de heiligdommen zelf houden op regelmatige basis een festival of “Matsuri”. Er kan op zo’n festival gebeden worden naar een grote variëteit aan zegeningen.

En zo’n festival is natuurlijk ook een leuke financiële meevaller voor het altaar zelf, aangezien zij vandaag de dag dus niet meer financieel ondersteund worden door de staat.

 

De goden feestelijk verwelkomen

Het woord “Matsuri” blijkt af te stammen van de term voor het verwelkomen van de goden. Men geloofd namelijk dat de goden, die toch al ergens tussen hemel en aarde ronddwalen, vaak neerdalen om een bezoekje te brengen aan een altaar, dorp of familie waar zij geëerd worden. De periode waarin dit gebeurd staat vaak gelijk aan het festival dat bij het altaar wordt gegeven. Hiervoor wordt de maankalender aangehouden als leidraad.

De vieringen kunnen zowel nationaal of regionaal als officieel of onofficieel zijn. Ze vormen een zeer belangrijk deel van de te volgen traditie en gaan gepaard met muziek, dans en toneel. Een Matsuri bestaat vaak uit 3 onderdelen:

  • Kami Mukae, waar een ceremonie word uitgevoerd voor het verwelkomen van de Kami.
  • Shinko, het hoofdfeest wat vaak inhoud dat de lokale bevolking een feestelijke parade door de straten van de omgeving geeft.
  • Kami Okuri, het respectvol terugsturen van de Kami naar zijn plek tussen hemel en aarde.

Een aantal Shinto-vieringen die vaak plaatsvinden zijn:

  • Daijousai, een groots eet-festival met een jaarlijkse rijst-proeverij.
  • Dousoujin Matsuri, een populair vuurfestival waar ornamenten, gekregen tijdens Nieuw Jaar, verbrand worden. Het schijnt dat het knisperende vuur de mensen verteld of dit een goed jaar voor hen zal worden.
  • Harai, het ritueel voor het reinigen en zuiveren van objecten zodat zij goed zullen werken, zonder mankementen en slechte vibes.
  • Hatsumode, je eerste bezoek aan je altaar in het nieuwe jaar. Op deze dag uit je je dankbaarheid voor de bescherming van vorig jaar en vraag om nieuwe voor het aankomend jaar. Shinto priesters geven op deze dag vaak een kleine preek en nodigt hij je uit om een kopje saké met hem te drinken.
  • Kekkonshiki, oftewel een trouwerij. De meeste Japanse trouwerijen bevatten een ode aan een Kami en hebben altaren en een tempel priester. De priester spreekt vaak gebeden en rituele woorden uit dat geluk zal brengen voor het pas getrouwde koppel. Een uniek gebeuren bij een Shinto-trouwerij is het San-san-kudo ritueel waar de bruidegom en bruid een aantal keer om de beurt een slokje saké moeten drinken.
  • Miyamairi, de Japanse versie van het dopen van een kind bij een Shinto altaar. Na de doping drinken de mensen ook allemaal weer een kopje saké. Er is geen vaste prijs voor deze service, maar je kan rekening houden met een bedrag van ongeveer 10.000 yen per kind.

Wel of geen matsuri, ook jij kan een bezoekje brengen aan een altaar als je in Japan bent en een gebedje wilt doen. Bij de meeste altaren staat aangegeven wat je precies moet doen om je wens aan een Kami voor te leggen.

 

Wat te doen bij de schrijn?

Voorbereiding is wel belangrijk dus zorg ervoor dat je lekker schoon bent voordat je naar een tempel gaat om te bidden, reinheid is heel belangrijk in deze religie. Het pad naar het altaar word begeleid door vele “torou” of altaarlampen, zolang je onder de bogen door blijft lopen zit je goed. Aangekomen zal je een water bassin vinden.

Doe wat water in het schaaltje/pannetje en schenk dit als eerste in je linker hand, daarna doe je met je andere hand hetzelfde. Je handen kan je daarna afdrogen met een doekje. Zijn er veel mensen bij het altaar? Wacht dan even beneden aan de trap voordat je naar boven gaat. Eenmaal daar aangekomen gooi je een muntje in de offerbox, doe je een stapje achteruit buig je 2 keer en klap je 2 keer in je handen. Hierna wacht je aantal seconden (3 ofzo), doe je je wens in stilte en buig je nog een keer.

Nu mag je weer naar beneden en kan je misschien nog een Omamori (een soort talisman) aanschaffen bij de in-/ uitgang. En dan maar hopen dat het uitkomt!

 

またねーにゃん!

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X