Shosenkyo Gorge: Eén van de mooiste plekken in Japan

De Shosenkyo Gorge is geen algemeen bekende toeristenstrekpleister in Japan. Tenminste, niet onder buitenlandse toeristen. De Japanners zelf weten echter maar al te goed dat de Shosenkyo Gorge één van de mooiste plekken in Japan is, al helemaal in de herfst. Dan zijn de temperaturen aangenaam en kleuren de bladeren felgeel en dieprood. Wij waren ontzettend benieuwd of deze plek nou echt zo mooi was als iedereen zei, en of het de moeite waard was om er heen te reizen.

Flinke rit

Het ligt namelijk niet echt om de hoek voor de meeste reizigers. Het mag dan “maar” 100km van Tokyo afliggen (voor Japanse begrippen redelijk dichtbij) er komen kost je wel een aantal uurtjes. Je moet eerst de trein (of snelwegbus) naar Kofu pakken.

Dit ritje kost je vanaf Shinjuku ongeveer anderhalf uur en vanaf daar is er nog een busrit van een uur nodig om bij de daadwerkelijk Gorge te komen. Of het de rit waard was? Lees snel verder!

IMG_1129

In het kort: Ja! Voor ons was het de moeite dubbel en dwars waard. Niet alleen waren de treinreis en busrit naar het eindstation (Shosenkyo Taki Ue) erg mooi, er was meer te zien en doen dan we verwacht hadden.

Ongekend veel mineralen

Het dorpje waar we doorheen gingen was charmant, had een zeer lokaal gevoel, en had een unieke focus: edelstenen en mineralen. Vrijwel elk winkeltje leek wel iets te verkopen qua mineralen en edelstenen, en dat ging niet om kleine steentjes en geldbedragen. Heb je bijvoorbeeld nog ergens €300.000 liggen? Dan kun je een enorme bergkristal kopen. Leuk voor in je entreehal of tuin.

IMG_1294
IMG_1271

Gelukkig waren er ook kleinere en beter te betalen souvenirs te vinden. Ook was er een heus museum dat, ten tijde van ons bezoek, gratis te bezoeken was en dat op de meeste dagen ook is.

Je kunt overigens kiezen om “onderaan” het gebied te beginnen, of zoals wij hebben gedaan helemaal naar het laatste busstation (Shosenkyo Taki Ue) doorgaan en daar uitstappen om vervolgens naar beneden te lopen om de rest te bezichtigen.

Shosenkyo Ropeway

Vanaf daar loop je verder en kom je al snel bij de topattractie van het dorp: de Shosenkyo Ropeway. Ofwel, een kabelbaan die je bovenop de lokale bergtop zou brengen. Hier werden we volkomen verrast door een buitengewoon, en schitterend uitzicht over niet alleen de Zuidelijke Japanse Alpen maar ook op Mt. Fuji!

Hoe cliché ook, het platform bovenop die berg met uitzicht voelde haast magisch. Zeker wanneer je wat verder ging rondstruinen en een paar twijfelachtige paden afging kwam je op een paar stukken uit waarop je je alleen op de wereld voelde.

IMG_1205

Jammer genoeg konden we er niet heel lang van genieten want de tijd was beperkt en de laatste bus ging rond 16:00 alweer terug naar Kofu. Al veel te snel gingen we weer naar beneden met de kabelbaan en begonnen aan onze tocht langs de daadwerkelijke Shosenkyo Gorge naar beneden. Dat was immers ook het gebied waar alles omdraaide met o.a. de Arakawa River en de Sengataki waterval.

Verborgen magie

De waterval was dan wel niet zo spectaculair als verwacht de rest van de wandeling was wel degelijk prachtig! Met regelmaat kwamen we allerlei pittoreske plaatjes tegen en deed de Gorge zijn naam ook echt wel eer aan. Vooral een “magisch” momentje was de rustplaats waar je heerlijke, verse, soba noodles kon bestellen terwijl je uitzicht had over de felgekleurde blaadjes.

Ook de rest van de wandeling was genieten, al was er vanaf daar wat minder te zien en beleven (op een kleine café met heerlijk bier na) tot je weer bij de bushalte aankomt. Hier vind je nog een winkeltje met een klein ijstentje ernaast. Het ziet er twijfelachtig uit en de ijsmachine leek niet bepaald dagelijks schoongemaakt te worden maar we konden de verleiding van een sakura (kersenbloesem) en aardbeien ijsje niet weerstaan terwijl we op de bus stonden te wachten.

IMG_1266
IMG_1396

Al met al is de Shosenkyo Gorge dan misschien niet de onmisbare droombestemming voor reizigers die voor het eerst naar Japan gaan, maar zeker wanneer je wat tijd in je schema over hebt én er in de herfst bent is het wel degelijk de moeite waard om een bezoek te plannen, wellicht zelfs met een overnachting in de buurt zodat je echt op je gemakje kunt genieten van de beeldschone omgeving, kleine restaurants en mooie musea!

Dit artikel – Shosenkyo Gorge: Eén van de mooiste plekken in Japan – verscheen voor het eerst op 15 februari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 15 februari 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie