Showa Day: Startsein van de Golden Week

Showa Day (昭和の日 Showa no Hi) is een nationale feestdag in Japan die de verjaardag viert van één de langst dienende en meest invloedrijke keizer van het land; keizer Hirohito. De feestdag valt elk jaar op 29 april en maakt deel uit van de vieringen van de ”Golden Week‘.

Wie was keizer Hirohito

Keizer Hirohito was een van de meest invloedrijke figuren in de Japanse geschiedenis. Hij werd geboren in 1901, de oudste zoon van de toen regerende keizer Taisho, en besteeg de troon in 1926. Als keizer was Hirohito een symbool van de Japanse staat en een symbool van de keizerlijke familie. Vooral zijn leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan heeft een blijvend stempel gedrukt op de natie.

Foto van keizer Hirohito uit 1928 tijdens het bestijgen van de troon.

Onder hem begon de Japanse missie van pacifisme, het bevorderen van een constitutionele monarchie en het bepleiten van vrede en begrip tussen Japan en de rest van de wereld. Zijn regering zag ook een periode van snelle economische groei, bekend als het Japanse economische wonder, en de opkomst van het land als een grote wereldmacht.

Zijn regering was er dus een van veel verandering en van diepe dalen en hoge pieken. Maar zijn nalatenschap wordt vooral gezien als een van vrede, welvaart en wereldwijde invloed. Hirohito stierf in 1989.

Greenery Day

Een van de vele tradities in Japan is het vieren van de verjaardag van de regerende keizer. Een beetje te vergelijken met onze koningsdag. Toen Keizer Hirohito (Show) overleed veranderde deze dag dus naar de verjaardag zijn opvolger, keizer Akihito.

Gezien de enorme impact en het stempel dat keizer Hirihito op de geschiedenis van Japan heeft achtergelaten besloten ze om zijn verjaardag in stand te houden. Maar dan wel onder een andere naam. Daarom werd Greenery Day in het leven geroepen op 4 mei, 2007. Een dag om de natuur te eren, afgeleid van keizer Hirohito’s grote liefde voor planten.

Showa Day

Om de bijzondere nalatenschap verder te herdenken en vooral om een moment van zelfreflectie op het verleden te bieden voor het hele land werd in 2007 Showa Day opgericht. Het is een dag vol met verschillende festiviteiten voor jong en oud. Afhankelijk van het weer gaan mensen picknicken in het park of een dagje naar zee. Er zijn speciale sportdagen, kleine festivals en andere bijeenkomsten die in het teken staan van Showa Day.

Veel musea – zoals National Showa Memorial Museum in Tokyo – hebben op deze dag ook diverse kortingen en speciale acties. Het is immers vooral een dag om samen te komen en het leven van hun voormalige keizer en de rijke geschiedenis van het land te vieren. Ook het bezoeken van keizer Hirohito’s begraafplaats, het Musashino Imperial Mausoleum, wordt op deze dag druk bezocht.

Het is een kans voor hen om opnieuw contact te maken met hun cultuur en tradities, en om te onthouden hoe belangrijk het is om met hoop en optimisme naar de toekomst te kijken. Maar vooral hoe belangrijk het is om te leren van de fouten die in het verleden zijn gemaakt en te voorkomen dat deze in de toekomst herhaald worden.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Coverfoto via Flickr. Door Jose Fernando.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie