Smullen geblazen op Parfait Day!

Er zijn maar weinig desserts zo populair en zo iconisch in Japan als de Parfait. En elk jaar op 28 juni is er een special dag in het leven geroepen ter ere van deze verwennerij: Parfait day パフェの日! Dit dessert is razend populair in Japan en de combinaties zijn eindeloos, of het nou gaat om versies met veel slagroom en fruit of meer traditionele smaken zoals groene thee en azuki bonen.

Via Frankrijk naar Japan

De parfait is een klassiek voorbeeld van Westers eten dat volledig is geïntegreerd in de Japanse cultuur. Rond 1894 werd deze lekkernij bedacht in Frankrijk, vervolgens is er door de Amerikanen een twist aangegeven, en tenslotte door de Japanners geperfectioneerd.

Inmiddels zijn er talloze restaurants die zich specialiseren in parfaits, wordt er gestund met parfaits van meer dan een meter hoog, wordt er speelgoed van gemaakt, en zie je het enorm vaak terug in films, anime, en zelfs game. De parfait is simpelweg niet meer weg te denken uit de Japanse eetcultuur, er zijn zelfs restaurants gespecialiseerd in niks anders dan parfaits!

Foto via DramaFever.

Neem bijvoorbeeld Cafe Karafuneya in Kyoto, zij serveren maar liefst 200 verschillende soorten, waaronder enkele hele bijzondere varianten! Denk hierbij aan parfaits met frietjes of gefrituurde garnalen. Zoals bovenstaand.

Geen afterthought

Waar je hier dit soort sorbets en desserts echt als een toetje na de maaltijd eet wordt dit in Japan vaak anders gedaan. Zo wordt dit meer gezien als een verwennerij an sich. Iets waarop je jezelf trakteert na een zware middag of belangrijke presentatie. Het is zeker geen dessert wat je nog even naar binnen propt aan het einde van je etentje maar echt een op zichzelf staand verwenmoment. Ze zijn meestal dan ook behoorlijk groot en er is voor iedere wens wel wat te vinden.

Gelukkig zijn er ook nog parfaits die je wel als echt dessert kunt eten of als kleine verwennerij kunt pakken. Deze vind je met name in konbini’s, kleine Japanse buurtsupermarkten. Zoals de matcha parfait uit het onderstaande filmpje.Supersize parfait

Ben jij een echte liefhebber en zijn bovenstaande parfaits eigenlijk nog te klein voor je? Geen zorgen, dan kun je altijd nog een mooie trip naar Nagasaki boeken. Daar vind je Cafe Olympic, beter bekend als “Parfait Heaven”. Hier kun je gigantische parfaits vinden, waarvan de grootste maar liefst 1,20 meter is! Dat weer iets te veel van het goede? Dan kun je altijd nog gaan voor de “kleine” variant van 50cm.

Foto’s via AsiaTown.Je eigen parfait

Hier zal het lastig zijn zulke enorme parfaits te bestellen, tenzij je ze zelf gaat maken natuurlijk! Wil jij weten hoe je je eigen Japanse parfait moet maken? Lees dan hier verder voor enkele handige recepten en andere tips & tricks. Of neem een kijkje op www.proefjapan.com voor heerlijke Japanse recepten, waaronder een bananen parfait met miso-karamel!

Coverfoto door pinguino.
Dit artikel – Smullen Geblazen op Parfait Day – verscheen voor het eerst op 28 juni 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 26 april 2021.

Tags:
, ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie