Soboro bento door Roppongi. Foto voor back to school bento.

Snelle back-to-school (of werk) bento inspiratie

Wil jij graag je lunch naar een volgend niveau tillen? Ga dan eens aan de bento! Deze overheerlijke lunchboxen geïnspireerd door de lunches uit Japan zitten bomvol goede voedingsstoffen en zijn volledig aan te passen aan elk dieet! Het grootste voordeel is dat ze gezond en gevarieerd zijn, het goedkoper is dan dure lunches te kopen, en ze zijn ook nog beter voor het milieu.

Het lijkt misschien veel werk, maar hoeft je niet veel meer tijd te kosten dan het klaarmaken van een andere lunch, zeker als je het bijvoorbeeld combineert met restjes van het avondeten daarvoor. Denk aan overgebleven gehaktballetjes of rijst. Ga dan ook eens voor een overheerlijke bento zodat je er de hele dag goed tegenaan kunt.

Alle onderstaande bento zijn super makkelijk te doen en prima als “instapversies” voor de beginnende fans! En heb je geen idee hoe je moet beginnen en/of wat voor bento geschikt voor je is? Lees dan eerst ons artikel: “Bento: welke Japanse lunchtrommel past het best bij jou?“.

Hoe vul je een bento?

Over het algemeen is een Japanse bento opgebouwd uit de helft koolhydraten, een kwart proteïne, en een kwart groente en fruit. Westerse bento leggen de focus juist meer op proteïne en minder koolhydraten. Waarbij de helft proteïne is, een kwart koolhydraten en een kwart groente en fruit. Maar je bent vrij hier van af te wijken qua verhoudingen mits je maar wel aan alle onderdelen denkt.

Ongeacht wat je kiest wil je, zeker op school- of werkdagen, niet al te veel tijd kwijt zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ze lekker snel te vullen en toch voldoende van alles binnen te krijgen!

Enkele snelle vullers zijn bijvoorbeeld:

  • Koolhydraten: Rijst, pasta, tortilla, etc. Deze zijn voornamelijk makkelijk en snel als je de avond ervoor bijvoorbeeld wat extra rijst of pasta al maakt.
  • Proteïne: vlees, vis,(soja)bonen, eieren, etc. Hiervoor geldt hetzelfde, probeer wat extra kip te bakken of een eitje te koken voor je bento.
  • Groente:  tomaat, komkommer, worteltjes, paprika, etc. Met name snoeptomaatjes en komkommer zijn snelle vullers.
  • Fruit: appels, bananen, aardbeien, bosbessen, druiven, etc. Vooral bessen en druiven doen het goed omdat je ze niet hoeft te snijden en ze niet verkleuren.

Heb je bijvoorbeeld de avond ervoor rijst gegeten? Zorg dan dat je wat bewaard voor de volgende dag. Of kook wat extra pasta die je kunt verwerken tot een pasta salade voor de volgende dag. Zo gaat het in de ochtend nog veel sneller.

Voorbeeld snelle bento

Bij toeval zijn deze vrijwel allemaal vegan/vegetarisch maar voel je uiteraard vrij om naar eigen wens wel vlees/vis, eieren, of melkproducten toe te voegen.

Nog meer inspiratie

Nog op zoek naar meer inspiratie voor vulling? Bekijk dan ook eens de diverse recepten en artikelen die al op onze site staan, zoals:

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.

Dit artikel – Snelle back-to-school (of werk) bento inspiratie – verscheen voor het eerst op 23 augustus 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 3 augustus 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie