Vuurwerk boven de Rainbow Bridge in Tokyo. Foto door Kakidai via WikiCommons.

Oud en Nieuw in Japan (Deel 1): Soba vs. Oliebollen

Tijdens oud en nieuw zijn de appelflappen en oliebollen niet aan te slepen, en ook de nodige champagne mag niet ontbreken. Vuurwerk wordt ingeslagen en de tv wordt alvast klaargezet voor de oudejaarsconference en het aftellen op de grote klok. Maar verder hebben we weinig tradities wat betreft oud en nieuw.

In Japan is dat heel anders! Daar is oud en nieuw dé belangrijkste feestperiode van het jaar. In Japan slaan ze de oliebollen alleen liever over maar eten ze op oudjaarsdag toshikoshi soba, ofwel Oud & Nieuw noedels. Deze moeten voor middernacht gegeten worden omdat ze een lang leven symboliseren en goed geluk brengen in het nieuwe jaar.

De voorbereidingen

Maar voordat er ook maar begonnen kan worden met eten zijn de meeste Japanners al een aardig poosje vóór oudjaarsdag bezig met de voor bereidingen. Zo worden er tal van boodschappen gedaan voor de osechi ryori, moet de kagami mochi klaargezet worden, en is het tijd om de huizen te versieren met kadomatsu en andere traditionele versieringen.

Nieuwjaarsgroeten de deur uit

Wellicht nog de meest tijdrovende klus is het versturen van de nieuwjaarsgroeten ofwel, nengajō (年賀状) naar vrienden en familie. Gemiddeld worden er zo’n 50 tot 200 per persoon verstuurd en zijn ze vaak ook nog eens handgemaakt! Niet iets wat je even in een middagje doet dus.

De post heeft er een hele kluif aan om alle kaarten op 1 januari te laten bezorgen. Het hele land is het er dan ook mee eens dat postbodes het rond deze periode het zwaarste beroep van het land hebben.

En dat is niet zo gek als je na gaat dat er volgens Japan Today in totaal 1899 miljard (!) kaarten worden verstuurd in deze periode! Belachelijk veel vind je? Al waren ze bij de post nog lichtelijk teleurgesteld aangezien dit in 2013 1,5% minder was dan in de jaren ervoor.

Schoon aan een nieuw jaar beginnen

Buiten het versturen van nengajō zijn er nog meer voorbereidingen die er gemaakt worden voor oud en nieuw. In Japan staat het begin van het nieuwe jaar namelijk ook écht voor een nieuw begin.

Dat betekent veel opruimen en poetsen, projecten afmaken, schulden afbetalen en het goedmaken met mensen waarmee je misschien niet meer op goede voet staat. Het hoeft niet perse gedaan te worden voor 1 januari maar wel voor de eerste week van januari voorbij is. Dit neemt niet weg dat het voor een heleboel mensen een fijner gevoel is om wel “schoon” aan het nieuwe jaar te beginnen.

Ook het maken van goede voornemens hoort daarbij. Wat dat betreft gaat het in Japan niet heel anders, geld sparen en diëten staan daar met kop en schouders bovenaan. Opvallende verschillen zijn dat er in Japan veel mensen als voornemen hebben om te gaan investeren op de beurs en meer in huis willen opruimen/klussen. Stoppen met roken, wat hier erg populair is, neemt in Japan slechts een plekje op nummer 11.

Tijd om te vieren

Als dat gedaan is kan men op oudjaarsdag met een gerust hart de noedels op eten en de tv aan zetten voor een moderne traditie; het kijken van de muziekshow Kohaku uta Gassen. Hier komen de populairste J-pop en Enka artiesten voorbij en geven ze spectaculaire shows weg.

Maar ook worden er nog steeds traditionele spellen gespeeld zoals hanetsuki (een soort badminton), wordt er gevliegerd en bezoekt men tempels om deel te nemen aan Joya no Kane (einde van het jaar bel) in een Boedhistische tempel.

Een enorme klok wordt daar 108 keer geluid, met de laatste slag om middernacht. Elke keer dat de bel luidt, verdwijnt er één van de 108 wereldse zorgen waar wij als mensheid door geplaagd worden, dit is de laatste stap naar een goed begin van het nieuwe jaar.

Vaak zijn er velen mensen aanwezig met de tempels en gaan de meeste traditiegetrouw naar een tempel bij hen in de buurt. Hier verzamelt men zich rondom vuren, tafels, of tenten waar je gezellig wat kan eten en drinken alvorens je weer naar huis gaat.

Meer Oud & Nieuw

Maar dan zijn we er nog lang niet, want het echte vieren gebeurd in Japan pas op nieuwsjaarsdag en de twee dagen die daarop volgen. Lees er alles over in deel twee van dit artikel!Coverfoto: Vuurwerk boven de Rainbow Bridge in Tokyo. Foto door Kakidai via WikiCommons.
Dit artikel – Oud en Nieuw in Japan (Deel 1): Soba vs. Oliebollen – verscheen voor het eerst  op 6 januari 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 30 december 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie