Speciaal Tanabata Bento! (Recept)

Tanabata, het Japanse sterrenfestival, luidt op 7 juli het begin van de zomer in. Bamboe en papieren versieringen, tanzaku genoemd,  hangen overal te wapperen in de wind, op treinstations, in shopping malls en gewoon op straat. Grote en kleine mensen schrijven een wens op een strookje papier en hangen die met een papieren versiering aan een bamboe tak. Zo is het hele land op de meeste plaatsen op 7 juli vrolijk versierd tijdens de zomer.

Het festival draait om het verhaal van prinses Orihime en koeienherder Hikoboshi die elkaar maar één keer per jaar, in de zomer, mogen ontmoeten.  Dat heeft de vader van Orihime zo bepaald, omdat ze na hun huwelijk hun werk niet meer naar behoren deden. De rest van het jaar worden deze sterren gescheiden door de Melkweg. Onze bento is geïnspireerd op Tanabata, met Orihimi en Hikoboshi, samen in een lunchtrommel!

Tanabata bento box.


Orihime en Hikoboshi sandwiches

Hoewel deze er misschien ingewikkeld uit ziet is dit echt niet het geval. En om het helemaal makkelijk te maken is deze ook nog is gemaakt met makkelijk te verkrijgen ingrediënten. Voor de bovenste laag hebben we twee sandwiches met ham en kaas gemaakt.

Dit heb je nodig voor de sandwiches:

 • Brood
 • Kaas
 • Kam
 • Een beker om rondjes uit te steken
 • Oogjes prikkers
 • Wat krulsla.

Om ze te maken steek je met een grote beker vier rondjes uit de boterhammen, twee uit de kaas en twee uit de ham. Beleg de boterhammen met de ham, snij twee kapsels uit de kaas en leg die bovenop de sandwiches (de restanten leg je op de ham). Steek de oogjes in de gezichtjes en leg het strikje op het haar van de prinses. Doe wat krulsla in de bento voor je de sandwiches erin legt, dat voorkomt schuiven!

Sterrensnacks

De tweede laag bestaat uit een heerlijke, Japanse aardappelsalade met wortel, en daarnaast nog aardbeien en twee crackers. Voor de Japanse aardappelsalade heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Stukjes gekookte aardappel, lichtjes geprakt.
 • Stukjes gekookte wortel (bewaar een paar schijfjes om sterretjes en een strikje te snijden)
 • Dunne schijfjes komkommer (snij een komkommer door de helft, verwijder de zaadlijsten, snij dunne schijfjes van de komkommer. Doe ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten staan, spoel ze vervolgens goed af en knijp ze droog)
 • Wat (Japanse) mayo
 • Een drupje (rijst)azijn
 • Peper en zout naar smaak.

Dit hoef je alleen maar door elkaar te mengen en klaar is je aardappelsalade! Serveer deze in speciale bento bakjes of bijvoorbeeld een cupcake papiertje. Dit voorkomt dat je hele bento er onder komt te zitten.

Voeg om het af te maken nog twee wortel sterren toe, wat verse aardbeien en crackertjes. De sterrencrackers die wij gebruikt hebben komen bij de toko vandaan. En daarmee is je speciale Tanabata bento helemaal klaar. Dus smullen maar!

Bento benodigheden

Nog op zoek naar bento benodigheden zoals de ogenprikkertjes, handige uitstekers voor groente, of een bento zelf? Kijk dan eens op Roppongi.nl

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.

Dit artikel – Speciale Tanabata Bento! (Recept) – verscheen voor het eerst op 6 juli 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 1 juli 2020.

Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie