Speciale Verjaardagen in Japan

Net als in hier zijn sommige leeftijden in Japan nét een beetje belangrijker, dit zijn er echter wel een heel stukje meer! Deze speciale verjaardagen in Japan beginnen met de eerste verjaardag van een kind, welke ook wel de naam ‘hatsu tanjo’ (初誕生) heeft.

 

De eerste verjaardag

Dit is een traditionele gebeurtenis die nog terug gaat naar de tijd waarin kindersterfte enorm veel voor kwam. Het behalen van het eerste “volle jaar” leven was dan ook iets wat zeker gevierd moet worden, op nogal bijzondere wijze.

Zo wordt er een grote ‘issho mochi’ (一升餅), ofwel rijstcake, gemaakt (of gekocht) en wordt deze gewikkeld in een furoshiki (Japanse draag/inpak doek). Vervolgens wordt dit gehele pakket, wat vaak zo’n 2kg weegt, op de rug van de jarige gebonden die een aantal seconden rechtop moet blijven staan. Daarna wordt het gelukkig meteen weer van het ruggetje afgehaald.

Het klinkt misschien nogal vreemd maar symboliek speelt een hele grote rol in het Japanse leven en vele rituelen en symbolen staan dan ook voor een bepaalde gebeurtenis of wens. Zo klinkt issho mochi hetzelfde als het Japans voor “je hele leven”, en gecombineerd met de belangrijke rol die rijst speelt in het dagelijks leven van de gemiddelde Japanner is het een symbolisch “gebed ” voor een gezond en gelukkig leven.

Maar dan zijn we er nog niet! Na de issho mochi worden er een aantal items uitgestald die moeten voorspellen welk beroep het kind zal gaan uitvoeren. Voor een jongen zijn dit (traditioneel) een: telraam, zeis, en een kalligrafie kwast. Voor een meisje zijn dit (traditioneel): een schaar, een boek en een speldenkussentje. Maar tegenwoordig worden er allerlei items neergelegd. Het kindje moet één van deze items pakken en dit zou dan een voorbode zijn van het toekomstige beroep.

Tenslotte wordt de viering afgesloten met een feestelijke maaltijd! Wel even iets anders dan een stukje taart en wat zingen dus!

 

Shichi-Go-San

Elk jaar op 15 november is er een speciale viering voor meisjes van 3 en 7 jaar oud en jongetjes van 3 en 5, ofwel Shichi-Go-San. Dit wordt al meer dan 1000 jaar gevierd en begon toen de edelen de groei van hun kinderen wilde vieren. En omdat oneven nummers in Japan als gelukbrengend worden gezien kozen ze voor de getallen 3, 5, en 7.

Kinderen mogen dan vaak voor het eerst traditionele kleding aan en brengen een bezoek aan Shinto Schrijn voor kleine offers en gebeden. Daarnaast krijgen ze ook nog speciaal snoepgoed met o.a. kraanvogels en schildpadden erop. Deze staan symbool voor een lang en gelukkig leven. Meer weten over de geschiedenis en gebruiken van Shichi-Go-San? Lees dan deze post waar we er al eens uitgebreid over heb geschreven.

 

Coming of Age Day

Voor ons 18de kunnen we al beginnen met ons rijbewijs, met 18 mogen we drinken en met 21 zijn we officieel volwassen.  In Japan pakken ze het anders aan. Vanaf je 20ste ben je volwassen en mag je roken, drinken, stemmen, autorijden, en alle andere dingen die de volwassenen mogen. Het is dan ook voor vele een belangrijke verjaardag!

De verjaardag zelf is niet zo anders als je misschien verwacht, er zijn cadeau’s, taart, vrienden en familie en soms een feestje. Maar het echte vieren gebeurd op de tweede maandag van Januari en is een landelijk event waar elke gemeente aan mee doet. Dit festival heet Seijin no Hi, ofwel “Meerderjaardigheidsdag” (wat super stom klinkt dus we gebruiken het Engelse Coming-of-Age Day vanaf nu).

Alle jongeren die vanaf 2 april van het jaar daarvoor tot 1 april van het huidige jaar 20 zijn geworden (of gaan worden) mogen meedoen en krijgen een officiele uitnodiging van zijn of haar gemeente. De jongens, eigenlijk moet ik mannen zeggen, hebben de keuze uit traditionele Japanse kleding (met o.a. een hakama), of de tegenwoordige populaire keuze; een westers pak. Voor de dames is dit een heel ander verhaal!

Vrijwel elk meisje draagt een Furisode (kimono met lange mouwen) met alles erop en eraan. Dit geintje kan, als je de furisode nieuw koopt al snel richting de €10,000 (ja tienduizend) gaan.

Ook over deze viering is al eens uitgebreid geschreven! Lees hier de gehele “Coming of Age Day” post.

 

Kanreki

Waar hier de 25st, 30st, 40st, en in het bijzonder de 50ste verjaardag grote mijlpalen zijn is je verjaardag pas vanaf je 60ste weer een belangrijke gebeurtenis. Dit is namelijk het moment dat ze kanreki (還暦). Het is het moment dat de Chinese Horoscoop 5 complete cyclussen (van 12 jaar elk) heeft voltooid en dat de sterrenbeeld weer precies hetzelfde staan als de dag dat je geboren bent.

 

Afbeelding via YugaWarafukiya.

Afbeelding via YugaWarafukiya.

Het is tevens het moment dat je weer aan een nieuwe cyclus begint en dus “herboren” aan een nieuwe levenscyclus begint. Dit wordt uitgebreid gevierd met een speciale cake, (soms) gedecoreerd met witte kraanvogels en rode schildpadden als symbool voor een lang leven.

Ook krijgt de jarige een speciaal hoedje en een chanchanko (ちゃんちゃんこ) dit is een rode gilet/vest zonder mouwen welke  lijkt op deze van een baby vestje. Dit staat symbool voor het “herboren” aan een nieuwe cyclus beginnen.

 

Happy Age, White Age, Rice Age.

En tenslotte volgen op 77, 88, en 99 jarige leeftijd respectievelijk de “Happy Age”,  “White Age” en “Rice Age”.  Deze verjaardagen hebben op zich geen hele bijzondere betekenis of rituelen maar worden toch als “bijzonder” bestempeld omdat de kanij voor deze leeftijden erg lijken op de elementen in de kanji voor geluk, wit, en rijst. Vandaar dan ook de namen 🙂

 

Last but not least… Hyakuga (百賀)

En tenslotte hebben we nog de viering van het behalen van een 100-jarige leeftijd.  Hier zijn geen grote bijzondere rituelen bij betrokken maar wordt deze verjaardag zeker weten niet over geslagen. Vrienden en familie verzamelen en er wordt gelachen, gedronken en natuurlijk taart gegeten!

Dit klinkt misschien niet zo bijzonder maar voordat Japan individuele verjaardagen ging vieren in 1950 kwam men nooit bijeen op de geboortedag van iemand om dit te vieren, behalve bij de speciale leeftijden hierboven. Een bijzondere gebeurtenis op zich dus.

 

 

Bronnen: 1, 2, 3.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X